Suomen ja Euroopan energiakriisit

Nyt olisi hyvä varmasti miettiä eri skenaarioita ja mitä niistä seuraa. Energiakriisi tuskin ratkeaa ennen sodan päättymistä.

  1. Pahin skenaario. Hallitus ei reagoi mitenkään energianhinnan nousuun. Sähkölämmitteiset asunnot joutuvat itse maksamaan laskunsa, johon suurin osa ei pysty. 500k sähkölämmitteistä taloa Suomessa voi olla aikamoinen pommi, jos varallisuus menee kokonaan sähkölaskuun. Lisäksi on varmasti ravintoloita, liiketiloja ym. jotka eivät ole myöskään varautuneet tähän tilanteeseen ja joutuvat lopettamaan toimintansa. Talous ottaa pahasti hittiä, useamman firman tulos romahtaa. Pörsseissä lasku jatkuu

  2. Neutraali skenaario. Sähköä joudutaan säännöstelemään. Sähkön hinnalle saadaan jonkinlainen katto ja valtio tukee sähköllälämmittäviä koteja + teollisuutta. Velkaa tulee lisää valtiolle, mutta vältetään talouden romahdus. Energiakriisiä ei saada ratkaistua, koska kaikkialla on pulaa energiasta, mutta velkaantumalla saadaan vältettyä täydellinen talousromahdus. Pörssit laskevat vielä pitkään talven yli. Osa yrityksistä pystyy hyvin pitämään vanhan tulostason ja osalla tulokset ottavat kovasti osumaa. Osa sähkönhinnasta viedään myös yritysten taakaksi.

  3. Paras skenaario. Sota loppuu, energiaa aletaan taas saamaan venäjältä halvalla. Pörsseissä alkaa vahva nousu. Tätä en pidä kauhean todennäköisenä ja miten paljon venäjältä ylipäätään halutaan enää ostaa energiaa?

Tässä omia maalaisjärjellä miettyjä ajatuksia. Pitäisin tuota 2 skenaariota todennäköisenä. Uniperi sai myöhemmin viedä kaasun korotettuja hintoja sähkölaskuihin niin eikös tuo todennäköisesti vaikuta myös yritysten tulokseen.

edit Olisi myös kiva saada Inderesiltä jonkinlainen energiakatsaus miten tämä tulee vaikuttamaan ennusteisiin. Äärimmäisen vaikeahan tätä on arvioida eri yhtiöiden kohdalla ja miten vaikuttaa kuluttajiin ja yrityksiin.

5 tykkäystä

Kyllä meidän pitää sähkösäkin laittaa huoltovarmuus kuntoon ja omavaraisuus 100%:iin
Saksa pölli meidän maskit kun Korona alkasi ja nyt Norja tinttailee sähkön myynnissä, Venäjä jo laittoi kaasuhanan kiinni. Ruotsi myy kyllä sähköä mutta maksaa 50senttiä/Kwh…
Ei näin voi jatkua, ei me voida hyväksyä sähkökatkoksia, vaikka muistan aikanaan sellaisia olleen…

4 tykkäystä

Eipä kovin lupaavalta näytä. Ydinvoima tipahti puolilta päivin 3000MW->2000MW eli OL3 rysähti alas tuotannosta. En ole erityisasiantuntija, mutta pidän tätä poikkeuksellisena. Jos kyse olisi ollut testauksesta eiköhän se olisi tapahtunut hieman myöhemmin viikolla eikä heti päivän päästä valtakunnanverkkoon liittämisestä.

Kohta taas ilmoitetaan, että OL3:a korjataan ensi kevääseen. :frowning:

10 tykkäystä

Mistä @OldFeki näet tämän graafin? Onko linkkiä jakoon?

Juu, tässä →

6 tykkäystä

Ironia on vaikea laji. :slight_smile: Tuollaisen 800MW äkkitiputtaminen olisi tosiaan voinut kaataa koko verkon hetkeksi. Ihan lounastauolla tuollaista ei varmasti tehtäisi…

1 tykkäys

Ja siitä vielä ihan TVO:n viestitäntiimin kertomaa asian tiimoilta. Mielenkiinnolla odotellaan, että onko hetkittäinen häiriö vai isompaa vikaa laitteistossa.

5 tykkäystä

Lounastauolla? :thinking:

Myönnän, että olen boomeri ja kaavoihini kangistunut. Eikö nuoriso käy enää lounaalla puolilta päivin?

Eipä muuten käsien ristiminen auttanut. En risti enää käsiäni sen toivossa, että kyseessä olisi vain pieni softabugi turvajärjestelmässä. :smiley: Olisi aika karsea tilanne, jos OL3 olisi taas pois kuvioista määräämättömän ajan.

9 tykkäystä

Nordpool tietää kertoa:

The OL3 power plant disconnected from the main grid due to turbine
disturbance starting at 10.54. Production plan will be found
on TVO’s website. Website will be updated as soon as possible

Tänne päivittyy:
https://www.tvo.fi/en/index/production/plantunits/ol3/ol3forecast.html

3 tykkäystä

Lähinnä yritin sanoa, että lounastauollehan tuo pätky sopii, kun yleensä siinä 11-12 välissä tuppaa nälkä olemaan. Mutta tässä ketjussahan näkyy olevan jo hyvin tietoa, mistä kiikastaa. :slight_smile:

2 tykkäystä

@OldFeki

Hyvin on Suomessa kapasiteetti noussut tuulivoimassa, mutta niin kuin kaikki tietää varsinainen toteutunut tuotanto on kaukana teoreettisesta kapasiteetista. Keskiarvo tältä vuodelta toteutunut 1212 MWh/h, kun teoreettinen kapasiteetti on 3701 MWh/h.

Kuvaajassa vuoden 2022 tuulivoimatuotanto Fingridin sivuilta.


s

3 tykkäystä

nyt alkaa tippumaan järkeviä ehdotuksia putlerin temppuihin.

12 tykkäystä

Muistelisin, että LM:n joskus aikoihin maailman pisin 88 metrinen siipi painoi noin 80 tonnia. Siis yksi siipi.

2 tykkäystä

Ei kai kukaan suunnitellut katolle pistävänsä halkaisijaltaan 160 metristä myllyä? On kai noita pienempiäkin olemassa ja luulisi, että joku firma pystyisi toimittamaan tyyliin metrin tai kahden kokoisia voimaloita. Luulisi kiinnostusta taloyhtiöiltä löytyvän. Esimerkiksi Helsinki, Turku, Pori ja Vaasa ovat merenrannalla, jossa luulisi tuulta piisaavan.

Ja juu, ei tuollainen pieni mylly yksinään paljon varmasti mihinkään vaikuta, mutta eikö kuitenkin esimerkiksi ole niin, että tyyliin sähkönkulutuksessa näkyy piikki silloin kun ihmiset pääsevät töistä kotiin ja pistävät television päälle? (Ilmiölle lienee nimikin.) Tuo ei suoraan liity myllyihin, mutta luulisi, että jos pienet yhtäaikaiset muutokset käytöksessä näkyvät negatiivisesti jo nyt, niin eikö pienet positiiviset muutokset pitäisi näkyä vastaavasti sitten myös kun se tapahtuu riittävässä mittakaavassa? Jos pieniä myllyjä olisi joka toisen kerrostalon katolla, niin luulisi skaalasta jo jotain hyötyäkin tulevan.

Lisäksi kaupunkisuunnittelussa voisi vaikka jatkossa jättää rannoille tontin muutamalle “kaupunginosa” myllylle. Jos Suvilahteen on aikanaan pystytty rakentamaan kaasukelloja niin ei pitäisi olla niin vadelman vaikeaa.

1 tykkäys

Kait noita piikkejä joskus on voinut näkyä. Nykyinen kodinelektroniikka sen verran energiatehokasta, etteivät nuo erikseen paljoa viisaria liikauta. Lauantaisauna toisaalta näkyy hyvin selkeästi

Nykyinen suuntaus on, että vähän kaikki laitetaan sähkön taakse. Kaukolämpö olisi ihanteellinen siinä mielessä, ettei se kovilla pakkasilla juuri aiheuta kulutuspiikkiä. Esimerkiksi ilmalämpöpumput, niin loistava keksintö kuin onkin, tuottaa suht heikolla hyötysuhteella lämpöä kovilla pakkasilla. Ihan viimeisimmässä SCOPit toki parantuneet jo hieman, mutta vanhaa laitekantaa on paljon

Nuo myllyt ovat aika pienitehoisia. Jollakulla oli mökillä 500 watin mylly, mutta kaipa niitä tehokkaampiakin on kompaktissa koossa

1 tykkäys

Mä olen joskus käynyt ohiajaessani tässä firmassa: FAIRWIND - Description
Sanoivat, että ei näitäkään katolle voi laittaa. En sitten tiedä, olisko mahdollista rakentaa taloja, joiden katoille tuulivoimaloita voisi laittaa, mutta eiköhän aurinko ole parempi energialähde katolla. Muistelen ihasteelleeni joskus Kiinassa, kun lähes joka talon katolla oli aurinkokeräimiä.

2 tykkäystä

Jahas, Olkiluoto 3:n kohdalla voisi kai sanoa, että tämä on ilon ja surun päivä. Ehtihän se jo muutamat sadat megawattitunnit sähköä toimittaa, mutta TVO:n hiljaisuudesta päätellen turbiinipuolen häiriö on jotain muuta kuin “palanut rele”. Pitäisi kai olla optimistisempi, mutta tästä biokoneesta ei löydy nyt sellaista tilaa.

Kaikissa mahdollisissa projektikoulutuksissa pitäisi käydä läpi OL3:sta teemalla “Mikä kaikki voi mennä ja menee pieleen?”

Ai niin, nyt kun OL3 on “turvallisessa ja vakaassa” tilassa kuluttaa se myös koko ajan muutaman kymmenen megawattia sähköä pumppujen käydessä. Ratkiriemukasta. :smiley:

7 tykkäystä

Ja kaiken päälle Irakissa alkaa jälleen kuohumaan. Tästä öljyn hinta vielä raketoimaan.

Jenkit evakuoi lähetystön helolla.

5 tykkäystä

Eurooppalainen maakaasu halpeni lopulta tänään 17.16%.

e: oho tunti vielä kaupankäyntiä jäljellä :slight_smile:

9 tykkäystä