EU:n Green Deal ja siihen sijoittaminen

Miten sijoittaa vihreään teknologiaan ja EU:n massiivisesta Green Dealista hyötyjiin? ETF:t ja rahastot kiinnostaa, suora osakepoiminta ehkä vähemmän kentän laajuuden ja kuukausisäästämishalujen takia.

OP:n rahastoja vilkaisin, mutta 1,8% vuotuinen hallinnointipalkkio ei maistu eikä muutenkaan ehkä aivan sisällöltään sitä mitä haen takaa.

Joku muu lienee kahlannut näitä jo läpi?

Joku itseäni taitavampi kiteyttäjä on erittäin tervettullut kaappaamaan langan jonkinlaisella johdannolla Green Dealista jos viitsii. :+1:

4 tykkäystä
2 tykkäystä

Vastaus tähän löytyy jo palstalta:

Fortum, Euroopan kolmanneksi suurin hiilidioksipäästöttömän sähkön tuottaja

Kannattaa lukea tuo energiaketju läpi. Siellä on aika laajalla skaalalla keskustelua aiheeseen liittyen.Myös monia firmoja mainitaan, mihin kannattaa ehdottomasti perehtyä. Vetyyn kannattaa hieman perehtyä, jos ei ole ennestään tuttu.

Edit: Tämä tuli fiidillä vastaan

https://www.fim.com/fi/tiedotteet/2020/suomen-markkinoille-fossiilisista-polttoaineista-vapaa-rahasto/?utm_source=some&utm_medium=twitter&utm_campaign=some-tiedotenostot&utm_term=fim&utm_content=sijoittaminen-esg-vastuullisuus

1 tykkäys

Kiitos energia-ketjun linkkamisesta. Täytyy lukaista se läpi.

Vaikkakin heittämällä merkittävin, energia on kuitenkin vain yksi osa-alue ja kiinnostaisi mistä saisi hyvin myös muuta vihreää teknologiaa (mm. kiertotalous, rakentaminen, liikenne jne) keskitetysti.

Rahastoissa, kuten tuossa FIM:in ilmastorahastossa, kulma tuntuu olevan esim hiilijalanjäljeltään vihreämmät yhtiöt, mutta usein ei niinkään vihreän teknologian yhtiöt jotka hyötyvät EU:n massiivisista investoinneista ja megatrendistä.

Tuo @Mauri linkittämä Pörssipäivä kannattaa kuunnella.

Noin ylipäätään, jos haluaa haarukoida yhtiöitä, jotka voisivat hyötyä EU:n Green Dealin kautta jaettavista rahoista, täytyy ensin tietää hankkeen kriteerit. ESG-sijoittamisen ongelma on, että vastuullisuuden määrittely on niin subjektiivista ja sitä toteutetaan niin monen menetelmän kautta. Esim. Neste on toisen mielestä vastuullinen yritys ja toinen poissulkee sen kokonaan sijoituksista, koska tuottaa myös fossiilisia polttoaineita. Myös Fortum on hyvä esimerkki tästä näkökulmasta.

2 tykkäystä

ESG-sijoittaminenhan on voi olla sosiaalisesti ja/tai ympäristön kannalta eettistä, mutta useat firmat niin kuin esim. Neste yrittää myydä omaa toimintaansa jollain tavalla eettisenä, vaikka biopolttoaineen tuottamisesta tulee ihan älytön määrä ympäristötuhoja kun hakataan sademetsää jotta voidaan kasvattaa palmuöljyä biopolttoaineeksi. Siinä ei paljoa auta se, että hiilidioksidipäästöt ovat alempia, kun se tuhon muoto vain erilaista, eikä sitä mitata Nesteen puolelta ollenkaan. Koita siinä sitten arvioida sitä eettisyyttä.

Itse sijoitan Jupiter Ecology rahastoon ja Suomesta tiedän vain OP:n vastuulliset rahastot, tosin en ole muista tarjoajista ottanut selvää koska ei ole mahdollisuutta avata tiliä muussa pankissa.