Energiansäästö - Vinkkejä kulutukseen

Itsellä Mitsun LN-35 ja RW-35.
Ensimmäinen eli LN-35 vähensi energian kulutusta n 7000 kWh, päällä lämmityskaudella koko ajan. Rahallinen Payback oli reilut kaksi lämmityskautta.

Toisen säästö on epäselvempi, koska tuli vasta 12/22, ja myös aurinkopaneelit tuli hommattua. Selvä kuitenkin, että sähkölämmitteisiä lattialämpöjä ei enää tarvitse käyttää kovillakaan pakkasilla
Kyseessä 250m2 sähkölämmitteinen OKT PK-seudulla.

PK-seudulla on kuukausi keskilämpötilaltaan pakkaselle joulukuu-maaliskuu, mikä tietenkään ei tarkoita etteikö lämpötila heittelehti päivien välillä, yön ja päiväajan välillä, jne. Joskus jopa -20C pakkasta pitempiäkin aikoja, toisina vuosina todella kylmiä pakkasjaksoja ei juuri ole.

Joka tapauksessa, ILP tuottaa enemmän mukavasti enemmän kuin kuluttaa, vaikkakin jo aiemmin todettu problematiikka on että tuotto huononee ulkolämpötilan laskiessa eli kohti isompia lämmitystarpeita mennessä.

Kuitenkin kovassakin pakkasessa saa vielä kulutettua tehoa kohden toisen kaupan päälle, eli -50%. Hyvä “ale”, ja se ulottuu paitsi energiaan myös siirtoon ja sähköveroon.
0-kelillä ale -75% eli kulutustehon päälle saa kolme “ilmaiseksi”

Mutta, ao käyrästöistä voi VTT:n mittaaman tuottotason tsekata ja linkin takaa tarkemmin + eri laitteita.
Jos tähän poimii pari pistettä tuosta LN:stä:
0: 4,2 = eli otto teho n 600 W; ulostulo n 2400 W. Eli yhtä kulutusta kohden kolme kaupan päälle.
-5: 3,2
-10: 2,9
-15: 2,7
-20: 2,3
-25: 2,0
-30: 2,0

Energiasäästön bonuksena tulee pahimpiin helteisiin helpotusta jäähdyksen kautta

Summa Summarum, jälkiasenteisilla ilmalämpöpumpuilla ehdottamasti kannattaa keventää varsinkin sähkölämmitteisen talon sähkölaskua, samalla laskee riskiä kun ei altistu niin isolla rahalla sähkömarkkinoitten sekoiluihin.
Lisäksi asunnon arvo nousee investointisummat ylittäen, kun pystyt todistamaan asunnon myydessäsi millä sähkönkulutuksella pärjäät. Viime talven energiasekoilut lisänneet epäilyksiä, että sähkölämmiteisessä talossa asuminen on astronomiden kallista.

LN-25

11 tykkäystä

Jos säästövinkiksi kelpa rahansäästövinkki, niin ostakaa aurinkopaneelit katolle.
Itse ostin huhtikuussa ja nyt kun sähköä kuluttaa silloin kun pörssisähkö on halvimmillaan tai paneelien tuotto hyvällä tasolla, niin ei rahat paina energian tuottajille tai siirtoyhtiöille.

Nimittäin vaikka pörssisähkö olisi ilmaista eli 0snt/kwh, niin sähkönsiirto maksaa perusmaksut huomioiden 6-7snt/Kwh. Tietysti kulutuksen määrä ja siirtoyhtiö vaikuttaa, mutta noin meillä on asian laita.

Olen pidempään pyöritellyt aurinkopaneelien ostoa ja nyt harmittelen, että en ostanut jo -22 keväällä.

Sitten on maatalousyrittäjiä, joille ruokavirasto maksaa 50% avustuksen panelien hankintaan.
Tästä huolimatta on sellaisia, jotka ovat sitä mieltä, että edes 50% avustuksella ei panelit kannata.
Ehkä kannattaisi hiukan laskea asiaa uudelleen… ja huomioida siirtomaksut myös.

1 tykkäys

Kyllä aurinkopaneelit ovat ihan hyvä energiasäästövinkki, ei sen kummempaa. :+1:
Meidän taloyhtössä nämä katsotaan investoinniksi joitten takaisinmaksu nähtävästä venähti useammalla vuodella, elikkä se projekti jäihin. :polar_bear:
Tänään aurinkopaneelit taitaa olla idealogista, näitten hyöty mielestäni vaatii energiasäästövinkkejä. :roll_eyes:

Viimeinen sähkölasku miinusmerkkinen jossa ostettu kulutussähkön hinta 2,296 snt/kWh,hyvityssähkön hinta 4,309/kWh.Kulutusta oli 197 kWh ja myyntiin meni 379kWh,paneelien tuotto oli 609 kWh josta omaan kulutukseen 230 kWh.Näillä hinnoilla voisi kyllä nostaa paneelien oman käytön astetta ja olenkin nyt antanut vastuksen lämmittää varaajaa niin välttää noita siirtomaksuja,hyvä kuitenkin että hyvityshinta lähes tuplasti parempi kuin ostohinta niin osaltaan hyvittää siirron osuutta.Varmaankin seuraava energialasku josta joutuu euroja maksamaan tulee joulukuulta kun nuo hyvitykset siirretään tuleviin laskuihin ja maaliskuun alusta asti laskut negatiivisia.

3 tykkäystä

Onko kukaan nähnyt tämän tyylisiä apuvälineitä myynnissä?

Kaverin puolesta kyselen. Yleensä ei mitään kotihommia tee, vaan tänään kun sähkön hinta pilvissä niin kaikki koneet laitettu pyörimään :person_facepalming:

3 tykkäystä

Poistoilmalämpöpumppu on hyvä siihen asti kun muiden laitteiden ja ihmisten tuottama lämpö riittää. Talvella tarvitset lisä lämmönlähteen, takka tai ilp/vilp jos haluaa pois suorasta sähkölämmityksestä.

Takka ja ILP löytyvät kyllä, mutta ei tuo F470:n vajaan 2 kW:n kompressori vain jaksa talvikuukausien lämmittää taloa, käyttövettä ja tuloilmaa, vaikka sisälämpötilaa olisikin takan ja ilpin avulla nostettu.

Naapurilla on pykälää isompi malli (F750+SAM 41) ja siellä pärjätään ilman sähkövastuksia myös pakkasilla. Kompressorista kun saa jopa 6,5 kW:n tehon irti.

Onneksi näitä pumppuja saa myös liitettyä pörssisähköohjaukseen, niin saa nauttia halvoista tunneista sitten joskus kun pörssisähkön asiakkaaksi pääsee. :smile:

1 tykkäys

Sinisen selkeä taivas,paneelit lykää ylijäämäsähköä,hyvityhinta kohdillaan.Perjantain ja lauantain kulutus yhteensä vajaa 7 kWh, paneeleista myyntiin menevää samalla ajalla yli 50 kWh,ainakin tänään on selkeää iltaan asti eli tuottoa tulee makeasti tällaisena päivänä ja näillä hinnoilla,joka watti myyntiin.

4 tykkäystä

Meille vaihdettiin pörssisähkö ja päiväkulutuksessa selvimmän piikin aiheuttaa lämminvesivaraaja. Tuo piikki ajoittuu klo 22 tienoille ja siitä noin tunnin eteenpäin. Halvin pörssisähkö taitaa keskimääräisesti olla kello 04 tienoilla? Mitenköhän tuon ajan saa säädettyä? Ohjekirjassa ei ollut mainintaa. Menee varmaan sähkömiehen hommiksi?

Itsellä on sähkökaappi melko kätevästi sijoitettuna, niin olen nyt muutaman kuukauden ajan kytkenyt lämminvesivaraajan suoraan sulakkeista päälle aina muutamaksi tunniksi kerrallaan, kun aurinko paistaa ja paneelit tuottavat. Kahden hengen talous ja 300l varaaja, niin riittää jos muutaman päivän välein lämmittää (varaajan pyynti 60 astetta). Tämä toimenpide itsessään on leikannut kokonaiskulutuksesta n. 30-40% (OKT suorasähköllä ja ILPillä).

Seuraava askel, kun jossain vaiheessa kyllästyn tähän “intialaiseen automaatioon”, on asennuttaa jonkinlainen WiFi-ohjautuva rele sähkökaapin yhteyteen, jolloin lämmitysaikataulun voi määrittää ja automatisoida täysin vapaasti. Noita releitä saa ihan muutamalla kympilläkin, ja tuo linkin esimerkki on isommille (kolmeen vaiheeseen kytketyille) varaajille.

Siinä pari vaihtoehtoa. Se perinteinen on tietysti se, että pyydät sähkömiestä aikatauluttamaan varaajan tiettyyn aikatauluun, esim aina yöaikaan. Tällöin et vain pääse säätämään aikataulua sähkön hinnan tai oman tuotannon mukaan.

3 tykkäystä

Minulle tuli Norjasta testiin älykäs lämminvesivaraajan sähkönkukutuksen optimoija. Ilmeisesti oiva kalu sähkölämmitys+pörssisähkö -kombolle. Pitää tuota testailla mökillä jahka kerkeää.

2 tykkäystä

Olen tästä hieman eri mieltä. LTO-kennojen hyötysuhteet ovat kyllä nousseet viimeisen 15 vuoden aikana reilustikkin. Fakta on kuitenkin laskennallisesti se, että mikäli tuloilman lämpötilaksi halutaan tuo 18c, niin kyllä sitä lisälämpöä patterilla ruvetaan tuottamaan, kun ulkoilman lämpötila laskee alle noin 5c.
Ja tässä on puhe nimenomaan kuutio LTO:sta, roottori sitten asia erikseen.

Caruna taitaa olla yhtiöistä ainoa missä onnistuu ajastus ihan nettisivulla.

Kysyin tätä omalta sähkönsiirtoyhtiöltä,niin ei onnistu edes heidän muuttaa kytkeytymisaikaa,tai ei ole ainakaan halua/mielenkiintoa muuttaa.

1 tykkäys

Eihän nää lähtökohtaisesti sähköyhtiöiden asioita ole, vaan ihan normaalia talotekniikkaa :sweat_smile: Näyttäisi Carunallakin olevan ennakkovaatimuksena se, että sähkölaitteet tukevat kuormanohjausta, eli ts. että sulta löytyy asennettuna älyrele, jonka ohjauksen he sitten “tarjoavat” sivujensa kautta. Väitän että pääset aika paljon helpommalla (ja halvemmalla), kun asennutat vastaavan ohjauksen itse (niihin laitteisiin joita haluat ohjailla), ja kytket ne WiFin kautta suoraan omaan puhelimeen. Pitäisi olla myös varmempi toiminnaltaan, sillä sähköyhtiöiden sivut ja palvelut eivät aina ole käytettävissä (huoltotauot ym ongelmat). Epäilen myös, ettei Carunan tarjoama ohjaus mahdollista tuntikohtaista säätöä, vaan jonkinlaiset esimääritetyt jaksot (yö/päivä).

Toki jos kyseessä uudempi talo ja Caruna tukemat releet löytyvät valmiiksi, niin tuon käyttöönotossa voi säästää hieman vaivaa ja sen pari sataa euroa.

Toki tarkoitin yö/päivä ohjausta,joka siis on jo nyt käytössä.
Tämä olisi juuri sopiva lämminvesivaraajan (muulle ei ole tarvetta) ajastamiseen myöhemmällä yösähkön kytkeytymisellä,eikä maksaisi mitään,puhumattakaan satasista jota talotekniikka nielee helposti :money_mouth_face:

e: Tuskin se kerran asetettu yösähkön kytkeytymisaika häviää mihinkään vaikka sähköyhtiön sivuilla/palveluissa ongelmia.

Ei tarvitse olla mitään uusinta uutta ja älytalotekniikkaa että voi käyttää tuota Carunan palvelua. Todella monilla ellei jopa kaikilla joilla on käyttöveden lämmitys sähköllä, on lämmitys alunperinkin kytketty yösähkön perään. Yösähkölle tulee kytkentäsignaali joka päivä muutenkin, ja ei tuossa palvelussa tehdä (tietääkseni) muuta kun muutetaan aikaa koska kytkentä yösähkölle tehdään. Sitä voi sitten myöhästyttää vaikka parilla tunnilla jos haluaa lämmittää vettä kun yöllä sähkö on yleensä halvempaa. Miutenhan se kytkeytyy joskus 22-23 välissä liukuvasti, ja ennen puoliyön on vielä usein kalliimpia tunteja.

Ja ei tietenkään vaadi että on enää yö/päiväsähkö sopimusta, vaan toimii vaikka olisi yleis- tai pörssisähkö.

1 tykkäys

Onko tähän jotain lähdettä vai onko puhdasta mutua? Oma käsitys on, että se kytkin löytyy lähinnä niissä tapauksissa, joissa sähkönostosopimus tukee (tai on varaajaa hankittaessa tukenut) halvempia tunteja, ts. pörssisähkö tai kausi-/yösähkö. En tiedä kuinka suuri osa määräaikaisista hinnoittelee päivän ja yön erikseen (epäilisin että alle puolet), kun taas pörssisähkön osuus on edelleen varsin pieni (vaikka osuus on varmasti kasvanut viime vuosina, ja tämän foorumin kirjoittajista varmasti yli puolet sellaisen omistaa).

Osaan itse luetella aika monta taloa joissa tätä kytkintä ei ole, omani mukaalukien.

2 tykkäystä

Itsellä on ollut vuosia yksiaika sähkösopimuksia,vaikka yösähkö edelleen käytössä siirtoyhtiön puolesta.
En ole alkanut sitä muuttamaan,onhan siinä alempi siirtomaksu ainakin yöllä ja ohjaa tuota lämminvesivaraajaa,voisi laittaa myös lattialämmitykset mutta talvella ei riitä niiden pelkkä yölämmitys ja onko edes halvempaa huudattaa niitä yöllä kylmästä kuumaksi kuin termostaatin perässä miedommalla lämmöllä ympäri vuorokauden,mukavuudesta puhumattakaan.
Voi olla pörssi-/yksiaikasopimus vaikka on yösähkö käytössä siirtoyhtiöltä.

e: Ja näyttää olevan päivälläkin halvempi siirtomaksu.

1 tykkäys

Täyttä mutua. Tarkoitus oli viestilläni ilmaista että se kytkin on erittäin yleinen. Ei ihan kirjaimellisesti kaikilla siis.

Minä taas en tiedä montaakaan ns. vanhempaa taloa sähkölämmityksellä jossa ko. kytkintä ei olisi jo alusta asti ollut.

Mutta korjaan nyt senverran väittämääni (edelleen mutulla mutta vahvalla sellaisella) että kytkin on yleisempi vanhemmassa kuin uudessa (karkeasti n. 2010–>) talossa jossa vesi lämpiää sähköllä tai on varaava sähkölämmitys. Väite perustuu siihen että aiemmin on ollut enemmän hintaeroa yö- ja päiväsähkön välillä, ja on ollut selvästi kannattavaa lämmittää vesi yöllä tai varata lattiaa. Silloin on jo taloa rakennettaessa laitettu mahdollisuus yösähköohjaukseen. Nykyään tuo aikasähkö ei enää ole yhtä kannattavaa hintaeron kavennuttua yö/päivä hinnoissa, ja on tullut kaikenlaisia muita lämmityksen ohjausmahdollisuuksia.

Päväite pysyy kuitenkin samana: se kytkin on ihan hiton yleinen

4 tykkäystä

Huom. yleissiirto ei sekään estä yösähkön kytkentäsignaalin käyttämistä laitteiden ohjaukseen.

Hinnan puolesta mun taas oli edullisempi vaihtaa myös siirto yksiaikahinnoitteluun. Siitä huolimatta se yösähkön kytkentäsignaali tulee läpi ja varaaja alkaa lämmittää vasta 22-23 jälkeen. Lattialämmityksessä mulla on erillinen kytkin jolla voin vaihtaa sen jatkuvatoimiseksi tai yösähkön kytkentsignaalilla ohjautuvaksi. Ja tietty kosteiden tilojen piiri pysyy aina jatkuvatoimisena vaikka muut tilat laittaisi yösähköohjaukseen.

3 tykkäystä