Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Onko tietoa noista turkkilaisista droneista, kuinka paljon Ukrainalla niitä on ja ovatko saamassa lisää? Jossain vaiheessa taisi olla kirjoittelua uudesta toimituksesta.

Kiinnostaa myös miten helposti tai vaikeasti venäjä pystyy niitä vastaan puolustautumaan/tuhoamaan?

Toivottavasti jenkitkin alkaisivat toimittamaan kehittyneempiä aseita.

11 tykkäystä

Jossain muistan lukeneeni että niillä on noita 20kpl. Tiedä sitten ovatko kaikki vielä käyttökunnossa.

8 tykkäystä

Onhan toi turkkilainen drone aivan sairas laite. Parempi olis lopettaa se sotiminen ja mennä kiltisti vaa kotiin.

34 tykkäystä

dokumentoitu ja valokuvattu venäjän tappioita

15 tykkäystä

Parikymmentä, tosin jossain oli maininta, että voi olla enemmänkin. Kiinnostavaa on se, että Venäjällä ei ole aseistettuja droneja. Kertooko se osaamisen puutteesta?

12 tykkäystä

Ennen kuin lähdetään vähättelemään teinejä polttopullojen kanssa:

" Nations are ultimately built on stories. Each passing day adds more stories that Ukrainians will tell not only in the dark days ahead, but in the decades and generations to come. The president who refused to flee the capital, telling the US that he needs ammunition, not a ride; the soldiers from Snake Island who told a Russian warship to “go fuck yourself”; the civilians who tried to stop Russian tanks by sitting in their path. This is the stuff nations are built from. In the long run, these stories count for more than tanks."

Koko Suomen identiteetti taitaa perustua johonkin vastaavanlaiseen tapahtumaan tuolta joidenkin vuosikymmenien takaa.

48 tykkäystä

Saisikohan tämä isompaa liikehdintää ja mielenosoituksia aikaiseksi Venäjällä. Toivottavasti.
https://twitter.com/Reuters/status/1498401421489750021

37 tykkäystä

Hyökkääjille ruokitaan vanhentuneita annoksia. Viimeinen voimassaolopäivä vuoteen 2015 asti.

50 tykkäystä

Kiovaan liittyen… Täällä kun sotastrategeja piisaa. Niin tietenkin pääkaupungin valtaus on iso ja merkittävä asia. Mutta luulisi ettei sota sinne pääty, eikä nyt varmaankaan koko intti ole kaupungin sisällä jumissa?

Luulen itse että Kiova kestää ehkä viikon, voi olla että Zelensky juoksee vielä luotisateeseen, mutta onko se vastarinnan loppu?
Onko ajatus että Venäjä saa tuosta lisää köyttä neuvotteluihin tai voi väittää pistäneensä nyt OttoWille Kuusisen ruoriin jonka kanssa neuvotellaan tästedes?

3 tykkäystä

Hyviä ajatuksia! :slight_smile:

Silti vertaukset Hitleriin särähtävät korvaani; joko historian kirjat on jätetty lukematta tai tahallaan yritetään popularisoida 30- ja 40-lukujen tapahtumat. Jälkimmäinen ilman muuta pahempi, koska 2. maailmansodan tapahtumia ei saa ikinä unohtaa. Ei ikinä! Vertauskuvailu ei onnu vain tällä palstalla vaan myös kv. keskustelussa. Kumma miten esim. Yhdysvalloissa samaa terminologiaa käytetään Putinista, mutta Xin osalta ollaan hiljaa vaikka toiminta on uiguurien suhteen on erittäin lähellä Hitlerin/Stalinin törkeyksiä. Ei ole puolustus Putinin puolesta, mutta haluan vaan muistuttaa siitä, että maailmassa tapahtuu muitakin valtavia tragedioita, joihin ei haluta ottaa kantaa.

Maailmassa ei mene nallekarkit tasan. Se on totta. Silti lujaa puuttuminen edes yhteen vääryyteen on parempi kuin olla puuttumatta yhteenkään. Putinin ongelma on se, että hän mielessään elää menneisyydessä. Historia on täynnä vääryyksiä ja tragedioita, koska ihmiset ovat epätäydellisiä ja tekevät jatkuvasti virheitä. Menneiden virheiden korjaaminen tai kostaminen uusilla vääryksillä ei kuitenkaan toimi, vaan on loppumaton noidankehä.

Talouspakotteiden osalta realistisuuden tarkastuskierros: keihin talouspakotteet iskevät pahiten? Vastaus: tavalliseen kansaan. Siitä on viime vuosikymmeniltä ihan riittävästi dataa (Irak, Libya, Pohjois-Korea, jne.), joten venäläisten kannalta on sääli, ettei asioista puhuta oikeilla nimillä. Talouspakotteet = tavoitteena kurjistaa kansan oloja niin paljon, että he tekevät vallankaappauksen ja heittävät Putinin ulos. Todennäköisyydet tuolle skenaariolle? Erittäin pienet ja silloinkin valtavan kurjuuden jälkeen.

Se on sääli. Mutta onko parempia keinoja? Sodan aloittaja ja jatkaja kantaa vastuun myös talouspakotteiden aiheuttamista kärsimyksistä. Vain sillä on valta lopettaa aloittamansa sota.

Ukrainan kansa kärsii. Venäjän kansa kärsii. Se on hulluutta peukuttaa toimia, jotka aiheuttavat toista tai molempia. Kaiken lisäksi tämä talousjärjestelmän aseistaminen voi aiheuttaa pidemmällä aikajänteellä äärimmäisen huonoja seuraamuksia globalisaation ja talousvakauden (?) osalta.

Koska diplomatia ei toiminut, aggression pitää kohdata vastavoima. On ihan oikein sanottu, että isossa kuvassa tässä ei ole voittajia, vain kärsijöitä. Mutta tämän kriisin sisällä on vaihtoehdot: aggressio ottaa mitä se haluaa tai se joutuu arvioimaan uudestaan, mitä se kykenee ottamaan.

Oma näkemykseni: kummankaan kansan kärsimystä ei saa lisätä. Kansainvälistä oikeutta ja sen implementointia olisi pitänyt kehittää jo vuosikymmeniä sitten - se vaan valitettavasti ei olisi ollut Yhdysvaltojen intressissä (esim. Guantanamo ja siviilikuolemat Irakissa ja Afganistanissa). Toivottavasti tämän episodin seurauksena YK ja sen turvallisuusneuvosto saataisiin muokattua sellaiseksi, jolla olisi oikeasti valtaa päättää asioista, ja viedä sotatuomioistuimeen ilman supervaltapoliittista valtapeliä valtioiden rajat ylittävät selkkaukset.

Toivottavasti tämä kriisi tuo parannuksia, jotka ehkäisevät uusien konfliktien syntyä. Venäjän johto päättää, kuinka kauan se jatkaa toimiaan, jossa ihmiset joutuvat kärsimään. Muutkin suurvallat ovat historiassa mokailleet monta kertaa, mutta se ei oikeuta tätä sotaa.

18 tykkäystä

+70 aircraft for the Armed Forces. Friends of Ukraine will give us:

Bulgaria (MiG-29) - 16 units
Bulgaria (Su-25) - 14 units
Poland (MiG-29) - 28 units
Slovakia (MiG-29) - 12 units

Siis tuo on paljon, enemmän kuin Suomen Hornettien määrä.

76 tykkäystä

Kyllä tuo sota on saatava loppumaan, sen verran alkaa olla rautaa tantereella, että syyttömistä ja pakotetuista hyökkääjistä ei jää tuossa myllyssä mitään tähteeksi.
Aivan järjetöntä Putinilta ettei myönnä tappiotaan, koko Venäjä uppoaa hänen ja itsekkyytensä mukana.

29 tykkäystä

Tarkista vielä. Ei tainnut olla lähdettä missään tuossa twiitissä?

6 tykkäystä

Jos Putin ei olekaan täysin hullu, mikä voisi olla motiivi nykyiseen tilanteeseen?

Lienee päivänselvää, että tällä touhulla tuhotaan lähinnä omat voimat. Mikä voisi olla agendana? Eskaloittaa koko touhu ja laittaa joukkotuhoaseet vireille, koska ”pakko”?

1 tykkäys

Vähän menee off-topic. Mutta Jensillä ja minulla oli juuri parin tunnin puhelu ison Jenkki-instituution kanssa. Pitchattiin heille Inderes-ceissi ja kerrottiin kuinka uskomattoman vahvan yhteisön Inderes on pystynyt rakentamaan. TÄMÄ KETJU ON SIITÄ ERINOMAINEN ESIMERKKI :+1: :smiley: Keep up the good work. Ei tarvitse käydä hesarin tai iltasanomien tai iltalehden sivuilla lukemassa Venäjän ja Ukrainan tilanteesta eikä muutenkaan tarvitse lukea Twitterin viestejä konfliktista kun kaikki oleellinen tieto löytyy heti täältä :ok_hand:

177 tykkäystä

Stockmannillakaan ei kumarrella Venäjän suuntaan, vaikka venäläiset asiakkaat ovat olleet suurikin kohderyhmä vielä ennen koronaa (ja saattavat/saattaisivat olla sitä myös tulevaisuudessa).

35 tykkäystä

Wikipedian mukaan Bulgarialla ei ole kuin nämä määrät ylipäätään aktiivikäytössä. Tuskin ne kaikkia antaa.

Bulgarian Air Force - Wikipedia

6 tykkäystä

Onkohan tämä samaa soppaa:

https://twitter.com/AnonUkraine_/status/1498407449589653510?t=nEhQNOQPluXbrr4HhFtMmQ&s=19

Edit.

18 tykkäystä

27 tykkäystä

Eipä voi oikein tietää. Huonossa tilanteessa on Putin ja tällä hetkellä en tiedä onko realismia ottaa Kiovaa koska ruumiita tulisi ihan älytön määrä. Juuri nyt taistelut näyttävät jatkuvan siksi että Venäjä kuvittelee/toivoo että saisi näin pakotettua Ukrainan hyväksymään rumat ehdot neuvotteluissa. Jos Putin olisi jo valmis luovaroimaan, tänään olisi todennäköisesti rustattu tulitaukoa. Ei moisesta edes puhettakaan, joten… Ja selvää on että Ukraina ei ole tällä hetkellä todellakaan ottamassa Venäjän tarjoamia neuvottelupöydän ehtoja. Tarvitaan aikaa että jotain voisi löytyä mikä kelpaa molemmille ja siihen asti kovapanosammunnat jatkuvat. Valitettavasti.

Ja kuten jotkut ovat varoitelleet, tämä on vielä hyvin auki ja pääosa Venäjän joukoista ei vielä ole varsinaisesti edes aloittanut matsia. Nubuilua on näkynyt siellä sun täällä ja Ukraina on selvästi kerännyt odotettua enemmän voittoja, mutta enemmän Venäjää varmaan huolettaa jo kotipuolen kansalaislevottomuudet ja talouspuolen asiat koska selvästi tämä osa ei mennyt ihan suunnitelmiin - Saksan flipfloppi ja erittäin raskaat pakotteet todennäköisesti tulivat hieman puskista ja alkup. suunnitelma pimittää sota kotipuolessa kunnes se on jo ohi näyttää epäonnistuvan surkeasti.

Lähipäivät sitten kertovat mikä on Putinin suunnitelma. Tällä hetkellä epäilen että kasataan saartorengasta Kiovaan (joka voi olla haastavaa koska alue on iso ja huoltolinjat pitkiä) ja yritetään sitä kautta pehmittää Ukrainalaiset luovuttamaan, mutta tämä vie aikaa eikä Ukrainalaiset katso tätä operaatiota tumput suorina.

7 tykkäystä