Suomen ja Euroopan energiakriisit

Koska ChatGPT:n tiedot ovat kerätty noin ennen vuotta 2021, halusin kysyä: “Voisiko Eurooppa kokea uuden energiakriisin?”

Vastaus oli mielenkiintoinen:

Eurooppa saattaa kohdata uusia energiakriisejä tulevaisuudessa, mutta se ei välttämättä ole taattua. Energiakriisejä voi syntyä eri syistä, kuten luonnonkatastrofeista, sotilaallisista konflikteista tai poliittisista kriiseistä. Nämä tekijät voivat vaikuttaa energian saatavuuteen ja hintoihin.

Yksi mahdollinen tekijä, joka voisi johtaa uuteen energiakriisiin Euroopassa, on kasvava riippuvuus tuontienergiasta. Euroopan maat ovat jo nyt suurelta osin riippuvaisia tuontienergiasta, erityisesti öljystä ja kaasusta. Tämä tekee niistä alttiita ulkoisille häiriötekijöille, jotka voivat vaikuttaa energian toimituksiin ja hintoihin.

Toinen tekijä, joka voisi johtaa energiakriisiin, on muutos energiankulutuksen ja -tuotannon paradigmoissa. Euroopassa on käynnissä siirtyminen kohti uusiutuvaa energiaa, kuten aurinko- ja tuulivoimaa, mikä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Tämä siirtymä voi kuitenkin aiheuttaa häiriöitä energiatoimituksissa ja -hintaan, kun uusiutuvan energian tuotanto vaihtelee sään mukaan.

Lopuksi, ilmastonmuutos voi myös johtaa uuteen energiakriisiin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten kuivuus ja äärimmäiset sääilmiöt, voivat vaikuttaa energiantuotantoon, kun esimerkiksi vesivoimaloiden tuotanto kärsii kuivuudesta.

Kaiken kaikkiaan, Eurooppa voi kohdata uusia energiakriisejä tulevaisuudessa, mutta tarkkojen ennusteiden tekeminen on vaikeaa. Tärkeää onkin valmistautua tulevaisuuden muutoksiin ja huolehtia energiavarmuudesta sekä edistää kestävää kehitystä.

7 tykkäystä

Hyvin menee OL3:ssa:
Laitostoimittajan turbiinilaitokselle tekemät tarkastukset ovat valmiit. Laitosyksikön käynnistyksen yhteydessä havaittiin kuitenkin venttiilivika, joka korjataan kylmässä sammutetussa tilassa vielä ennen koekäytön jatkamista. Laitosyksikön käynnistyminen siirtyy tämän hetkisen arvion mukaan maaliskuun. Sähköntuotanto jatkuu 3.3.2023. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa 4.4.2023.

https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html

9 tykkäystä

Noniin, onnea jälleen voittajille. OL3 ei tule käynnistymään 25. helmikuuta. Foorumin oppimiskäyrä on huikea. Edellisessä kyselyssä 65% prosenttia oli oikeassa ja nyt jo 80%.

image


Otetaanpa samantien seuraava kysely. TVO:n tiedotekin (alla) on jo vähintään monitulkintainen. Onko “maaliskuun .” jotain salakieltä? Vihjataanko sillä, että sähköntuotanto ei jatku 3.3.2023? Onko uudelle päivämäärälle raivattu tiedotteessa jo nyt tilaa?

Käynnistyykö OL3 TVO:n ilmoituksen mukaisesti 3. maaliskuuta?
  • Ei tod.
  • Kyllä vaan

0 äänestäjää

11 tykkäystä

Lisäksi yritetään vielä hämätä kertomalla eri päivämääriä tuotannon jatkumiselle.

6 tykkäystä

Kannattaisi jo twiitata, että “emme tiedä koska Olkiluoto 3:n sähköntuotantoa jatketaan”

3 tykkäystä

Olkiluoto 3:n tiedotus menee jo ihan uusille kierroksille. Tulee mieleen, että miten ihmeessä ne muut ydinvoimalat on saatu toimimaan.

Ehkä Mr. Kusetusmarkkinat omistaa kolmosen, joku tosta taktisesta viivästymisestä käärii massit.

Tarkastaja kävi paikalla

6 tykkäystä

Aion vastata uppiniskaisesti aina “kyllä vaan”. Tarpeeksi monta kertaa kun vielä lykätään, ja vastausprosentit alkaa “ei” vaihtoehdolle lähestymään 99.99%, niin voin ainoana “kyllä” äänen antajana tuulettaa kunnolla voittoa kun se sitten kerrankin osuu kohdilleen :grin:

14 tykkäystä

Asiallinen kirjoitus TVO:n touhusta hesarissa.

Tämä kommentti tuo vaikeusastetta yllä olevaan kyselyyn.

Mustosen mukaan ihan varmasti ei voi luvata, että venttiiliviat olisivat viimeinen kanto kaskessa.

”Mutta aika luottavainen olen, että kun nämä työt saadaan tehtyä niin laitos käynnistyy”, hän sanoo.

Onko “aika luottavainen” yli vai alle 50%:sti luottavainen?

6 tykkäystä

Maakaasun hinta Euroopassa on tippunut alimmalle tasolleen puoleentoista vuoteen. Leudon talven ansiosta myös varastot ovat tavallista täydempiä.

Hinta on nyt alempana kuin silloin, kun ensimmäiset merkit Venäjän pyrkimyksistä käyttää energiaa aseena havaittiin (Euroopan varastojen jättäminen täydentämättä jne.).

Venäjä on epäonnistunut täysin pyrkimyksissään kiristää Eurooppaa energialla ja pysymään näin erossa Ukrainan tukemisesta. Totaalinen fiasko, joka on vienyt vuosikymmeniä rakennetun luottamuksen Venäjään energiantoimittajana.

image

Dutch TTF Natural gas futuurit povaavat maakaasun hinnan pysymistä nykytasollaan myös ensi talvena. →

16 tykkäystä

Että tänk juu veri meni vaan Saksalle, joka ensin ajoi koko Euroopan riippuvaiseksi Venäjästä, ja sen jälkeen esti Uniperia laskuttamasta kaasusta oikeaa hintaa, minkä jälkeen Fortumin oli pakko luopua paitsi rahoistaan niin myös toiveistaan saada joskus omistukseensa ruotsalaista vesivoimaa.

Sehän se syy Uniperin valtausyritykseen nimittäin oli.

17 tykkäystä

Olkiluoto 3:n käynnistyminen lykkääntyy taas – säännöllinen tuotanto alkanee huhtikuun puolivälissä

18 tykkäystä

Sanattomaksi vetää…pitäisiköhän TVOn miettiä tätä tiedottamista vielä vähän uudelleen eikä vedota aina toimittajaan.

7 tykkäystä

OYj ja sähköpörssi on sellainen yhdistelmä että ei näitä oikein voi olla tiedottamattakaan

2 tykkäystä

Nyt eletään yhtä tällaista hetkeä kun on hieman pakkanen kiristynyt ja tuuli tyytynyt.

Norja ja Ruotsi laskee vettä voimalat hehkuen. Kokonaisuus kuitenkin hyvällä mallilla, viedään ulos reilusti.

2 tykkäystä

Foorumin tietämys oli jälleen huipputasoa. Oppimiskäyrässä ei ole enää juuri parannettavaa, joten oikeiden vastausten määräkin lisääntyi vain 1%:lla.

image


Mutta ei hätää, sillä ilman OL3:a on pärjätty ja tullaan mitä todennäköisimmin pärjäämään koko lopputalvi. Huomenna on yksi kovimmista tuulettomista pakkaspäivistä koko talven aikana eikä kukaan ole soittanut hälytyskelloja.

Ei ole aivan tavatonta, että maaliskuussakin on kovia pakkasjaksoja, mutta voiton puolella ollaan. Tähän asti on ollut myös onni myötä.

Kirjoitin tämän viime lokakuussa, kun OL3:n syöttövesipumppujen ongelmista kerrottiin →

En jaksa muistaa, montako kertaa sähköntuotannon siirtymisestä on kerrottu tuon jälkeen, mutta viime vuodenkin puolellakin niitä oli useita. En totta puhuen uskonut siihen, että arvuuttelisimme vielä maaliskuussa uutta käynnistymispäivää, vaikka sellainen kutina koko touhusta olikin.

No, on sille OL3:lle tarvetta vielä ensi syksynäkin ilmojen viiletessä. Toivottavasti laitos on saatu silloin käyntiin.

6 tykkäystä

Olkiluoto 3 on kyllä yksi maailmanhistorian suurimmista rakennusfarsseista, mikä ei voi olla vaikuttamatta koko ydinvoimasektorin mielikuvaan euroopassa.

3 tykkäystä

Todellakin, kaksi normaalikokoista modernia ydinvoimalaitosta olis ollut jo kauan sitten tuottamassa sähköä.

2 tykkäystä

Mikä on normaalikokoinen moderni Ydinvoimalaitos?

Otetaan esimerkiksi vaikka Westinghousen AP1000, joka on selkeästi pienempi kuin tuo Arevan EPR 1117MW sähkäntuotollaan. Voisiko tämä olla normaalikokoinen laitos?

No ei varmaan, koska noidenkin projektit länsimaissa ovat venyneet melko pitkiksi Further delay in startup of Vogtle AP1000s : New Nuclear - World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Voisiko olla mahdollista että Ydinvoimaloiden rakentaminen turvallisuusmääräykset täyttäviksi on vain hyvin haasteellista?

1 tykkäys

Normaali peruslaitos lienee sellainen noin jotain 900 MW luokkaa