Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Tän viestin jälkeen lupaan pitää taukoa. Pitää vaan tuohon tehorsjoitukseen/säätöön vielä tarttua, etten jätä väärää kuvaa. Tehotasapainoahan säädetään tuotannolla (ja myös joustolla). Kulutus tulee vastata tuotantoa. Säätäminen voi olla (ja yleensä onkin tähän saakka ollut) tuotannon rajoitusta tai lisäämistä. Kun perinteisesti generaattorien inertiaan vaikutetaan, niin se pyrkii joko nostamaan verkon taajuutta, tai laskemaan sitä. Teoriassa tämä tehdään lisäämällä polttoaineen syöttöä, tai vähentämällä sitä. Näin yksinkertaistettuna. Tämän tuon siis siksi esille, että kirjoitit

Ja

Kun tehotasapainoa säädetään, niin nämä molemmat keinot on käytössä, ne ei sulje pois toisiaan.
Voi myös olla, että ajattelen kokonaisuutta eri tavalla ja saatan jankuttaa hölmöjä.

Edit. tuo verkon inertia on myös yksi niistä asioista, jotka tulee ottaa huomioon säädössä. Tuulivoimathan ei näy samalla tavalla verkon inertiassa, koska ne kytkeytyy taajuusmuuttajan kautta. Inertiaa pitää saada muilla keinoilla (esim. nopea reservi)

2 tykkäystä

Ehkä ajateltiin tosiaan kokonaisuutta eri tavalla, joten voidaan mun puolesta lopettaa tältä osalta. Pointti ehkä enemmänkin minulla, että tuulivoiman rajaton kasvattaminen on ongelmallista. Ja itsellä siis salkusta 20% kiinni tuulivoimassa :smiley:

Ihan hyvää vaihtelua tällaiset keskustelut täälläkin vaikka jokainen taitaa puhua ainakin osittain eri asioista. Mielestä ei mene pahasti topicin ohikaan sillä jos osaa oivaltaa alat joilla tulee seuraavaksi olemaan kysyntää yhtiöiden poimiminen helpompaa.

Hieman pidempiaikaiseen varastointiin tällaiset olisi hauskoja, kävisi hieman pienempänä versiona hyvästä nähtävyydestä vaikkapa katajanokan maailmanpyörän paikalle Energy Vault - energy storage made of concrete blocks and cranes

3 tykkäystä

Tuuli- ja aurinkovoima on vähän kuin vesisade ei sitä voi säädellä. Sitä voi kyllä varastoida.

7 tykkäystä

Mitä käy sähkön hinnalle? Mitä käy fossiililaitoksille? Massiivisia muutoksia tulossa.

Maailma muuttuu paljon nopeammin kuin analyytikot (noin yleisesti) veikkaavat tällä hetkellä.

6 tykkäystä

Tämä ketju on ihan puhdasta kultaa, mutta aika alkaa olla sellainen, että tämän aihepiirin tapahtumista saisi täytettä kokonaiselle pienelle keskustelufoorumille.

Olisiko tullut aika jakaa kakkua hieman pienempiin siivuihin? Ensimmäisinä tulevat mieleen tuuli, aurinko ja vety. Ainakaan tuulelle en muista nähneeni omaa ketjua…?

Tuli mieleen, kun ajattelin alkaa listaamaan kaikkia sijoittamisen / harkinnan arvoisia tuulivoimaan liittyviä yhtiöitä oman päätöksenteon tueksi.

Mitäs tuumaatte?

  • Kaikki vihreä saman otsikon alla
  • Palastellaan ala-aloihin

0 voters

3 tykkäystä

Ihan hyvä heitto. Tosin jos tämä palastellaan niin äkkiä käy niin, että jokin osa alue jää unholaan ja tästä sitten aletaan jauhamaan muissa ketjuissa, jotka taas ei tätä varten ole tehty. Lisäksi voinee olla vaikeaa tehdä jakoa järkevästi.

Mutta ideaa tuossa on. Esimerkiksi @NEA @akka @Kouhia keskustelu jää nopeasti omien linkkispämmien takia hieman katkonaiseksi ja tämä voi vaikuttaa keskustelun jatkumiseen.

Pitäisikö tehdä joku oma uutis/projekti/tiedote ketju johon kootaan uutisia maailmalla ja näihin liittyvä keskustelu on tässä ketjussa. Toinen ketju olisi sitten hieman syvällisempää keskustelua, mitä tuossa yllä käytiin.

1 tykkäys

Minusta tämä on hyvä ketju näin, kuintenkin yhiökohtaisia ketjuja on paljon ja aurinkofirmojahan voi jostain clean EFT puolelta vaikka vilkaista mitä siellä on jos jotain vähän kypsempää etsii.

Mutta miten vaan. Itsehän luen kaikki viestit tosi monesta ketjusta, että jos joku listaa ja perustelee hyviä tuuli tai aurinko firmoja, niin luultavasti itse huomaan, ei mitään haittaa varmasti ole perustaa Tuulelle ja auringolle sinänsä omaa.

Kelpaam ulle miten vaan.

Itseasiassa koottu tuuliketju ja koottu aurinko ketju vois olla ihan jees, mutta toivoisin yleisen keskustelun olevan täällä, kun kiva hahmottaa kokonaiskuvaa.

4 tykkäystä

Kaikki liittyy kaikkeen ja siksi toivon että pysyy tässä ketjussa koko hoito, muuten menee vaikeaksi.

17 tykkäystä

https://www.rechargenews.com/wind/european-renewables-major-edp-floats-plan-for-spains-biggest-offshore-wind-farm/2-1-909495

3 tykkäystä

Komppaan ajatusta. Useissa asioissa useat uusituvan energian muodot esillä, jolloin pilkkominen tekisi keskustelusta hankalaa seurata.
Solarfirmoillehan on oma ketju ja sitten vielä energia- ja vetysektorin Q&A -ketju. Näillä ja yksityiskohtaisilla firmaketjuilla pärjätään :slightly_smiling_face:

7 tykkäystä

Described as a “breakthrough”, the development may enable a new approach to renewable energy
“The result is outstanding at an efficiency level where industry can now start to explore adopting this technology.”

5 tykkäystä

Kaapelisiirtoajatus heitettiin roskiin ja päädytään rahtaamaan ammoniakilla

9 tykkäystä

https://markets.businessinsider.com/news/stocks/xebec-announces-q3-2020-financial-results-1029786440

Xebec Q3/2020

6 tykkäystä

Samalla uusi talouspäällikkö kun edellinen lähtee eläkepäiville.

Edit. En kyllä tiedä saako kukaan tällaisesta uutisesta mitään irti, mutta kunhan linkkasin kun tuli osaria lukiessa vastaan.

Edit2. En nyt tiedä miten toi Xebecin osari pitäisi tulkita🤔. Hieman korjaa alaspäin?

1 tykkäys

Mä tulkitsin, että näkymät on ihan hanurista kunnes korona loppuu.
En ole asiantuntija.

Olikos climeonista jotain q3 raporttia, menen katsomaan, painaa yli 11% plussalla, liekkö kauppaa saanut. Ei taida olla mitään, ilmeisesti joku voimakkaasti yli merkattu rahoituskierros tehty hiljattain.

1 tykkäys
2 tykkäystä