Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Se on vielä eri tekniikka jos tarkoitat niitä käytöstä poistetun uraanin uusio käyttöä.

1 tykkäys


Eilen avasi uusi IPO:
Array Technologies , Inc. is a global leader in solar tracking, with 22+ GW of projects awarded and installed worldwide, and three decades of experience. We’re the solar industry’s partner-of-choice for robust, reliable, and innovative tracking solutions guaranteed to deliver the lowest cost of ownership.

Itsellä ei ollut pokkaa kuin lyhyeen, pienen panoksen skalppiin, mutta tänään aion seurata tarkemmin.
Oliko jollekin tuttu entuudestaan?

2 tykkäystä

https://www.globenewswire.com/NewsRoom/ReleaseNg/400803017

" Vow ASA : Unique teamwork will convert plastic to electricity in Indonesia"

" Vow ASA and Tinfos AS has entered into a cooperation agreement to distribute Vow’s onshore ‘Plastic to Electricity’ solution in selected countries and markets, starting with Indonesia."

6 tykkäystä
10 tykkäystä
7 tykkäystä

Tuus nyt @Meri kertoo ihan omin sanoin että mitä sä näet tässä mitä minulta menee ohi? Taas yksi EV valmistaja jolla ei ole oikeastaan mitään muuta kuin nimekäs suunnittelija.

En ymmärrä tätä, mikä tästä tekee hyvän casen?

1 tykkäys

@Seinakadun_Keisari Ei sinulta mene varmaankaan mitään ohi :grin: . Ei tämä osto ollut mikään syvällisen tutkimisen tulos… ei todellakaan :slightly_smiling_face:.Enkä odota tältä oikeastaan yhtään mitään… se jää roikkumaan tuonne salkun pohjalle :slightly_smiling_face: Tämä on näitä minun ostoja joita en aina itsekkään ymmärrä välillä. Nikolaa ajattelin ostaa tänään taas vaihteeksi… mutta se nyt jäi kuitenkin toistaisesksi ostamatta.Magna baut Fisker Ocean in Europa - electrive.net

3 tykkäystä

Minäkin ostin tätä ihan sillä perusteella, että hommat on nyt selvät, kun on alusta, sen valmistaja, soppari osakevaihdosta (kai?), paljon näkyvyyttä minimikuluilla (sijoittajat), ennakkotilauksia Norjaa myöten (kai?), halpa ja hyvä tuote, hieno leasing-konsepti, ja autokin näyttää melkein yhtä hyvältä kuin Toyota CH-R :crazy_face:.

Eihän tästä puutu kuin execution! Ei mitään epäselvää enää!

2 tykkäystä

Tuote ei ollut tuttu niin piti mennä tutkiskelemaan heidän kotisivuilleen. Eli kyseessä lähinnä maa-asennuksiin soveltuva laitteisto millä paneeleiden kallistuskulmaa saadaan optimoitua sen perusteella kuinka korkealta aurinko paistaa. Eli aamuisin ja iltaisin paneelit pystympää ja keskellä päivää lähemmäksi vaakatasoa. Tekniikka vaikuttaa simppeliltä, vikaantumiset helppo havaita eikä vikaantuessaankaan aiheuta tulipaloriskiä tai järjestelmän sammumista, järjestelmä ei myöskään ole riippuvainen siitä minkä valmistajan paneeleita ja invertereitä käytetään.

Jos järjestelmällä saavutettavissa muutaman prosentin tuoton lisäys se tarkoittaa että järjestelmän kustannukset voi olla korkeintaan muutaman prosentin voimalan hinnasta jotta taloudellisesti järkeä. Paneelien ja invertereiden hintojen ollessa laskussa tälle järjestelmälle tulee jatkuvasti suurempi hintapaine. Järjestelmässä tuskin mitään sellaista patenttia millä saavuttaisivat ratkaisevaa kilpailuetua mikäli nämä paneelinkääntölaitteet ovat taloudellisesti kannattavia.

Voisi olla ihan mielenkiintoista nähdä laskelmia ja kokemuksia millaisille takaisinmaksuajoille missäkin kohteessa näillä on päästy.

EDIT: Se kyllä helpompi uskoa ja ymmärtää että tällaisella mekaanisella paneeleiden kääntelyllä saa selkeästi parempia tuottoja kuin vakuuttua erilaisten virranoptimointilaitteilla saataviin hyötyihin.

4 tykkäystä

Sain juuri katsottua loppuun Ballard Power Systems Investor & Analyst Day 2020, vajaan 5h kestävän videon. Linkki on tässä ketjussa.
Päällimmäisenä jäi mietityttämään Kiina ja heidän resurssit tehdä nopeita ja massiivisia peliliikkeitä käsillä olevassa energiavallankumouksessa. Päämotiivina varmastikin toimii pyrkimys päästä täydelliseen omavaraisuuteen energiataloudessa. Tämä riisuu Usan ja muun lännen kauppasodan aseista öljyn ja kaasun suhteen. Keskusjohtoisessa maassa, jossa päätökset ovat määrätietoisia ja johdonmukaisia ei jokaisesta tuulimyllystä voi tehdä kansalaisvalitusta ja näin hidastaa kehitystä. EU:n alueella kehitys tullee olemaan hitaanpaa sekä sekavahkon ja päättämättömän hallinnon, että vahvojen kansalaisoikeuksien vuoksi.
Kova usko siis on, että Kiinassa tapahtuu paljon jo tulevien 4-5 vuoden sisällä. Nyt kiinnostaisikin viritellä jonkinlainen haravajärjestelmä Kiinan vetymarkkinoille(riskit on tiedossa). Mitä muita varteenotettavia kohteita on kuin Ballard? Siihen jo olen panoksia asettanutkin.

Nöyrä-Olli

6 tykkäystä

Joo, kyllä on. Hyvin muistit. Aluksi laskivat tosiaan aika lailla, mutta olen näiden kanssa pitkällä tähtäimellä liikkeellä. Ja vähän samalla mentaliteetilla mukana kuin @meri ja @viljo, eli mieluummin useampi, koska näin kaukaa katsottuna vaikea arvioida, mikä näistä firmoista lopulta saa nostetta tai alkaa kunnolla tuottaa. Nyt kyseessä enemmänkin spekulaatiot ja arpaliput. Mutta on hauskaa olla mukana seuraamassa tulevaisuuden muotoutumista näinkin alkuvaiheessa. Teslan suunnitelmien ja tämän uuden itselatautuvan akkumateriaalin aiheuttamat kohut tekevät asiasta vielä mielenkiintoisemman. Kenelläkään ei ole kristallipalloa :slightly_smiling_face: ja yllätyksiä tulee jatkuvasti.

Pieni on vetysalkkuni vielä. Keväällä ja kesällä ostamista on tullut muista Qt, Harvia, Revenio tms. sen verran, että vedyt ovat jääneet vähemmälle. Mutta en ole niitä unohtanut.

3 tykkäystä

https://soltechenergy.com/ Tuossa ruotsalainen versio samasta aiheesta. Ihan mielenkiintoinen talo tämäkin :slightly_smiling_face:. Nuo julkisivu ratkaisut erityisesti. Soltech Facade | Våra produkter | Soltech: Vi är solteknologi

5 tykkäystä

Nämä ovat ihan merkittäviä asioita

“India will build 86% less new coal power capacity than expected last yr”

Muutos on jo käynnissä , sen nopeus tulee olemaan valtava ja yllättää ennusteet IMO.

17 tykkäystä

Hyvä nosto! :+1: Mielenkiintoinen on kyllä Intian asema. Löysin ilta-lukemista itselleni aiheeseen liittyen niin laitan tänne, jos ei ole tullut vastaan:

https://www.nature.com/articles/s41467-020-18318-7#MOESM1

“India’s potential for integrating solar and on- and offshore wind power into its energy system”

This paper considers options for a future Indian power economy in which renewables, wind and solar, could meet 80% of anticipated 2040 power demand supplanting the country’s current reliance on coal. Using a cost optimization model, here we show that renewables could provide a source of power cheaper or at least competitive with what could be supplied using fossil-based alternatives. The ancillary advantage would be a significant reduction in India’s future power sector related emissions of CO2. Using a model in which prices for wind turbines and solar PV systems are assumed to continue their current decreasing trend, we conclude that an investment in renewables at a level consistent with meeting 80% of projected 2040 power demand could result in a reduction of 85% in emissions of CO2 relative to what might be expected if the power sector were to continue its current coal dominated trajectory.

4 tykkäystä

Tässä hyvä tiivistelmä Espanian vetystrategiasta btw. h2executivesummary_tcm30-513831.pdf (184,1 Kt)

10 tykkäystä

Jenkeissä kiinnostus lisääntyy

".S. Department of Energy unveiled a brand new five-year $100 million plan to start phasing diesel out of the market for long-haul transportation, with a strategy based on the implementation of hydrogen fuel cells. "

6 tykkäystä

On kyllä huimaa tämä energiatuotannon murros ja varsinkin sen vauhti… enpä olisi laittanut ihan ekana eurojani Intian puolesta. Suomessa perustetaan viivytys-, eiku selvitysryhmiä jotta voidaan pelata vähän aikaa ja katsella mitä Ruotsi tekee. Ei tarvitse miettiä omaa mielipidettä kun voi peesata naapuria.

7 tykkäystä

Terveisiä Rovaniemeltä tiedekeskuksista Arcticumista ja Pilkkeestä, joissa tuli eräänä päivänä vierailtua. Jotenkin havahdutti tämä taulu (luvut olivat live-aikaisia ja nämä olivat vasta puolenpäivän aikoihin), kuinka paljon uusiutuvilla energioilla on saavutettavissa uusiutmattomien energioiden reviiriltä, ja varsinkin aurinkoenergian olemassa oleva potentiaali hytkäytti (kuvan nuoli osoittamassa miten asian pitäisi mennä! :slightly_smiling_face:). Miten paljon uusiutuvilla energioilla voidaankaan vielä saavuttaa, uusiutumattomien luku saadaa lähenemään nollaa… :wink:

image

10 tykkäystä

Huh! Olipas pelottavan pieni potentiaali. Onneksi tuo ei taida pitää paikkaansa. Mulla on tällä hetkellä suurin osa salkusta tulevaisuuden energiayhtiöissä, niin oli pakko hakea miellyttävämpi lähde. Vaikka tässä:

Luin väärin viestin.