Elisa - 5G:n vanavedessä?

OP:lta myös päivitetty raportti Elisasta. Tiivistetysti Elisan nähdään jatkavan Topi Mannerin alaisuudessa ”tutulla strategisella linjalla”. Suomessa ja Virossa kasvu tulee jatkumaan maltillisena, ja keskeisenä tulosajurina tulee pysymään matkaviestinnän palveluliikevaihdon kasvu ja asteittainen siirtyminen nopeampiin liittymiin. Kansainvälinen ohjelmisto-yritysliiketoiminta taas tarjoaa sijoittajalle ”mielenkiintoisen option”. Osakkeen arvostukseen liittyen OP toteaa, että korkoympäristön normalisoitumisen myötä muutaman vuoden takaisiin kertoimiin ei ole paluuta.

Inderesin Premium-yhtiöraportista vielä kuvakaappaus arvostuksen hahmottamiseen.

10 tykkäystä

Sattuneesta syystä Elisa suosittu tänään analyytikoiden keskuudessa, myös Handelsbanken oli käsitellyt yhtiötä aamukatsauksessaan: https://mb.cision.com/Public/3555/3964895/a31a6cb6961d6a96.pdf

Pari pikauutista vielä Kauppalehdestä, eipä löydy ainakaan äkkiseltään perusteluja muutoksille, Goldman Sachsin tavoitehinta huomiotaherättävän korkea:

Danske Bank nostaa Elisan tavoitehinnan 46,00 euroon (aik. 45,00 euroa), toistaa pidä-suosituksen

Goldman Sachs laskee Elisan tavoitehinnan 65,00 euroon (aik. 66,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Lisätään vielä tämäkin tänne, lähde sama kuin edellisillä: JP Morgan on laskenut Elisan tavoitehinnan 57,00 euroon (aik. 58,00 euroa), toistaa lisää-suosituksen.

Huomiota kiinnittää tuo, että ulkomaalaiset ovat tykästyneet Elisan solidiin liiketoimintaan enemmän kuin kotimaiset analyytikot. Se heijastuu korkeampina tavoitehintoina. Onhan Elisa erittäin laadukas yhtiö operaattorien sekalaisessa joukossa.

5 tykkäystä

Kimmo Stenval arvioi Elisaa ja eroja toisiin alan yhtiöihin. Mukava tarinatuokio.

8 tykkäystä

Mobiililiikevaihdon kasvu hyvä asia, mutta itselle pieni huoli tuo liittymämääräkehitys Suomen kuluttajapuolella Q1:llä. Kannasta suli siis yli prosentti (ja melkein prosentti ilman prepaidia) yhdessä vuosineljänneksessä.

Saa nähdä miten Elisa reagoi: jatkaako kenties hintatason näyttämistä (ARPU:n kasvu) - vai pyrkiikö puolustamaan (ARPU:n kustannuksella)?

Tämä siis yksi KPI muiden joukossa, mutta kuten operaattorin yleensäkin - Elisa on aika herkkä tälle businekselle.

2 tykkäystä

https://elisa.fi/yhtiotieto/uutishuone/tiedotteet/elisa-kirja-yhdistyy-bookbeatiin/31115082183713/

Elisa Kirja yhdistyy BookBeatiin

Elisa Kirjan asiakkaat saavat pääsyn BookBeatin yli 900 000 ääni- ja e-kirjavalikoimaan. Muutos ei edellytä Elisa Kirjan asiakkailta muita toimenpiteitä kuin kirjautumisen uuteen palveluun.

Elisa Kirjan kuukausimaksulliset palvelut sekä omaksi ostetut ääni- ja e-kirjat siirtyvät BookBeatiin, ja asiakkaat saavat käyttöönsä BookBeatin ääni- ja e-kirjapalvelun 17.6.2024 alkaen.

”Elisa Kirja -palvelu on ollut suomalaisten ääni- ja e-kirjojen pioneeri. Elisa Kirja toi ensimmäisenä netistä kännykkään ladattavat äänikirjat suomalaisten saataville jo vuonna 2010. Yhteistyöllä BookBeatin kanssa haluamme varmistaa, että jatkossakin voimme tarjota parhaan mahdollisen palvelun asiakkaidemme käyttöön. Kiitämme kaikkia Elisa Kirja -palvelun asiakkaita ja tulemme tekemään parhaamme, että siirtyminen BookBeat-palveluun onnistuu mahdollisimman sujuvasti”, kertoo Elisan viihtymisen liiketoiminnan johtaja Sami Aalto.

Asiakkaita tiedotetaan Elisa Kirjan ja BookBeatin yhdistymisestä lähipäivinä. Lisäksi muutospäivänä 17.6. lähetetään sähköpostitse kutsu BookBeatin palveluun, ja ohjeet kirjautumiseen. Muutos ei edellytä Elisa Kirjan asiakkailta muita toimenpiteitä kuin kirjautumisen uuteen palveluun. Muutoksen jälkeen kuukausimaksu säilyy samana ja kirjat lukukohtineen löytyvät sovelluksesta valmiina.

8 tykkäystä

Ihan hyvä veto mielestäni. Vaikeaa uskoa, että Elisa sai kovin korkeaa katetta tällä busineksella - koska digitaalisen sisällön paketoimisessa ja jälleenmyynnissä voi hyvin käyttää esim. 20-30% myyntikatteen sormisääntöä. Voisko näissä ääni- ja e-kirjoissa olla jopa alhaisempi?

Äänikirjamarkkinan koosta ei Suomesta ole julkaistua tietoa, mutta jos sen arvioisi esim. n. 800t tilaajan ja 10 euron keskikuukausihinnan (Alv0) perusteella. Jos Elisa Kirjalla olisi tästä vaikka 5-10% markkinaosuus, niin se tarkoittaisi sellaista vajaata 5-10M liikevaihtoa vuodessa.

Platformin kehitys ja ylläpito ovat varmasti syöneet CAPEX:ia ja tässä varmasti pääoman tuottovaatimukset on ollu koetuksella. Voihan sitä sitten jälleenmyydä Bookbeattia, jos kokee että sitä tarvitaan liittymien kauppaamiseksi?

4 tykkäystä

Tässä on Jonin kommentit, kun yhtiö julkaisee tuloksensa tiistaina. :slight_smile:

Elisa julkistaa Q2-raporttinsa tiistaina noin kello 8.30. Operaattorimarkkina on parempi kuin vuosiin. Samalla Elisan liiketoiminta on ollut pitkään todella ennustettavaa ja sektorin kärkeä. Ennustamme Q2:sta poikkeuksellisesti, mutta väliaikaisesti hieman heikompaa neljännestä ja odotamme tuloksen jääneen vertailukauden tasolle.

7 tykkäystä

Ensi viikon tulosjulkistuksen yhteydessä tehdään totutusti inderesTV:n yhtiöhaastattelu. Mielellään otetaan mukaan taas kysymyksiä myös foorumilta, mikäli niitä vaan herää. :facepunch:

8 tykkäystä

-Miten Elisa vastaa yleistyvien valokuituverkkojen tuomaan kilpailuun, millainen uhka nämä ovat mobiililiittymien menekille? Millainen markkinaosuus Elisalla on valokuituliittymissä?

6 tykkäystä

-miten kestävänä Elisa näkee taloyhtiölaajkaistasopimusten nykyisen hintatason?
-miten Elisa puolustautuu DNA/MOI markkinaosuuden kasvattamista vastaan?
-siirtyykö kuluttajamobiilihintojen kasvava trendi yrityspuolelle?
Ovatko suuryritysten ja julkisyhteisöjen mobiilihinnat kestävällä tasolla?

3 tykkäystä

Vielä unohtui: Miksi Elisa pitää mastot omassa omistuksessaan? Voisiko Elisa saada parempaa tuottoa pääomalleen myymällä osittain tai kokonaan mastonsa?

1 tykkäys

Ehkä näistäkin voi jo jotain päätellä :wink:

Elisa sopi Voimatelin kanssa valokuituverkon rakentamisesta

Elisa jatkaa valokuituverkkonsa vahvistamista ja on sopinut Voimatelin kanssa verkon rakentamisesta 40 miljoonalla eurolla tulevina vuosina.
https://elisa.fi/yhtiotieto/uutishuone/tiedotteet/elisa-sopi-voimatelin-kanssa-valokuituverkon-rakentamisesta/11573410235364/

8 tykkäystä

No en ihan tiedä, että onko nämä sellaisia, mitä nyt pitäisi kysyä, mutta laitetaan silti. :slight_smile:

1. Mitä strategisia toimenpiteitä olette toteuttaneet tämän positiivisen kehityksen saavuttamiseksi, erityisesti ARPU:n (Average Revenue Per User) kasvun ja vaihtuvuuden laskun osalta?

2. Sitten vielä metka kysymys, mitkä ovat keskeiset tekijät, joiden avulla pyritte pitämään nettovelan ja käyttökatteen suhteen sopivana myös tulevaisuudessa?

2 tykkäystä

Tulos aikatarkkaa konsensus ennustuksiin.

  • Liikevaihto kasvoi 2 prosenttia eli 9 miljoonaa euroa 541 miljoonaan euroon.
  • Mobiilin palveluliikevaihto kasvoi 4,7 prosenttia 252 miljoonaan euroon.
  • Käyttökate kasvoi 4 prosenttia eli 7 miljoonaa euroa 190 miljoonaan euroon.
  • Liikevoitto kasvoi 5 prosenttia eli 6 miljoonaa euroa 121 miljoonaan euroon.
18 tykkäystä

Tuossa vielä ensimmäiset analyytikon kommentit tuloksesta.

Hyvä nähdä ja lukea, että kv-puolella päästy taas vauhdikkaaseen kasvuun (+21 %) ja ylipäätään kommentit yritysten investointien elpymisestä.

21 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n juttu Elisasta, ei pitäisi hirveästi uutta, jos on seurannut Inden materiaaleja. :slight_smile:

Toisen neljänneksen aikana Elisa laajensi edelleen nopeiden yhteyksiemme ja palvelujemme kattavuutta. Yhtiön strategian mukaisesti Elisa on jatkanut myös liiketoimintaa täydentävien yritysostojen toteuttamista, ja huhtikuussa julkistettu Leanware Oy:n yrityskauppa saatiin päätökseen, mikä nopeuttaa Elisa IndustrIQ:n teollisuuden ohjelmistoliiketoiminnan kasvua.

9 tykkäystä

Analyytikkoinfon materiaalit julkaistu Elisan sivuille sopivasti juuri webcastin alkaessa nyt klo 12.

9 tykkäystä

Tässä vielä tulospäivän haastattelu. :point_down:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:12 “Yrityspuolella näkymä parantunut”
00:48 Kansainvälinen softabisnes kasvaa
01:21 Ensimmäiset merkit investointien elpymisestä
02:18 5G:n momentum
03:25 Mobiili palveluliikevaihto kasvaa kilpailijoita nopeammin
04:42 Kuluttaja- ja yritysliittymien hinnoittelu ja trendi
05:46 Hintakilpailu ja markkinaosuus
07:10 “Kuituverkkoihin investoidaan enemmän kuin koskaan”
08:10 Kilpaileeko kuitu mobiililaajakaistan kanssa?
08:37 “Yli-investoimaan ei lähdetä”
08:57 Mastot ovat strateginen omaisuuserä
09:47 Vihreät bondit ja lainat rahoitusmuotona

13 tykkäystä

Itseäni yllätti eniten tieto, ettei valokuituyhteydet merkittävästi kilpaile mobiililaajakaistan kanssa.

Empiiristen havaintojen perusteella ainakin tämän keskikokoisen kaupungin käytönnössä kaikilla omakotitaloauleilla on kadut auki kun useampi yhtiö vetää kuitua. Randomisti kun tarkistin elisan ja telian nettisivuilta laajakaistan saatavuutta niin harvoihin osoitteisiin oli tarjolla mitään muuta kuin 4G/5G.

Suurella todennäköisyydellä kuidun ottajissa on keskimääräsitä enemmän niitä ketkä ovat tällä hetkellä epäluotettavan mobiilinetin perässä kuin niitä kenellä on hyvin toimiva kiinteä yhteys.

Se lienee ainakin selvää että jos Elisalla on mobiilipuolella 40% markkinaosuus jollain mittarilla niin valokuitumarkkinassa vastaavaa osuutta ei ole mahdollista terveellä tavalla saavuttaa.

Itse näen operaattoreilla liikevaihdon kasvumahista siinä kun erilaisilla kotien/mökkien/ajoneuvojen jne nettiliittymien määrä kasvaa jatkuvasti. “Vitosen SIMMi” on moneen käyttötarkoitukseen kustannustehokkaampi ja turvallisempi kuin ylimääräisten wifiantennien virittely ja kaikkien mahdollisten laitteiden samaan sisäverkkoon virittely.

3 tykkäystä

Miksei Elisan kurssi reagoinut positiivisesti Q2 tuloksen jälkeen?Tulos oli hieman odotuksia parempi…

3 tykkäystä