Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Jännä että itse ajattelen niin, että halpa öljy (ja kai myös kaasu?) on viime vuosina jossain määrin jarruttanut vaihtoehtoisten/uusiutuvien energiamuotojen kehitystä ja käyttöönottoa, ja jos öljyn hinta reilusti nousee, uusiutuva sähkö tulee entistä kilpailukykyisemmäksi, samoin kuin biopohjaiset polttoaineet. Tietysti onhan sekin mahdollista, että koska merkittävä osa sähkön tuotantoa perustuu edelleen öljyyn ja maakaasuun, näiden hinnan nousu näkyy myös sähkön hinnassa. Mutta tällöinkin tuuli- ja aurinkosähköinvestoinneista tulee myös entistä kannattavampia.

Jos öljyn hinnan nousu perustuu tuotannon reiluun vähentämiseen, eihän se hinnan nousu silloin suoraan päädy kai öljy-yhtiöiden tuloksiin? Tietty jos skenaario on tuo mihin Seeking Alphan juttu näyttää pohjaavan, eli että tuotanto ja kilpailu vähenee koska osa firmoista menee konkkaan tai siirtyy pois fossiilisista, niin sehän kyllä sataa jäljelle jääneiden vakaalla pohjalla olevien firmojen kassaan.

Ihan hyviä pointteja tuossa jutussa kyllä perusteluna on, ehkä muovin kulutuksen kasvukäyrää mutu-tuntumalta haastaisin, kun korvaaviin pakkausmateriaaleihin siirtyminen vaikuttaisi olevan kovassa vauhdissa, ja entistä paremmin tiettyjä muovin ominaisuuksia vastaavia muovittomia materiaaleja on edelleen kehitysputkessa Suomessakin. Muovipusseja on kielletty monissa maissa, kehittyvissäkin. Volyymit tietysti tässäkin ratkaisee, ei miulla ole omia näkemyksiäni tukevaa tilastoa näyttää.

2 tykkäystä
6 tykkäystä

Nyt seuraavaksi perustetaan työryhmä, joka alkaa tutkimaan tiekarttaa. Sille myönnetään rahat vuoden 2022 budjetista. Hyvä Suomi!

15 tykkäystä

Onko porukka tutkinut kuinka https://electrameccanica.com/ firmaa? Ainakin hehkutusta tuntuu osakkeen ympärillä olevan paljonkin ja kurssi on sen mukainen ollut.

Aivan mahtavaa. Pienen tutkinnan jälkeen löydämme itsemme kartalta ja huomaamme olevamme väärällä rastilla keskellä turvesuota. Norjalaiset ovat jo vuoren huipulla leimanneet rastin ja matkalla kohti maalia.

16 tykkäystä
14 tykkäystä

Ja puolestaan hyvä, jos Suomessa on tuon jälkeen yksi vetyauto :joy:

Tämä pistää kyllä vihaksi, Suomi liikkuu tässä yhtä dynaamisesti kuin kivettynyt puu, kilpaillaan nopeudessa lähinnä evoluution kanssa.

12 tykkäystä

Vastuun siirtely eteenpäin ja varsinkin muille on ajan henki.

“Perustetaan tutkimusryhmä” = 2 vuotta siirto- ja hengähdysaikaa
“Virkamiehille annettu selvityspyyntö” = 3 vuotta
“Seuraamme kehityskulkua” eli Ruotsin päätöstä. = 5 vuotta
“Koronan jälkipelit ja lainavastuut” = 10 vuotta.

10 tykkäystä

No jaa… kovin huonona Suomen toimet täällä nähdään. Minä taidan olla yksin vastarannalla :upside_down_face:

Ensimmäinen lainaus tiekartasta, toinen siinä mainitusta Green Electrification-ekosysteemi projektista. Ei tätä virkamiehet paljoa ehdi jarruttelemaan:

“Useat Suomen teollisuussektorit ovat työstäneet omia vetytiekarttoja. Tämän vuoksi on ollut tärkeää muodostaa kansallinen näkemys vedyn roolista Suomen vähähiilistämisessä. Business Finland tilasi kansallisen vetytiekartan kokoamisen VTT:ltä.”

"Ekosysteemin kasaamisvaiheessa yhteistyökumppaneina CLIC Innovationin kanssa ovat olleet VTT, LUT, Business Finland, Flexens, Fortum, Wärtsilä, St1, Vantaan Energia, AFRY, Gasum, Helen, Energiateollisuus, Valmet, UPM, SSAB, ABB, Elenia ja Neste."

6 tykkäystä

Norja keskittyy sähköautoihin ja vetyyn, vaikka sillä on massiiviset öljyvarat. Eli pystyy toimimaan epäitsekkäästi tulevaisuuteen katsojan, Suomi lähinnä keskittyy menneisyyteen ja viivytystaisteluun poliittisessa päätöksen teossa.

9 tykkäystä

https://finance.yahoo.com/news/cummins-open-fuel-cell-systems-163000800.html

Cumminsille uutta tehdasta Saksaan. Nämä on näitä osakkeita, joita on jo 100 taalan arvonnousun ajan pohdiskellut, että pitäisi ostaa. Orsted samassa pinossa :person_shrugging:

8 tykkäystä

Sama tilanne. Cummins on vaan niin paljon kaikkea muutakin, että hirveän vaikea arvioida, mikä osuus tästä vetyinfrasta/tuotteista on kokonaisuudesta.

5 tykkäystä

Onko kukaan ottanut ko. firmasta enempää selvää, en ainakaan haulla löytänyt mainintaa. Kurssi raketoinu aikalailla tuon syyskuun julkaisun jälkeen. Ja eikai tämä kuitenkaan enää mikään autotallifirma ole?

Hmmm… onko tosiaan Cumminsin EPS 10 paikkeilla ja P/E n. 21?

Tämä. Ei tätä oikein voi vetylappuna pitää kun se on niin pieni osa kokonaisuudesta.

3 tykkäystä

Olen odotellut, että CAT ilmoittaa kohta kehittäneensä vetymoottorin, johon tulee tekniikka PLUG:ista.
Tekiskö se isoa lisäarvoa CAT:ille? Ei minusta ainakaan lyhyellä aikajänteellä.

3 tykkäystä

Linkin takaa pääsee lataamaan koko tiedoston.

2 tykkäystä
7 tykkäystä

Kuinkahan nopeasti nähdään ensimmäinen lentävä vetyvekotin, jos tuo polttomoottori vehje tulee myyntiin ensi vuonna ja koska nähdään jokin tähän liittyvä SPAC :slight_smile:

4 tykkäystä