Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Nuo Mariupolin taistelijat käytännössä saavuttivat jo voiton. He ovat sinnikkäästi pitäneet tuota tärkeää satamakaupunkia koko sodan alusta asti, sitoen ison määrän venäläisjoukkoja ympärilleen ja käytännössä hidastaneet hyökkääjän itä-ukrainan operaatiota merkittävästi. Tämä saattoi olla ratkaisevaa kun käytiin taisteluita Kiovasta. Venäjän heikko eteneminen idässä mahdollisti täysimääräisen puolustamisen Kiovan alueella. Olisi ollut tuskaa pitää Kiovaa jos itäinen rintama olisi heti alussa romahtanut ja vihollinen edennyt vailla mahdollisuutta sitä vastustaa.

26 tykkäystä

Tässä jotain tietoa Mariupolin puolustajien tilanteesta. Eli tän tiedon mukaan nuo kaksi viimeistä yksikköä olisi saanut vielä luotua yhteyden toisiinsa, vaikka olivat välillä jo erotettuna toisistaan:

Ukrainan mukaan kaksi sen viimeistä jäljellä olevaa yksikköä piiritetyssä Mariupolissa ovat onnistuneet yhdistämään voimansa, mikä on vahvistanut niiden vastarintaa venäläisiä vastaan, kertoo CNN.

Azov-rykmentin komentaja Denys Prokopenko sanoi videolausunnossa, että hänen yksikkönsä on saanut yhteyden 36. merijalkaväkiprikaatin joukkoihin.

– Teemme kaiken tarpeellisen suorittaaksemme taistelutehtävämme onnistuneesti, prikaatin komentaja Serhii Volyna puolestaan sanoi.

Ukrainan joukkojen yhdistäminen tapahtui sen jälkeen, kun Venäjän joukot jakoivat Mariupolin keskustasta rannikolle 10. huhtikuuta ja eristivät jäljellä olevat ukrainalaiset puolustajat kahteen paikkaan eli pääsatamaan lounaassa ja Azovstalin terästehtaaseen idässä.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kenraalimajuri Igor Konashenkov kertoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa, että Mariupolin kaupallinen satama on vallattu. Venäjän armeija on toistuvasti väittänyt ottaneensa strategisia paikkoja kaupungissa, mutta on myös kohdannut Ukrainan joukkojen kovaa vastarintaa.

Prokopenko Azov-rykmentistä myönsi joidenkin ukrainalaisten puolustajien antautuneen.

5 tykkäystä

Venäjän mukaan laiva on yhä pinnalla ja pyritään hinaamaan satamaan.

Pentagonin mukaan alus ei uponnot ja on siirtymässä itää kohti:

1 tykkäys

Sydänkohtaus on inhottava tauti Venäjällä :rofl:

20 tykkäystä

Jos se vielä kelluu, niin luulisi maallikkona että siinäpä ns. sitting duck ja ehkä parin lisä-Neptunen arvoinen maali kuitenkin. Omasuoja lienee kärsinyt, mutta tiedä sitten millainen saattue nyt ympärillä

2 tykkäystä

Veikkaisin että alus on loppusodan poissa pelistä joka tapauksessa.

Sydänkohtaushan oli jo jonkin aikaa sitten (11.3. tämän ja tän mukaan), mutta harvoin on Venäjältä tullut noin läpinäkyvää viestiä :smiley:

which might not have been natural

5 tykkäystä

Mutta entäs seuraavan?
Jottei jäisi one-lineriksi, niin kyllähän tässäkin sodassa menee vuosia helposti ja ihan hyvä strategia ajatella Ukrainalta, että kaikki mikä kelluu venäjän lipun alla on aina uhka Ukrainalle.

2 tykkäystä

Käärmesaaren puolustajat voittivat lopultakin tuon yhteenoton. Ovat kotona Ukrainassa, Moskva merenpohjassa.

Moraalisesti lippulaivan ja pääkaupungin nimeä kantavan aluksen menetys lienee hankala paikka Venäjälle. Toivotaan, että Mariupol vielä kestää loppuun asti niin Venäjällä alkaa olla Etelä-Ukrainassa kuumat paikat.

8 tykkäystä

Mikäs sen este olisi, että kun siviilit saadaan pois Mariupolista , aletaan tykistöllä moukaroida Venäläisten asemia, droneilla strategisia yksiköitä esim polttoainevarastot ym. Onhan vihollista työnnetty muuallakin perääntymään, ei mikään ole sodassa välttämättä lopullista.

Venäjä Uhkailee siirtävänsä kalingradiin ydinaseita. Se on tuo mistä tuossa oli kyse. Paljon pelottaa. Siellä nimittäin on jo noita ydinaseita. Besides, samapa se on tuleeko se sieltä vai siperiasta siilosta. Ei ole kykyä torjua atm.

5 tykkäystä

Kartta-kaverit ovat alkaneet tekemään mariupoliin tarkempia rajauksia muutama päivä sitten, mistä selviää aika hyvin tilanne:

7 tykkäystä

Ei välttämättä… Korjaaminen voi olla kallista ja kyseessä kuitenkin alus, jonka köli laskettu 1976, laskettu vesille 1979 ja otettu aktiiviseen käytöön 1983 (ja poistettu käytöstä 1990 ja uudelleen käyttöön 2000).

Tuon kunnostaminen tulee maksamaan paljon rahaa ja silti se on auttamattoman vanhentunut alus. Ei todellakaan mitään häiveteknologiaa sotateknisen maallikon silmään. Kaikki raha mitä kaatavat tuohon on jostain modernimmasta pois ja projekti kestää vuosia (riippuen vaurioden määrästä).

Hivenen sivuhuomiona USS Cole:n korjaaminen maksoi $250M ja kesti kaksi vuotta - tuossa oli kuitenkin kyse melko rajatusta vauriosta (wikin mukaan 12m reikä).

8 tykkäystä
16 tykkäystä

Ja sisko nuken saa…

Nukeja on valmiiksi myös Murmanskissa enemmän kuin huoltamaan ehtii. Kuolan Niemimaa on yksi Venäjän ydinaseohjelman tärkeimmistä keskuksista riippumatta Suomen Nato-jäsenyydestä.

12 tykkäystä

Tilannekuva Kiovan osalta nykytietojen valossa 2:een pääasiaan;

  1. Hostomelin lentokentän ensimmäisen päivän maahanlaskun torjuminen sekä sitä seuranneen kuljetuskoneiden ilmatilan kieltäminen. Näistä ilmeisesti 2 saatiin pudotettua ja loput abortoi Valko-Venäjälle. Näillä olisi saatu jo ihan eri luokan sillanpää luotua ennen puolustuksen organisointia ja liikekannallepanoa. Toki kaupunki ois silti ollut helvettiä ottaa, mutta tilanne olisi ollut varsin eri.
  2. Huollon katkaisu ns. “Kiovan Letka”. Ryskiä saatiin viivytettyä eikä hyökkäystä päästy jatkamaan. Lörsä loppu. Ja pari viikko siinä hakattiin päätä seinään ennen vaihtoehtoisia reittejä, kun tajuttiin ettei tästä tulla ikinä pääsemään läpi.

Idässähän ollaan käyty sotaa kohta vuosikymmen joten siellä oltiin kyllä hereillä.

Etelässä taas ei oltu minkäänlaisessa valmiudessa Venäjän hyäkkäykseen. Tästä kertoo etelän nopea eteneminen, Ukrainalaisten kovat tappiot sekä Krimiltäkin päästiin hyökkäämään käytännössä ilman vastarintaa. Asemat oli valmisteltu, mutta joukkoja ei ollut paikalla, koska olivat harjoituksessa hyökkäyksen alkaessa. No ei hirveästi valmiimpia oltu pohjoisessakaan. Ja oliko tältä suunnalta vielä viety joukkoja viime tingassa Kiovan ympäristöön.

Melkein tippa tulee silmäkulmaan, kun ajattelee tuota Ukrainalaisten urhoollista menestystä so far. Valitettavasti moskova ei lopulta uponnut, mutta uusia trofeita odotellessa. Vaikea saada mieltä rauhoitettua ennen iltaisia Ukrainan väijytysvideoita jossa venäjän tankkiletkat palaa <3.

32 tykkäystä

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että Moskva todella on vielä pinnalla ja vetelee omin voimin kohti satamaa. Olisihan se ollutkin hiukan liian suloista saada laiva pohjaan.

Toisaalta toisessa maailmansodassakin laivojen upottaminen oli yllättävän haastavaa puuhaa. Uskomattoman paljon pitää mennä päin prinkkalaa että laiva vajoaa merten syliin.

7 tykkäystä

Upposi tai ei, lopputulos lienee sama. Kyseinen laiva on poissa toiminnasta sodan loppuun.

10 tykkäystä

Tässä erittäin hyvä ja tasapainoinen pitkän ajan analyysi tilanteesta talouden kannalta.

Lyhyesti sota on taloutta ja vaikka hetkellisesti tuntuu Venäjän sinnittelevän, pidemmän päälle haavat on auki ja vuotavat jatkuvasti Venäjän osalta, koska vastassa käytännössä NATO+ talous. Tässä mielessä totaalinen epäbalanssi Ukrainan hyödyksi. Ja jopa nuo Venäjän tämän hetken vahvuudet ovat pidemmän päälle menossa pois. Ukraina yksinään olisi toki ongelmissa, mutta suurille talouksille Ukrainan tukeminen ei ole ongelma.

Puhuuu myös tuosta esillä olleesta Venäjän kauppataseesta ylijäämästä ja kuinka kyse on tietyllä tavalla harhasta (jos et voi ostaa mitään ulkomailta, niin onko viennillä arvoa?).

edit: typot

15 tykkäystä
26 tykkäystä