Enersense - Energiamurroksen suunnannäyttäjä

Kiitos selkeästä vastauksesta ja näkemyksestä :ok_hand:

1 tykkäys

Värväämöstä luovutaan, lienee ihan hyvä päätös.

https://enersense.com/fi/tiedotteet/enersense-on-sopinut-varvaamo-oyn-osakekannan-myynnista-cityworkille/

3 tykkäystä

Mitäs tuosta aikoinaan maksettiin?

1 tykkäys

Tänään kiireinen päivä tuon Outokummun tuloksen kanssa, mutta teen huomiseksi kommenttia tuosta Värväämöstä ja palaan tuohon rahavirta-asiaan mitä ylempänä kysyttiin. Stay tuned!

13 tykkäystä

Kassavirta saattaa projektiliiketoiminnassa heilahdella välillä voimakkaastikin, siitä ei välttämättä kannata olla huolissaan. Itse kuitenkin havahduin mahdolliseen “inflaatiopeikkoon”. Mitä se tarkoittaisi Enersensen osalta. Tilauskanta on yli 300M€, näissä on oletettavasti mukana kiinteähintaisia projekteja, joissa suhteellisen matala kate. Jos hinnat nousee tuntuvasti, niin miten käy projektien kannattavuuden? Enersense oli itsellä vielä hetki sitten suurin sijoitus, mutta tänään tuli kevenneltyä salkkua “kesämoodiin” ja nyt Enersenseäkin tasan 0kpl.

4 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/enersense-international-oyj-siirtyy-ifrs-raportointiin-uusi-ohjeistus-vuodelle-2021/d9498750-45cb-4c55-971b-a600a54ec772

6 tykkäystä

Noniin palataas siihen kassavirta-asiaan eli niin kuin tuossa ylempänä @Hillotolppa1 huomautti niin vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä liiketoiminnan rahavirta oli sen 9,8 MEUR positiivinen. Koko vuodelta 2020 liiketoiminnan rahavirta oli kuitenkin negatiivinen. Sen taustalla oli käyttöpääoman muutokset ja etenkin lyhytaikaisten velkojen muutos ja nimenomaan niiden maksu, mikä vie rahaa yhtiöstä ulos. Tämä taas oli varsin odotettua, koska kuten silloin Empower oston yhteydessä kerrottiin oli Empowerilla erääntyneitä käyttöpääomavelkoja. Näiden ottaminen kontolleen oli periaatteessa Enersensen vinkkelistä osa kauppahintaa, kun osakkeista maksettiin nimellinen euron hinta, mutta velkoja tuli rutkasti mukana. Näiden velkojen maksuun sitten käytettiin sen ensimmäisen suunnatun annin varoja.

Projektiliiketoiminnalle on ominaista, että käyttöpääoma heiluu yksittäisinä kvarttaaleina huomattavasti. Tämän taustalla on se, että kun tehdään suurta asiakasprojektia niin tulovirta tyypillisesti tulee perässä ja kasvattaa saamisia, mikä sitoo käyttöpääomaa hetkellisesti. Tän voimakkaan heilunnan takia kannattaakin seurata rahavirran kehitystä pidemmällä aikavälillä kuin yksittäisenä kvarttaalina. Nykymutoisen Enersensen kohdalla tämä toki on nyt haastavampaa, kun meillä on nykyrakenteeella vasta muutama raportti tullut ulos. Pidemmän aikavälin kehityksestä voidaan tehdä paremmin arvioita, kun yhtiö (oletettavasti piakkoin) ilmoittaa siirtyvänsä päälistalle ja julkaisee esitteen. Oon arvioinut, että liiketoimintamalli sitoo pitkässä juoksussa vähän käyttöpääomaa, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. Tätä pyrin analysoimaan tarkemmin sen jälkeen, kun tuo esite saadaan, koska silloin dataa on saatavilla vähän pidemmältä aikaväliltä todennäköisesti.

Sitten mitä tuohon viimeisimpään antiin ja sen vaikutuksesta rahavirtaan tulee niin täytyy huomioida erikseen, mikä on liiketoiminnan rahavirtaa ja mikä on rahoituksen rahavirtaa. Seuraan pääasiassa liiketoiminnan rahavirtaa, koska se kertoo siitä rahavirrasta mitä se operatiivinen liiketoiminta tuottaa ja tämä sitten vaikuttaa yhtiön arvoon pitkässä juoksussa. Tämmöisellä suunnatulla annilla kerätyt varat eivät ole yhtiön operatiivista rahavirtaa ja ne näkyvätkin rahoituksen rahavirrassa. Eli jos katsotaan Q1 liiketoiminnan rahavirtaa niin se oli pakkasella tuon käyttöpääoman sitoutumisen takia (lyhytaikaisten saamisten lisäys 9,8 MEUR), mutta jos huomioidaan kaikki sisään tulleet ja lähteneet rahavirrat (eli mm. rahoituksen rahavirta johon annista saadut varat meni) niin Q1 rahavirta oli selvästi positiivinen, mikä näkyy rahavarojen muutoksena.

Rahavirtojen ja taseen tarkka analyysi on sieltä haastavammasta päästä, joten ymmärrän, että nämä herättävät kysymyksiä. Voin kuitenkin luvata, että ei ne rahat mustaan aukkoon katoa, vaan kyllä niille löytyy aina selitys.

Kuten @Hurde tuossa ylempänä nosti esiin niin eilenhän saatiin IFRS-lukuja. Tuo lukujen ja excelin muuttaminen FAS–IFRS on vähän isompi jumppa, joten en sitä tähän hätään pystynyt tekemään etenkin kun oli eilen Outokummun tulos perattavana. Pyrin palaamaan siihen mahdollisimman piakkoin. Toivottavasti tämä avasi kassavirta-asiaa ja jos on vielä kysymyksiä niin laittakaa tulemaan :slight_smile:

12 tykkäystä

10.50 ja Osta :heart_eyes:

7 tykkäystä

Nyt on tosiaan IFRS siirtymä huomioitu. Tavoitehintaahan tuo ei ole peruste muuttaa, joten kurssilaskun myötä näin paikan nostaa suositusta. Kuten raportilla kirjoitin niin Q1 osalta ei ole IFRS-lukuja, minkä takia tuon muutoksen tekeminen oli hieman hankalampaa. Siten erityisen mielenkiinnolla odotankin päälistalle siirtymisen yhteydessä tulevaa esitettä, kun sen pitäis tarjota vielä lisää tietoa. Kaikenkaikkiaan toi IFRS siirtyminen on siitäkin hyvä, että loppuu noi huomattavan kokoluokan liikearvon poistot. Ne aina aiheuttaa vähän hämmennyistä luvuissa ja etenkin nyt, kun yhtiöltä tulee muutenkin paljon kertaeriä tuohon integraatioon liittymiseen.

IFRS siis selkiyttää lukuja, vaikkakin analyytikkoa aina harmittaa kun jatkuvuus katkeaa lukujen osalta. Siis tarkoitan sitä, että kun IFRS-luvut ei enää ole vertailukelpoisia aiempiin lukuihin. :smiley:

10 tykkäystä

https://enersense.com/fi/tiedotteet/enersense-ja-saksalainen-bilfinger-engineering-technologies-gmbh-sopimukseen-uuteen-ydinvoimaprojektiin-liittyvasta-tiedonhallinnan-optimoinnista/

6 tykkäystä

Hienoa. Muistatko mitä ydinvaimaan liittyviä projekteja nyt on saatu? - Ranskassa jotain. Britit nyt, Turkkiin jotain yritystä? Muuta? Tietty Olkiluodossa vielä jotain?

1 tykkäys

https://enersense.com/fi/tiedotteet/enersense-on-solminut-merkittavan-sopimuksen-tsirguliina-viru-voimajohtojen-uusimisesta/

Kauppa käy

8 tykkäystä

Tässä kommentti tuoreimpaan uutiseen:

9 tykkäystä

Kauppa käy, mutta jos nämäkin hankkeet ovat voitettu kilpailuilta markkinoilta, niin se tarkoittaa monesti että halvin voittaa.
Eli nyt kannattaa toivoa että jos näin oli niin halvin selviää hyvällä katteella maaliinkin ja laskenta vastaa todellisuutta. Voitettu iso urakka voi olla alun huuma ja lopun itku :smile:

3 tykkäystä

@Petri_Gostowski

Kysymys:

Enersensen omissa tavoitteissa liikevaihtotavoite vuodelle 2025 on orgaanisesti kasvaen 300M. Viimeisimmässä yhtiöpäivityksessä kuitenkin vuosien 2021-2024 ennustetut liikevaihdot ovat 234M, 238M, 244M ja 253M. Hieman ekstrapoloiden v. 2025 liikevaihto olisi karkeasti n. 260M, mikä on silti selvästi alle yhtiön 300M tavoitteen.

Mihin perustuu yhtiötä konservatiivisempi arvio liikevaihdon kasvusta lähivuosille?

1 tykkäys

Hyvä kysymys! Tässä alla suora lainaus yhtiöraportista, jossa kommentoin tuota helmikuussa asetettua tavoitetta tuoreeltaan:

Yhtiö antoi tuloksen yhteydessä myös vuodelle 2025 300 MEUR:n liikevaihtotavoitteen, joka on tarkoitus saavuttaa orgaanisesti. Orgaanisen kasvun lisäksi yhtiö pitää epäorgaanista kasvua
mahdollisena. Lisäksi yhtiö toisti aiemman vuodelle 2025 asetetun 10 %:n käyttökatemarginaalitavoitteen.

Meidän pitkän aikavälin ennusteemme ovat liikevaihtotasolla hieman näiden alapuolella (2025:
260 MEUR) ja kannattavuuden osalta tuntuvasti (2025: 6,5 % EBITDA-%). Tämän perustana on toimialan
pidemmän aikavälin historiallinen kasvuvauhti ja toteutuneet kannattavuustasot. Onnistuessaan
tulosennusteissamme on siten keskipitkällä aikavälillä huomattavaa nousuvaraa. Pidämme ennusteriman
kuitenkin toistaiseksi maltillisena, sillä odotamme yhtiöltä vahvempia näyttöjä ripeämmästä
kannattavasta kasvusta nyt nähdyn kannattavuuskäänteen jälkeen.

9 tykkäystä

Hyvät alennukset henkilöstäannissa… Ei mulla muuta, voi itsekin ostaa läheltä henkilöstöannin hintaa takaisin osakkeen.

Kiitos kuitenkin johdolle, kyllä matka 1,3 tasoilta yli 11 euroon on ollut pikku panoksella kin ok…

2 tykkäystä

Itse en näe ongelmana, että henkilöstö saa merkitä halvemmalla. Tämä on tietynlainen sitouttamiskeino. On myös reilua, että instituutioille ja yleisölle merkintähinta on sama. Yritys ei varsinaisesti tarvitse rahaa, joten mulla on vahva usko, että jotain on tapahtumassa lähiaikoina. Yritysosto?

2 tykkäystä

Mites henkilöstö, tarkoittaako se myös johtoa? Voiko niille olla halpa anti jos yrityskauppa olisi taskussa? Onhan enersense linjannut, että epäorgaaninen kasvu on myös pakissa.

2 tykkäystä

Pitkään olen pohtinut ostaisiko Enersense Dovren, mutta saa nähdä. Dovren kurssi ollut myös nosteessa.

2 tykkäystä