Sähkönmyyntisopimukset ja niiden hinnat

Varmasti on lähes kaikille tiedossa ja itsestäänselvyys, mutta muistakaa kun laskette teoreettisia toteutuvia hintoja päivä/yö sähkölle, niin jakohan ei ole 50/50, vaan 15/9h.

3 tykkäystä

Lisää syitä pomppuihin…

7 tykkäystä

Sähkönkulutuksen suhteen meillä on päivä ehkä 55% ja yö 45%. Voisi olla enemmänkin yötä mutta laattalattiat on illalla kylmät jos vain yöllä lämmittää.

Tästä innostuneena tuli tarkasteltua sähkönkulutusta viimeiseltä parilta vuodelta. Eli tosiaan kokonaiskulutus talossa on ollut viime vuodet aika tarkkaan 35 tkWh vuodessa. Lattialämmitys on päällä säiden mukaan loppusyksystä kevääseen ja ajastettu ~22-7 eli yösähkölle. Muuten about kaikki “omatoiminen kulutus” tapahtuu päiväsähkön aikaan, pesukoneet pyörii, elektroniikkaa on paljon jne jne.

Koko vuoden osalta jako päivä- ja yösähkön osalta on ollut melko tasan, aina mennyt vuositasolla marginaalisesti enemmän yösähköä. Olen kuvitellut, että tuo lattialämmitys muodostaa ison osan kulutuksesta, kun “talvisin” kulutuslaskut on kuitenkin sen 30-50% isompia. Nyt kuitenkin katsoin viime kuun laskua, jossa siinäkin on sama suhde mitään muuta kun parit hassut märkätilojen lattialämppärit on päällä.

Eli onko sittenkin niin, että valtaosan kulutuksesta vie ns kiinteät toiminnot, ilmanvaihtosysteemit, lämminvesivaraajat, ilmalämpöpumput, jääkaapit, pakastimet yms. Kyseessä siis iso melko uusi omakotitalo. On tässä kohta viisitoista vuotta innokkaasti makseltu laskuja, olis tietysti voinut varmaan joskus aiemminkin funtsia että mistä sitä oikein maksaa.

Pahoittelut jos meni liikaa ohi ketjun aiheesta, voi poistaa tai siirrellä sopivampaan paikkaan. :smile:

3 tykkäystä

Meillä kulutusrohmut on järjestyksessä Tesla noin 5500-6300kWh, maalämpöpumppu 5300kWh, ilppi ehkä 500kWh, kodinkoneet ja kaikki muu yleiskulutus noin 4-5000kWh. Kokonaiskulutus viimevuonna 17500kWh josta aurinkopaneelit leikkasi 4000kWh eli ostosähköä 13500kWh.

Entinen öljylämmitteinen talo jota remontoitu isosti ja saatu kyllä energiarempat onnistumaan aika hyvin.

9 tykkäystä

Kyllä ainakin tuolla lämpimän veden kulutus muodostaa merkittävän osuuden sähkölaskusta, jos vettä lämmitetään sähkövastuksilla varaajassa. Esimerkkejä erilaisten suihkunkäyttötottumusten aiheuttamasta vedenkulutuksesta, energiankulutuksesta ja kustannuksista löytyy mm. seuraavalta sivustolta:

Täällä uusi omakotitalo, jossa NIBE:n F470 poistoilmalämpöpumppu, joka hoitaa niin lämmityksen, käyttöveden lämmityksen sekä ilmanvaihdon. Huomaa kyllä talvikuukausina sähkönkulutuksessa, kun lämpöpumppu ei jaksa enää tuottaa lämmintä käyttövettä ja laite joutuu ottamaan 5,6 kW:n sähkövastukset lämpöpumpun avuksi.

Ja ettei ihan menisi offtopiciksi, niin täällä joudutaan vielä hetki makselemaan Oomin reilun 13c / kWh määräaikaisen sopimuksen hintaa, jonka jälkeen todennäköisesti pörssisähkö saa uuden asiakkaan. Oomin määräaikaisista sopimuksista sellainen huomio, että niistä ei pääse irti edes maksamalla “sakkoa”, kuten esimerkiksi Vattenfallilla.

4 tykkäystä

En tiedä yrititkö nyt olla hauskalla tapaa sarkastinen.

Totta ihmeessä voidaan nähdä hieman nousua mikäli useampi siirtokaapeli Pohjoismaissa kiinni/huollossa ja pari reaktoria siinä sivussa. Aika paljon sattui samaan hetkeen vähän kaikkea. Sen takia näitä huoltoja ym ajoitetaan kesään ja syksyyn

5 tykkäystä

Elokuu mennään ilman OL2:sta

Tämän hetken arvion mukaan OL2:n sähköntuotantoa jatketaan vian paikantamisen ja korjaamisen jälkeen 28. elokuuta.

14 tykkäystä

Huomenna kevyet 68 snt/kWh parhaimmillaan. Siinä saa jo hyvät hinnat saunomiselle jos haluaa vähän luksusta elämään.

27 tykkäystä

Niille, joita huomiset lähes 70 c/kWh spot hintapiikit hirvittävät, muistutuksena, että on näitä ollut ennenkin sekä kesä- että talviaikaan eli sinänsä ihan normaalia heiluntaa. Aikaisemminkin ongelmana on ollut pääosin tuulettomat päivät yhdistettynä johonkin muuhun ongelmaan (kylmä päivä, vikaa siirtoyhteyksissä tms.). Nämä spot-hintojen heilunnat vain pitää kestää pää kylmänä ihan kuten sijoittamisessakin kurssien heilunta. Kaukolämmitteisessä kerrostaloasunnossa hetkelliset hintapiikit ei taloutta kaada ja uskoisin pörssisähkön olevan pitkässä juoksussa kuitenkin se halvin ja helpoin soppari ainakin minulle kerrostaloasunnossa - ja lisäksi se kannustaa käyttämään sähköä järkevästi eli pienentämään kulutusta silloin kun on sähköstä pulaa.

Vaikka tänäänkin oli aika kallis päivä keskimäärin, oli siellä suhteellisesti halpojakin tunteja ihan päiväsaikaan: esim. itse ajoitin pesukoneet alle 10 snt / kWh tunnille enkä mennyt saunaan kalleimmilla 31 c / kWh tunneilla. Viimeisen kuukauden onkin saanut nauttia niin halvasta sähköstä, että pesukoneita, uuneja ja saunaa on saanut muistaakseni yleensä käyttää n. 0-2 sentin hinnoilla, joskus reilusti negatiivisellakin, jos on pystynyt edes parilla tunnilla valitsemaan mihin aikaan laitteita pistää päälle.

En löytänyt mistään kunnollisia tuntikohtaisia historiatietoja spot-hinnoista, ilmeisesti niitä ei ole ihan helposti saatavilla? Mutta vanhoja uutisia löytyi ja niiden perusteella yksittäisten tuntien spot-hinnat ovat korkeimmillaan käyneet reilusti yli euron hinnoissa viime vuosien aikana. Kallein mitä löysin oli 1,4 eur / kWh muutaman vuoden takaa. Poimintoja joistain uutisista muutaman vuoden ajalta ja sen hetken kallein yksittäisen tunnin spot-hinta:

17 tykkäystä

Oomin sivuilta saa näemmä ladattua vähän vanhempiakin spot hintatietoja. Tuli samalla tehtyä analyysiä omasta sähkön kulutuksesta verrattuna pörssisähkön hintoihin. Vuonna 2021 sähkön hinta oli kai vielä ihan normaalilla tasolla ja tuolloin meidän perheen keskihinta pörssisähköllä olisi ollut rapiat 9 c/kWh. Taidan vaihtaa pari kuukautta käytössä olleen määräaikaiseen soppariin ainakin jos löytyy vielä noin 8c hintaan.
Tälläista tämä on, kun sähkön kulutus painottuu iltaan ja kylmille keleille. Samasta syystä ei aurinkopaneelitkaan kannata.

9 tykkäystä

Heleniltä tuli tekstiviestillä tarjous 12kk määräaikainen 8,49 cnt/kWh, 3,99€/kk perusmaksua

10 tykkäystä

Sähkön hinta on pikku hiljaa palailemassa vanhoihin hyviin aikoihin, jolloin 24kk-sopimukset kykeni solmimaan 4,5-5,5 c/kWh

Ao kuvassa on kk-hinnat (sininen) sekä kuukausien keskiarvot vuoden aikana (punainen), ja päälle lisätty alv24% vaikka se historiassa olisi ollut jotain muuta.
2023 on luonnollisesti kesken.
Hyvä huomata, että tulevana talvena (kuten viime talvena) Venäjän tuonti 1300 MW kapasiteetilla on loppu, mutta OL3 1600MW teholla on ns tauotta päällä.
Toisaalta historiaan nähden tasaista tuotantoa (hiili) on ajettu alas.
Vaihtelevaa tuulivoimaa puolestaan on rakennettu ja rakennetaan lisää.
Siirtoyhteydetkin jollain aikavälillä ovat parantuneet.

Viimeisten 3kk keskiarvo 4,25 c/kWh on esimerkiksi vähemmän kuin 2021 (5,74 c/kWh) ja 2019 (4,63 c/kWh) ja 2018 (5,21 c/kWh), ja enemmän kuin 2020 (2,81 c/kWh).
Eli ns normaalia tasoa.

Sähköyhtiöiden tarjouksia tuonne 4,5-5,5 c/kWh tasoon lienee vielä turha toivoa, mutta sitä kohti mentäneen.

Kirjoitin tuonne toiseen ketjuun mitä futuurit kertovat juuri nyt

14 tykkäystä

Hehkulla vähän kalliimpi, mutta pienemmällä perusmaksulla. Parin viikon sisään johonkin noista on tartuttava. Talvella veke Suomesta, niin perusmaksulla on joku merkitys.

1 tykkäys

@Monte_Cristo

Lumme-Energia myös edullinen, tosin kk-maksu korkeampi

määräaikainen 12kk, hinta 8,4 snt/kWh, perusmaksu 3,99e,

5 tykkäystä

Ehdin jo innostua mutta täähän olikin entinen GNP Energy Finland jonka maine hiukan puolivillainen :neutral_face:
2,5 perusmaksu (tai halvempi) olisi poikaa. kyllä.

4 tykkäystä

Joo, sehän siinä tökkii. Lumpeella Tuulisähkön 3kk perusmaksu 0€.

3 tykkäystä

Uusia hajonneita osia löytynyt. Se olikin genun roottori. No ei tullut onneksi lisää paljoa katkosta, taisi löytyä varastosta yksi ylimääräinen (onneksi)?

11 tykkäystä

Lumme Energian 12kk kiinteähintainen noussut 8,4snt/kwh->8,6snt/kwh (+kk maksu 3,99e). Nytkö nämä jo kääntyvät takaisin nousun tielle… Paha paikka on valita jatkaako pörssisähköllä talven yli vai lukitseeko esimerkiksi tämän sopimuksen. Onko OL2 uusi OL3, jonka käyttöönotto siirtyy viikko toisensa jälkeen. Paljonkohan sähkö maksaisi, jos elettäisiin nyt esimerkiksi tammikuuta? 2e/kwh?

5 tykkäystä

Olis kiva tietää millaisista sähkönkulutuksesta on kysymys kun perusmaksulla suuri merkitys. Kaukolämmöllä lämpenevässä kerrostalossa sähköön menee 200kwh kuukaudessa?

1 tykkäys