Enento Group - Laatua, osinkoa ja/tai kasvua?

@Roni_Peuranheimo Miten arvioit nyt tulleen positiivisen luottorekisterin vaikutuksia Enenton liiketoimintaan ? Kuinka merkittävä omaluotto-kielto merkintä on ollut arvioiden mukaan Asiakastiedon liiketoiminnassa, joka muuttuu nyt ilmaiseksi ? Onko mahdollista myös, että saatavat tulot luoton antajilta laskevat selvästi, kun verohallinnon tarjoama vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja laajalta, pois lukien tietyt lainan antoa koskevat osat. Onko uhkaa myös tulevaisuudessa, että julkishallinnon virastot alkaa tarjoamaan muuta talous dataa ja poistavat siten markkinaa yksityiseltä sektorilta ?

7 tykkäystä

Positiivisen Luottotietorekisterin kyselyiden kustannukset ollaan arvioitu hallituksen esityksessä (HE 22/2022) asettuvan 1-2 euron välille. Hinnoitteluun liittyvä asetus valmistunee Valtiovarainministeriössä vuoden loppuun mennessä, jolloin tarkka kustannus per kysely on tiedossa. Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmän kyselyjen hinta on tällä hetkellä 0,36€/kysely. Järjestelmän avulla luotonantajat voivat mm. optimoida Positiivisesta Luottotietorekisteristä aiheutuvia kustannuksia. Asiakastiedon ratkaisujen avulla pyritään tilanteeseen, jossa Positiivisen Luottotietorekisterin tiedot johtaisivat hylkäävään luottopäätökseen ainoastaan pienessä määrässä tapauksista. Positiivisen Luottotietorekisterin tiedot on siis tarpeen kysyä vasta, kun luotonantaja on muutoin valmis myöntämään lainan.

Kysymys onkin miten monta prosenttia luotoista tulisi hylätä jotta luotonantajan kannattaa käyttää enenton järjestelmää?

Jos otamme keskiarvon Positiivisen Luottotietorekisterin kustannuksista (1,5 euroa per kysely), voimme verrata tätä Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmän hintaan (0,36 euroa per kysely). Säästö per kysely olisi siis 1,5 euroa - 0,36 euroa = 1,14 euroa.

Koska säästö per vältetty Positiivisen Luottotietorekisterin kysely on 1,14 euroa, ja jokainen Enenton järjestelmän kysely maksaa 0,36 euroa, luotonantajan täytyy arvioida, kuinka monta kertaa 0,36 euroa sijoittaminen Enenton kyselyihin säästää 1,14 euroa kustannuksissa, mikä tarkoittaisi välttämistä maksamaan Positiivisen Luottotietorekisterin kyselymaksu hylkäävän päätöksen tapauksessa.

Jotta luotonantajan kannattaisi käyttää Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmää verrattuna suoraan Positiivisen Luottotietorekisterin kyselyihin, luotonantajan tulisi hylätä luottoja noin 31,58 % tapauksista. Tämä tarkoittaa, että jos luotonantaja arvioi hylkäävänsä yli kolmanneksen kaikista luottopäätöksistä Positiivisen Luottotietorekisterin tiedoista johtuen, Enenton järjestelmän käyttö olisi taloudellisesti järkevämpää. ​​

Jos Positiivisen Luottotietorekisterin kysely maksaisi 1 euron, luotonantajan kannattaisi hylätä luottoja noin 56,25 % tapauksista, jotta Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmän käyttö olisi taloudellisesti järkevää verrattuna suoraan Positiivisen Luottotietorekisterin kyselyihin. Tässä tapauksessa, jos luotonantaja arvioi hylkäävänsä yli puolet kaikista luottopäätöksistä Positiivisen Luottotietorekisterin tiedoista johtuen, Enenton järjestelmän käyttö olisi entistä kannattavampaa. ​

Edit: Positiivisen luottotietorekisterin kyselyn hinta on 1,04 euroa per kysely, voimme verrata tätä Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmän hintaan (0,36 euroa per kysely). Säästö per kysely olisi siis 1,04 euroa - 0,36 euroa = 0,68 euroa.

Koska säästö per vältetty positiivisen luottotietorekisterin kysely on 0,68 euroa ja jokainen Enenton järjestelmän kysely maksaa 0,36 euroa, luotonantajan täytyy arvioida, kuinka monta kertaa 0,36 euroa sijoittaminen Enenton kyselyihin säästää 0,68 euroa kustannuksissa, mikä tarkoittaa välttämistä maksamasta positiivisen luottotietorekisterin kyselymaksua hylkäävän päätöksen tapauksessa.

Jotta luotonantajan kannattaisi käyttää Enenton Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmää verrattuna suoraan positiivisen luottotietorekisterin kyselyihin, luotonantajan tulisi hylätä luotoista noin 47,06 % tapauksissa. Tämä tarkoittaa, että jos luotonantaja arvioi hylkäävänsä yli 47 % kaikista luottopäätöksistä positiivisen luottotietorekisterin tiedoista johtuen, Enenton järjestelmän käyttö olisi taloudellisesti järkevämpää.

1 tykkäys

Kun Positiiviseen luottotietorekisteriin tuodaan myös elinkeinonharjoittajien luotot, voisi kuvitella että hakukyselyn hinta voisi laskea…

Mitä pitäs ajatella noista noin 400 omien ostosta per päivä? Onko johdon palkitsemista vai mitätöitäväksi, onko tietoa?

Taitaa olla edelleen tätä osto-ohjelmaa, en ainakaan ole huomannut, että yhtiökokouksen jälkeen olisi aloitettu uusi: Enento käynnistää 1 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Ei ole erityisen isovaihtoinen osake eli pikku askelin etenee osto-ohjelma. Taitaa muuten tuota myyntipainetta pitää yllä Invesco, hehän myivät Otavalle aiemmin ison potin ja myynnit olivat jatkuneet maaliskuussa: Osakkeenomistajat ja liputusilmoitukset - Enento

5 tykkäystä

Nuohan ostetaan ja mitätöidään. Pääoman allokointia, kun kurssitaso on matala.

4 tykkäystä

Moikka @Kacey

Pahoittelut hieman viivästyneestä vastauksesta. Yhtiö on ollut aiemmin tuon positiivisen luottorekisterin osalta suhteellisen luottavainen, ettei se tule aiheuttamaan suuria muutoksia yhtiön liiketoimintaan lyhyellä aikavälillä. Luonnollisesti tiettyä epävarmuutta se aiheuttaa, ja esimerkiksi sen voisi kuvitella kannibalisoivan tuota mainitsemaasi vapaaehtoista luottokielto-merkintää. En kuitenkaan usko, että pelkästään tuo luottokielto on ollut erityisen suuri liikevaihtoerä. Joka tapauksessa, koska positiivinen luottorekisteri otettiin käyttöön vasta hiljattain (1.4.2024) niin vaikutuksia aletaan vasta pikkuhiljaa näkemään. Yhtiö on itse maininnut, ettei positiivisen luottorekisterin tulo vaikuttanut siihen, että yhtiö ei antanut ohjeistusta tänä vuonna. Mutta pitkällä aikavälillä tiettyä epävarmuutta muutos aiheuttaa ja on tärkeää, että yhtiö kykenee tarjoamaan lisäarvoa omilla palveluillaan positiivisesta luottorekisteristä huolimatta. Tämän suhteen yhtiö on kuitenkin ollut omassa viestinnässään luottavainen. Tätä teemaa on kuitenkin tärkeä seurata ja pitääkin ottaa tästä kysymys Q1-haastatteluun.

Yhtiön hiljaista jaksoa edeltävässä analyytikkopuhelussa (nämä avoimesti katsottavissa yhtiön sijoittajasivuilla) oli muutama kysymys tuohon liittyen. Kannattaa katsoa jos/kun aihe kiinnostaa (suunnilleen välillä 18.20-24.40): https://enento.com/wp-content/uploads/2024/03/Q1-pre-silent-call-_-Enento-20240319_Meeting-Recording.mp4

11 tykkäystä

Maksumuurin takana, Kauppalehden viikon osakkeena Enento, haastateltavana OP:n analyytikko Kimmo Stenvall ja meidän @Roni_Peuranheimo : Talouden matelu on defensiivisenä pidetylle Enentolle myrkkyä – analyytikot näkevät silti selvää potentiaalia | Kauppalehti

Muutama poiminta:

”Pitkään Enenton matka oli helppoa seurattavaa, mutta uudistukset ovat aina vaikeita ja nyt taloustilannekin jumittaa.” Stenvall sanoo ja viittaa Enenton it-uudistukseen, joka on ollut käynnissä pitkään.

”Ruotsissa kuluttajamarkkina on ollut vaikea pidempään, mutta nyt markkinan heikkous näkyy myös Suomessa. Lisäksi poliittiset lakot iskevät taloudelliseen aktiviteettiin”, Stenvall toteaa.

”Yhtiö on mielletty defensiiviseksi, sillä se on historiassa pystynyt kasvamaan ja pärjäämään kohtuullisesti haastavassakin ympäristössä. Nyt nähty korkopiikki on kuitenkin osunut meidän alkuperäisiä odotuksiamme kovempaa yhtiöön”, Inderesin analyytikko Roni Peuranheimo sanoo.

”On poikkeavaa, ettei yhtiö ole antanut ohjeistusta”, sanoo Peuranheimo.

Stenvall uskoo, että suhdannekuvan kirkastuessa Enentolla on hyvät edellytykset nostaa kasvu- ja kannattavuusluvut tavoitteidensa mukaiselle tasolle.

Uutta Enenton osalta on positiivinen luottotietorekisteri, joka avautui Suomessa huhtikuun alussa. Sen vaikutukset Enentoon jäävät vielä nähtäväksi.

”Lyhyellä aikavälillä yhtiön toimintaympäristö on edelleen hyvinkin haastava, mutta isossa kuvassa pidämme Enentoa pääosin vakaana ja laadukkaana yhtiönä. Keskipitkällä tähtäimellä näemme arvostuksen houkuttelevana, se on painunut historialliselta tasolta huomattavasti”, sanoo Inderesin Peuranheimo.

Yhtiön omistusrakenteessa on isoja blokkeja, joista suurin on Mandatumin yli 12 prosentin omistus. Mandatum on ilmoittanut hankkiutuvansa osakkeista eroon mahdollisimman nopeasti ja hyvään hintaan.

Mandatumin kertoma tieto voi osaltaan sekin painaa osakekurssia.

6 tykkäystä

Tässä kohden olisin kyllä mielelläni nähnyt, että se toinen globaali jätti olisi poiminut tämän laariinsa, kun halvalla saa. En näe mitään synergiaa Otavassa omistajana.

2 tykkäystä

Tuskin mitään kovin merkittävää? mutta tällainen sattui vastaan niin ajattelin laittaa tänne.

4 tykkäystä

Ronin ennakkokommentit, kun yEnento raportoi Q1-tuloksensa ensi tiistaina noin kello 12.15. :slight_smile:

5 tykkäystä

Otetaanpa vielä päivän päätteeksi tämä tiedote talteen eli omien osakkeiden osto-ohjelma on saatettu loppuun ja hankitut osakkeet mitätöidään: Enento Group on päättänyt omien osakkeiden hankinnan | Kauppalehti

Omien osakkeiden hankinta alkoi 12.2.2024 ja se saatiin päätökseen 22.4.2024. Tämän jakson aikana Enento hankki yhteensä 44 678 omaa osaketta keskihintaan 17,1605 euroa osakkeelta.

Hankitut osakkeet tullaan mitätöimään.

Enentollahan on osakkeita yhteensä 23 794 856

9 tykkäystä

Ouch!

Tammi – maaliskuu 2024 lyhyesti

  • Liikevaihto laski 5,2% ilman Tambur-palvelun poistumisen vaikutusta vertailukelpoisin valuuttakurssein.
  • Liikevaihto oli 37,3 milj. euroa (40,0 milj. euroa), laskua 6,8% (vertailukelpoisin valuuttakurssein laskua 6,3%).
  • Oikaistu käyttökate oli 12,4 milj. euroa (14,7 milj. euroa), laskua 15,6% (vertailukelpoisin valuuttakurssein laskua 15,2%).
  • Oikaistu käyttökatemarginaali oli 33,3% (36,8%), laskua 3,5 prosenttiyksikköä (vertailukelpoisin valuuttakurssein laskua 3,5 prosenttiyksikköä).
  • Oikaistu liikevoitto oli 9,4 milj. euroa (12,0 milj. euroa), laskua 21,7% (vertailukelpoisin valuuttakurssein laskua 21,4%).
  • Liikevoitto oli 5,2 milj. euroa (6,9 milj. euroa).
  • Alun perin 8 miljoonan euron tehokkuushyötyihin vuoden 2024 loppuun mennessä tähtäävän tehostamisohjelman tavoitteita on laajennettu 10 miljoonaan euroon. Vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen loppuun mennessä yli 70% päivitetyistä tavoitteista on saavutettu.

Tammi – maaliskuussa 2024 vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli -2,0 milj. euroa (-2,6 milj. euroa) sisältäen uudelleenjärjestelyihin ja muita tehostamisohjelmaan liittyviä kuluja.

8 tykkäystä

Tämähän oli ennusteiden mukainen hyvin ptikälti. Luulisi pohjien olevan nähty Enenton osalta, jos ei isompia makrohaasteita tule vielä eteen.

8 tykkäystä

Aika pienellä vaivalla verottaja voisi rakentaa maksuhäiriötietokannan tuohon luottokannan kylkeen. Asiakaskuntakin olisi jo valmiina ottamaan uuden tuoteen käyttöön ilman sen kummemmpia markkinointi tapahtumia

2 tykkäystä

Aloittivatkin heti perään uuden osto-ohjelman: Enento käynnistää 2 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman | Kauppalehti

Ohjelman puitteissa hankittavien osakkeiden enimmäismäärä on 100 000 osaketta, mikä vastaa noin 0,42 prosenttia yhtiön koko osakemäärästä. Ohjelma alkaa aikaisintaan 25.4.2024 ja päättyy viimeistään 15.7.2024. Osakkeiden takaisinosto-ohjelman tarkoituksena on optimoida Enenton pääomarakennetta alentamalla omaa pääomaa. Omien osakkeiden hankinta alentaa Enenton vapaata omaa pääomaa ja takaisinostetut osakkeet mitätöidään.

25 tykkäystä

Ohjeistus saa odottaa :smiley:

Eikö @Roni_Peuranheimo näillä kurssitasoilla markkinoilla käytännössä ennusteta liikevaihdon laskevan tänä vuonna? Eli nousuvaraa olisi mikäli liikevaihto säilyisi ennallaan tai jopa nousisi?

17 tykkäystä

@Roni_Peuranheimo on tehnyt yhtiöraportin Enentosta. :slight_smile: :gem:

Enenton operatiiviset Q1-avainluvut olivat ennusteidemme mukaiset. Ohjeistusta ei saatu vieläkään ja etenkin näkyvyys Ruotsin kuluttajaluottotietomarkkinan kehityksen suhteen on vielä heikko. Odotuksemme markkinan elpymisestä lykkääntyi hieman ja teimme lähivuosien tulosennusteisiimme pieniä leikkauksia. Viimeaikaisesta heikosta trendistä huolimatta markkinan pohjat saattavat olla jo käsillä.

Rapsasta lainattua:

Ohjeistus saa edelleen odottaa

Enento pidättäytyi edelleen antamasta ohjeistusta kuluvalle vuodelle erityisesti Ruotsin kuluttajaluottotietosektorin heikkouteen liittyen. Heikon kysyntäympäristön lisäksi Ruotsin kuluttajaluottotietopalveluiden markkinassa on tapahtunut myös jossain määrin rakenteellisia muutoksia tiettyjen luotonantajien ja -välittäjien poistuessa markkinalta, mikä osaltaan puoltaa varovaisuuteen näkymien suhteen. Osaltaan uskomme myös yhtiön haluavan välttää tilanteen, jossa se ei pääsisi ohjeistukseensa viime vuoden negatiivisen tulosvaroituksen jälkeen ja siten olevan konservatiivinen ohjeistamisen suhteen.


EDIT:

Ja kommentit. :slight_smile:

5 tykkäystä

Ei toki ole korkeat odotukset, mutta en nyt uskoisi, että vakaalla liikevaihdolla olisi vielä erityisen suurta nousuvaraa. Omissa odotuksissamme on, että yhtiö palaa kasvuun Q3’24 alkaen, mutta vuositasolla liikevaihto laskisi vielä hieman. Myös analyytikoiden konsensus ennen raporttia odotti hyvin pientä laskua (käytännössä vakaata) liikevaihdossa kuluvalle vuodelle. Näitä voi seurata täältä: Konsensusennusteet - Enento Konsensus ei tosin vielä ole päivittynyt Q1-tuloksen jälkeen.

Joka tapauksessa tiedossa on, että kuluva vuosi on edelleen haastava, enkä usko että isossa kuvassa kuluva vuosi on ratkaisevassa roolissa osakkeen hinnoittelussa. Ratkaisevampaa on, että milloin toimintaympäristö alkaa osoittamaan helpottumisen merkkejä ja milloin ja kuinka vauhdikkaaseen kasvuun yhtiö palaa. Nykytilanteessa nuo vuosien 2024-2026 5-10 %:n keskimääräisen kasvun tavoitteet vaikuttavat kunnianhimoisilta. Toki tavoitteita asettaessa yhtiö ei varmasti odottanut vielä vuoden 2024 olevan näin vaikea.

13 tykkäystä

Muutoksia johtoryhmässä, Business insightin johtaja on lähdössä. Nämä ilmeisen yllättävät muutokset herättävät aina hieman kysymyksiä, etenkin kun Business insight on ollut Enenton se paremmin vetävä pyörä ja tuloshaasteet ovat olleet enemmän kuluttajasegmentissä.

Enento Group Oyj | Pörssitiedote | 26.04.2024 klo 09:30:00 EEST

Business Insight -liiketoiminta-alueen johtaja ja johtoryhmän jäsen Siri Hane on ilmoittanut eroavansa Enenton palveluksesta. Hän jättää tehtävänsä lokakuun 2024 loppuun mennessä.

“Yhdeksän vuoden toimikautensa aikana Siri on vaikuttanut merkittävästi yhtiömme menestykseen. Hän on johtanut taitavasti eri liiketoiminta-alueitamme ja toiminut keskeisessä roolissa yrityksemme ja organisaatiomme kehittämisessä sekä konsernistrategiamme toteuttamisessa. Jäämme kaipaamaan hänen omistautumistaan ja asiantuntemustaan”, sanoo Enento Groupin toimitusjohtaja Jeanette Jäger.

”Yhdeksän Enento-vuoden jälkeen minun on aika suunnata kohti uusia haasteita konsernin ulkopuolelle. Olen syvästi kiitollinen mahdollisuudesta työskennellä niin osaavien kollegoiden kanssa, ja olla mukana kehittämässä uusia palveluita, jotka tukevat asiakkaittamme heidän liiketoiminnassaan ja jokapäiväisessä elämässään. Enentolla on keskeinen rooli kestävämmän ja vastuullisemman yhteiskunnan rakentamisessa, ja on ollut etuoikeus kehittää yritystä merkittäväksi tietopalveluiden tarjoajaksi Pohjoismaissa”, Siri Hane sanoo.

Hanen seuraajan rekrytointiprosessi käynnistetään viipymättä.

2 tykkäystä