Suomen ja Euroopan energiakriisit

-Ongelma on se että sähköntoimittajilla on toimitusvelvoite, mutta tuottajilla ei ole. Siitä johtuu sähkön hinnan muutokset. Ilman muuta tuottajilla täytyisi olla myös, muutoin sähköpörssi ei voi toimia koskaan

Sähkön tuottajalle pitäisi maksaa vain taatun tuoton verran, siitä minkä sähköntuottaja takaa kykenevänsä tuottamaan kaikissa olosuhteissa.
Sähkön tuottaja voi sitten ostaa johdannaisilla sähköä niille ajoille kun ei tuule eikä pysty velvoitettaan täyttämään. Niinhän sähkön jakelijat joutuu tekemään (vrt. esim Fortum case).

Tuottajat on systeemissä nyt vapaamatkustajia ja kuluttaja maksaa sen, todella tyhmä systeemi rakennettu.

11 tykkäystä

Tai rakentaa varastokapasiteettia. Nyt toivotaan peukalo keskellä kämmentä että kyllä markkina hoitaa mutta mitään merkkejä tästä ei ole näkyvillä.

3 tykkäystä

Energiakriisin kannalta on varmasti kriittistä, että kaikki Suomen ydinvoimalat tuottavat sähköä koko talven.

Pientä säätöä Loviisassa. Loviisan ykkösyksikön vuosihuollon valmistuminen viivästynyt 9.10. → 16.10. Ei siis paniikkia. Loviisan ykkösyksikön 500+ megawattia tulee näillä näkymin hyvissä ajoin saataville.

Erikoinen päivä. Puolestayöstä aina kello yhdeksään asti Suomessa tuotettiin sähköä enemmän kuin käytettiin. Tuulivoiman syöttämä teho verkkoon oli maksimissaan noin 3450MW. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin OL3:n maksimiteho. Aika siistiä. :slight_smile: Lisää vaan tuulivoimaa niin vähän pienemmälläkin höngällä saadaan samat tehot.

Edit. Vielä yksi lisäys.

OL3:n koekäyttösuunnitelmaan on ilmestynyt pitkä, noin kolmen viikon jakso, jolloin se ei tuota lainkaan sähköä. Tätä ei ollut aiemmin. Pitääköhän tästä olla huolissaan? Mahdollisesti jotain korjauksia koekäytössä ilmenneisiin ongelmiin? Vaikea sanoa…

10 tykkäystä

Yhdistivät kaavion perusteella kaksi eri huoltoa yhdeksi isommaksi huolloksi ja samalla vaivalla siirsivät säännöllistä sähköntuotantoa neljä päivää eteenpäin. Nyt säännöllinen sähköntuotanto alkaa 14.12.

4 tykkäystä

Jos näin tehtäisiin, sähköyhtiöillä olisi kannustin rakentaa modulaarista sekä pääomakustannuksiltaan mahdollisimman halpaa tuotantoa, ts. moottorivoimalaitoksia. Näiden marginaalikustannus on tällä hetkellä noin 500 euroa megawattitunnilta, eli poskettoman korkea jopa nykyiseen sähkön hintaan verrattuna. Toisin sanoen, rakennettuja laitoksia kannattaisi käyttää vain silloin, kun sähkön ostajat ovat valmiita maksamaan sähköstä yli 500 euroa megawattitunnilta (eli ei juuri koskaan). Katsoin mielenkiinnosta, että jos noita laitoksia Suomessa olisi, viimeisen kuukauden aikana niitä olisi kannattanut käyttää 9 tunnilla, eli noin prosentin ajasta.

Kapasiteetti siis makaisi suuren osan ajasta käyttämättä. Kiinteät kulut ja pääomakulut kuitenkin juoksisi: jos oletetaan, että pelkästään Suomen nykyiselle tuulivoimakapasiteetille (4400 MW) olisi määrätty back-up velvoite, ja velvoite olisi katettu moottorivoimaloilla, sähkön käyttäjille tulisi tästä 220-350 MEUR vuosittainen lisälasku. Ja tähän maksulla sitten saisi oikeuden ostaa 500 eur/MWh hintaista sähköä. En pysty ymmärtämään miten kukaan voi nähdä tällaisessa touhussa mitään tolkkua!

Sähkön ostajat eivät ole tyhmiä. Jos tuulivoiman PPA-sopimuksien osto ei olisi heille kannattavaa (huomioiden että niitä ostamalla saadaan sään mukaan vaihtelevaa tarjontaa, ei tasaista), he eivät niitä ostaisi. Lopputulema? Suomeen rakennetaan tänä vuonna ja lähivuosina noin 2000 megawattia vuodessa tuulivoimaa ilman minkäänlaista valtion tukea.

4 tykkäystä

Kun ylituottoja tekeviltä yhtiöiltä ei osata ottaa ylituottoja pois aiotaankin mennä sinne, minne demarit aina menevät, tavallisten ihmisten taskuille. Rikkinäisessä markkinassa ei voi korjata mitään, ylituottoja ei voi kerätä, mutta matti meikäläisille kurjuutta pitää jakaa “tasapuolisesti”.

Eli ehdotus on, että sähkölaskuja tasattaisiin sopimuksista välittämättä. Tämä menee niin neuvostoliitoksi, että oksat pois. :slight_smile: Jos tämä on Suomessa mahdollista emme voi kutsua itseämme enää oikeusvaltioksi. Eikä tällainen varmasti ole minkäänlaisen sähkösopimuksen tehneen etu.

Edit. Pari hyvää kommenttia twitteristä. Osuivat sopivasti peräkkäin.

image

Edit.

Tämä ei kuitenkaan edes ratkaisisi ongelmaa. Kuvainnollisesti, jos koira on paskannut matolle, ongelma ei mene pois levittämällä paskan tasaisesti koko matolle. Siitä huolehtii toisinaan robotti-imuri, joka on muuten valtavan hieno keksintö.

Yhteiskunta perustuu sopimuksille. Kaikki järjestys perustuu sopimuksille, oikeuksille ja velvollisuuksille. Nytkö Suomi on demareiden johdolla tekemässä Suomesta oikeudetonta valtiota? Hoitajien pakkolaki oli näköjään vain alkupala. Ja Marinin leveällä hymyllä mennään sitten vaaleihin keräämään ääniä.

(Minulla on sekä määräaikaisia että pörssisähkösopimuksia, joten en todennäköisesti hyötyisi suuntaan enkä toiseen.)

Edit 2.

Tiedän – oman perheen parissa käytyjen keskustelujen ansiosta – monien opiskelijoiden suosineen määräaikaisia sopimuksia siitä syystä, että niillä saavutetaan menojen ennustettavuutta, joka on pakollista tiukalla budjetilla elettäessä.

Tästähän voisi tulla paljon isompi ongelma. Nyt pitäisi vaan kurjuuden jakamisen sijaan keskittyä ongelman ratkaisemiseen, vaikka se vaikeaa onkin.

20 tykkäystä

Lähemmäs 3 vuotta sitten jo mm.perusoikeuksia alettiin rajoittamaan/säätämään joten ei tuo sähkölaskujen sosialisointikaan tule yllätyksenä, hyvä jos Matti myöhäisetkin alkaisivat jo heräilemään siihen totuuteen että kommunismi/marxilaisuus häröilevät vahvana nyky-Euroopassa.

10 tykkäystä

Toisaalta huomataan myös, että miten hyvä asia EU on kohdatessa tällaisia kriisejä. Tilanne olisi suhteellisen kaoottinen, jos kaikki maat ajaisivat energian suhteen omaa etuaan. Mitään yhteistä pakoterintamaakaan olisi vaikea muodostaa. Rivit rakoilevat, se on selvä. Tosin mitään rivejä ei ilman EU:ta olisi edes olemassa.

Haittojakin on, uskon että esim. Norja saa osakseen melkoista painostusta EU:n suunnalta vaikka ei ole edes sen jäsen.

3 tykkäystä

Ihan hyvä (vanha) kirjoitus, vaikka toimittaja onkin yrittänyt saada lukijat ohittamaan sen lisäämällä sanat “Synkkä varoitus” otsikkoon. Mikä näitä nuoria toimittajia oikein vaivaa. :slight_smile:

Talvi näyttää huolestuttavalta, vaikka odotetut hintojen korotukset eivät olekaan enää elokuun arvioiden tasolla. Kuten moneen kertaan todettua – Suomi ei tule ongelmilta välttymään. Tästä on tulossa uusi 90-luvun alku. Silloinkin ihmisiä ajettiin ulosottoon ja konkurssiin seurauksin, jotka tunnettaan. Siitä vaan päin seinää – täysillä – Kelan odotusnumerolappu kädessä.

EU ja Suomen hallitus saavat syyttää ainoastaan itseään. Varsinaista ongelmaa ei osata, haluta tai uskalleta ratkaista vaan tehdään rautalankavirityksiä toinen toisensa perään.

Euroopan sähkömarkkinoille pitäisi julistaa poikkeustila, jonka aikana sähkön myyjiltä, tuottajilta ja välittäjiltä kiellettäisiin ylituotot. Markkina pitää saada toimimaan poikkeustilanteessa millä tahansa keinolla.

Edit.

Ja ihan tuoretta juttua vielä jatkoksi. Demarit ovat ihan tosissaan. Onneksi Keskustasta näyttää löytyvän järkeä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eeva Kallin mielestä sähkön hintojen erojen tasaaminen kuulostaa monella tavalla ongelmalliselta.

”Se kuulostaa hyvin ongelmalliselta jo sopimusvapauden ja sopimusten pitävyyden näkökulmasta.”

”Kotitalouksien auttamiseksi täytyy pystyä puuttumaan juurisyyhyn eli tehdä yhteiseurooppalaisia linjauksia, jotka vaikuttavat sähkön hintaan.”

Kallista tärkeää olisi saada EU-maiden päämiehiltä selkeä linjaus.

13 tykkäystä

Nykyisen hintasignaalin pitäisi houkutella energiafirmat investoimaan varastokapasiteettiin. Hintasignaalin lisäksi on tietoa että tuulivoimaa tulee kovasti lisää. Tämä tulee lisäämän sähkön hinnan vaihtelua joka entisestään lisää varastoinin houkuttelevuutta.

Laskelmaa. Tesla powerwall 10x 13,5kwh hinta 87500 dollaria/euroa. Hinta per kwh on noin 650€. Jos vetää yhden lataussyklin per vkr ja lataa keskimäärin 5snt hinnalla öisin ja takaisin verkkoon ajaessa saa 35snt niin voittoa tulee 30snt per kwh per lataussykli. Akut tuottaa vuodessa tai ainakin ekana vuonna 109,5€/kwh tai 16,8%. Tarvitaan 2167 sykliä tai noin 6 vuotta että akut on maksettu (650€/0,3€/d). Akuissa on 10 vuoden eli 3650 päivän takuu. 10 vuoden jälkeen voittoa on tullut 445€/kwh kun sijoitettu pääoma oli 650€/kwh. Jossain on varmaan oikea Exceli missä huomioitu korot, akkujen kapasiteetin vähentyminen ja energian siirtohinnat jne.

Jos voittoa per lataussykli tulee alle 17,8snt niin akkujen pääomaa ei saada takaisin akkujen takuuaikana. Käytännössä jos alle 25snt/kwh sopimukset tulee takaisin kuluttajalle niin hinnan varianssi ei tuota riittävästi voittoa. Ellei yöllä sähkö ala olla reilusti negatiivinen. Tyyliin yöllä tienaat 5snt/kwh varastoinnista ja päivällä tienaat 25snt/kwh myynnistä.

Ei taida akut ratkaista varastointi ongelmaa, koska hinta eron pitää olla riittävän suuri. Varmaan parempaa tuottoa saa investoimalla VILPiin ja ajastamalla sitä yökäytölle.

3 tykkäystä

Sellaista ehdotusta demareille, jos aiemmat viestit eivät ole auenneet…

… että mitäs jos Kemijoki-yhtiöiltä, ja muilta vastaavilta, otettaisiin pikkaisen ylisuurten sähkölaskujen maksamiseen?

Kemijoki-yhtiö tuottaa vain 50 miljoonan euron kuluilla ainakin miljardin euron arvosta sähköä.

5 tykkäystä

Säätöenergian kurittaminen ei taida olla kovin fiksua tässä tilanteessa. Ilman vesivoimaa energian piikkihinnat olisi vieläkin korkeampia.

1 tykkäys

Sähkömarkkinoilla se on edelleen vain sähköenergiaa, josta saa käsittämättömät ylituotot. Ilmeisesti et ole tutustunut kovin hyvin markkinoiden toimintaan? Sehän riittäisi, että vähennettäisiin noin 2000% tuottoja. Riittäisikö vaikka 100% tai 200% ennen kuin lähdetään kuluttajien taskuille?

2 tykkäystä

Voit kirsikanpoimia ihan miten tykkäät. Vesivoima pitää parhaiten verkon taajuuden kunnossa sen lisäksi että se tuottaa kustannustehokkaasti energiaa. Kerrankin tuo säätöominaisuus hinnoitellaan oikein.

Vesivoimaa ei varmastikaan ole lisää tulossa, eikä sen tuotannosta kyllä olla luopumassa edes vanhoilla jokusen sentin hinnoilla

Tämä nyt on selkeää, että hinnoittelumalliin ym on syytä tehdä muutoksia. Maailma ja energiantuotanto ylipäänsä näyttää kovin erilaiselta tänä päivänä mitä se oli vielä 30 vuotta aikaa

4 tykkäystä

Ei ole tulossa, mutta juurikin tuo säätöominaisuus on pitänyt pinnalla .Säätösähkö- ja säätökapasiteettimarkkinat (mFRR) - Fingrid Tietenkin nämä säätömarkkinatki häiriintyy, kun voi olla kannattavaa paahtaa solukkeet auki koko päivän.

Vesivoima on tietysti erittäin tärkeää sähkömarkkinoille, mutta yhtä hyvin sitä voitaisiin reguloida enemmän. Tänne ei rakennettaisi yhden ainutta vesivoimalaa mikäli nykyiset lupaprosessit olisivat olleet voimassa esimerkiksi nyt sotien jälkeen. Tuotanto tulee olemaan varmasti hyvinkin kannattavaa, vaikka jonkinlainen hintakatto määriteltäisiin

2 tykkäystä

En ole hintakaton kannalla. Korkea hinnan avulla päästään ehkäpä jopa päästötavoitteisiimme. Ehkä sellaisen hyväksyisin, että vesivoimayhtiöiden kanssa sovitaan nyt diili et myy nyt vähän kohtuullisempaan hintaan, mutta tilanteen normalisoituessa taataan joku vähän markkinaa isompi summa korvaukseksi. Olen Fortum/UPM omistaja ja tehnyt vesivoima-asennuksia ja toivon et tulevaisuudessakin kannattaisi uusia voimaloita :smiley:

Kemijoki Oy:stä omistaa puolet Suomen valtio. 28% on Fortumilla ja siitäkin omistaa puolet Suomen valtio.

Sähkömarkkinan toimimattomuuden korjaamiseen ei kai löydy oikein intressejä. :slight_smile:

1 tykkäys

Fortum on hoitanut riskienhallintansa niin hienosti, että vesivoiman ylituotot ovat välttämättömiä. Samoin valtio tarvitsee noita, jottei nykyhallituksen talouspolitiikka näytä ihan yhtä vastuuttomalta kuin on.

4 tykkäystä