Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

Suomessa ei taida olla tietotaitoa ja halukkuutta investoida (ei rahaa)…

Taas yksi kirjoitus →

12 tykkäystä

Gasgrid ryhtyy kehittämään nopeutetulla aikataululla Suomen kansallista vetyverkkoa.

Olikos tämä jo täällä.

12 tykkäystä

Olen 99.99% varma, että tuotanto ei todellakaan ala 2024. Katsotaan joskus 2030-luvulla jos aletaan päästä tuotantoon. Näyttää, että nykyisillä valmistajilla on haasteita laajentaa ja nyt jotkut nobodyt meinaa laittaa kaivoksen pystyyn tänne? :rofl: :rofl:

Mitä olen Global lithium podcastia kuunnellut, niin tää homma ei ole ihan niin yksinkertaista kun luullaan. Onko tuolla uudella omistajalla edes mitään kokemusta lithium kaivoksesta?

1 tykkäys

Hyvä, kerrotko hieman perusteita tuohon aloitukseen 2030-luvulla? Mikä on se varma asiasi mikä aiheuttaa aloituksen viivästymisen mielestäsi yli kuudella vuodella.

Myös perusteita noihin haasteisiin laajentaa, mitä? Mitkä on ne näkymät mitkä aiheuttaa ongelmia?

Aloitin nyt oman threadin Saulelle: https://keskustelut.inderes.fi/t/saule-technologies-tulostettavat-aurinkopaneelit/32990.

Saulen nettisivuille on viime päivinä lisätty sijoittajille suunnattu sivusto ja sitä on päivitetty, joten hieman itsekin pääsi paremmin kärryille asioista. Kaikki on toistaiseksi Puolaksi, joten hieman haastavampaa larata läpi. Joka tapauksessa keskustelu on avattu, jatketaan kiinnostuneiden kanssa aiheesta lisää siellä.

1 tykkäys

Euroopassa on NOLLA litinium kaivosta joten oletan, että kokemustakaan ei ole hirveästi. Työvoiman saatavuus kanssa yksi mikä voi olla. Sitten on vielä noi ympäristötekijät. Uusilla kaivoksilla ei ole muutenkaan mennyt hirveän hyvin viime vuosi kymmenten aikana ja onhan toi jo myöhästynyt kertaalleen.

Eli kaikki mihin vetoat on ”oletat”, ei mitään tietoa asiasta.

Inderes ei ole kl.fi tai vauva.fi missä voi huudella ihan mitä päähän pälkähtää. Jos ei ole faktaa ja oikeasti tietoa asiasta kannattaa vaihtaa foorumia.

4 tykkäystä

Sibanye Stillwater ei olekkaan eurooppalainen yhtiö.
He lisäksi omistavat Rhyolite Ridge litiumi projektista 7,12% osuuden.
Tämä ei ole mikään Talvivaara, missä koitetaan jotain uutta ja uljasta rikastusprosessia. Prosessi on suhteellisen yksinkertainen ja siinä ei pitäisi olla mitään riskiä, etteikö kaivosta ja liotusta saataisi toimimaan operatiivisesti hyvin.

Eri asia on liotuksesta saatava litiumin laatu, maa-aineksen litiumpitoisuus, ympäristöasiat yms.

Oma mutu: yksi syy sille että suomen sisäisesti ei suurta investoijaa löydy on että suomessa kaivosasiat ovat suuri tabu ja investointeja ei tehdä alan lähimenneisyyden mainehaittojen ja ongelmien takia.

5 tykkäystä

“Suomessa ei taida olla tietotaitoa ja halukkuutta investoida (ei rahaa)…”

Poistatko sitten tuon viestisi. Päätin, että tuossa ei ole mitään faktaa tai oikeasti tietoa asiasta.

Tulee aika hiljainen sijoitusfoorumi, jos pitää vaan puhua faktoista eikä saa spekuloida.

Niin, viittasin tuossa ministeri Lintilää viestiin ettei Suomesta löydy rahoittajaa/rahaa tällaiseen operaatioon, tämä on fakta, ei mutua tai luulotteluja.

Spekuloida voi kunhan pitää sen erillään tosiasioista, eikä erehdy itse pitämään omia luulotteluja oikeana tietona ja levitä sitä täällä kuin totuutena.

Tulevaisuudesta harvoin on kenelläkään täysin varmaa tietoa ennakolta, joten jos nyt vaikka puhutaan jonkun projektin aikataulussa valmistumisesta se perustuu lähtökohtaisesti aina oletuksiin. Jokainen voi sitten perustella mihin omat oletukset pohjautuvat.

2 tykkäystä

The-Future-of-Energy-Storage-Executive-Summary.pdf (835,4 Kt)

MIT:n raportti energiavarastoinnin tulevaisuudesta.

4 tykkäystä

-Luulen että ei ole riittävästi riskinottokykyä, toki se on sama asia kuin että ei ole rahaa. Laivan kaivos meni ensin Suomalaisilla konkkaan, sitten Ruotsalaisilla konkkaan, sitten Venäläiset menetti 2021 tekemänsä sijoituksensa kokonaan, nyt se on tyhjillään ja odottaa seuraava eli neljättä omistajaa.
" Lehti 2021: Raahessa Laivan kaivoksella juhlitaan jo kolmatta kertaa virallisia avajaisia kymmenen vuoden aikana. "
Eli neljänsiin avajaisiin tarvittais joku joka haluaa tuhlata rahansa.

1 tykkäys

Kittilään kultakaivos taisi olla myös menossa päin persettä kunnes kanadalaiset tuli ja tekivät siitä menestystarinan, Euroopan suurin kultakaivos?

1 tykkäys

Käsittääkseni kanadalaiset kyllä ostivat esiintymän ruotsalaiselta malminetsintäyhtiöltä ja ovat itse sen rakentaneet nollista.

Jep, noin se meni. Paikka tai esiintymä löytyi aikanaan kun suomalaiset rakensivat tietä paikan läpi ja maasta löytyi keltaista malmia…

Ei tuo projekti taida olla tuotannossa? Nopeasti mitä katsoin, että 1H/2023 rakennus töiden aloitus ja ensimmäinen tuotanto 2h/2025. Jos kaikki menee hyvin.

Kyllä ja juuri sitä tarkoitin, että se laadunvarmistus kestää yleensä aika kauan. Riippuen epäpuhtauksista, niin tuon prosessin saaminen maaliin voi syödä kannattavuutta ja viedä aikaa. Näissä kaivoksissa tuntuu aina siltä, että mitä sivusilmällä olen seurannut. Otetaan se 1 näyte joka näytti parhaat tulokset ja sitten vedetään viivottimella, et kuinka paljon rahaa on tulossa +x vuoden päästä. Todellisuus on yleensä vähän toinen.

No Suomesta puuttuu aika paljon riskihalukkuutta. Se on eri asia laittaa 400miljoonaa yhteen kaivokseen, kun 10miljoonaa 40 eri appi-porukkaan. Molemmissa todennäköisesti häviät rahasi, mutta ensimmäisessä vaihtoehdossa on hirveä siivousurakka ja olet kansan paskasanko sen jälkeen.

1 tykkäys

Hyvä ketju vedyn oppimiskäyrästä. Oikeaan suuntaan on menty, T&E:n 2050 luvuissa (kuvassa) varmasti päivittämisen varaa jo nykytiedon valossa.

“To conclude: electrolysis is becoming much more efficient than the 70% it gets quoted on. Fuel cells are also getting better. Does this mean we’re all getting FCEVs and hydrogen boilers in 2030? Probably not, but other applications may get a hydrogen boost.”

13 tykkäystä

https://twitter.com/TalousKuria/status/1546562296083890176

:thread:

https://twitter.com/TalousKuria/status/1546562307047788546

15 tykkäystä