Suomen ja Euroopan energiakriisit

Ja mikä paikka hajoaa seuraavaksi.

Tosin jonain kauniina päivänä nekin on kaikki käyty läpi ja uusia valmistus- ja suunnitteluvirheitä ei enää löydy. Toivon mukaan ennen käyttöiän täyteen tulemista.

1 tykkäys

OL3:n hintaa laskevaksi viakutukseksi arvioidaan n 5c/kWh.
Juuri nyt tuotanto rullaa lähes täysillä

Energia | Sähköyhtiön laskelma: Olkiluoto 3 laskee sähkön hintaa noin 5 senttiä kilowattitunnilta: https://www.hs.fi/talous/art-2000009457022.html?share=aee7a59627ddad4b3cc0c63370e7845d

7 tykkäystä
22 tykkäystä

Onko kukaan tehnyt laskelmaa, että paljonko siitä Suur-Suomen sähköstä jää euroja Suomeen?

1 tykkäys

Jos Putin energia-aseella toiseen jalkaan niin EU-MEP:t ampuvat siihen toiseen.

Itse olen näihin päiviin luullut että hyvä että nämä Hassit, Hautalat, Niinistöt jne ovat poissa silmistä ja eduskunnasta harmittomissa hommissa.
Mutta en enää…

Asuntoenergiaremppojen lisäksi tämä Brysselinsirkus puuhaa energian käytön sääntelyä josta TEM eli Työ- ja Elinkeinoministeriö (!) varoittaa seuraavasti:

Energiatehokkuusdirektiivin sopu voi vaarantaa suomalaisen yhteiskunnan ja teollisuuden sähköistymisen

12 tykkäystä

Joo, toi nostaa kyllä verenpainetta nopeasti…

Luulisi että vetytalouden, muiden energiavarastovaihtoehtojen tai CarbonCapturen perusteet olisi jo päättäjien tiedossa, vaan ei. Maailmaa on vuosikymmenet ajettu kohti energiakulutuksen minimointia. Nyt maailmaa käännetään kohti fossiilisten CO2 päästöjen minimointia ja tämä muutos kuluttaa valtavasti energiaa. Jos energiaa ei saa kuluttaa enemmän, ei mitenkään voida tehdä muutosta fossiilittomiin. No tämä on varmaan palstan lukijoille selviää ilman minun selityksiä, mutta kun ei kukaan Brysselistäkään tule minulta tätä kysymään.

11 tykkäystä

Joku näppärämpi voisi tehdä vertailua että millä hinnalla Suomesta viedään sähköä ja mikä on hinta kun sitä tuodaan. Mun silmiin näyttää että Suomesta viedään sähköä halvalla mutta tuodaan kalliilla. Että sen sortin suurvalta…

6 tykkäystä

Eipä ole yllätys, voista se kaikki alkoi…

Puoli vuotta sitten tästä tämän päivän tilanteesta olisi voitu tehdä “etsi kuvasta viisi virhettä” -tehtävä.

Niin ne tilanteet muuttuu

11 tykkäystä

Näytti pari päivää sitten Fingrid nostaneen aurinkosähkön maksimia 697 MWh:iin aiemmasta 606 MWh:sta.Saas nähdä joko on loppuvuonna lähellä 1000 MWh:a ja tuulivoimaa lisää koko ajan,eiköhän tässä kohta pärjäillä sähkön suhteen suurimman osan vuotta.

8 tykkäystä

Tilanne on hyvä ja paranee edelleen koko ajan. Taloni kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus on päättymässä heinäkuussa ja nyt näyttää siltä, että määräaikaista sopimusta en enää tee. Ensi talvena sähkön hinta voi hetkittäin nousta korkealle, mutta viime syksyn lukemia ei enää nähdä – toivottavasti koskaan – joten pörssisähköllä taidetaan mennä tässä taloudessa kesästä lähtien.

Vertailin eilen ajan kulukseni aurinkovoiman tuotantolukuja viime vuoteen ja siltäkin osin tuotannon kasvu on merkittävää. Yksityisen aurinkovoiman rakennusbuumi näkyy mielestäni jo selvästi luvuissa. Aurinkovoima edustaa edelleen vain muutamaa prosenttia Suomen sähköntuotannosta, mutta esim. tänään aurinkosähköä on tuotettu parhaimmillaan lähes 400MW teholla. Tänä kesänä aurinkovoiman tuotanto ylittänee päiväsaikaan helposti yhden Loviisan ydinreaktorin tehon, joten ihan merkittävästä energianlähteestä puhutaan jo nyt.

image

15 tykkäystä

Tästä väkisin tulee mieleen vasta-argumentit ja nehän menee näin:

  • entä jos ei paista
  • entä jos ei tuule
  • entä jos ei ole kaasua
  • entä jos tuontienergia on kallista tai vika linjoissa
  • entä jos XYZ

Aurinkosähkö on tosiaan hieno juttu, vaikka se ei tuotakaan jos - yllätys yllätys - ei paista.

Se, että on eri tuotantomuotoja, on se juttu. Kun aina maristaan miten huonosti asiat on, niin itse asiassa juuri nyt näyttää erittäin hyvältä.

11 tykkäystä

Ja aurinkosähkön valtakunnallisesti hyvä puoli on se, että se on kuitenkin aika hyvää täsmäsähköä. Päivällä tulee, mut yöllä kun kulutus on pienempää ja sähköä ei niin paljoa tarvi, sitä ei tule. Vaikka vuosituotanto ei olis niin suuri, on se tuotanto ajoitettu sille ajalle kun sitä enemmän tarvitaan.

Tietysti liputan tuotannossa monimuotoisuuden puolesta, kaikkia tuotantomuotoja tarvitaan ja mikään yksin ei ole ratkaisu eikä ongelmaton

5 tykkäystä

Väärin, kyllä tuottaa pilviselläkin säällä, oma 5.5kWp järjestelmä josta saa keväällä ja kesällä parhaimmillaan 40kWh päivässä tuottaa pilviselläkin säällä noin 10-12kWh päivässä. Jos nyt täysi myrsky on ja sataa niin toki silloin pudotaan jonnekkin 3-6kWh tasolle.

9 tykkäystä

Olisi kyllä mukava leikkiä ajatuksella, että mitä jos oltaisiin aloitettu samana päivänä kuin OL3, rakentamaan samalla budjetilla aurinkovoimalaa ja/tai tuulivoimalaa…OL3 on tähän mennessä tuottanut jotain “pieniä hönkäisyjä”, kuinka paljon olisi aurinko ja/tai tuulivoimala ehtinyt tähän mennessä tuottamaan? :grin:

Voi myös leikkiä ajatuksella että viides ydinvoimala ei olisi torspo ranskalainen vaan tilattu jenkeistä (ja vaikka kuudeskin) ja sillä tuotettu kohta vuosikymmen sähköä ja Suomi olisi seilannut läpi energiakriisin ydinvoiman suurvaltana. Voidaan myös leikkiä että Fortum ei olisi ostanut Uniperiä ja rahoja ei olisi poltettu saksalaisten voimaloiden tulipesissä, vaan olisi investoinut rahat tolkullisesti tais sitten vaan pitänyt verkot itsellään. Näin miettin hiton upeata, eikö?

Mutta todellisuus on totta ja leikit on vaan leikkejä

22 tykkäystä

Kun miettii, että jos eduskunta olisi aikoinaan myöntänyt luvat kaikille kolmelle voimalalle, niin Fortum olisi voinut käyttää rahansa tämän nyt luvatta jääneen voimalan rakentamiseen, eikä niille olisi pitänyt epätoivoisesti etsiä muuta käyttöä.

Melkoisen karhunpalveluksen teki eduskunta silloin, tuhlasi miljardikaupalla meidän rahoja.

8 tykkäystä

Fingrid näyttää visioivan että vuoteen 2030 mennessä aurinkovoimaa on saatavilla 7000 MWh :n teholla,eli joka vuosi tulee 1000 megaa lisää ja saattaa tulla nopeamminkin jos kaikki suunnitelmat toteutuvat.Luvitus ja rakentaminen on noissa nopeampaa,ainut pullonkaula on nuo siirtoverkot,niitä ei ehditä luvittaa ja rakentaa vaadittavaan tahtiin,no ainakin luo työtä ja toimeentuloa,toisaalta kyllä varmaan riitoja ja vastustustakin,tuskin kuitenkaan niin kuin tuulivoima,maanpäälliset siirtolinja on pahimmat mistä riidellään jo nyt ja pahenee koko ajan.

6 tykkäystä

Näin itsekin kuvittelin. Olisi mielenkiintoista tietää onko tämä nyt oikeasti näin selvä asia. Oma pieni empiirinen tutkimus osoittaa, että tuottaa. Tosin teho tippuu puoleen, mutta tuottaa silti. Ei aurinkovoimaloita voi siis laskea pois sateisellakaan säällä. Talven pieni valon määrä on tietysti kokonaan toinen asia.

1 tykkäys

Talouselämässä oli uutinen, tarvitaan 50TWh lisää nykyiseen vähän yli 80TWh tuotantoon että ollaan vedyn suurvalta 10 prosentin osuudella vuonna 2030. Se tarkoittaa kai vähän yli kolmea Olkiluoto kolmosta siihen mennessä jatkuvaa tehoa. Tuulta enemmän maksimitehona, kun aina ei sitä ole.

1 tykkäys