Endomines - Kultaan keskittynyt juniorikaivosyhtiö

Alkaa vaatimaan jo hieman rohkeutta jos näiden makrotrendien / yleisen maailmantilanteen vallitessa alkaisi kultakaivoksen osakkeita myymään.

3 tykkäystä

Jälleen arvioissa käytetty kullan hinta oli vanha jo kirjoitettaessa (2200-2420 USD/oz). :face_with_hand_over_mouth:

Kyllä kaivoksesta on vaikea tehdä analyysiä (ainakaan erityisen hyödyllistä sellaista), jos ei samalla analysoi louhittavan materiaalin hinnan kehitystä. En usko, että siihen ainakaan kukaan sijoittaa miettimättä sitä.

Tuskin kullan hinta tulee laskemaan enää koskaan edes tuolle 2420$ tasolle. :partying_face:

2 tykkäystä

Moi,

Päivitetyillä ennusteilla päädyin nyt alimman rivin osalta nollatulokseen eli ei se mahdotonta ole. Toki tässä kohtaa vielä jonkin verran epävarmuutta liittyy yhtiön kulutasoon, mutta jäädään odottelemaan torstaita.

Olemme käyttäneet kullan hintaennusteina Bloombergin konsensusennusteita, jotka muodostuvat siis työkseen raaka-aineita seuraavien analyytikoiden ennusteista. En ainakaan itse usko osaavani metallien kehitystä heitä paremmin ennustaa. Se täytyy myöntää, että nyt karkeasti viimeisen puolen vuoden aikana ennusteet ovat laahanneet hieman perässä, mikä on myös melko tyypillistä konsensukselle isompien liikkeiden yhteydessä. Sen sijaan muilta osin konsensusennusteet ovat oman kokemuksen mukaan kyllä pitkässä juoksussa melko hyvin kartalla olleet. Mutta jäädään seurailmaan, mitä kullan hinnalle käy ja ennusteita toki päivitellään tasaisesti. Samalla hyvä huomata, että Endominesin kannalta merkittävässä roolissa myös EUR/USD kehitys.

5 tykkäystä

Hyvää työtä ja kohti tavoitetta

Tammi-kesäkuu 2024 lyhyesti

  • Konsernin liikevaihto kasvoi 22 prosenttia ja oli 13,1 MEUR (10,7 MEUR). Konsernin liikevaihdosta 100 % muodostuu Pampalon tuotanto segmentin liikevaihdosta
  • Kullan tuotanto tammi-kesäkuussa 2024 kasvoi 4 prosenttia. Ensimmäisen vuosipuoliskon tuotanto oli 218,3 kg (210,0 kg) eli 7 019 unssia (6 753 unssia). Konsernin tuotannosta 100 % muodostuu Pampalon tuotanto segmentin tuotannosta
  • Konsernin käyttökate oli 1,9 MEUR (0,4 MEUR) eli 15 % liikevaihdosta (3 %)
  • Pampalon tuotanto segmentin käyttökate oli 4,0 MEUR (2,4 MEUR) eli 31 % liikevaihdosta (22 %)
  • Konsernin liiketulos oli 0,1 MEUR (-0,8 MEUR)
  • Konsernin nettotulos oli -1,0 MEUR (-1,9 MEUR)
  • Konsernin korolliset nettovelat olivat kesäkuun lopussa 18,0 MEUR (11,6 MEUR), nettovelkaantumisaste 56 % (33 %) ja omavaraisuusaste 50 % (66 %)
  • Kesäkuun lopussa konsernin rahat ja pankkisaamiset olivat 3,0 MEUR (1,2 MEUR)
4 tykkäystä

Tässä vielä @Aapeli_Pursimo haastis Kari Vyhtisen kanssa.

00:00 H1 omin sanoin

00:48 Tuotanto

02:00 Tuotantosuunnitelmien eteneminen

03:30 20 000 ensi vuonna?

04:20 Malminetsintä

09:37 Strategia pidemmällä aikavälillä

11:40 USA-kaivokset

13:30 Milloin pitäisi huolestua

11 tykkäystä

Kyllä nyt taitaa USA ratkaisu olla lähellä - sen verran vaikea oli muotoilla vastaukset neuvotteluiden tilanteesta.

4 tykkäystä

Sinänsä ei kiirettä, jos ei ole rahan tarvetta. Kullan hinta vaan nousee ja pitäs nousta myös neuvotteluasema sekä kauppahintakin. Ei tosin nyt tiedä, mikä vaihtoehto tulee toteutumaan…omistajuus ymv.

3 tykkäystä

Aapeli on tehnyt uuden yhtiöraportin H1-tuloksen jälkeen. :slight_smile:

Endominesin julkistama H1-tulos jäi odotuksistamme, minkä taustalla oli Pampalon tuotannon ennusteitamme korkeampi kulutaso. Tuotanto-ohjeistuksensa yhtiö sen sijaan toisti ja tämän myötä tuotantoennusteemme ovat käytännössä ennallaan. Toteutunutta kehitystä peilaten nostimme kuitenkin tuotannon kustannusennusteitamme, mikä vaikutti negatiivisesti lähivuosien tulosennusteisiin. Sen sijaan väkivahvaa kultamarkkinaa ja yhtiön strategisia suunnitelmia peilaten pidensimme Pampalon tuotannon elinkaarta, sillä näemme malminetsintään kohdistuvan odotusarvon olevan selvästi positiivinen.

EDIT:
image

5 tykkäystä

Suosituksen ja tavoitehinnan nostoo. Kultamarkkina on vahva ja hinnan nousut tukee vielä lisää yhtiön toimintaa. Sinänsä yhtiö voisi myös julkaista lisäinfoo kertaluontoisista kuluista ja etekin uusien esiintymien avaaminen varmasti lisää kuluja, mutta tuotantoon pääsyn jälkeen tilanne päinvastainen, kun kulut alas ja tulot ylös. Toivotaan parasta yhtiölle ja olisi hyvä saada suomalainen kaivosyhtiö yhdeksi kasvuyhtiöksi. Kittilän kaivos voisi olla verrokki, joka Euroopan suurin kaivos ja nyt tehnee erittäin hyvää tulosta.

Tänään jo noustu uusiin ennätyslukemiin kullan hinnassa ATH on nyt 2 538,60 USD/unssi. Mitä se onkaan vuoden lopussa. EKP:n velkat uusittava ennen vuoden vaihdetta ja sit vlä koronlaskuja kaupanpäälle. Sit varmaan ollaan taas ihan eri tasoilla kullan hinnassa.

4 tykkäystä

Tämä Evlin raportti on hyvä siinä mielessä, että siitä näkee melko vaivattomasti yrityksen todellisen arvon. Tosin tämäkin on perjantaina tehty niin nyt maanantaina tuo osakekohtainen hinta on jo12.5€.

Ja tulevaa arvostusta voi itse säätää mielessään sen mukaan, mihin sitten uskookaan kullan hinnan suuntaavan. :arrow_lower_right: :arrow_upper_right:

5 tykkäystä

Johto ryhtyi ostamaan osaketta ja vaikka ei niin isoja potteja, niin kuitenkin esimerkillistä sitoutumista yhtiöön ja uskoa kultamarkkinaan. Toivotaan oikein hyviä tuloksia myös tuotannossa ja H2 voi yllättää.

5 tykkäystä

Kyllä nyt jytkytetään kullan hinnassa…jatkuvasti kiivetään ylöspäin. Evlin spottihinnat ovat jo alhaisia.

1 tykkäys

Hyvää esimerkkiä ja uskoa omaan yhtiöön…toivotaan jenkkikaivoksista hyviä uutisia…kulta vaan jatkaa nousuaan.

3 tykkäystä

Aiheesta kirjoitetaan tällä hetkellä sen verran tiheesti, että monelle voi tulla loppuvuoden aikana kiire ostaa kultakaivosten osakkeita. :thinking:

2 tykkäystä

Eihän kullan hinta tule olla ainoa muuttuja tuossa laskennassa, vaan pitää miettiä että mihin hintaan se kulta maasta nousee. Kustannukset ovat olleet jatkuvassa nousussa, ja jos kustannukset nousisivat samassa suhteessa kullan hinnan kehityksen kanssa ei kullan hinnan kehityksen tuijottaminen tai sillä yksin mallintaminen ole kovin hedelmällistä?

Samaa havaittu ja korkojen laskua odotellessa. Sit etsitään parempia kohteita korkosijoituksille. Rahan printtaus kuumentaisi lisää markkinaa ja kaivosyhtiöt voisi olla yhä kiinnostavampi kohde. Mitä tulee kustannuksiin, niin sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat olleet kohtuullisisessa laskussa, joka parantaa tulosta.

1 tykkäys

Se on kun pohjalta ponnistaa.

4 tykkäystä

Aijaa. No tilanne on kuitenkin se, että kustannusten kehityksestä saadaan tietoa kuuden kuukauden välein ja kullan hintaa voi seurata reaaliajassa.

Että jos jollain tavalla haluat arvioida yhtiön menestymismahdollisuuksia tässä puoli vuosittaisten katsauksien välissäkin niin kyllä kullan hinnan seuraaminen on ollut minulle se hedelmällisin tapa.

Mutta voihan sitä H1 paperiakin tuijottaa seuraavat 6kk.

1 tykkäys

Kyllä tämä jenkkikaivosten myynnin venyminen alkaa oikeasti huolestuttamaan. Kulta takoo huippuhintoja ja siellä kaivokset vain makaa ja aiheuttaa kustannuksia. Joka hehkuttaa sitä että hyvä että ei myyty koska hinta vaan nousee on kyllä hakoteillä. Tämä että kauppa venyy syö momenttumia - nyt olisi se tilin teon paikka eikä joskus myöhemmin. Mitä enemmän tämä venyy sen enemmän kasvaa riski että momenttum menetetään. Alkaa haisemaan siltä että niiden arvostuksessa tms kullan määrityksissä on jotakin epäselvää/epävarmaa joka nyt tekee sen että tarpeeksi hyvää kauppaa/kumppania ei tahdo löytyä. Tai sitten on jotakin muuta pielessä. Voisi olla paikallaan ihan oma haastis @Aapeli_Pursimo teemana Ameriikka, kulta ja Endomines. Mitä sieltä aikanaan ostettiin, mitä tehty ja mikä mättää?!

2 tykkäystä

Onko loppupelissä enemmän merkitystä kullan hinnalla? Kulta noussut ja tullee nousemaan edelleen vuoden loppuun. Kauppahinnan pitäisi vain kasvaa ja ostajakandidattien lisääntyä. Tietysti olisi hyvä tietää, miksi tämä esiintymä aikoinaan ostettiin ja haaveiltiin jenkkikaivoksista. Onneksi myyjä on vaihtanut osakkeiksi merkittävän osan ostohinnasta. Jos muistan oikein vaihtokurssi oli 70-90 sentin tasoissa eli heiluttaisiin 14-18 euron hinnoissa…osake nyt reilu 8 eur…todetut esiintymät ja varannot plus tuotantolaitteisto. siitä paketti myyntiin ja kaivosten ostohetkellä kulta taisi olla 1700 taalaa unssi kun nyt 2500 taalaa… Kuitenkin oli järkevää saada noi esiintymät realisoitua ja paukut suomen kaivosten kehittämiseen.