Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

No nyt

Kannattaa silti huomioida, että tämä on todennäköisesti vain osa propagandaa venäjän kansalliseen televisioon

3 tykkäystä

Itseäni on häirinnyt tässä Venäjän viime aikojen toiminnassa se, että se poikkeaa melko selvästi Kremlin tyypillisestä pelikirjasta, jossa Venäjä pyrkii “suomettamaan” vieraita valtioita hybridivaikuttamisen ja taloudellisen riippuvuuden kautta. Suora voimankäyttö (Gerogia, Krim) on ollut rajattua ja perustunut yllätykseen. Nyt Venäjä kuitenkin uhkaa 44 miljoonan ihmisen valtiota, joka pystyisi varmasti aiheuttamaan myös Venäjälle raskaita tappioita. Avoimen hyökkäyksen riski/tuotto -suhde ei vaikuta Venäjän kannalta hyvältä. Samalla Venäjän toiminta vaikuttaa tavanomaista hitaammalta, sotaharjoituksiakin jatkettiin, kun ei ensimmäisessä aikaikkunassa ehditty päästä vielä vauhtiin. Mitä Venäjä sitten tavoittelee, jos ei hyökkäystä Ukrainaan? Tämä @T111 n aiemmin linkkaama IS-toimittajan kommentti on mielestäni melko hyvä arvaus:

Nykyisessä tilanteessa tuppaa helposti unohtumaan, että Valko-Venäjän Lukashenka ei ole ollut helppo kumppani Venäjälle. Valko-Venäjän tossuvallankumouksen jälkeen Lukashenka on vallassa pysyäkseen joutunut turvautumaan Putinin tukeen. Tätä arvuuteltiinkin heti tuoreeltaan, että millaisen hinnan Lukashenka joutuu Putinin tuesta maksamaan:

Ja muutama nosto Ylen jutusta:

Suuri kysymys on, millaisen hinnan Venäjän johto vaatii tuestaan. Lukašenka voi lupailla Venäjälle vahvempaa liittolaisuutta ulkopolitiikassa, ennen kaikkea vastakkainasettelussa lännen kanssa

Tähän asti Valko-Venäjän johtaja on tasapainottanut Venäjän vaikutusvaltaa lämmittelemällä aika ajoin suhteita länteen

Nizhnikau pitää tässä vaiheessa epätodennäköisenä sellaista sotilaallista sekaantumista, jollainen nähtiin Ukrainassa. Valko-Venäjän tilanne on monin tavoin erilainen kuin Ukrainassa vuonna 2014

Venäläiset ymmärtävät, että he olisivat äärimmäisen epäsuosittuja, jos he yrittäisivät miehittää tai sekaantua sotilaallisesti Lukašenkan puolesta.

Mutta entä jos Venäjän sotilaat tuotaisiin maahan jotain kolmatta valtiota “vastaan” poikkeuksellisen globaalin kriisin yhteydessä. Jos vielä tossuvallankumouksen aikaan länsimaat asettivat pakotteita Lukashenkalle ja tukivat Valko-Venäjän oppositiota, on tällä hetkellä Valko-Venäjän tilanne täysin sivuroolissa. Venäjä miehittää sen ja alistaa valtaansa, eivätkä länsimaat tee mitään, koska huomio on Ukrainassa. Venäjän asevoimien läsnäolo Valko-Venäjällä aiheuttaa puolestaan NATO:lle strategisen haasteen, kun Baltia jää täysin pussiin. Ao. kartta havainnollistaa tilannetta:

Ehkä Ukraina ei olekaan pääkohde. Ehkä Vladimir on siirtonsa jo tehnyt. Tämä olisi juuri sitä Kremlin pelikirjaa.

24 tykkäystä

Kyllähän Tupolev Tu-22M käyttö perinteisilläkin pommeilla luo melkoisen uhkan Kiovaan. Kaupungin halvaannuttaminen riittänee jo aika pitkälle siihen, että sekasorto on melkoinen koko valtiossa.
En mielelläni kyllä spekuloi sota-asioilla, mutta eihän tänä päivänä aina tarvitse maata pitkin marssia kohteeseen. Pysyvä miehitys on sitten toinen asia.

3 tykkäystä

Veikkaan että tässä on kyse juuri tästä. Tässähän on kaikki klassisen hämäyksen tunnuspiirteet. Metelöi toisaalla ja suorita samaan aikaan pahuuksia muualla, kun kukaan ei katso.

8 tykkäystä

Valko-Venäjä ja Venäjähän on ollut eräänlaisessa “unionissa” jo 90-luvun lopulta alkaen, tosin integraatio federaatioksi ei ole edennyt… ainakaan vielä :stuck_out_tongue:

2 tykkäystä

Tuntuu jotenkin pöyristyttävältä tätä infoa lukea. Onko se täysin paikkansa pitävää, paha sanoa…

6 tykkäystä

Sattumaako, että jo kaksi Ukrainan joukoille strategisesti tärkeää siltaa pois toiminnasta.

4 tykkäystä
5 tykkäystä

On kyllä huolestuttavaa ja pöyristyttävää, toivottavasti ei ole totta eikä toteudu.

Mutta mikä pistää myös miettimään on, että etnisesti venäläisiä asuu varmasti edelleen paljon myös muissa osissa Ukrainaa. Krimillä ja Itä-Ukrainassa toki valtaosa, mutta tappaisivat kyllä todennäköisesti myös paljon venäläisiä tällä ristiretkellään. Mitään tuoretta tilastoa en löytänyt, mutta vuonna 2011 17% Ukrainassa asuvista oli etniseltä taustaltaan Venäläisiä.

Luulisi että Venäjän venäjäläisiä tämä kiinnostaisi myös jos mietitään, että miten venäläiset kotimaassa saadaan hyväksymään isompi sota. Tuskin näitä venäläisiä on lähtenyt Ukrainasta senkäänvertaa kuin Itä-Ukrainan “pakkoevakuoiduista”.

En usko että se Putinia haittaa. Varsinkin jos mietitään mitä tapahtui ennen hyökkäystä Tsetseniaan

1 tykkäys

Valko-Venäjä on ollut niin lujasti Venäjän alla jo ennestään, ettei teatteria muualla tarvita.

1 tykkäys

Palattaessa ajassa takaisin vuoteen 2015 ja Donetskin lentokentän taisteluun, niin voi se ukrainalaisten vastarinta tälläkin kertaa olla todella rajua. Tuskin mahdollisesta hyökkäyksestä mitään paraatimarssia kiovaan tulisi. Varmaan venäjän puolella muistetaan tämä myös. Kaikesta tilanteen kärjistämisestä huolimatta en usko laajamittaiseen hyökkäykseen edelleenkään.

5 tykkäystä

Pakko tämäkin false-flag on laittaa tänne kun jopa minä näen että tuo proteesin metallitikku sojottaa housunlahkeesta. Itkeä vai nauraa…

Tämäkin on totta.

21 tykkäystä

Kyllähän tämä hidas joukkojen kasaaminen satelliittien alle hieman erikoiselta taktiikalta vaikuttaa ellei kyseessä tosiaan ole sumuverho. Olisiko Putinin bluffi uponnut länsimaiden lisäksi täysin myös separitistijohtajiin, jotka lähtevät puskemaan kengännauhabudjetilla tehtyjä videoita eetteriin ja toivovat että isoveli tulee apuun. Kun mitään ei tapahdu välitetään jo virallinen avunpyyntö että päästäisiin ikävien ukrainalaisten ikeen alta Äidin helmoihin.

5 tykkäystä

Tämä videopropaganda alkaa olla jo ihan kummelikamaa :grin:

27 tykkäystä

Voisi laittaa jonkun Aziz Combat fighter -pätkän tonne sekaan hämmentämään, saattaisi Sputnik twittertilin ylläpito innostua että jopas jotakin, Taleban hyökkää myös…

17 tykkäystä

Jos arvioidaan Putinia Tshetshenian ja Syyrian kautta, niin ihmishengillä ei ole minkäänlaista merkitystä hänelle, ei omilla sotilailla/siviileillä tai vastapuolen siviileillä, eli vahvaa psykopaatti-vaikutelmaa.

Esim. Syyriassa erilaiset avustusjärjestöt(kuten lääkärit ilman rajoja) ottivat yhteyttä Venäjän asevoimiin ja ilmoittivat klinikoidensa sijainnit ja merkitsivät rakennusten katot risteillä, ettei niitä pommiteta vahingossa. Tämä oli iso virhe koska Venäjä sai nyt tarkat tiedot klinikoista/sairaaloista ja niitä kyettiin pommittamaan järjestelmällisesti.

Eli vaikka Ukrainassa kuolisi miljoonia Venäjää puhuvia ja Venäjään myönteisesti suhtautuvia, ei sillä olisi Putinille merkitystä inhimillisesti, korkeintaan jotain propagandaa saisi revittyä irti. Myöskään Venäläisten elintason romahdus ei veisi yöunia.

Ainoa pidäke on uhka sodan häviämisestä pitkässä juoksussa ja USA on ainoa taho, jolla on resurssit ja ennen kaikkea poliittinen tahtotila pitkään proxy-sotaan Ukrainan maaperällä. Obama julisti Syyriassa ettei hän halua minkäänlaista proxy-sotaa Venäjää vastaan, ehkä Putinin laskelmissa on että sama toistuu Ukrainassa, jos ei heti niin sitten seuraavien USA-pressavaalien kaaoksen jälkeen.

Syyria on varmasti ollut muutenkin opettavainen Putinille, esim. kloorikaasua saa käyttää vapaasti, se ei ole enää punainen viiva kellekään.


“Putin’s views of Ukraine crystalized in the article he authored in 2021.
In it, he claimed that “the Russians and Ukrainians are one people, one whole” and argued a Ukrainian nation state separate from Russia is an artificial and stillborn entity.”

“He blamed the West for dividing the Russian and Ukrainian nations and characterized this split as a “tragedy.””

“Oreshkin argued that Putin does not pay much attention to domestic politics and the everyday management of the country anymore. He is focused on geopolitics and his delusional sense of a greater historical mission”

“Russia’s public opinion is “militarized,” and Putin’s three peaks of popularity coincided with the war in Chechnya in the early 2000s, Russia’s invasion of Georgia in 2008 and its annexation of Ukraine’s Crimea in 2014”

12 tykkäystä

Eihän tämä voi oikeasti mennä läpi jollekin totena? Tästähän oli jo joku ottanut kuvakaappauksia, että videolla olevalla kaverilla törröttää “irti lähteneestä” jalasta proteesin kiinnityskohta. Kai nyt lavastus saataisiin Venäjän osalta tehtyä laadukkaammin jos sitä oikeasti haluttaisiin?

Edit. No sehän luki myös videon alla.

Pidän tämänhetkisen tilanteen ainoana valopilkkuna sitå, että toistaiseksi tämän ja aiempien false flag operaatioiden Venäläisuhrien määrä näyttäisi olevan nolla tai lähellä nollaa? Sitten kun raportoidaan Ukrainan “hyökkäyksestä” jossa on Venäjän maaperällä useita oikeasti haavoittuneita ja kuolleita Venäläisiä, niin silloin lähtee tilanne käsistä.

Olihan nyt joku rajavartioasemakin “pommitettu”. Vaikkakin tuo asema oli pelkkä hylätty lautahökkeli jossa metrin risukko kasvoi ympärillä eikä edes tietä missään näkyvillä.
En jaksa edes linkkiä kaivaa. Alkaa mennä huomioarvo jo näiltä keisseiltä. (Ehkä tässä ketjussakin olisi hyvä keskittyä false flaggien tulvan sijaan enemmän huomioarvoisiin asioihin?)

2 tykkäystä

Tätä samaa ihmettelin, että mitään tietä ei näkynyt missään :smiley: Mutta ei se tietysti tarkoita, ettei rajakoppeja voisi olla random niityillä…

3 tykkäystä