Energiansäästö - Vinkkejä kulutukseen

Vilasin, mutta en kyllä äkkiä katsoen pääse siitä selvyyteen onko oikeasti toimiva ratkaisu. Siitäei löydy mitään konkreettisia kokemuksia netistä.

1 tykkäys

Samaa tässä katellut, että oiko vanhaan mitsun vilppiin jotain optimointeja/lisävarusteita edullisemman pörssisähkön hyödyntämiseksi. Meillä vilp jossa vain käyttövesivaraaja, muuten suoraan lattiaan menee ilman mitään puskurivaraajia. Lattia ei ole betonia vaan kipsivalu.

Tämähän oli loistava palvelu! Pitääpä ruveta harkitsemaan kiinteähintaista kuitenkin, kun tuolla laskurilla näyttäisi siltä, että keskiarvohinta on vuoden aikana pörssisähköllä ollut hieman yli 12 c/kWh. Ja tämä johtuu nimenomaan tästä sähkön käytön ajoitusongelmasta: sähköä kuluu sähkölämmitteisessä talossa paljon nimenomaan kylmällä säällä, jolloin tuntihinnat ovat korkeita. Käytössä on vieläpä Optiwatti sekä yösähkö siirrossa. Yöllä siis lämmitetään useimmiten erityisesti vettä mutta myös vähän muuta. Kaiken tämän pitäisi auttaa jo itsessään ohjaamaan lämmitystä halvemmille tunneille muttei se vielä riitä pudottamaan keskihintaa tarpeeksi alas.

Tosin vuoden sisään on mahtunut poikkeuksellisen kalliita hintoja. Ehkä ihan niin ylös keskihinnoissa ei mennä tulevana talvena kuin vain hetkittäin.

2 tykkäystä

Mikäköhän mahtaa olla pörssisähkön 12kk juokseva keskiarvo?

1 tykkäys

12,11snt/kwh sis alv väittää oma yhtiöni olevan juoksevan 12kk…

1 tykkäys

Riippuu mihin keskihintaan vertaat. Jos vertaat kuukauden keskihintaan, niin ehkä noin.

Mutta kun minua ei kiinnosta se klo 3 aamuyöstä saunominen.

Haluan saunoa normaaliin aikaan ja silloin sähkö on arvokkaampaa.

Mistään et tosin löydä painotettua keskihintaa, jossa olisi huomioitu MILLOIN haluat sähköstäsi pääosan kuluttaa. Mutta siihen se vertailu pitää tehdä.

4 tykkäystä

Ihan mielenkiinnosta kysyn minkälaisia saunasessioita te pidätte, kun pitää keskellä yötä saunoa?

Tarkastelin tuossa aikaisemmin tämän sähkökopin kulutusta ja se on aika tarkalleen neljä kwh kerta. Kaksi kertaa viikossa kuukauden ajan niin saa laskettua paljon menee yhteensä

Onko tuo nyt elämä ja kuolema

1 tykkäys

Moni varmaan luulee että se kiuas ottaa 6kW tehoa koko ajan kun se on päällä, mutta eihän se niin ole kun siinä on termostaatti.

Esim.10W led-valosarja parvekkeella päällä 24/7 vie melkein kahden tuollaisen 4kWh saunomiskerran sähköt kuukaudessa.

8 tykkäystä

Siis näinhän se on. Meillä meni talvella keskimäärin se noin 35kwh kuussa saunomiseen. Osa lämmöstä saadaan vielä hyötykäyttöön, joten todellinen kustannus tällaiselle keskivertosaunojalle on… no aika mitätön

3 tykkäystä

Keneltä sinä olet tuota keskellä yötä saunomista oikein kysymässä? (Kuka sellaista on väittänyt tekevänsä?)

Mitä tulee saunan lämpiämiseen,niin se lämpiää 7 päivänä viikossa. Kuukauden joka viikko. 9 kW kiuas x 1,5 - 2 h.

Tuskin siihen hinta mielessä kuollaan, mutta mikä argumentti tuo sinulta on kun täällä piti pohtia mikä on halvinta? Ei taatusti ole minulle halvinta ottaa joku helvetin pörssisähkö, jossa se sähkö on >10 snt/kWh aina silloin kun minä HALUAN sitä kuluttaa.

Ei minua auta mitenkään se, että pörssäsähkö on kello 3 aamuyöstä vaikka 0 senttiä. Tätä ei monikaan bonjaa pohtia vaan jonkun keskihinnan mukaan mennään vaan.

2 tykkäystä

Mikä se argumentti sulla tuossa on viestittävänä? Ei ymmärrä. Eikö meidän pitänytkään pohtia mikä sähkönmyynnin muoto on edullisin?

Menköön vaikka 0.05 euroa niin jos jollain toisella tavalla menee 0.04 euroa niin se on halvempi. Halvemmuudestahan täällä keskustellaan. Ei siitä, onko varaa saunoa.

Jotain kyllä kirjoitit kuinka ei tarvitsisi aamuyöstä klo kolme olla saunomassa. Ei siitä sen enempää

Sinulla on hyvin poikkeava käyttöprofiili mikäli sauna lämpenee joka päivä. Suurin osa saunoo maks kaksi kertaa viikossa. Tuohan toki muuttaa monta asiaa keskiverrosta

Ei nyt kannata pahoittaa mieltään. Johan tässä on käynyt ilmi, että yllättävän monella on virheellinen käsitys siitä, että pistäessään saunan päälle kuluu hetkessä kymmeniä kilowatteja. Tuolla on vähintään elämänlaatua heikentävä vaikutus ja mahdollisesti taloudellinenkin mikäli yliarvioi illallista sähkönkulutusta ja tekee tällä perusteella väärillä tiedoilla sähkösopimuksen

2 tykkäystä

Millaisella saunasetupilla ja lämpötilalla pääset 4kwh/kerta? Itselläni 6,6kw pilarikiuas 80kg kiviä, normi rivarin saunakoko toki lasia löytyy… Tunnin saa lämmittää mielellääm 1,5 runria. Lämmitys 70 asteeseen reilu tunti. Sitten alkaa termari vasta napsua, joten 7-8kwh mennyt ennen kuin löylyyn mennään. 10++ kwh helposti pyörähtää illassa 2hlön saunoessa.

Saunan piikit helposti katsottavissa kulutusdatasta kun pohjakulutus asunnossa 0,5kwh luokkaa.

4 tykkäystä

Niin minä en suostu yösaunomaan. Niinhän minä kirjoitin. Luetunymmärtämisessä haastetta?

Jos oikeasti haluaa täällä kehua pörssäsähkön ylimaallista edullisuutta, niin sitten sen kehujan pitää saunoa klo 3 aamuyöstä. Minä en siihen rupea. Otan mieluummin kiinteän hinnan <9 snt/kWh ja sillä siisti.

1 tykkäys

Jos ei sauno kato olleskaan vaan kirjoittelee tänne vaan kirjoituspöytäviisasteluja, niin silloin pääsee noihin teoreettisiin lukemiin?

4 kWh tarkoittaisi minun saunassani, että kiuas olisi päällä 4/9 x 60 min = 26 min. Siinä ajassa saunani on noin 45 C. Kaippa siinä joku ruottalainen jo mielestään “saunoo”. Ne kun ei heitä vettä kiukaalle.

3 tykkäystä

Tässä viimeisten löylyjen graafi… Kaksi tuntia laskutettu kulutus yli 5kwh…

3 tykkäystä

Eipä mitään sitten. Asutaan vaan eri palkisilla tuulten suhteen nähtävästi.

Eli toisin sanoen käytät sähkölämmityksen lisäksi myös puulämmitystä. Tällöin pystyy toki pelaamaan pörssisähkön halvemmaksi, koska sähköä ei tarvitse ostaa kylmällä (ja oletettavasti kalliilla) ihan niin paljoa, kuin jos lämmittäisi pelkällä sähköllä.

2 tykkäystä

Edellinen linkki oli vähän epäilyttävä kun oli tuulivoimaa ajavan yhdistyksen sivulle, tässä parempi:

Tuulivoiman tuotanto - Fingrid

Tuosta saa tämän vuoden tuulivoimatuotanto käyrän kun rastii “kuluva vuosi”. Ylhäällä ohut viiva joka kuvaa maksimituotantoa. Vaikka se on loivassa nousussa tuulivoiman lisärakentamisen seurauksena niin tammi-, helmi- ja maaliskuun lukemiin ei tuotanto ole koko kesänä ylettänyt. Nyt syyskuussa alkaa näkymään taas kasvua tuotannossa, mutta vieläkin ollaan huomattavasti enemmän maksimituotannosta jäljessä kuin vuoden alussa.

4 tykkäystä
  1. Tuskinpa erot loppupeleissä maksamassasi sähkön hinnassa ovat suuria tuolla kulutusprofiililla.

  2. Vahvaa sahaamista. Suomen sähköjärjestelmästä on tehty vuosikausien uurastuksella epävakaa. Sähköä ei ajottain tuoteta tarpeeksi. Nytkin siitä on uupelo - vaikkei ole edes lämmityskausi.

Ulkomaat lisäksi varmaankin ostavat Suomen tyhjäksi sähköstä ja vetävät keskihintaa ylös sen kuin siirtokaapelit vetävät. Sähköpulan ei tartte olls suuri, jotta hinnat reagoivat rajusti.

1 tykkäys