Elisa - 5G:n vanavedessä?

Hesarin printtiversiossa oli lauantaina koko sivun juttu (ei-maksumuuri) kotitalouksille myytävistä energian varastointi-/akkujärjestelmistä, missä esimerkkinä käytettiin kotitaloutta, joka oli valinnut Elisan toimittajakseen. En tiennytkään, että Elisa myy ratkaisua teleoperaattoreiden lisäksi myös kotitalouksille. Elisan kokoluokassa tällä on toki vain pieni vaikutus yhtiön lukuihin, mutta kertoo osaltaan, miten omia innovointeja (“Distributed Energy Storage”) kaupallistetaan B2B:n lisäksi B2C:n puolelle.

Akkuun varastoituu energiaa luonnollisesti silloin, kun se on halpaa, ja energiaa vapautuu käyttöön silloin, kun se on kallista. Elisan tekoälyä käyttävä järjestelmä ohjaa akun käyttöä ja samalla koko talon sähköjärjestelmä. Akun kapasiteettia käytetään myös reservimarkkinoilla ja tästä saatu hyöty jaetaan Elisan ja asiakkaan kesken. Kuitenkin lähtökohta järjestelmässä on, että akku on ennen kaikkea kodin “energiavarasto”.

Jutussa käydään läpi teoreettisia laskelmia ratkaisun kannattavuudesta kuluttajalle: esimerkkitalous maksaa akusta osamaksusopimuksella 10 vuodessa 6000 euroa ja asennuksesta 2000 euroa. Elisan laskelman mukaan akku tuottaa kotitaloudelle kuukaudessa keskimäärin noin 17 euron säästön. Jutussa esiintyneelle kotitaloudelle esitetyssä laskelmassa markkinatuotoksi oli laskettu 35 euroa kuukaudessa.

Hesarin mukaan Elisa myy akustoja kymmenen vuoden osamaksusopimuksella. Haastateltu kotitalous maksaa akusta 49,99 euroa kuukaudessa eli kymmenessä vuodessa yhteensä 6 000 euroa. Lisäksi asennustyö maksoi 2 000 euroa.

Kiinnostava nähdä, millainen liiketoiminta tästä tulevaisuudessa mahdollisesti muodostuu. Energian laaja-alainen varastointi olisi ainakin sähköjärjestelmälle tärkeä varaventtiili. Tuskin tässäkään varsinaisesti laitteiden myynti on Elisalle sen korkeakatteisempaa kuin mitä tyypillisesti laitemyynti.

13 tykkäystä