Elliptic Laboratories - Smart software sensors

Onko tietoa mihin PC-puoli tarvitsee tätä teknologiaa, näytönsäästäjän ajoitukseen vai johonkin monimutkaisempaan?

Ja hieno avaus :+1:

5 tykkäystä

Kiitos hienosta avauksesta!

Yhtiöllä on reilusti kassaa IPO:n jäljiltä ja on ohjeistanut positiivista käyttökatetta. Tavoitteena myös kasvu orgaanisesti. Tuote on jo todistanut myös sille löytyvän kysyntää. Mikä vuoksi odottaisit dilutiota? Osakemäärään vertaaminen toisiin yhtiöihin suoraan ei ole sellaisenaan mielekästä.

Yhtiötä löytyy omasta salkusta ja pidän potentiaalia mielenkiintoisena. Toteutuneilla luvuilla ei ole mikään halpa mutta eri asia mikäli yhtiö pääsisi kunniahimoisiin tavoitteisiinsa. Yhtiön trackki on vielä varsin lyhyt pörssissä ja viime vuonna korona rokotti alkuvuotta, jolloin yhtiö ei juuri tehnyt liikevaihtoa. Loppuvuonna sitten sitä kurottiin kasaan nopella tahdilla ja viimeistellä neljänneksellä myös kovalla kannattavuudella. Viimeisellä neljänneksellä kuitenkin iso osa liikevaihdosta taisi tulla yhdestä suuresta lisenssimaksusta valuen samalla hyvin alaviivalle. Henkilöstökulut jopa olivat yllättäen pienentyneet edellisvuodesta. Onkohan niissä ollut jotain koronavuodesta johtuneita alennuksia?

PC käytössä teknologia mahdollistaa sen, että kone pitää näytön päällä kun käyttäjä on sen edessä. Ei käsittääkseni sen monimutkaisempaa mutta Elliptic Labsin softan avulla tuohon ei siis tarvitse muuta fyysistä sensoria.

14 tykkäystä

Kiitos kun nostit taas mielenkiintoisen casen!

Potentiaali näyttää valtavalle jos tämä tuote on oikeasti hyvä.

Oletko ehtinyt muodostamaan kuvaa, että onko tämä ns. voittajatuote?
Vaikka olisi halvempi, onko tuote yhtä hyvä kun perinteinen sensori?
Kuinka hyvä tuo patenttisuoja?
Onko muita vastaavia ratkaisuja olemassa?

Pari haastoa näin alkuun. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Kysyt oikeita kysymyksiä. Keissi tuli iltapäivällä eteen niin en ole kerennyt kolaamaan kilpailukenttää eikä vastauksia ole näihin. Tässä tarvitaan joukkoälyä taas kerran :muscle:

Patentteja en tuolta käyttämästäni tietokannasta äkkiseltään löytänyt, mutta tietokantojakin on 2-3kpl vähintään… oma työnsä on myös pystyykö maallikko arvioimaan tällaisten patenttien voimaa…

Ehkä lupaavinta on noi PoC:t ja olemassaolevat tuotteet. Antavat hieman toivoa, että keissi voisi onnistua… riskiäkin löytyy mutta jos yhtiö pääsee ”edes samalle tontille” ohjeistuksen kanssa niin on tämä aika potentiaalinen… eli nykytiedoilla itse lähdin aika varovasti liikkeelle.

Yliopisto-spin-off, että kai ne jotain on tutkineet oikeastikin :man_shrugging::sweat_smile:

21 tykkäystä

Hyvä ja kiinnostava avaus. Tuleeko muilla tuon tekniikan kuvauksen perusteella kunnon fläsäri Dark Knightista? Toi on kyllä ihan Bättis-tason shittiä😁

4 tykkäystä

2015:

2020:

Vielä: tästä koskemattomuudesta tuli mieleen, voisiko tulevaisuudessa koronan jälkeen löytyä tarvetta näytöille, joita voi ohjata ilman kosketusta (hygienia)? Sairaalat? Julkinen hissi? Tehtaat? Pölyiset olosuhteet? Elintarviketuotanto?

19 tykkäystä

Onko varmasti näin? Ainakin iPhonessa taitaa FaceID toimia IR-sensorilla, ja kasvojentunnistus tuskin tuolta ohjelmistolta toimii. Ylipäätään vaikka softalla voitaisiinkin suorittaa osa perinteisten sensorien tehtävistä, esim puhelimen herättäminen, onko siitä kaikkien sensorin tehtävien korvaajaksi? Toisin sanoen, jos softa ei pysty korvaamaan sensoria täysin, eikö sensori täytyisi asentaa silloin joka tapauksessa? Onko softasta silloin mitään hyötyä?

Pientä pohdintaa vain, asiasta ei minulla ole sen kummempaa tietämystä.

9 tykkäystä

Viime syksyn Q3-esityksestä löytyi vielä pari kalvoa selventämään:

Oikealla näkyvät nuo toiminnot, joihin tällä pystytään. Ei varmastikaan Face ID:tä.

Tavalliset laitteen mukana olevat kaiuttimet ja mikrofonit näyttävät riittävän. Tämä on super-kriittistä keissin kannalta.

Huomatkaa tärkeänä naisen näytöllä olevat graafit; tuntuvat ennustavan bull-keissiä :wink:

ESG-mielessä yksi pointti on tuo virran säästäminen…

Johtoryhmän taustoja:

Patenteista:

Partnereista:

Riskeistä:






15 tykkäystä

Oot sitten raketin laittanu otsikkoon ?! Lievästi paheksun, jos teknologia ei liity raketteihin…Jos avaan uuden ketjun, niin kilpailisinko vaikka 3 raketilla ja seuraavaan 5 rakettia, niin foorumilla näkee mitkä on rakettiosakkeita? :slight_smile:

Eli ehdotan, että raketti poistetaan tai siirretään aihe WSB/Reddit puolelle.

40 tykkäystä

Liikevaihto 3 M, markkina-arvo 116 M euroa…

No, on tämä varmaan parempi sijoitus ku Nightingale Health :joy:

3 tykkäystä

Olen jopa nähnyt Helsingin pörssin laadukkaita kasvuyhtiöitä arvotettavan Grahamin luvulla.

:man_shrugging:

2 tykkäystä

Tätä ei kyllä mitenkään voi valuoida (oikein) perinteisillä arvostuskertoimilla ja lähimmäksi oikeaa tulosta pääset ehkäpä käyttämällä EV/TAM -arvostuskerrointa. Vertaus Nightingale Healthiin on yksinkertaisesti väärä.

Elliptic Laboratories

Elliptic Laboratories on sijoituskeissityypiltään alkuvaiheen hyperskaalaava platformibisnes. Tuo skaalavuus on niin törkeän kovaa, että jokainen euro liikevaihtoa on multimoninkertaisesti arvokkaampi kuin useimmilla perinteisillä yhtiöillä. Kysymys on pitkälti lähinnä siitä että onnistuuko liikevaihdon kasvattaminen ja kuinka paljon liikevaihtoa on tällä bisneksellä mahdollista saada.

Mikäli liikevaihtoa ei saada tarpeeksi, niin ei tämä mikään kummoinen yhtiö ole, koska skaalautuvuudesta ei saada juurikaan hyötyä irti ja kiinteiden kulujen osuus jää liian suureksi. Toisaalta jos liikevaihtoa saadaan roppakaupalla lisättyä, niin se puskee lähes välittömästi läpi tulosriville kiinteiden kulujen jäädessä olemattomaksi. Silloin liiketulosprosentti voisi olla esimerkiksi 80%.

Entä onko tämä nyt kallis vai halpa? Sitä on hirveän vaikea sanoa tässä vaiheessa ja keississä on nyt reilusti alphaa tarjolla, jos arvaa yhtiön menestyksen tason oikein. Yhtiö on näyttänyt kyntensä ja saanut alkuvaiheen menestystä, joten kurssiin on jo hinnoiteltu jonkinasteista onnistumista. Mikäli liikevaihdon kasvu tyrehtyy, niin kurssissa on tietysti reilusti laskuvaraa. Toisaalta jos yhtiö pääsee tavoitteisiinsa, niin nykyinen arvostus on naurettavan edullinen.

Tämä ei ole mikään peesaussijoitus, vaan vaatii erittäin vahvaa näkemystä ja ymmärrystä yhtiön liiketoiminnasta ja liikevaihdon kehityksestä. Eli siis aika täydellinen sijoitus yhtiöitä syvällisesti tonkivalle optimistille :joy:

34 tykkäystä

EV/TAMin käytöstä muistui mieleen sitaatti eräästä Financial Timesin sähköautojutusta:

Expressing a company’s valuation as a percentage of its total addressable market seems about as useful as just saying “I don’t know”.

Ihan vakavasti sanottuna tämä vaikuttaa paremmalta kohteelta kuin Nightingale, vaikka laitoin edellisessä viestissä itkunauruemojin perään. :sweat_smile: Yhtäläisyyksiä näissä firmoissa kyllä on - molemmat ovat alkuvaiheen kasvuyhtiöitä, joilla ei ole vielä nimeksikään liikevaihtoa mutta onnistuessa potentiaali on valtava.

Avainkysymys on mielestäni se, onko Ellipticin menetelmä voittaja, joka lyö itsensä läpi laajasti kännyköissä ja tietokoneissa. Se ei selviä tilinpäätösnumeroita murskaamalla eikä yhtiön presentaatiomateriaalista, jossa tietysti kehutaan omaa tuotetta taivaisiin. Vahva sijoitusnäkemys vaatisi syvällistä ymmärrystä teknologiasta ja kilpailutilanteesta. En ole alan asiantuntija, joten rahkeet eivät riitä vastaamaan tähän tärkeimpään kysymykseen.

18 tykkäystä

Todella mielenkiintoinen löytö - pitääpä ehdottomasti tutustua tähän itsekin tarkemmin!

Tuote vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta. Se soveltuu myös todella moneen jos ratkaisu on toimintavarma. Yksi riski, joka tässä tuli itselle mieleen oli yksityisyysnäkökulma (joskin pidän riskiä pienenä). Porukka kritisoi jo nyt esim Facebookin sovelluksen, ääniassistenttien, ym. mikrofonin käyttöä. Tässä saattaa piillä pieni riski, että älylaitteiden mikrofonien käyttöä yms. aletaan esim. EU:ssa suitsimaan jollain tavalla kuluttajatuotteissa joka voisi vaikuttaa negatiivisesti Ellipticin tuotteen menekkiin (joskaan tämä ei varsinaisesti ”kuuntele puhetta”, mutta lainsäätäjien teknologiaymmärryksellä tämä voisi helposti pudota sääntelyn piiriin).

Nuo energiansäästöluvut olivat kyllä vakuuttavia ja laitteitakin on käytössä jo ihan mukava määrä. Kuten aiemmin oli jo mainittu, paljon on sen varassa onnistutaanko tällä menestyksekkäästi korvaamaan nykyisin käytössä olevat kilpailevat tuotteet (tai mahdolliset muut uudet vaihtoehtoratkaisut).

En ainakaan tuolta sijoittajapresiksestä kännykällä nopeasti selatessa bongannut mutta olisi myös mielenkiintoista tietää, kuinka toimintavarma ja tarkka tämä systeemi on vs. nykyiset ratkaisut (koska tämä on energian säästön lisäksi varmasti yksi oleellisimmista asioista teknologiaa arvioitaessa).

9 tykkäystä

En ole vielä löytänyt lähdettä, mutta tämä kaveri on penkonut keissiä jonkin verran. Arvioi, että Intel pyrkii tekemään ultrasoundista standarditoiminnon

Patentteja täällä:

5 tykkäystä

Tässä poimintoja ipo admission, ei kauheasti uutta:


Ahaa-elämyksiä: älylaitteiden pariuttaminen, PC:n salasanan korvaaminen gestureilla tms (Ei toimi kaikissa olosuhteissa tietty)?


Uudessa S-sarjan mersussa on muuten gesturet käytössä. En osaa sanoa millä tekniikalla tehty.


Historiaa pähkinänkuoressa ennen listautumista:




8 tykkäystä

Mielenkiintoinen keissi tulevaisuuden odotusten suhteen. Nämähän eivät tietenkään ole mitään saletteja betsejä, vaan vaatii merkittävää onnea, jotta odotukset saavutetaan.

The market is highly competitive
The Group competes in markets that are competitive, fragmented and rapidly changing, with some of the largest technology companies in the world. The Group expects to continue to experience
competition from current and potential competitors, many of which are better established and have significantly greater financial, technical and marketing resources.

Erityisesti näinkin superkilpaillulla markkinalla kuin mobiililaitteiden komponentit on vaikea erottua kaikista muista toimijoista. Qualcomm ja kaikki alihankkijat tekevät jatkuvasti tuotekehitystyötä ja paljon resursseja käytetään juuri sensoritarkkuuden parantamiseen. Tämän seurauksena minulla herää muutamia todella tärkeitä kysymyksiä, joihin olisi hyvä saada vastaus. Osa näistä on varsin spekulatiivisia, mutta mahdollisia kuitenkin. Mieluummin kysyn tyhmiä kysymyksiä ja etsin niihin järkevän vastauksen kuin jätän kysymättä ja missaan jotain todella tärkeää informaatiota.

  1. Onko heidän tuottamallaan teknologialla todellinen kilpailuetu verrattuna fyysisiin sensoreihin?
  2. Jos tälläinen kilpailuetu on olemassa, mikä estää isoja komponenttitoimittajia kehittämään vastaavia tuotteita? Toisin sanoen, onko vallihauta seuraavana tuleviin riittävän iso, jotta sen yli hyppäämisestä tulee vähintäänkin kallista, ellei mahdotonta?
  3. Onko yhtiölle olemassa jokin metriikka, jota seuraamalla voisi pysyä hyvin kartalla markkinan kehityksestä ja näin pienentää keissiin liittyviä informaatioriskejä sijoittajan kannalta? Esimerkiksi Smart Eyella kun on nämä Design Winnit, jotka mielestäni kasvattavat valtavasti luottamusta keissin edistykseen.
  4. Onko yhtiössä merkittävää avainhenkilöriskiä? Jos teknologian kehittäjät ovat aivan huippuja, niin mikä käytännössä estää hypoteettisia kilpailijoita hankkimasta näitä elintärkeitä kompetensseja Ellipticiltä vai onko tämä aivan täysin epäolennainen kysymys?

Kokonaisuutena tämä kuitenkin vaikuttaa mielenkiintoiselta keissiltä, johon on aivan pakko tutustua lisää.

16 tykkäystä

Vastaan tähän käsitykseni pohjalta. Tosiaan minulla ei ole mitään osaamis-/informaatioetua tässä pohjalla.

Yhtiön mukaan mobiilipuolella on useita isoja referenssejä, joten esim PoCia ei siellä tarvita. Ehkä tämä kertoo tässä vaiheessa ainakin kiinnostuksesta teknologiaa kohtaan.

Eikös Xiaomin note 10 ole jo sellainainen luuri, ettei valmistaja ainakaan halua sössiä näytön toiminnallisuuden kanssa isommin?

Tässä vaiheessa tiedot ovat kuten yhtiö on yllä kertonut. Softan kehitys vaatinee jonkinlaisen R&D panostuksen ja patenteilla yritetään rakentaa muuria. Tässä vaiheessa ei kaiketi osaa muuta sanoa.

Softa vaikuttaa sen verran speciaalilta, että ehkä jotain samaa siinä voi olla Smartin kanssa. Ts. erittäin niche, pitkä kehitystyö taustalla jne. minkä johdosta automotivessa isot toimijat ovat pääosin luopuneet omasta kehitystyöstä.

Kyllä kai se sopimusten määrä ja laatu. Näkyvyys selvästi Smarttia huonompi koska pipelinea ei kerrota avoimesti ulos.

Eli oikeastaaan näin alkuvaiheessa ei osaa tämän enempää sanoa.

Lisäys: täytyy yrittää selvittää missä on sanottu että Intel olisi tekemässä juuri tästä teknologiasta standardoidun

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen avaus!

Monet AI Virtual sensorit vaikuttavat olevan vahvasti sidoksissa käyttäjän presenssiin: Läppärin herätys lähestyttäessä, kaiuttimien herätys ja volumen säätö kuuntelijan etäisyyden mukaan, telkkarin säätö katsojan liikkeiden mukaan, yms.

Tulee väkisinkin mieleen miten tämä teknologia osaa tunnistaa että kyseessä on juuri ihminen kuka talossa liikkuu. Monella esim. koirat pyörivät talossa työpäivän aikana joten oliskin mielenkiintoista nähdä minkälainen show älytalossa on päällä kun koirat elävät päivän itsekseen. Harmillisen vähän löytyy mitään youtube videoita missä tällaisia skenaarioita demonstroitaisiin.

3 tykkäystä

Raketti poistettu otsikosta.

33 tykkäystä