Energia-alan teknologinen kehitys ja sijoitusmahdollisuudet

[quote=“JayJay, post:8485, topic:2568, full:true”]
Pahoittelut kun tulee ketjuun näin monta viestiä putkeen missä ei puhuta vedystä.[/quote]

Hauskaa sarkasmia, voiko energia-alan teknologinen kehitys olla muutakin kuin vetyä.:wink:
Lukuisista hyvistä postauksista huolimatta, tämä on seuraamistani ketjuista selvästi raskaslukuisin, täynnä lyhenteitä ja uutislinkkejä ilman sisältöä.

Rovaniemellä energiaa on alettu tekemään siitä itsestään. Useimmiten jätökset on taidettu kaasuttaa, mutta tässä liete menee suoraan polttoon. Etuna mm. tuhkan paremmat hyötykäyttömahdollisuudet.

6 tykkäystä

Powercell investoi;

8 tykkäystä

OX2 ja Orkla vety yhteistyöhön Taffelin lastut maakaasun sijaan jatkossa vihreällä vedyllä :+1:

https://www.4coffshore.com/news/ox2-åland-and-orkla-group-form-hydrogen-collaboration-nid27255.html

Vety tulee täältä.

25 tykkäystä

Powercell kääntynyt voitolliseksi Q4 kovalla gross marginilla (57 %)

Sales were positively impacted by increased royalty revenue from Robert Bosch GmbH and sales from our first deliveries to ZeroAvia on the contract signed earlier in the fourth quarter. The order from ZeroAvia is the world’s first contract for serial delivery of fuel cell stacks to the aviation industry and potentially worth up to SEK 1.5 billion.

Q4 rapsa

22 tykkäystä

Kiinnostus suomalaiseen tuulivoimaan ei ole hupenemassa. RWE on omalta osaltaan tekemässä isoa vihreää siirtymää ja luopumassa fossiilisista.

RWE Renewables Finland on rekisteröity tammikuussa. Se aikoo rakentaa Suomeen tuulivoimaloita ja myydä tuulivoimalla tuotettua sähköä ja tähtää varsinkin merituulivoimaan.

Yhtiö sanoo luopuvansa sekä hiili- että ydinvoimasta, ja investoivansa massiivisesti uusiutuvan energian - ja vetyprojekteihin. Se aikoo investoida 50 miljardia euroa vihreään liiketoimintaan vuoteen 2030 mennessä.

(tilaajille)

12 tykkäystä

Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa, ja tähtäimessä 10 % osuus EU:n vihreästä vedystä 2030.

Suuren mittakaavan vedyntuotanto edellyttää runsasta kilpailukykyisen puhtaan sähkön saatavuutta. Uutta tuulivoimakapasiteettia on valmisteilla moninkertaisesti Suomen tämänhetkiseen kasvutarpeeseen verrattuna.

”Puhdas, toimitusvarma ja edullinen sähkö on Suomen valtti vetytaloudessa. Kasvava sähköntuotanto tarkoittaa myös uusia siirtolinjoja, joiden rakentamisessa maanomistajien oikeudenmukainen kohtelu on erittäin tärkeää”, Lintilä sanoo.

23 tykkäystä

Kovasti ois vielä jenkeissä rakennettavaa. Nyt kun osaisi ropot laittaa oikeaan firmaan joka näitä rakentaa.

14 tykkäystä

Ainakin Dominion Energy vaikuttaa olevan tuolla sektorilla liikkeessä.

Sitten myös noiden asentaminen ja rakentaminen merellä voi olla ihan kannattavaa toimintaa. Tässä Eneti voisi olla tutkimisen arvoinen kohde www.eneti-inc.com.

Sitten Orsted on investoinut US markkinoille ja luonut sinne yrityksen näitä varten. Noita kun alkaa tutkia ja kaivelee tietoja, niin eiköhän sieltä muitakin löydy.

Täytyy itse hivenen tutkia omaa erityisen kiinnostuksen kohdetta, eli noita aluksia tarjoavia yrityksiä. Niissä avain sana on Jones act, eli pitää olla Yhdysvalloissa rakennettuja aluksia. Tämä nostaa kustannuksia hankinnassa, mutta toisaalta pitää markkinat sitten melko tavalla rajatumpina turvaten tuotot.

5 tykkäystä

Itsellä löytyy Minestoa. Tekee / kehittää sähköpotkurileijaa vuoroveteen. Etuna täysin ennakoitava tuotanto, vuorovesi tulee aina, leijat veden alla. Ensimmäiset protot färsaarilla testikäytössä, kokemukset olleet käsittääkseni ihan OK ja laajennuksia suunnitellaan. Joten tuote tuntuu toimivalta ja onnistuessaan olisi hyvä lisä uusiutuvan energian tuotantoon. Osake romahtanut. Osakeanti tulossa. Annin rahat käytetään kehitykseen ja uusiin projekteihin muistaakseni.

4 tykkäystä

Mikä näkemys teillä on tästä Allamin sykliin perustuvan teknologian tulevaisuudesta (Allam power cycle - Wikipedia)?

Ainakin yhteistyökumppaneilla on synergiaa teknologian hyödyntämiseen.

Tämä NET Power (NPWR) olisi siis tulossa pörssiin toisella kvartaalilla Ricen veljesten viimeiseksi jäävän spacin toimesta (RONI). Oisko tässä tulevaisuuden multibagger?

2 tykkäystä

Löytyyhän noita helposti justetf sivulta. Kulut useimmissa 0,5%. Tästä johtuen homma jäi mulla analysis paralysis vaiheeseen. Pohdin että replikoin rahaston pikkuhiljaa suorilla osakkeilla ja säästän kuluissa. Oliko tossa isoimmassa rahastossa vain 26 osaketta. Jos 10k€ rahastossa niin kulut on tosta jo 50€ vuodessa etkä voi vähentää niitä mistään. Suorina osakkeina 26 kauppaa degirossa avg 3€ (jenkit 1€ Eurooppa 5€) 78€. Osa firmoista oli kyllä Aasiassa eli niitä ei saa.

Pienillä välityspalkkiolla (ei Nordnet) ja edes kohtuullisella sijoitusvarallisuudella replikoinnilla tienaa. Mutta se jää myös helposti tekemättä.

2 tykkäystä

Tästä näkökulmasta ei juuri puhuta, kun näistä isojen firmojen ulostuloista keskustellaan täällä.

Itse olen liian nuori muistamaan tätä biopolttoainekuplaa, mutta voin kuvitella miten homma on silloin mennyt.

2 tykkäystä

Energian varastoinnin tarve kasvaa vauhdilla uusiutuvan tuotannon lisääntyessä nopeasti. Tässä yksi arvio:

Ja tässä mielenkiintoinen sijoitusmahdollisuus tällä sektorilla:

https://investors.stem.com/overview/default.aspx

Stemmillä siis nopeasti kasvavaa SaaSsia hyvin pitkillä sopimuksilla. Ideana optimoida sähkövarastojen (akkujen) käyttöä omilla ohjelmistoilla. Tappiolla (kuinkas muutenkaan ; ) ollaan mutta lupaavat positiivista adjusted EBITDAa kuluvan vuoden lopulla ja kyllähän trendikäyrät varsin hyviltä näyttävät.

Onko kukaan perehtynyt tarkemmin tai salkuttanut firmaa?

6 tykkäystä

En ole perehtynyt, mutta kun firma yrittää ratkaista väärän ongelman eikä sitä varsinaista ongelmaa, joka on kohtuuhintainen sähkön varastointi, niin en näe, että firmalla olisi juuri minkäänlaista tarvetta olemassa ololleen. Jos vaikka jossain päin maailmaa olisikin jonkun verran kysyntää myös tällaiselle ratkaisulle, niin ainakaan ei ole minkäänlaista vallihautaa, jolla suojautua mitä tahansa muuta softafirmaa vastaan, joka päättää kokeilla, että joskos sitä täältä rahnaa saisi.

En olisi noin jyrkkä, tulevaisuudessa tarvitaan monenlaista varastointia, myös akkupohjaista ja niille älykästä hallintaa.

5 tykkäystä

Jos mietitään että kaasuturbiinit yms paikkaavat uusiutuvan sähkön vaihteluita parin tunnin käynnistymisajalla, Wärtsilän voimalat minuuttien, niin akuston homma on paikata nää minuutit ja sitäkin lyhyemmät häiriöt. Paljonkin merkitystä nykymaailmassa kunverkkotaajuus on laskenut huomattavasti.

2 tykkäystä

Teslan Energy-divisioonalle iso kauppa (~400 milj.) Kanadaan. Reilu 250 Megapackia. Taitaa tämä vuosi olla se kun lähtee tämäkin bisnes lentoon tosissaan.

1 tykkäys

No kun tämä taitaa olla sijoitusanalyysifirman keskustelupalsta, niin tuon vain esille sellaisen rahan sijoittamiseen liittyvän näkökulman, että jos nyt jotakuta kapinetta tai palvelua joku pieni määrä tarvitaankin, niin kuin tässä tapauksessa älykästä akkujen ja generaattoreiden hallintaa, niin se ei yksistään alkuunkaan riitä sijoituspäätöksen pohjaksi.

Se ei varmaankaan ole kovin iso markkina, mikä ei sinänsä ole paha juttu, sillä jos pääsee isoksi kalaksi pienelle markkinalle, niin kyllähän sillä voi hyvinkin rahnaa tehdä. Ongelma on, että en parhaalla tahdollakaan keksi mitään kilpailuetua, jonka perusteella juuri tämä firma olisi se menestyjä. Järjestelmäsuunnittelua tekeviä insinööritaloja on valtava pino, ja jokainen on omasta mielestään muita parempi. Tekoälyä tuupataan nykyään joka tuutista joka tarpeeseen. Erilaisia avoimen lähdekoodin tekoälyohjelmia on enemmän kuin jaksaa tutkia. Tai en minä oikeasti tiedä, en jaksa tutkia itselle uutta aihepiiriä, isot pojat ovat vaan kertoneet. Se mitä nyt näen alalla tapahtuvan, niin jotkut Kohosen verkot ja kielenkääntäminen ja puheentunnistus ovat jo niin kasaria, niin kasaria. Kasarilla tosin muistaakseni puhuttiin jostain viidennen sukupolven tietokoneista, ja Japanin kuulemma väitettiin vievän koko pelin, jollei suomipoikakin laita miljoonia alan tutkimukseen. Ja kyllähän suomipoika laittoi. Tosin eipä siitä paljoakaan käytännön tuloksia tullut. Silleen vähän kyynisesti sanottuna uutta on nyt lähinnä, että tietokoneet ovat niin halpoja, että niitä voi jo johonkin käyttääkin järkihinnalla. No alan osaajia koulut myös tuottavat ihan eri tahtiin kuin silloin kasarilla.

Tarkoitan siis, että tämä nimenomainen firma toimii pienellä markkinalla, jonne on paljon tunkua eikä alalle tulemiselle ole juuri mitään esteitä. Ei ole mikään blue ocean, jossa edellä kävijä ottaa koko markkinan ja rikastuu simona. Hyvällä tsägällä on pieni lammikko, jonne se naapurilammikon ankka ei vielä ole huomannut käpytellä. Mutta kyllä se kohta huomaa.

On toki niin, että yksi konsti yrittää tehdä rahaa on valita isohko pino startuppeja sijoituskohteiksi siinä toivossa, että joku niistä sitten tulee suureksi menestykseksi. Siinä on vaan sellainen pikku heikkous näin piensijoittajan näkökulmasta, että parhaat palat on napsittu jo ennen IPOa. Ja suuri enemmistö startupeista tekee konkurssin. Siinä hieman taustaa pessimistiselle näkemykselleni. Kukin tietysti laittaa rahansa juuri tasan tarkkaan sinne, kun parhaaksi näkee. Nuorena villiin unelmiin sijoittamisessa on ainakin se hyvä puoli, että ehtii ja kykenee toipumaan useammastakin sijoitusvirheestä.

6 tykkäystä

Mulla oli 2019 sekä Enphasea, että Teslaa salkussa, ja salkussa rivejä noin 20 sisältäen rahastot. Teslan myin aivan liian aikaisin, mutta kyllä toi antoi itselle (aiheetonta?) uskoa siihen, että vihreän siirtymän isot voittajat ei välttämättä ole vielä Wall Streetin isojen poikien toimesta täyteen honnoiteltuja aina. Kyky tunnistaa äärimmäisen lupaavia osakkeita vuonna 2019 ei toki tarkoita, että samaan pystyisi koskaan uudelleen, mutta saahan sitä itseensä uskoa :slight_smile:

Viestissäsi oli kyllä paljon hyvää pohdintaa, ja osittain noista syistä en ole Stemmiin koskenut. Toisella "älyratkaisu"lapulla olen kyllä tappiota tehnyt (Nuvve, V2G-teknologiajohtaja (väitetysti - liikevaihto kertoo ihan muusta)). En kyllä tuota allekirjoita, että tuo markkina missä nämä firmat toimivat olisi jatkossa pieni, mutta sen ymmärrän hyvin, että kilpailu on kovaa.


Tiedän, että tämä kaveri ei ole monen foorumistin suosiossa, mutta suosittelen silti kuuntelemaan ainakin tuon jakson:

Hydrogen Europen CEO kävi siis vieraana Liebreichin podcastissa. Ihan rohkea veto häneltä, kun tietää kuinka tiukka näkemys podin hostilla on.


Edit. Alla olevasta @Meri n linkkaamasta jutusta tärkeä nosto:

2 tykkäystä
18 tykkäystä