Elisa - 5G:n vanavedessä?

@Hypolyysi nyt ei ehkä kannattaisi huudella asioista joista ei ole selvästikään mitään tietoa. Suomessa on kolme isoa operaattoria, jotka verkkoja rakentaa. Tuosta luvusta et voi millään päätellä, kuka on rakentanut Huaweilla.

Sen verran asiasta tiedän, että vielä 3-4 vuotta sitten, kun 5G-verkkoja alettiin isolla volyymilla rakentamaan, Nokian laitteet olivat selvästi perässä Ericssonia ja Huaweita. Nyt Nokia on uuden TJ:n johdolla ryhdistäytynyt ja kuronut eron kiinni. Eli jatkossa aivan varmasti käytetään kaikkien operaattoreiden toimesta ensisijaisesti Ericssonia ja Nokiaa.

5 tykkäystä
5 tykkäystä

Kuuleppas Samsam, satun tietämään oikein hyvin, että Elisa käyttää Huawein verkkoja. Ja se on minusta kuvottavaa.

Miksi luulet Elisan olevan asiasta niin hiljaa?
Jos Elisa ei käyttäisi Huawein verkkoja, mainostaisi se sitä aivan varmasti kuluttajille.

DNA käyttää toki myös. Telia ei käytä, joten Telialle suuri kiitos siitä. Tästä syystä pysyn myös tyytyväisenä Telian asiakkaana.

5 tykkäystä

Ihan samalla tavalla se Telia on käyttänyt Huawein teknologiaa niin kuin kaikki muutkin operaattorit Suomessa. Vaikka mainoksissaan ovatkin halunneet toisenlaisen kuvan antaa…

https://etn.fi/index.php/13-news/11316-suomen-yhteisverkko-vaihtaa-huawein-nokiaan

Telian ja DNA:n yhdessä omistama Suomen Yhteisverkko aikoo rakentaa 5G-verkon Pohjois- ja Itä-Suomeen. Aiemmin SYV:n verkko on perustunut Huawein laitteisiin, mutta 5G-aikaan verkko siirtyy Nokian laitteilla. Myös nykyiset tukiasemat korvataan Nokian laitteilla.

Täysin uuden infrastuktuurin asennus alkaa vuoden 2021 alussa ja sen on suunniteltu valmistuvan vuoden 2023 loppuun mennessä.

Ja kun taas samaan aikaan Elisa on syventänyt yhteistyötä Ericssonin kanssa, sillä Nokian laitteet eivät olleet teknisesti yhtä kehittyneitä vielä muutama vuosi sitten

https://etn.fi/index.php/about/13-news/11213-elisa-laajentaa-ericsson-yhteistyota-5g-tukiasemiin

Elisa kertoo solmineensa uuden yhteistyösopimuksen Ericssonin kanssa, jonka myötä Ericsson vahvistaa asemaansa Elisan 5G-yhteistyökumppanina verkkoteknologian saralla. Pitkäaikainen kumppanuus syvenee nyt entisestään kattamaan myös 5G-radioverkkotekniikan.

Mielestäni on varsin oleellista, että 5G verkon tietoturvaan liittyvä riskinhallinta tehdään huolellisesti ja tarkasti. Ajattelen, että infrastruktuuri tulisi rakentaa siten, että kansallinen etu varmistetaan tietoturvallisuuden näkökulmasta.

Samsung [1], Nokia [2] ja Ericsson [3] ovat harkinnan arvoisia vaihtoehtoja. Olisi hienoa, mikäli 5G-verkon tietoturvaan liittyen saataisiin EU-tasoinen sääntely aikaiseksi. Financial Times kirjoitti aiheesta hiljattain. Asiasta löytyy myös analyytikon kommentti Inderesin sivuilta.

[1] Samsung 5G
[2] Nokia 5G
[3] Ericsson 5G
[4] Financial Timesin artikkeli: “EU considers mandatory ban on using Huawei to build 5G”

5 tykkäystä

Aiheesta lisää Euroopan komission eilisessä (15.6.2023) lehdistötiedotteessa [1] sekä eilen julkaistussa raportissa [2].

Lainaus lehdistötiedotteesta:
“As regards strategic measures and in particular enacting restrictions on high-risk suppliers , the progress report records that 24 Member States have adopted or are preparing legislative measures giving national authorities the powers to perform an assessment of suppliers and issue restrictions. Out of them, 10 Member States have imposed such restrictions and 3 Member States are currently working on the implementation of the relevant national legislation.” [1]

[1] Commission announces next steps on cybersecurity of 5G (15.6.2023)
[2] Second report on Member States’ progress in implementing the EU Toolbox on 5G Cybersecurity (15.6.2023)

3 tykkäystä

Tervehdys @Elisa_IR! Hienoa, että Elisalta on edustus täällä keskustelufoorumilla. :slight_smile:

Toivoisin, että seuraavan osavuosikatsauksenne yhteydessä olisi mahdollista kuulla, millä konkreettisilla toimenpiteillä, ja millä aikataululla Elisa aikoo reagoida Euroopan komission tiedonantoon liittyviin 5G-kybertuvallisuusnäkökohtiin. [1]. Kiitos jo etukäteen! :slight_smile:

[1] Komission Tiedonanto 15.6.2023: 5G-kyberturvallisuusvälineistön täytäntöönpano

6 tykkäystä

Terve @JuhaS Kiitos kun laitoit meille viestiä ja toki osavuosikatsauksen yhteydessä käsittelemme ajankohtaisia asioita ja vastaamme kysymyksiin. Tähän aiheeseen liittyen voisin tälläkin foorumilla kommentoida, sillä kyberturvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. Noudatamme Suomen lainsäädäntöä kaikessa toiminnassamme ja verkon kriittisissä osissa on kiellettyä käyttää laitetta, joka voi vaarantaa kansallista turvallisuutta (Suomessa käytämme vain Ericssonia ja Nokiaa). Huawein teknologian osuus verkon muissa osissa Suomessa on alle 15 %. Viron osalta olemme jo viestineet siirtymisestä Huaweista Nokiaan.

Kysymykseesi millä aikataululla Elisa aikoo reagoida Euroopan komission tiedonantoon liittyviin 5G-kybertuvallisuusnäkökohtiin, toteamme, että noudatamme Suomen lainsäädäntöä ja regulaatiota. Jos EU-regulaatio muuttuu, se voi muuttaa Suomen regulaatiota ja sitä kautta toimintaamme. Elisassa kyberturvallisuus on niin korkealla tasolla, että emme usko mahdollisten regulaatiomuutosten vaikuttavan olennaisesti Elisan käytäntöihin.

Terveisin Kati/Elisan IR

18 tykkäystä

Paljon kiitoksia Kati/@Elisa_IR. Kiitos valaisevasta kommentistasi. Mukava kuulla, että Elisalle kyberturvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. :slight_smile:

Aiheeseen liittyen tein kaksi kyselyä täällä keskustelufoorumilla. Kyselyn tämänhetkinen tulostilanne alla:

Kysely 1

Kysely 2

17 tykkäystä

Yllätyksetön Elisa julkaisee Q2-raporttinsa perjantaina ja analyytikko @Joni_Gronqvist on antanut ennakkokommenttinsa siitä. :slight_smile:

Elisa julkistaa Q2-raporttinsa perjantaina noin kello 8.30. Elisan liiketoiminta on jo vuosia ollut hyvin ennustettavaa ja sektorin kärkeä. Emme odota yllätyksiä myöskään Q2:lta. Odotamme liikevaihdon kasvun hieman hidastuneen, mutta olleen silti suhteellisen hyvää. Lisäksi odotamme matalakatteisemman kasvun rajoittavan tehokkuustoimenpiteitä. Arvioimme yhtiön vielä toistavan varovaisen ohjeistuksensa vuodelle 2023.

3 tykkäystä

Tasaisen varmaa Elisalta, vaikka liikevaihdon kasvu jäi konsensuksesta.

  • Käyttökate kasvoi enemmän kuin liikevaihto.
  • Kassavirta kasvoi yli 30 %
  • Rahoituskulut kasvoi 3 milj.€ – 6 milj.€
  • Yritys puolella kate oli paineessa, mutta henkilöasiakas puolella oli vahvaa kasvua
  • Oman pääoman tuotto parani 0,5 % eli 30,7 % – 31,7 %

Edit. Jonin kommentit

12 tykkäystä

Tässä Sijoittaja.fi:n tuore analyysi Elisasta, jonka lukee muutamissa minuuteissa.

Joka tapauksessa vakaa Q2-tulos kertoo yhtiön olevan hyvissä asemissa saavuttaa vuodelle 2023 asetetut ohjaukset liikevaihdon ja vertailukelpoisen käyttökatteen osalta, jotka tosin olivat markkinoiden silmissä todella varovaisia. Sijoittajia mietityttää, miten talouden yleinen epävarmuus tulee lopulta näkymään vakaasta liiketoiminnasta tutun Elisan kohdalla.

6 tykkäystä

Kappas, Veli-Matti Mattilan loistokas ja omistajille tuottoisa ura Elisan johdossa päättyy, tilalle Finnairin Topi Manner: Elisa Oyj:n toimitusjohtajaksi on nimitetty Topi Manner | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Mattilalle tuli yli 20 vuotta täyteen Elisan puikoissa, osakekurssi taisi olla reilusti alle 10 euroa hänen aloittaessaan.

15 tykkäystä

Jos nyt tarkkoja ollaan niin Veli-Matti Mattilan ura Elisan johdossa on ollut jotakin muuta kuin loistokas. Huawein halpuutetuilla vakoiluverkkoilla on parannettu katteita ja sen jälkeen oltu kun kusi sukassa asian osalta. Selkärankaa miehellä ei ainakaan ole.

Topi on sentään mies paikallaan. Tämän nimityksen jälkeen Elisaa alkaa löytymään varmasti minunkin salkusta.

6 tykkäystä

Kuulostaa kohtuuttomalta tiivistää 20v ura johonkin Huawei katteisiin joka on tässä mittakaavassa mitätöntä. Topista nähdään tulevaisuudessa miten pärjää paikalla. Mies ainakin osaa tiristää kulut minimiin keinolla millä hyvänsä ja sen varmaankin näet hyvänä Elisalle jatkossakin? Tykkään itse miten Topi ilmaisee itsensä selvästi vähän kuin Veli-Mattikin. Ilman isoa valtion tukea pitää kuitenkin pärjätä ja suomalaista työvoimaa ei toivottavasti osittain korvata irtisanomalla ja ulkoistamalla tekijöitä halpamaihin! Kyllä Elisan johtoa pitää kiittää hyvin ennustettavasta kehityksestä. Toista on johto ollut esim. isoimmalla kilpailija Telialla jota hävettäisi omistaa. Skandaaleita, korruptiota, tyhmiä valintoja, kannattamatonta toimintaa ja aina on selityksiä miksi on vastatuulta ovien paukkuessa samaan aikaan. Elisan omistajana jatkossakin pysytään ja toivotaan hyvää Topin kaudelle.

6 tykkäystä

Kannattaisi hieman selvittää miten paljon kiinalaisella radioverkolla voi vakoilla kun kaikkea verkossa tapahtuvaa ohjataan ja kontrolloidaan suomi/ruotsi/amerikka peräisillä core- ja transmissiolaitteilla. Ei huihain verkot olleet merkittävästi halvempia, jossain kohtaa niillä oli hieman teknistä etumatkaa energiankulutuksen ja operoitavuuden osalta, nyttemmin kaikki about samalla viivalla.

On väärin suosia kommunistisen Kiinan valtiohallinnon miljardituilla subventoimia verkkoja, joiden valmistajat ovat suoraan em. valtion ohjauksessa. Se, että Elisan toimitusjohtajana on suosinut tällaisia verkkoja puhtaasti taloudellisista intresseistä, on radikaali virhe, jollaista ei olisi saanut tapahtua. Ja asiasta vaikeneminen ts. tekemiensä virheiden hiljainen hyväksyntä vain pahentaa tilannetta. Eli 20 vuotta vessanpöntöstä alas.

Huihain laitteita on ollut lähes kaikkien eurooppalaisten operaattorien verkoissa, myös suomessa ja on vielä jonkin aikaa. Markkinaosuus ei enää kasva, mutta ei laskekaan dramaattisella vauhdilla. En näe miksi Elisan olisi yksin pitänyt pidättäytyä verkkolaitetoimittajien tehokkaasta kilpailuttamisesta. Suomalainen operaattori on vähän turhan pieni peluri vaikuttamaan yksinään EU-tason kauppapolitiikkaan, eli omaan polveen ampuminen ei olisi tässä tapauksessa ollut kovinkaan perusteltua. :man_shrugging:

2 tykkäystä

Toivottavasti Topi tuo Finnairilla hyväksi havaitut konstit käyttöön ja hommaa Elisalle työvoiman Vietnamista ja Intiasta sekä alkaa lennättää 5G-verkkoa Venäjän kautta maailmalle, paljon hyväksytympää toimintaa vs. Mattila :+1:t2:

Vaikea kuvitella, kuinka rankkoja viimeiset vuodet Finnairin johdossa ovat olleet Topi Mannerille. Kriisejä toinen toisensa perään, eikä mikään osa palapelistä näyttänyt pysyvän paikallaan; jättitappioita ja strategian pakkomuutoksia. Lopulta yhtiö kuitenkin on selkeillä vesillä, ja toimitusjohtaja on yhä järjissään. Jälkimmäisestä selvänä osoituksena on Elisan toimitusjohtajapestin vastaanottaminen.

Elisaa ei ole tarvinnut johtaa viime vuosikymmeninä kriisitilassa, eikä toivottavasti sellaista ole tulossakaan. Olen varma, että Topi Manner tarttui Elisan toimitusjohtajan tehtävään erittäin mielellään, ja mielestäni Elisa saa hänestä erinomaisen toimitusjohtajan. Hänellä on monipuolinen tausta ja hän on kokenut monenlaisia tilanteita – eikä ole mikään ikäloppu toimitusjohtajaksi.

Elisa on vähentänyt riskitoimittajien osuutta verkoissaan, mutta tiedän, että tämäkin kirjoittamani viesti välittyy foorumille Elisan verkon päätejärjestelmälaitteella, jonka valmistaja on Huawei. Jos on vilaissut Nokia-ketjua viime vuosina tietää varmasti mielipiteeni kiinalaisvalmistajista. Elisan suhtautuminen kiinalaisiin toimittajiin on ollut 100% liiketoimintalähtöistä – kun saa hyvää edullisesti, erinomaisia tarjouksia on vaikea ohittaa. Huawein laite verkossa on kuitenkin varma tietoturvariski – tästä ei ole epäilystäkään.

En epäile, etteikö Elisa vaikuttaisi Suomen päätöksentekoon näissä asioissa. Elisan omat kommentit tuntuvat välillä liiankin itsevarmoilta – ikäänkuin Elisalla tiedettäisiin, mitä Suomi päättää. Saksan esimerkin varjossa Suomen on helppo olla rajoittamatta kiinalaistoimittajia. Varmasti hallituksessa on myös huoli Kiinan vastatoimista, mikäli tällaisiin rajoituksiin päädyttäisiin. Täten liike-elämä todennäköisesti tukee nykylinjaa laajemminkin. Ruotsi teki oman valintansa, mutta Suomi pysyy hiljaa.

En tiedä, mitä Saksa aikoo tässä asiassa, mutta EU:n suunta ei näytä löystyvän. Jos olisin analyytikko, kysyisin Elisan johdolta tilaisuuden tullen, miten Huawei-altistuminen vaikuttaa yritykseen. Jos EU, ja tämän jälkeen Suomi, päätyisi laajempaan kiinalaistoimittajien kieltämiseen, millainen vaikutus tällä olisi Elisalle, jos laitteita pitäisi korvata uusilla? Tällaista keskustelua en ole nähnyt, ja varmasti se kiinnostaisi sijoittajia, koska kyse on loppujen lopuksi Elisalle mahdollisesti koituvista investointikustannuksista, joiden määrästä ei ole käsitystä Elisan ulkopuolella.

5 tykkäystä