Enersense - Energiamurroksen suunnannäyttäjä

@Aapeli_Pursimo:n kommentit Enersensen organisaatiorakenteen muutoksista. :slight_smile:

Järjestelyssä nykyiset Power- ja International Operations -liiketoiminta-alueet yhdistetään yhdeksi liiketoiminta-alueeksi. Mielestämme muutos vaikuttaa kokonaisuutena loogiselta ja se voi arviomme mukaan parantaa keskinäisten synergioiden saavuttamisen todennäköisyyksiä sekä tuoda yhtiölle pieniä tehokkuushyötyjä. Yhtiö raportoi uudella organisaatiorakenteella vuoden 2024 alusta alkaen ja tulemme huomioimaan tämän ennusteissamme, kun yhtiö julkaisee uuden rakenteen mukaiset vertailuluvut.

1 tykkäys

Antti Leinonen on kirjoitellut suhteellisen kattavan jutun Enersensestä ja Eltelistä. :slight_smile:

Enersensen liiketoiminta on hajautetumpaa. Elteliin verrattuna Enersense vaikuttaa kuitenkin keskittymishäiriöiseltä lapselta, joka ryntää uuden lelun perään sellaisen nähdessään. Parhaimmassa tapauksessa lapsi voi löytää kultahipun, mutta tyypillisesti sijoittajat arvostavat yrityksiä, jotka tekevät tulosta omalla ydinosaamisalueellaan. Toisaalta Enersense on Elteliin verrattuna selkeästi enemmän tarinaosake. Onnistuessaan jossakin kasvuhankkeessa voi osakkeeseen tarttua sijoittajien innostus ehkä vielä uudelleen.

Otsikot:

  1. Kaksi erilaista muodonmuutosta
  2. Miinana toimialadynamiikka
  3. Mielenkiintoiset omistuspohjat
  4. Kääntyykö huono bisnes tyydyttäväksi?
4 tykkäystä

@Aapeli_Pursimo tenttaili toimitusjohtaja Jussi Holopaista ja talousjohtaja Mikko Jaskaria.

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Q4:n kuulumiset
01:01 Ohjeistus
02:10 Hankekehitys
04:14 Energiantuotanto
04:50 Kysyntä
06:02 Kasvuaihiot
07:40 Offshore
09:09 Vuoden 2024 pääteemat

5 tykkäystä

Pieni video Enersensen kuulumisista. Ei olla hetkeen yhtiöstä haasteltukaan analyytikon kanssa inderesTV:ssä!

7 tykkäystä

Kiitos tästä! Ei tunnu yhtiö paljon keskustelua täällä herättävän joten kaikki tieto kullan arvoista.:smile: Mielenkiintoinen yhtiö!

5 tykkäystä

Kaikki muut luvut sakkaa paitsi liikevaihto. Erityisen harvoin pelkästään kasvava liikevaihto parantaa kannattavuutta. Yleensä toisinpäin eli jos kannattavuutta ei ole, liikevaihdon rohmuaminen vain syventää tappiota.
Liikevoittoon ei tunnu tulevan parannusta, vaikka yhtiö on viestinyt tuloksen parantamisen tavoitteista jo pidemmän aikaa. Tulokset antavat odottaa. Matka on pitkä.

2 tykkäystä

Näkisin, että toimiva strategia on hakusessa. Tai ettei sitä ole ollenkaan. Eli että tulisi analysoida tämä “vihreän siirtymän” markkina perin pohjin, kilpailutilanne, omat vahvuudet ja heikkoudet.

Tietystikin markkinan muutoksissa mukana paljon vaikeasti ennakoitavaa politiikkaa ja siksi suunnittelu on vaikeaa. Mutta onko hämärää enää minkään muun kuin vedyn ympärillä?

Pitäisi satsata ja leikata rohkeasti ja tunnustaa myös omat virheet. Esimerkiksi charging sektorilla tehtiin virhe. Bisnestä latauksen ympärillä olisi yllin kyllin, mutta oma lataustekniikka oli tuhoon tuomittu ajatus alun pitäen. Eikä vähiten sen takia, että se disruptoi sitä muuta lataukseen liittyvää bisnestä.

Muillakin sektoreilla näen vähän samaa. Ikään kuin kadehditaan asiakkaan bisnestä jolloin halutaan osuuksia siitä. Sen sijaan että keskityttäisiin siihen palveluntuotantoon, ja ehkäpä myös sitten niihin mahdollisiin vahvuuksiin Raumalla (jos niitä on), ja viilattaisiin ne kuntoon viimeisen päälle.

4 tykkäystä

Olen samaa mieltä. Enersensen strategia näyttäytyy ainakin ulkopuoliselle kovin repaleiselta ja moneen suuntaan räiskyvältä. On toki totta, että vihreän siirtymän osalta ei varmaankaan talon sisällä olla aivan varmoja, mikä liiketoiminta tai tuote vetää parhaiten ja ehkäpä tästä syystä resursseja on levitetty useaan eri suuntaan. En usko, että tällainen voisi olla voittava tapa pidemmässä juoksussa. Katse palloon!
Minua on ihmetyttänyt niin tuo mainitsemasi autonlataus-strategia mutta myös Enersensen haikailu omien tuulipuistojen tekijäksi, omistajaksi ja sähköenergian tuottajaksi. Mielestäni meneminen omien asiakkaitten tontille on vaarallista ja siinä voi saada paljon tuhoa aikaan omaan liiketoimintaansa. On valittava liiketoiminta ja oltava varovainen menemästä omien asiakkaitten liiketoimintaan.Tai jos menee omien asiakkaitten liiketoimintaan, on oltava valmis siihen, että hyvistä entisistä asiakkaista tulee kilpailijoita ja entiset asiakkaat (=nykyiset kilpailijat) hakevat palveluntuottajiksi toiset toimijat. Hyvin harvoilta yhtiöiltä onnistuu tällainen “kaksoiselämä”. Sähköisellä alalla ehkä globaaleilta jättiläisiltä kuten ABB tai Siemens.
Enersensen tunnusluvuista voisi päätellä, että kun omapääoma ja velkaantumisaste heikkenevät vuosi vuodelta, tulee yhtiön johdolle jossain kohtaa ajankohtaiseksi vakavasti tarkentaa fokusta ja tehdä valintoja sen hetkisistä toiminnoista. Nykyinen tase/omapääoma ei enää kovinkaan suuria liiketoimintakauppoja kestä, vaikka ne ostohetkellä olisivatkin euron arvoisia. Tuskin omistajat tai rahoittajat lappavat investointirahaa tuottamattomaan yritykseen tuottamaan lisää tappioita. “Älä laita hyvää rahaa huonon perään”.

1 tykkäys

Uusin pörssitiedote kuvaa hyvin tätä tilannetta. Alkaa tuntua, että fokus on aika pahasti karannut, kun kartonkitehtaan kuorimalinjan asennustyökin liittyy päästöttömien energiaratkaisujen toimittamiseen, kun kartongilla voidaan korvata öljypohjaisia tuotteita.

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense on tehnyt sopimuksen Andritz Oy:n kanssa uuden kuorimolinjan mekaanisista asennustöistä Stora Enson Oulun kartonkitehtaalle. Kartonkitehdasinvestointi auttaa korvaamaan öljypohjaisia tuotteita uusiutuvalla pakkausmateriaalilla eli kartongilla. Investointi perustuu biopohjaiseen energiaan eikä lisää hiilidioksidipäästöjä.

Mutta minä en näe sitä ongelmana, että Enersense haikailee myös omaa energiantuotantoa. Mieluummin näkisin, että yhtiö keskittyisi puhtaasti tuulipuistojen kehittämiseen ja ylläpitoon sekä sähköenergian tuottamiseeni omissa tuulipuistoissa. En usko, että se karkottaisi asiakkaita, vaikka yrityksellä olisi myös omaa sähköenergian tuotantoa. Päinvastoin se voisi myös toimia hyvänä preferenssinä ja tuoda uskottavuutta. Tuulipuistojen kehittämisestä ja ylläpidosta taas luulisi tulevan paljon kokemusta ja synergiaetua omaan energian tuotantoon. Lisäksi maailmalla taitaa olla yleistä, että tuulipuistojen kehitys- ja ylläpitoyrityksillä on myös omia tuulipuistoja. Ainakin ruotsalaiset Arise Wind Power ja OX2 taitavat toimia tällä mallilla.

1 tykkäys

Eikös firmalla ollu ydinvoimalaprojektejakin aikoinaan ts. ei tämä nyt ihan metsään mene plus rakentaneet vetylaitoista osakkuusyhtiölle. Pitäähän sitä olla iloinen, jos hommia on ja toivottavasti jää euroja viivan alle. :wink:

Tässä uutista omasta energiatuotannosta ja joku tietäjä laskemaan, paljonko näiden hankkeiden arvo voisi olla, jos vaikka karsittaisiin mainitsemiasi rönsyjä? :wink:

Enersense International Oyj: Tavoite 1 000 MW:n uusista tuulivoimahankkeista saavutettiin hyvissä ajoin ennen määräaikaa

19.3.2024 15.10 • Cision •

Kopioi linkki

Enersense International Oyj

Sijoittajauutinen 19.03.2024 klo 15.10 Uuden 1 000 MW:n tuulivoimaportfolion tavoiteltu kehitysvaihe on saavutettu yli vuosi odotettua aiemmin. Alkuperäinen määräaika oli asetettu toukokuuhun 2025 yhteistyösopimuksessa, jonka päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense ja ranskalainen vihreän energian yhtiö VALOREM allekirjoittivat toukokuussa 2022. Tämä 1 000 MW:n hankeportfolio on parhaillaan kaava- ja YVA-vaiheessa.

“Olemme iloisia, että Enersense saavutti tämän 1 GW:n portfolion odotuksia nopeammin ja innoissamme yhteistyömme seuraavista vaiheista”, toteaa Gwenaël Jestin, Head of International Development, VALOREM Group.

Edelliseen, vuonna 2015 solmittuun yhteistyösopimukseen perustuen, Enersense on jo aiemmin käynnistänyt kehitystyön yhteisteholtaan noin 500 MW:n tuulivoimahankkeista yhdessä VALOREM Groupin kanssa.

“Enersensen Power-liiketoiminta-alueeseen kuuluva Enersense Wind on osoittanut, että sen osaavan ja ammattimaisen tiimin vahva kokemus sekä potentiaalisten alueiden kartoituksesta että hankkeiden kehittämisestä tuottaa tulosta. Yhdessä VALOREM Groupin kanssa nyt kehitettävän 1 500 MW:n hankeportfolion lisäksi Enersensen maatuulivoimahankkeiden portfoliossa olevat yhteensä 6 900 MW:n hankkeet sekä kaikki tulevat uudet maatuulivoimahankkeet ovat Enersensen yksin omistamia ja hallinnoimia, ja tukevat yhtiön tavoitetta oman energiantuotannon aloittamiseksi”, toteaa Sirpa Smids, Power-liiketoiminta-alueen Renewable Energyn toimialajohtaja.

3 tykkäystä

Tähän voisi siteerata TJ:tä viime kesältä Satakunnan Kansasta:

Valorem on vienyt meidän kanssa aikaisemminkin hankkeita menestyksekkäästi maaliin. Se, mistä investointien rahoitus aikanaan tulee, ei välttämättä ole Enersense tai Valorem, mutta joku taho se on”, Holopainen sanoo.

Pennies from heaven?

Itse tarvitsisin kyllä tosi hyvän laskimen, ennen kuin osaisin sanoa näistä tuulivoimaomistuksista tai ylipäätänsä koko firman oikeasta arvosta yhtikäs mitään.

3 tykkäystä

Eli diili mahdollinen…joku ostaa hankkeen ja yhtiö rakentaa sen loppuun.

1 tykkäys

Toivotaan, että vetyinvestoinnit toteutuvat. Eikös noi tuulivoimaprojektit ala kiinnostamaan, jos tuulivoimaa käytetään vedyn tuotantoon ja niin se muuttui vihreäksi vedyksi.

6 tykkäystä

Hallitukseen on valittu kaksi kovaa vahvistusta ja äkkiseltään voisi sanoa, että muutoksen tuulia voisi olla tiedossa. Joku voisi laskea osien summaa ja markkinahintaa :thinking: Ote hallituksen järjestäytymiskokouksesta…

“Järjestäytymiskokouksessaan hallitus päätti perustaa keskuudestaan strategiavaliokunnan, joka avustaa hallitusta Enersensen strategiaan liittyvässä päätöksenteossa. Strategiavaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Carl Haglund ja muiksi jäseniksi Anders Dahlblom, Anna Miettinen ja Ville Vuori. Anders Dahlblomin jaVille Vuoren jäsenyys strategiavaliokunnassa alkaa heidän hallituksen jäsenen toimikausien alkaessa.”

5 tykkäystä

Uusi hallitus aloitti räväkästi?

5 tykkäystä

Ja tästä voi uusi strategiavaliokunta arvioida, mihin kannattaa keskittyä. Joku tietäjä arvioimaan hintalappuja :clap:

2 tykkäystä

Hyvä uutinen ja toivotaan pääomistajalta lisää kauppaa tai kiinnostusta yhtiöön. Hallitus lienee vain hyväksynyt järjestelyn ja ehkäpä myös kannustanut. Alpiq ei ole kioski vaan tekee vaihtoa yli 8 miljardia. Etabloitunee Suomen energiamarkkinaan.

Enersensen osakkuusyhtiö P2X:lle merkittävä rahoitusjärjestely

Analyytikon kommentti

Petri GostowskiPääanalyytikko

12.04.2024 08.55

Enersense International

6 tykkää

0 en tykkää

Järjestelyssä yhtiön pääomistajaksi nousee energia-alan suuri toimija Alpiq, mikä samalla vahvistaa yhtiön nykyistä rahoitusasemaa ja antaa toisaalta paremmat edellytykset tulevaisuuden mahdollisiin rahoitustarpeisiin.

Lisärahoitusta uudelta pääomistajalta

Enersense tiedotti aamulla, että sen osakkuusyhtiö P2X Solutions on sopinut rahoitusjärjestelystä, jossa energiayhtiö Alpiq sijoittajaa yhtiöön noin 47 MEUR ja nousee samalla yhtiön pääomistajaksi. Enersensen omistusosuus taas laskee järjestelyn yhteydessä noin 9 %:iin (aik. reilu 16 %).

P2X rakentaa tällä hetkellä teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitosta Harjavaltaan, minkä lisäksi se suunnittelee vetylaitoksia Joensuuhun ja Ouluun. Tätä taustaa vasten P2X:n rahoituksen kerääminen ei ollut yllätys. Merkittävän kokoluokan energia-alan toimijan mukaantulo arviomme mukaa vahvistaa suunnitteilla olevien laitoksien toteutumisen edellytyksiä. Lisäksi Alpiq:n suurien resurssien myötä arviomme yhtiön rahoitustarpeiden olevan katetut myös jatkossa, mikäli P2X:n tuotantolaitokset osoittavat kaupallisen potentiaalinsa. Enersensen tuoreimmassa osien summa -laskelmassa olemme huomioineet P2X omistuksen sen investointikustannuksella, mikä on vastannut 0,8e/osake arvoa. Tulemme päivittämään osien summa -laskelman viimeistään Enersensen Q1-tuloksen yhteydessä, mutta alustavan arviomme mukaan uutisella ei ole merkittävää vaikutusta laskelmaan

6 tykkäystä

Tulos oli yllätyksekseni oikean suuntainen, tuulivoimaprojektit alkavat tuottaa, kun sähköllä on Venäjän takia yhä hinta. Sen sijaan perusliiketoiminta on yhä samaa sontaa.

4 tykkäystä

Samaa itse katselin. Mistä tuo myllytys johtuu osakkeelle?

1 tykkäys