Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Mika Aaltolan twiittiketjussa myös yhtenä tulevaisuuden painopisteenä pidetään jäämeren aluetta. Tästä varmaan kaikki turpoa seuraavat ovat samaa mieltä, näkeehän se jo Venäjän varustelusta pohjoisilla alueillakin. Pitkällä aikavälillä siis voidaan nähdä skenaario, jossa venäjä keskittää voimaa esim Suomen lapin alueelle ja testaa meitä(kin).

6 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. Opponoisin kuitenkin hieman.

Ykkösvaihtoehto ei nähdäkseni ole todennäköinen koska siinä ei ole Venäjän näkökulmasta mitään voitettavaa. Jos Venäjä haluaisi liittää Donetskin ja Luhanskin alueet itseensä, ne olisi liitetty samalla kuin Krim 2014. Niinhän alueen asukkaat toivoivatkin, mutta tämä ei sopinut Putinille jolla oli tärkeämpää saada aikaiseksi jäätynyt konflikti, joka takaisi ettei Ukrainalla olisi mitään asiaa Natoon. Tämä status-quo toimii edelleen Venäjän eduksi.

En näe mitä voitettavaa Putinilla voisi mahdollisesti olla tuon jäätyneen konfliktin päättämisellä. Uusi kriisipesäke olisi sitten avattava muualle Ukrainaan eikä siinä olisi juurikaan järkeä.

Entäs jos Kiova ja koko Ukraina vallattaisiin? Hintalappu olisi todella kova, ja sillä Putinista tulisi äärimmäisen vaikeasti puolustettava kansainvälinen hylkiö suuressa osassa maailmaa. Lisäksi Ukraina olisi tuollaisen tempun jälkeen lähes sataprosenttisesti Putinin nukkehallitusta vastaan eikä uusi hallitus selviytyisi pitkään ilman täyttä miehitystukea. Miehittäjä olisi äärimmäisen vihattu. Todennäköisesti myös Venäjällä yleinen mielipide kääntyisi jossain vaiheessa väkivaltaista ja veristä miehitystä vastaan, mediasta viis. Tuosta tilanteesta Putin ei millään pystyisi irtautumaan voittajana.

Jäljelle jää oikeastaan vain yksi vaihtoehto.

Putini kannalta perääntyminen, eli sotaharjoitusten päättäminen ilman mitään yhteenottoja olisi suuri PR-voitto. Putinin Venäjä repisi suuria otsikoita siitä miten Venäjä ”taas” oli täysin johdonmukainen, rehellinen, avoin suunnitelmistaan ja piti sanansa. Samaan aikaan ”surkeassa lännessä” falskit, omaa etua ajavat poliitikot ja media hysteerisesti julistivat Venäjän hyökkäyksen olevan täysin varma ja vain ajan kysymys, tämähän osoittaa miten syvälle juurtunutta ”russofobia” on jne…

Venäjän hajoita ja hallitse disinformaatiokampanja saa lisää ammuksia. Hallittu ja pitkäaikainen maali saada länsi ja etenkin EU sisäisesti täysin sekaisin etenee ja trollikampanjat jatkuu vahvistuneina. Putinilla ei ole kiire.

Jos Putin siis hyökkäisi niin kuin länsi nyt ennakoikin, olisi tulos päinvastainen PR-fiasko. Tämä voi hyvinkin olla tämänhetkisen mediarummutuksen pointti. Tällä tarjotaan Putinille tietä ulos ja rauhan säilymistä.

Toisaalta Putin on vaikeasti ymmärrettävä ”homo sovieticus” joka ajattelee täysin eri tavalla kuin me muut, joten voi hänellä olla muutakin mielessä.

71 tykkäystä

Osa saattaa olla sitä mieltä, että tämä kaikki lähti Trumpin lepsuilusta Venäjän suhteen. Ote kahden keskeisissä neuvotteluissa oli poikamaisen ihaileva ja Putinia ylistävä. Tämä tuppaa unohtumaan kun pari vuotta on vierähtänyt. Putinin toimien mahdollistaminen on tapahtunut jo pidemmän aikaa - ei tässä ole kysymys muutamasta vuodesta. Trumpin viesti siitä, että Eurooppa ja muut maat saavat pärjätä omillaan on ollut keskeinen asia Venäjän vaikutusvallan kasvulle. Erikoiset lasit pitää olla, jos ei tätä näe.

24 tykkäystä

Tämä kirja oli ainakin minun silmiä avaavaa luettavaa. Se löytyy myös Hesarin korjahyllystä. ketjun kirjoittelua on tietysti luettava kriittisesti, kuten Insinööri jo totesikin. Tuo Bideniä vähättelevä kirjoittelu, joka ei perustu ainakaan Ukrainan kriisin hoidossa mihinkään, pelaa suoraan Kremlin pussiin.

13 tykkäystä

Trump oli nähdäkseni vain yksi pelinappula Venäjän pitkäaikaisessa länsivaikuttamisohjelmassa, sopiva typerys jolla oli mahdollisuus, Venäjän avustuksella, päästä presidentiksi. Pääsikin, ja teki aivan kuten neuvottiin, eli kaiken päin prinkkalaa.

Trumpillahan ei ollut minkäänlaista omaa tahtoa tai mielipidettä ja hän oli täysin kuiskuttelijoiden vietävissä, kunhan tiedossa oli rahaa ja kimallusta. Kun tarjottiin lisäksi valtaa, hän todennäköisesti sokaistui täysin ja varoittelut olivat turhia.

Onneksi tämä aika on ainakin toistaiseksi takana päin.

Ja nyt toivoisin että päästäisiin takaisin ketjun aiheeseen eli Venäjän aggressioihin. Tästä on nyt useampi kirjoittaja käynyt yrittämässä kääntää keskustelua USA:n presidentteihin, joka selkeästi on tarkoitushakuista vääristelyä.

18 tykkäystä

Voisiko nämä juupas/eipäs-väännöt käydä vaikka täällä?

https://keskustelut.inderes.fi/t/politiikkanurkkaus

15 tykkäystä

Ukrainan armeija ei taida olla suuri? Muuten en ymmärrä miten 44 miljoonaista kansakuntaa voi uhata 100 000 sotilaan roudaamisella rajan tuntumaan.

Ei länsimailla ole kovin suurta luottamusta Ukrainan sotakykyyn koska kaikki lähtevät
häntä koipien välissä pois maasta.

2 tykkäystä

Ukrainan armeija on suomen armeijan vahvuinen ja kaluston määrä samaa luokkaa. Natolta ilmatorjunta kalustoa varmaan saa lujasti lisää mutta toisaalta nykyään voitaisiin sotia pelkästään lennokeilla ja tarpeeksi isoilla ohjuksilla. Persianlahden sodassa ammuttiin ensin viikko ohjuksia ja sen jälkeen maajoukot lähtivät katselemaan minkälaista tuhoa on saatu aikaiseksi.

1 tykkäys

7 tykkäystä

Numerot vaihtelevat paljon joten en tiedä mihin uskoa mutta mitä itse luin niin panssarivaunuja on reilusti enemmän kuin suomella. Yleisesti yllätyin että kalustoa löytyy mutta missä kunnossa jne. Toisaalta niin ilmaiskuilla saavat ukrainan polvilleen nopeasti voisin kuvitella. Ennkuitenkaan usko että Ukraina luovuttaa helpolla

Vaikka nyt on raflaavaa juttua siellä täällä niin toivoisi, että laitettaisiin näihin uutisiin lähteet.
Mielestäni on uutisista random asian croppaaminen foorumeille ilman saatesanoja tai vaikkapa linkkiä uutiseen vähän laiskaa ja pahimmillaan otetaan asia irti kontekstista palvelemaan omaa näkemystä. Tässä uutisessa niin ei ollut ja olihan tuo lausunto aika kylmäävä.

edit. Muutenkin nyt toivoisi vähän toivoisi skarppausta näihin kirjoituksiin suunnalta ja toiselta. Näkemyksesi selvästi on, että sota tulee ja näin voi aivan hyvin ollakin. Aikamoinen diskrepanssi kuitenkin aiempiin laadukkaisiin postauksiisi tämä nykyisen linjan “luin hesarista joskus että Ukrainalla on huonot merivoimat” ja “kyllä tästä nyt rähinä tulee” -tyylin heitot.

32 tykkäystä

osaako joku sanoa miksi venäjä pelkää natoa ja amerikkaa. mulla on se käsitys, että ovat vaan pelkäävinään, että nykyinen hallinto saa olla vallassa ja varkaus saa jatkua.

9 tykkäystä

Ylläpidon terveisiä ketjuun! :slight_smile:

Jottei keskustelu menisi sivuraiteilleen (raide sana on nyt muodissa…), laittakaa lähteet ja linkit kuntoon. Mitä isompia väitteitä, sitä parempia nuo saa olla.

Krakovan poliisi ei ole lähde.

Toisekseen, pidetään keskustelu ketjun otsikon mukaisesti Venäjän aggressioissa ja Euroopassa.

(Siitä lienee kaikki täällä samaa mieltä, että Venäjä tuppaa yleensä olemaan se aloitteen tekevä osapuoli vaikka sille toki löytää historiallisia perusteluita :smiley: ).

49 tykkäystä

Hyvä huomio ja ehdotus insinööriltä (palata Venäjän agressioihin)… Muistan Venäjän propagandan ihan lähipäivinä ylistäneen Trumpia näidenkin agressioiden yhteydessä, mollaten kutakuinkin kaikki muut yhdysvaltojen politikot, joten tukee ajatusta siitä kuinka mielellään Putin näkisi Trumpin jälleen vallassa. Mutta tämä vain ihan sivuhuomiona ja ei tässä ketjussa enempää minulta tästä aiheesta.

7 tykkäystä

Varmaan siinä on tätä mitä epäilet, mutta myös sitä, että kaikki johtajat siellä ovat Neuvostoajan hemmoja. Putinin lähipiiri on kaikki vanhoja ukkoja, jotka kaiholla muistelevat Suur-Venäjää (NL), ja Putin näkee kai tuon venäläisten kansojen yhdistämisen tarkoituksenaan / perintönään. Kansan näkökulmasta olisi varmasti ollut parempi kehittää maata modernimmaksi ja houkutella kunnolla sinne pääomaa. Mutta tähän ei ollut halua tai kykyä. Tämä siis mutuilua vailla asiantuntemusta.

5 tykkäystä

Ukraina oli pyytänyt Venäjältä selvitystä Etyj:n Wienin asiakirjoihin kirjatun periaatteen mukaan lisääntyneestä ja poikkeuksellisesta sotilaallisesta aktiviteetista rajojensa tuntumassa. Asiakirjan mukaan vastausaikaa kyselyyn olisi 48 tuntia. Määräaikaan mennessä vastausta ei ole kuulunut (yllätys?). Myös Venäjä on tuon asiakirjan allekirjoittanut. Nyt Ukraina voi halutessaan kutsua koolle Etyj:n isännöimän kokouksen asian käsittelyä varten. Venäjä on siis itse sitoutunut allekirjoituksillaan toimimaan Etyj:n periaatteiden mukaan. Nyt lähipäivinä nähdään, minkä arvoinen Venäjän allekirjoitus on tuossa paperissa.

9 tykkäystä

USA:n ja Naton viestintää kriittisesti tarkastellen Jenkithän varmaankin hyötyy tästä Ukrainan tilanteen kärjistymisestä, ja mahdollisesta täysimittaisesta sodasta siellä. Näin, koska Venäjä heikkenee koko ajan ja vastaavasti USA:n asema Euoopassa vahvistuu. Suomesta katsellen tämä ei ole niin mukavaa kuin sieltä toiselta puolen maapalloa puhumattakaan siitä minkälaiset fiilikset Ukrainalaisilla mahtaa nyt olla…

Venäjähän on toki kehittynyt erittäin omavaraiseksi ja säästöjäkin on, mutta noiden varaan laskeminen on kuin housuun kuseminen pakkasella lämmetäkseen. Samalla tavalla kuin korkoa korolle ilmiö myös kaikki muu kehitys jää pahasti jälkeen eristäytymällä. Kiinasta saavat toki tukea, mutta siihenkin liittyy erittäin suuri riski, että Kiinalla on koko ajan pitkän aikavälin suunnitelmat Venäjän luonnonvarojen haltuunottamiseksi.

Pahinta tuossa on sitten se, että kun tuollainen imperialistinen ydinasevaltio kansoineen kurjistuu, niin voidaan mennä nurkkaan ajettuna ja epätoivoisena, vaikka miten äärettömiin keinoihin. Pelkään, että Venäjä saattaa kohta tosissaan alkaa käyttämään ydinasearsenaaliaan kiristämistarkoitukseen ja oikeasti toimia räjäyttämällä ydinpommin jossakin. Kiristyksethän voi olla mallia “me otetaan Suomi ja Baltia, ja jos vastustatte, niin aloitamme ydinsodan ja kaikki kuolee”. Valtion johdossahan on vielä vanha ukko (ja samanlainen taustajoukko), joka haluaa historiankirjoihin ja elämä alkaa olla jo ehtoopuolella muutenkin. Kansa maassa voi jo nyt niin kurjasti, että tuollainen kollektiivisella itsemurhalla uhkailukaan ei aiheuttane edes mitään vallankumousta.

2 tykkäystä

CNBC

7 tykkäystä

Niinistö antanut haastattelun NYT:lle. Ote:

But Mr. Niinisto is not optimistic. Before and after his last long conversation with Mr. Putin last month, he said, he had noticed a change in the Russian. “His state of mind, the deciding, decisiveness — that is clearly different,” Mr. Niinisto said. He believed Mr. Putin felt he had to seize on “the momentum he has now.”

Sivuseikka, mutta melko yllättävää ettei tuon tason lehti viitsi kirjoittaa nimeä oikein.

22 tykkäystä

Ukrainalaisessa lehdessä lauantaina 12.2. julkaistu juttu. Jutun tehneet ukrainalaiset puolustusstrategistit. Heidän mukaan Venäjä ei ole hyökkäämässä. Perusteluja:

  • rajalla olevat 140000 sotilasta eivät riittäisi maan valtaamiseen,

  • huono keli liikaa mutaa tankkien etenemiseen,

  • halutaan saada aikaiseksi joku reaktio jota voitaisiin käyttää oikean hyökkäyksen aloittamiseksi

  • miksi sitten USA sanoo että hyökkäys on tulossa. Venäjällä on hyökkäysaikeet, mutta vain jos havaitaan heikkouksia: Ukrainan puolustuksessa, kansan yhtenäisyydessä, tai Lännen reaktiossa

17 tykkäystä