Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Luonnollisesti totta. Sitä mukaa kun sulku pitkittyy, joutuu sinne sijoittaneet alaskirjaamaan nuo sijoitukset laskennallisesti arvoon “0” ja se sitten näkyy kyllä maailmalla. Moskovan pörssi voi olla melko pieni, mutta kyllä sen “poispyyhintä” muun maailman kirjoista näkyy muuallakin.

2 tykkäystä

Prosenttiosuudet kertoo vain yhdenlaista totuutta ja sekin vielä oma-asiansa miten helposti mitäkin energiamuotoa olisi hankittavissa muualta.

  • Maakaasu merkitty tulevan kaikki venäjältä, kuitenkin suomessa käytetään myös LNG:tä mitä ei ole tuossa piirakassa huomioitu. Suomella on myös putkiyhteys viron kautta euroopan kaasuverkostoon.

  • Raakaöljy tulee Suomeen tankkereilla, voidaan jatkossa hankkia muualta

  • Puupolttoaineista haketta tulee paljon venäjältä. Tänään luin lehtijutun missä kaksi turvetuottajaa sanoi kaupan käyvän, toinen ilmoitti olevansa täystyöllistetty seuraavat kolme kesää. Myös kotimaista lämmityshankkeen tuotantoa on mahdollista lisätä. (Onkohan tuossa puupolttoaineprosenttiluvussa mukana kaikki paperitehtaiden kuoret yms mitkä poltetaan prosessissa ja myös kaikki klapit.)

  • Hiili tuodaan rahtilaivoilla, mahdollista hankkia muualta. Yleensä ei eletä kädesä suuhun kuten suomessa kaasun kanssa vaan varastoja aina joksikin aikaa

  • Sähkön osalta tilannetta parantaa olkiluoto3 ja uusiutuvan energian käyttö. Sähkön hinnassa varmaan nousupaineita jos keskieuroopassa kaasuvoimaloita joudutaan ajamaan alas

  • Ydinpolttoaine. Näidenkään kanssa ei eletä “kädestä suuhun”. Vaihdetaankohan näitä kerran vuodessa tms? Venäjä ei ole ainoa toimittaja

11 tykkäystä

Esim Neste on jo sanonut hannkivansa öljyt muualta. Suuri osa raakaöljystä oli mennosa juuri nesteelle.

1 tykkäys

Korvaava lähde löytyy tosiaan lähes kaikelle – siis riittävän nopeasti. Muutos näkyy sitten energian hinnassa ja täten meidän kaikkien lompakossa.

7 tykkäystä

Venäjän propaganda onnistuu aina vaan yllättämään. Näin länsimaisen silmin on uskomattoman vaikea ymmärtää, miten tällainen toimii ja miten näitä valheita meinataan ylläpitää jatkossa?

14 tykkäystä

Suomen Nato-keskustelun voi käydä täällä Politiikkanurkkaus

:slight_smile:

Sikäli jos kun siitä aiheutuu aggressioita ketjun otsikon mukaisesti, niin sitten eri. Nyt sellaista ei ole, eikä hakemusta edes ole tehty. :smiley:

13 tykkäystä

Hieman voi olla haastavaa operoida lentoja, kun suurin osa laivastosta on liisattuja koneita, joiden sopimukset on nyt purettu ja joihin ei saa vakuutusta eikä myöskään varaosia. Vakuuttamattomilla koneilla ei saa lentää ja toisaalta kun koko eurooppa kiinni, niin eipä näillä kyllä kohta olisi enää kenttiäkään jäljellä joihin lentää.

7 tykkäystä

Verneri, ihan asiallista keskustelua mielestäni. Enkä vieläkään ymmärrä, miten Euroopan turvallisuustilanteesta ja Venäjän aggressioista puhuttaessa Nato-kysymys ei olisi oleellinen. Suomessahan olemme.

60 tykkäystä

Joo, liisaus loppuu, varaosien saanti myös. Ja lisäksi ilmeisesti Saksassa on joku huoltokeskus, joka on ollut tärkeä Aeroflotille. Pääsy sinnekin estyy.

Venäjä tulee karmealla tavalla tajuamaan kuinka paljon riippuvaisempi se on lännen taloudesta kuin länsi sen taloudesta.

3 tykkäystä

Kyllä Nato tässä kohtaa maallikon silmissä liittyy enemmän Euroopan turvallisuustilanteeseen ja Venäjän agressioihin kuin Politiikka ketjuun. En oikein ymmärrä miksi tätä keskustelua Natosta on vähän väliä tarve yrittää puskea toiseen jonoon.
E. nyt kun olen suomeksi kirjoitellut paljon, niin huomaan olevani siinä todella paska, pahoittelut. Kirjoitan kaiken normaalisti englanniksi niin ei tunnu sujuvan suomenkieli kirjoitettuna enää yhtään.

15 tykkäystä

Se tuppaa puuroutumaan herkästi “nyt äkkiä Natoon!” yms. huuteluksi, mutta kuten ketjulaiset tahtovat. :slight_smile:

30 tykkäystä

Nytkö alkaa tämä touhu? En osaa arvioida lähteen luotettavuutta, mutta ei yllättä, kun ennakkoon tätä osasi jo asiantuntevammatkin tahot odottaa.

7 tykkäystä

Salen vierailu tänään mielenkiintoinen. mun käsittääkseni Biden ei voi suoraa antaa nato-hakemuksen ajaksi turvatakuita, koska se kai vaatisi kongressin hyväksynnän mutta esim rajatonta kalustoapua venäjän uhkailuun tms. se on varmaa, että nyt siellä ei jatustella mitään latteuksia.

12 tykkäystä

Uskoisin, että USA katsoo tässä pitkää peliä - he eivät halua että demokraattiset Ei-Natoon-kuuluvat saarekkeet kuten Suomi, Ukraina jne yksi kerrallaan kaadetaan diktatuurien alle. Tavalla tai toisella USA haluaa varmistaa, että Ukraina on viimeinen domino jonka kaatumista katsotaan vierestä.

17 tykkäystä

Väittäisin, että tuolla hyökkäyksellä ydinvoimalaan haluavat osoittaa Euroopalle, ettei ydinvoimakaan ole turvassa aggressiolta. Oma johtopäätös on, että maa täyteen tuulivoimaa → milläs pistät sähköt poikki kun kohteita on tuhansittain eikä vain pari hassua voimalaa.

2 tykkäystä

Menee hieman ohi aiheen, mutta mistäköhän tuo sähkön osuus on repäisty?

Tästä suoraan data Fingridiltä:

Viime vuoden osalta pitää katsoa tilinpäätöstä:

Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirto oli valtaosin runsasta tuontia Ruotsista Suomeen. Sähköä tuotiin Ruotsista Suomeen vuoden 2021 aikana 15,9 (18,8) terawattituntia ja vietiin Suomesta Ruotsiin 0,9 (0,3) terawattituntia. Suomen ja Viron välisessä sähkönsiirrossa vallitseva siirtosuunta oli Suomesta Viroon, yhteensä 6,7 (6,6) terawattituntia. Sähköä siirrettiin Venäjältä Suomeen 9,2 (3,0) terawattituntia. Siirron kasvu oli seurausta pohjoismaisen sähkön edellisvuotta huomattavasti korkeammasta hinnasta. Norjasta tuotiin Suomeen vuoden 2021 aikana sähköä 0,3 (0,3) terawattituntia.

Venäjän siirron osalta pitää vielä huomioida, että osa siitä on läpisiirtoa (esim. Venäjä → Suomi → Viro).

5 tykkäystä

Artikkelihan oli Ylen ja kuvan alla lukee Suomen Pankki / Tilastokeskus. Tätä kannattaisi varmaan jatkaa jossain muussa ketjussa?

Edit. Jakamasi taulukko tuottaa lähes saman prosenttiluvun. Nopeasti laskien n. 30%. Mikä mielestäsi pielessä? (->kahvihuone)

Energian suhteen tässä lienee vielä se seikka huomioitavana, että paljonko Venäjältä on tuotu sähköä ja energia-raaka-ainetta Suomeen ja ennen kaikkea paljonko siitä on ns. “kriittistä” tuontia, jota ei mistään muualta ole mahdollista saada.

Muutoinhan Venäjän iso osuus esimerkiksi puun tuonnissa lienee vain syystä että sikäläinen puu on halvempaa kuin täkäläinen. Kyllähän meilläkin puuta piisaa jos raja menee kiinni. Öljyäkin saa myös muualta maailmalta.

3 tykkäystä

:thinking: Ettei nyt vaan alkaisi liian aikaisin tämä optimismi…toivotaan että ovat optimismissaan oikeassa.

18 tykkäystä

Yksi Venäjän barbaarisuuden seuraus on koko ajan kasvavat pakolaisvirrat. Uusimpia arvioita määristä esitteli CNN hetki sitten. >

Esiin tuotiin UN:n arvio, jonka mukaan miljoona pakolaista olisi tulossa vielä näiden lisäksi.

Jotenkin en osaa olla tästä huolissani pakolaisten itsensä vuoksi tai vastaanottajamaiden kannalta. Eurooppalaisia yhdistää moni asia ja integroituminen muihin Euroopan maihin tuskin muodostuu ongelmaksi. Euroopassa on työvoimastakin ollut kroonista pulaa ja pakolaisten saadessa oikeuden työntekoon/terveydenhoitoon/koulutukseen on tilanne tältä osin melko hyvä. Näitä oleskeluoikeuksiahan oli kaavailtu jopa 3 vuoden mittaisiksi.

Ja jos joku on huolestunut, että ukrainalaisista tulee taakka vaikkapa Suomelle: Palaavat varmasti kotiinsa, jos ja kun se on joskus mahdollista. Sitä kaikki varmasti toivovat.

14 tykkäystä