Suomen ja Euroopan energiakriisit

Tällainen graafi tuli vastaan

11 tykkäystä

Tähän sopii jatkoksi uutinen maanantailta. Itseäni jäi mietityttämään tämän paikallisen aloitteen laatijat, jotka olivat yllättäen kaupungin suurimpien puolueiden edustajia. Siis Kokoomus, SDP, PS ja vihreät.

Hyvin järkeväähän tällainen varautuminen olisi.

25 tykkäystä

Fiksu veto Tamperelaisilta.
Jos hallituksesta löytyisi pelisilmää, ministerit pistäisi STUKin ja vastuulliset ministeriöt töihin, jotta pienreaktorien luvitusta ja valvontaa varten aloitettaisiin jo nyt pohjatyöt.
On paljon nopeampaa saada ensimmäiset pienreaktorit tuottamaan kaukolämpöä ja sähköä verkkoon, kun asiat on valtiovallan toimesta jo mietitty kuntoon. Tällöin myös investointiympäristö olisi energia-alan toimijoille selkeämpi ja ennustettavempi.
Samoin se nopeuttaisi siirtymistä pois fossiilisista energianlähteistä ja tarjoaisi ratkaisun lisätä kullanarvoista perusvoimaa. Perusvoimantuotantoa on kuitenkin pakko lisätä esim. liikenteen sähköistymistä ajatellen.

13 tykkäystä

Turbiiniongelmien jälkeen OL3 on kehrännyt kuin mummon vanha Singer. Koekäyttösuunnitelmakin muistuttaa itse asiassa ompeluprojektia.

Ensi viikon lopulla noustaan koekäytössä jo n. 1300MW tasolle. Pitää nyt vaan toivoa, että kaikki sujuu ongelmitta. Onhan tällä oma iso merkitys energiamarkkinoiden rauhoittumiselle, vaikkei se vielä joulukuussa näkyisikään.

28 tykkäystä

Kyllä Suomessa on nyt lupa odottaa sähkön hinnan konsolidoitumista syyskuussa :grin: Marraskuussa sitten pakkaset ja tuuleton keli kääntää suunnan ylöspäin kuten joka vuosi. https://sahko.tk/

Ja Saksan 2023 tammikuun sähköfutuurin hintakin on tullut 45% alas huipuistaan. Mutta kuten tunnettua tuo markkina on rikki ja volyymi kuulemma ohutta. Näitä käppyröitä kuitenkin poliitikoille näytetään ja vaikuttavat heidän päätöksiinsä.


Päätikkeri on DEB.

1 tykkäys

" Talvella tuulee enemmän kuin kesällä. Lisäksi kylmä talvi-ilma on tiheämpää kuin lämmin ilma, joten tuotantoa tulee talvella senkin vuoksi enemmän kuin kesällä. Vuositilastoista nähdään, että tuulivoima tuottaa eniten sähköä silloin kun sitä myös kulutetaan eniten, ja se sopiikin siksi mainiosti pohjoisiin oloihimme."
Tuulivoimatuotanto talvella - Suomen Tuulivoimayhdistys

Talvella tuulivoimaloiden napakorkeudella on kesää tuulisempaa. Vaikka maanpinnan tasolla ei tuule, tuulee korkealla enemmän.
Talvella ei tuule - Suomen Tuulivoimayhdistys

Liekö kyse sitten inversiosta?

13 tykkäystä

Kiitos tästä korjauksesta :+1:. Luulin tosiaan paljon hiihtävänä, että juuri toisin päin :slightly_smiling_face:

kuva

7 tykkäystä

Saksassa ydinvoimaloiden käynnissäpitämistä ja “sammutettujen” toimintakuntoisten voimaloiden käyttöönoton mahdottomuutta perustellaan sillä, että uusia uraanisauvoja ei ole saatavilla, kun nykyiset käytetty.
Mikä on syynä tähän saatavuusongelmaan ?

2 tykkäystä

En tiedä, mutta voisi kuvitella noissa olevan melko pitkät toimitusajat. Luvanvaraista toimintaa sekä taitaa vaatia valvontaakin eri vaiheissa valmistusta.

Lisäksi polttoainesauvojen koostumusta optimoidaan, jolla silläkin voi olla oma vaikutuksensa kuinka nopeasti sauvoja voidaan toimittaa.

Jos aihe kiinnostaa täältä ainakin löytyy jonkinlaista tietoa: Nuclear Fuel Fabrication - World Nuclear Association (world-nuclear.org)

2 tykkäystä

Kokkolan energia ilmoitti tänään peruvansa lokakuun alun yli 46€ hinnankorotuksen ja kertoi lokakuun alun uudeksi hinnaksi 16€ + alv.
(Kokkolan energiahan on 100% kaupungin omistuksessa)
Menettivät jo monia pitkäaikaisia asiakkaitaan kuitenkin.Itse jäin vielä odottamaan tällä viikolla tulevaa ilmoitusta ja se yllätti kyllä positiivisesti.

5 tykkäystä

Ehdin jo irtisanoa oman sopimukseni kokkolan energiaan ylikovan korotuksen vuoksi. Onko tuo 16 senttiä voimassa ulkopaikkakuntalaisillekin?

Ihmetyttää miten hinnasta yhtäkkiä lohkesi pois 30 senttiä.

1 tykkäys

Tuskinpa Kokkolan Energian tuotantokustannukset ole paljon nousseet. Sähkön markkinahinta on noussut ja energiayhtiö voi valita tiettyjen raamien puitteissa minne tuotantonsa myy. Jos sulla on vapaus valita haluatko mieluummin enemmän vai vähemmän rahaa, niin kumman valitset?

1 tykkäys

Nuo kaupunkien energiapuljut vaan on käsittääkseni perustettu aikanaan nimenomaan palvelemaan ihmisiä eikä käärimään voittoa. Tämä toki helppo unohtaa kun viimeiset 30 vuotta on tämä “new public management” ollut vallallaan. Sen myötä on mennyt prioriteetit uusiksi ja palveluntarjoamisesta tullut toisarvoista.

10 tykkäystä

Mitäs tuotantoja kokkolan energialla on? Äkkiseltään ei tule sieltä mitään isoa voimalaitosta mieleen joten jos vaan spotista joutuvat jakelemansa sähkön ostamaan niin kulut ovat räjähdysmäisesti nousseet.

Edit.

Kokkolan energian sivuilta:

Sähkön tuottamiseen vuonna 2021 käytettiin seuraavia energialähteitä:

  • Ydinvoima 32,6 %
  • Vesivoima 13,5 %
  • Kivihiili 5,9 %
  • Turve 16,5%
  • Maakaasu 0,0 %
  • Prosessihöyry 4,4 %
  • Bioenergia 26,9 %
  • REF (jäte) 0,0 %
  • Öljy raskas 0,1 %
  • Öljy kevyt 0,1 %

Hiilen tuotantokustannushan on moninkertaistunut, mutta ei sillä tuossa kauhean suurta roolia ole ja turve on kai jouduttu korvaamaan jollain?

En tiedä energiasta juuri mitään mutta yksi asia ihmetyttää itseä.
Seuraan foorumeita liittyen maakaasuun ja biokaasuun enkä voi olla ihmittelemättä tätä:
Suomessa liikennebiokaasu (CNG) maksaa yli 2€/kilolta ja maakaasu yli 3€ kilolta.
Saksassa hinnat ovat 1€ pinnassa.

Miten energiakriisistä kärsivät Saksa voi pitää liikenne kaasun hintaa noin alhaalla?
Bensiinin hinta kuitenkin huitelee yli 2€ litralta.

Compressed Natural Gas (CNG) price in Germany. Updated (glpautogas.info)

The price of the CNG in Germany :: Fuelo.net

Kaikkea ei aina tarvi ymmärtää, ongelma koskee lähinnä pientä otantaa jotka Suomessa kaasuautoja tankkaavat. Hieman toki harmittaa se että Biokaasun jakeluvelvoite tuli alkuvuodesta ja liikenne polttoaineiden jakeluvelvoitetta laskettiin kesällä polttoaineen hintojen laskemiseksi.

2 tykkäystä

Sanoisin, että cng/cbg:n myyntihinnasta liikennekäyttöön Suomessa ei voi tehdä suuria päätelmiä. Kyseessä on pakko olla rajusti miinusmerkkistä bisnestä. Miljoonainvestoinnit isolta osin lng:hen perustuen, ja tuotetta ostaa kourallinen autoilijoita. Suurin osa asemista on valtionyhtiö gasumin, joka teki viime vuonna vaatimattoman -260 miljoonan euron miinuksen viivan alle. Mitä lie autoon tankattu kaasu maksaisi, jos valtionyhtiö todella kattaisi koko jakeluverkoston kulut sillä?

Ei sitä päivää koita, jolloin kaasun liikennekäyttö oliso haja-asutus-Suomessa kansantaloudellisesti kestävällä pohjalla. Ei varsinkaan 24.2.2022 jälkeen. Kyllähän tuo maakaasu nätisti putkea pitkin tai isoissa laivoissa nesteytettynä suurina volyymeinä kulkee, määränpäänä yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto. Siellä se palaa iloisesti siinä missä kotimainen biokaasukin. Autojen käyttövoima olkoon sähkö tai hvo.

2 tykkäystä

En usko että Biokaasu tai maakaasu olisi autoilinjoiden polttoaine suurelle määrälle, lähinnä ihmettelen sitä miten esim BIG asemat Suomessa pitävät hintaa 1,38€-1,87€ kilolta ja Gasum pitää 2,14€ kilolta.
BIG asemat jakavat jätteistä tuotettua biokaasua.

Syy on varmaan se että putkessa on niin paljon maakaasua ja biokaasun tuotanto ei riitä kattamaan kysyntää.

Gasumin uutiskirjeestä: > Biokaasu on suositumpaa kuin koskaan, eikä kysyntä ole koskaan ollut näin korkealla! Yhä useammat yritykset ja kuluttajat haluavat vähentää tieliikenteen päästöjä kustannustehokkaasti siirtymällä biokaasuun.

Tähän kysyntään myös vastataan: biokaasua voidaan tuottaa vielä paljon nykyistä tuotantomäärää enemmän. Jokaisessa Euroopan maassa on paljon biohajoavaa jätettä, jota ei vielä hyödynnetä kunnolla.

Euroopan komission tavoitteena on irtautua Venäjältä tuodusta fossiilisesta energiasta ja nostaa biometaanin tuotanto lähes 350 TWh:iin vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa nykyisen tuotantomäärän kymmenkertaistamista kahdeksassa vuodessa.

Suomessa biokaasun tuotantopotentiaalin on arvioitu olevan jo tällä hetkellä vähintään kymmenen terawattituntia (TWh) vuodessa, kun nykyinen tuotanto on vain hieman yli yksi TWh. Gasum on asettanut tavoitteekseen tuoda markkinoille neljä TWh biokaasua vuoteen 2025 mennessä. Biokaasu tuotetaan Gasumin omissa ja sertifioitujen eurooppalaisten kumppaneidemme tuotantolaitoksissa.

Biokaasu ei tosiaan ole vastaus ongelmaan mutta jos jätteistä voi jotain energiaa tehdä niin hiton hyvä niin. Jätteitä täällä riittää.

Niinkuin totesin:

Kaikkea ei aina tarvi ymmärtää, ongelma koskee lähinnä pientä otantaa jotka Suomessa kaasuautoja tankkaavat. Hieman toki harmittaa se että Biokaasun jakeluvelvoite tuli alkuvuodesta ja liikenne polttoaineiden jakeluvelvoitetta laskettiin kesällä polttoaineen hintojen laskemiseksi.

EDIT: tietoa BIG biokaasusta Näin syntyy BIG-biokaasu - BIG-biokaasu

Biokaasu on uusiutuva, paikallisesti tuotettu polttoaine. Laskentatavasta riippuen biokaasun käyttö vähentää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä jopa 90 % bensiiniin tai dieseliin verrattuna.

Big-biokaasua valmistetaan paikallisissa biokaasulaitoksissa. Vaasan seudulla Stormossen, Pirkanmaalla Pirkanmaan Jätehuolto ja Etelä-Karjalassa Etelä-Karjalan Jätehuolto valmistavat biokaasua omissa biokaasulaitoksissaan kunkin alueen paikallisista biohajoavista jätteistä, kuten kotitalouksien biojätteistä ja jätevedenpuhdistamojen lietteistä. Periaatteessa mistä tahansa biomassasta voidaan tuottaa biokaasua. Biokaasu on 100 % uusiutuva energiamuoto, sillä se valmistetaan eloperäisistä raaka-aineista.

6 tykkäystä

Rajasivat hinnan vain paikkakuntalaisille.Kummasti hinnat tosiaan muuttuvat,aika näyttää tuottaako tappiota näillä hinnoilla.

Illan pimeinä tunteina tuli saunottua (halavalla) naapurin kanssa ja muutaman oluen jälkeen pohdiskeltiin miten rahvas saa selätettyä euron kilowattitunnin

Nestekaasu! Kilo nestekaasua sisältää noin 13kwh energiaa. Kilolle tulee hintaa 2,5 euroa, joten siinä on energiaa helposti säilytettävässä, suhteellisen edullisessa ja erittäin helposti käytettävässä muodossa. Kokkaile keittotasolla ruokaa ja jätä valvotusti lämmittämään hetkeksi aikaa. Toki erillisiä lämmittimiä on myös olemassa

Tutustu naapuriisi! Vie hänelle kossupullo tuliaisena ja tiedustele hieman minkälainen sähkösopimus on talven vielä voimassa. Ai wanha sopimus??? Rivareissa ja paritaloissa on takapihalla yleensä pistorasia heti hollilla. Siitä roikkaa vaan oven välistä ja elämä hymyilee! Jokaisella varteenotettavalla omakotitaloasujalla löytyy 25 metrin kela, joka helposti siirtyy naapurin puolelle!

Olkaa hyvä. Mitäs muuta sitä on :face_with_monocle:

21 tykkäystä

Onneksi ei ole naapureita noin iholla, tiedä vaikka keksisivät anastaa sähköäni.
Mokoma rahvas!

4 tykkäystä