Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Ei välttämättä… Korjaaminen voi olla kallista ja kyseessä kuitenkin alus, jonka köli laskettu 1976, laskettu vesille 1979 ja otettu aktiiviseen käytöön 1983 (ja poistettu käytöstä 1990 ja uudelleen käyttöön 2000).

Tuon kunnostaminen tulee maksamaan paljon rahaa ja silti se on auttamattoman vanhentunut alus. Ei todellakaan mitään häiveteknologiaa sotateknisen maallikon silmään. Kaikki raha mitä kaatavat tuohon on jostain modernimmasta pois ja projekti kestää vuosia (riippuen vaurioden määrästä).

Hivenen sivuhuomiona USS Cole:n korjaaminen maksoi $250M ja kesti kaksi vuotta - tuossa oli kuitenkin kyse melko rajatusta vauriosta (wikin mukaan 12m reikä).

8 tykkäystä
16 tykkäystä

Ja sisko nuken saa…

Nukeja on valmiiksi myös Murmanskissa enemmän kuin huoltamaan ehtii. Kuolan Niemimaa on yksi Venäjän ydinaseohjelman tärkeimmistä keskuksista riippumatta Suomen Nato-jäsenyydestä.

12 tykkäystä

Tilannekuva Kiovan osalta nykytietojen valossa 2:een pääasiaan;

  1. Hostomelin lentokentän ensimmäisen päivän maahanlaskun torjuminen sekä sitä seuranneen kuljetuskoneiden ilmatilan kieltäminen. Näistä ilmeisesti 2 saatiin pudotettua ja loput abortoi Valko-Venäjälle. Näillä olisi saatu jo ihan eri luokan sillanpää luotua ennen puolustuksen organisointia ja liikekannallepanoa. Toki kaupunki ois silti ollut helvettiä ottaa, mutta tilanne olisi ollut varsin eri.
  2. Huollon katkaisu ns. “Kiovan Letka”. Ryskiä saatiin viivytettyä eikä hyökkäystä päästy jatkamaan. Lörsä loppu. Ja pari viikko siinä hakattiin päätä seinään ennen vaihtoehtoisia reittejä, kun tajuttiin ettei tästä tulla ikinä pääsemään läpi.

Idässähän ollaan käyty sotaa kohta vuosikymmen joten siellä oltiin kyllä hereillä.

Etelässä taas ei oltu minkäänlaisessa valmiudessa Venäjän hyäkkäykseen. Tästä kertoo etelän nopea eteneminen, Ukrainalaisten kovat tappiot sekä Krimiltäkin päästiin hyökkäämään käytännössä ilman vastarintaa. Asemat oli valmisteltu, mutta joukkoja ei ollut paikalla, koska olivat harjoituksessa hyökkäyksen alkaessa. No ei hirveästi valmiimpia oltu pohjoisessakaan. Ja oliko tältä suunnalta vielä viety joukkoja viime tingassa Kiovan ympäristöön.

Melkein tippa tulee silmäkulmaan, kun ajattelee tuota Ukrainalaisten urhoollista menestystä so far. Valitettavasti moskova ei lopulta uponnut, mutta uusia trofeita odotellessa. Vaikea saada mieltä rauhoitettua ennen iltaisia Ukrainan väijytysvideoita jossa venäjän tankkiletkat palaa <3.

32 tykkäystä

Valitettavasti vaikuttaa siltä, että Moskva todella on vielä pinnalla ja vetelee omin voimin kohti satamaa. Olisihan se ollutkin hiukan liian suloista saada laiva pohjaan.

Toisaalta toisessa maailmansodassakin laivojen upottaminen oli yllättävän haastavaa puuhaa. Uskomattoman paljon pitää mennä päin prinkkalaa että laiva vajoaa merten syliin.

7 tykkäystä

Upposi tai ei, lopputulos lienee sama. Kyseinen laiva on poissa toiminnasta sodan loppuun.

10 tykkäystä

Tässä erittäin hyvä ja tasapainoinen pitkän ajan analyysi tilanteesta talouden kannalta.

Lyhyesti sota on taloutta ja vaikka hetkellisesti tuntuu Venäjän sinnittelevän, pidemmän päälle haavat on auki ja vuotavat jatkuvasti Venäjän osalta, koska vastassa käytännössä NATO+ talous. Tässä mielessä totaalinen epäbalanssi Ukrainan hyödyksi. Ja jopa nuo Venäjän tämän hetken vahvuudet ovat pidemmän päälle menossa pois. Ukraina yksinään olisi toki ongelmissa, mutta suurille talouksille Ukrainan tukeminen ei ole ongelma.

Puhuuu myös tuosta esillä olleesta Venäjän kauppataseesta ylijäämästä ja kuinka kyse on tietyllä tavalla harhasta (jos et voi ostaa mitään ulkomailta, niin onko viennillä arvoa?).

edit: typot

15 tykkäystä
26 tykkäystä

According to Ukraine’s general staff, due to acute shortage of military personnel, Russia plans to conduct a nationwide mobilization in parallel with the spring conscription, running from April 1 and until July 15.

Kremlissä otetaan nähtävästi Pohjolan Nato-hakemuksista irti se hyöty, että niiden perusteella Putin katsoo voivansa ilmoittaa kansalle turvallisuustilanteen muuttuneen ja laajemmat kutsunnat/ mobilisaatio tarpeellisiksi.

Odotuksissa oli toki jo aiemmin että kutsunnoista napataan enemmän miehiä kuin ilmoitetaan ja voihan olla, ettei tästä tarvitse mitään uutisoida jos mobilisointi ei ole massiivinen - ei kukaan pysty todentamaan, otetaanko 40 000 vai 140 000 miestä.

10 tykkäystä

Voisiko tässä olla ainekset laajempaan kapinaan venäjällä? Jos uhkana on joutua lähetetyksi ukrainaan niin voi ollakin että rivivenäläinen yhtäkkiä kokeekin että nyt tuli mitta täyteen ja sisäiset levottomuudet alkavat. Ainakin toivossa on hyvä elää.

33 tykkäystä

Toivotaan että kapina tulee. Mobilisaation osalta, ei ole sekään täysin poissuljettua, pyrittäisiinkö ottamaan miesvahvuutta lisäksi nyt myös Pohjolaan - rajan taaksehan voi ukkoa laittaa helpostikin seisomaan. Mobilisaatio on joka tapauksessa raju toimenpide jos kyse ei ole siis laajennetuista kutsunnoista vaan aidosta liikekannallepanosta.

7 tykkäystä
38 tykkäystä

Mark Hertlingiltä hyvä analyysi haasteista, joita Venäjä kohtaa seuraavassa operaatiossaan. Yksi kenraali ei taida näitä haasteita kyetä ratkaisemaan.

10 tykkäystä

Edelleenkään en näe minkäänlaista kapinan mahdollisuutta Venäjällä. Venäjällä asuvilla kaikki on hyvin, ei ole mitään syytä kapinoida. Sota ei pahemmin näy Venäjällä vielä. Z-hurmos on Venäjällä niin kovalla tasolla, ettei minkäälaisia kapinoita ole kyllä tulossa missään vaiheessa, se ei kokonaisuus huomioiden ole käytännössä mahdollista. Muistaakseni Pekka Toveri totesi, että varsinainen liikekannallepano vie kuukausia, ei viikkoja.

11 tykkäystä

Ihan sattumalta juuri nyt mukana UK & USA:n vermeet. Ja hupsista! Suomikin sattumalta lähettänyt/saanut NATO-paperit juuri noihin aikoihin, kuinkas sattuikaan… :wink:

21 tykkäystä

“We have aircraft available now for immediate transfer,” General Atomics spokesman C. Mark Brinkley told me. “With support from the U.S. government, those aircraft could be in the hands of Ukrainian military pilots in a matter of days.”

“Though the U.S. government would have to approve any sale, it is unlikely that such talks between Ukraine and a U.S. defense contractor would have happened without a green light from the Biden administration.”

18 tykkäystä

Nyt alkaa olla jo sen luokan sotakonetta, että Sergeillä tulee hikiset paikat.

Plus:

the extra reach of the Reaper could be crucial to preserving Ukraine’s drone fleet from Russian retaliation. Indeed, the MQ-9 would have the range to strike deep into Russia, and as far as Moscow.

Valmistajan, General Atomicsin, perustusmotto on kyllä aika öö hauskan 50-lukulainen:

for harnessing the power of nuclear technologies for the benefit of mankind
General Atomics - Wikipedia

9 tykkäystä

Onko tietoa, milloin toi UK/USA:n osallistuminen Suomen sotaharjoitukseen on päätetty? Jos vasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen, uskoisin näiden joukkojen jäävän tänne vähän pitemmäksi aikaa pitämään majaa.

2 tykkäystä

Moskva-saaga saikin vielä jatkoa

81 tykkäystä


Hengennostatusarvo ukrainalaisten keskuudessa Moskvan upottamiselle mieletön. Ensin tuo kuuluisa haistattelu juuri Moskvalle josta tehtiin vielä postimerkki ja nyt se pistettiin vielä meren pohjaan. Taitaa olla vähän turvallisempaa myös ukrainan ilmapuolustuksen suhteen Odessassa ym. eteläisellä alueella jatkossa.

38 tykkäystä