Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Tarkkuutta lähteisiin, please.

2 tykkäystä

Miksi ihmeessä päättäjät toisivat ponnekkaasti julki pro-NATO kantojaan kun on selvää, että se vain vaikeuttaa prosessia. Valmistelisivat vain nyt kaikessa rauhassa sitä liittoutumista.

Kansalla on oikeus tietää mutta ei vielä tarve. Ei näin kaukana vaaleista, kun eivät kuitenkaan voi vaikuttaa. Vähän kärsivällisyyttä nyt kansalle ja työrauha päättäjille.

14 tykkäystä
16 tykkäystä

Miten niin vaikeuttaa prosessia? Ja miten niin pro-NATO kantojaan? Kai sitä voi avoimesti NATOa vastaankin olla ja perustella kantansa. Ja tottakai kansan pitää tietää, mitä sen edustajat ovat mieltä näin tärkeistä asioista.

Pääministerin mukaan eduskunta hakee yhteistä konsensusta. Kyse ei voi koskaan olla siitä, että kaikki ovat samaa mieltä vaan siitä, että kaikki ovat päässeet kertomaan kantansa ja ymmärtävät, miten lopputulokseeen on päädytty. Demokratiassa päätös perustuu lähes aina enemmistön kantaan ja siihen on lopulta tyydyttävä. Jos enemmistön kanta ei näy päätöksissä on demokratia ongelmissa.

Päinvastoin. Olet turvallisuustilanteen ja siihen liittyvien ratkaisujen ytimessä. :slight_smile:

4 tykkäystä

Koska kuvailemasi hyssyttely Venäjän edessä on juuri se mistä tässä maassa olisi syytä päästä pikimmiten eroon. Minkälainen legitimiteetti Nato-päätöksellä edes on jos se ei läpikäy avoimen demokratian myllyä?

Noh, tämä menee ehkä jo politiikkanurkkauksen puolelle.

4 tykkäystä

Parempi hyssyttely kuin naiivius. Ei ole sattumaa, että Niinistökin välttelee suoraan puhumista vaikka hänen pro-NATO kantansa on kaikkien tiedossa. Kyllä Venäjällä vaikutuskeinoja edelleen on. Emme halua myöskään, että oma liittoutumisemme nousee UKR-RUS neuvotteluissa pelinappulaksi, ja joku vielä sulkee oven puolestamme.

Demokraattinen prosessi toteutuu kun Arkadianmäellä istuu demokraattisesti valittu hallitus tekemässä päätöksiä. Ja jos nyt välttämättä on itse pakko tätä prosessia myötäelää nii voinee tuudittautua sillä että kyllähän rivien välistä liittoutumiselle näyttää olevan erittäin vahva kannatus hallituksessa.

5 tykkäystä

Järjetön ja turha kommentti asialliseen keskusteluun.

Voisit itse kokeilla tuoda ketjuun asiallista sisältöä ennen tällaisia kommentteja.

13 tykkäystä

Itse asiassa kiinnostaa, kovastikin.

Suomen on liityttävä NATOn jäseneksi mahdollisimman pikaisesti ja saatava jäsenyyshakemusajalle jonkinlaiset turvatakuut tai muu yhteistyösopimus. Tämä saavutetaan vain, jos sekä poliittisissa että kansan piireissä asialla on mahdollisimman laaja konsensus. Nyt sellainen ollaan hyvin todennäköisesti saavuttamassa. Hetki on historiallinen, ja syynä on että naapurimme rosvovaltio on etupiirinsä säilyttääkseen aloittanut teurastuksen demokratiaan kallellaan olevassa naapurimaassaan.

Jopa aiempien edesottamustensa johdosta suuresti halveksimani Antti Rinne twiittasi äskettäin, että Suomen tulisi hankkiutua Pohjois-Atlantin puolustusliitto NATOn jäseneksi. Tämä kertoo minusta kaiken tarpeellisen mielipideilmaston muutoksesta. Asia on tärkeä, ja yksittäisistäkin mielipiteistä on syytä keskustella.

26 tykkäystä

Itse ainakin seuraan tätä ketjua pysyäkseni kartalla sotatilanteesta ja maailmanpolitiikan isosta kuvasta. Tämänhetkinen Suomen NATO-keskustelu kuuluisi mielestäni Politiikkanurkkaukseen (ilmeisesti moderaattoritkin tästä huomauttaneet jo moneen kertaan?).

48 tykkäystä

Kyllä tai Ei Natolle -vänkäys tuomittiin jonnekin muualle ja hyvä niin.

Muilta osin NATO ja sen jäsenyys, Suomen päätökset ja Venäjän asiaan liittyvät uhkailut ovat täydellisesti asian ytimessä.

Tämä jatkuva pillitys siitä, ettei ketjun sisältö kelpaa saisi mielestäni loppua. Uutisia voi seurata uutislähteistä. Ei tämä mikään Reuters ole (paitsi aktiivisten keskustelijoiden ansiosta). :slight_smile:

12 tykkäystä

Voisiko Apple ja Google poistaa venäjän kielen käyttöjärjestelmistään? Siinä olisi pakotetta kerrakseen ja oppisivat ehkä hieman sivistyksen kieltä samalla. Missä on aloitelaatikko?

18 tykkäystä

Katselin kuvat läpi googletranslaten kanssa. Kuvateksteissä oli varsin neutraaleja kuvauksia siitä mitä kuva esittää ja mistä kuva otettu. Paljon siviilien kärsimystä, tuhottuja asuinalueita, pakolaistulvaa, ei yhtään “voitonhuumaa”, lännen antamaan humanitääristä apua ja mielikuvaa siitä että ukrainan koko kansa taistelee venäjää vastaan. Kuvapaketti olisi yhtä hyvin voinut olla mistä tahansa länsimediastakin. Tämä oli mielestäni hyvää infoa niille venäläisille, joilla on pääsy nettiin mutta ovat venäläisen uutisoinnin varassa.

25 tykkäystä

Hyvä täsmennys! Olen samaa mieltä, että tässä kriisissä on ilmennyt Naton suhteen johtajuuden puutetta, mutta pelkään, että johtajuuden puute on jossain muualla. Suoraan sanottuna minua häiritsee tämä video vuodelta 1997, jossa Biden vaikuttaa pelkäävän Venäjän reaktiota, mikäli Baltia liittyy Natoon:

Baltian maat liittyivät Natoon vuonna 2004, eikä mitään ikävää tapahtunut. Tämän vuoden alussa Biden sanoi Ylen mukaan, että “Viimeinen asia mitä Venäjä haluaa on, että Suomi muuttaa statustaan”. Jos Biden on edelleen yhtä varovainen Naton itälaajentumisen suhteen, ei Niinistö sille mitään mahda. Aivan turha silloin on itse retostella liittyvänsä Natoon, koska ilman Yhdysvaltain tukea Suomi ei sinne pääse. Totta kai Suomi voisi omalla ilmoituksellaan pakottaa Bidenin tulemaan ulos kuorestaan, mutta en osaa arvioida kuinka järkevää se olisi.

Tästä olen samaa mieltä. Venäjää vastaan ei pidä näyttää pelkoa tai pehmeyttä. On osoitettava selkeästi, ettemme aio luopua itsemääräämisoikeudestamme.

Kyllähän Venäjä on paljon jo tehnytkin Natoon pyrkiviä maita vastaan eikä ole mitään syytä epäillä, ettei se pyrkisi tekemään samoin jatkossakin. Jäätyneen konfliktin aloittamiseen ei tarvita koko armeijaa. Emme saa Venäjän rajoittaa itsemääräämisoikeuttamme, mutta liika provosoituminenkaan ei ole hyvästä. Venäjällä provosointi kyllä osataan. Georgian sotakin alkoi teknisesti Georgian aloitteesta. Venäjä provosoi Georgian kiehumispisteeseen ja kun Georgia “aloitti sodan”, Venäjä lanasi sen maan rakoon parissa viikossa.

Juuri näin!

13 tykkäystä

Aiemmin NATO-keskusteluun liittyvät viestit katsottiin Politiikkanurkkaukseen sopivammaksi, mutta jo aiemmin todettiin, että kyllä NATO:sta täällä voi käydä keskustelua, kunhan se ei mene huuteluksi.

Eli täällä voi käydä NATO-keskustelua, kunhan sekin keskustelu pysyy asiallisena ja ketjuun sopivana. Osa ei halua, että sitä keskustelua käydään täällä ymmärrettävistä syistä, mutta toisaalta NATO-aiheena sopii tähän ketjuun.

Pidetään tämäkin ketju siistinä ja NATO-keskustelukin asiallisena sekä hedelmällisenä että myös ketjuun sopivana. Toki jos itse kokee, että viesti sopii paremmin Kahvihuoneelle tai Politiikkanurkkaukseen, sen voi sinne tarvittaessa laittaa, mutta NATO-keskustelua voi käydä täällä, ei NATO-vänkäämistä. :slight_smile:

Toivottavasti tämä ratkaisu tyydyttää ainakin suurinta osaa, kiitos ymmärryksestä!

17 tykkäystä

Miksi siis hakea Natoon, jos “Neuvostoliiton pelko on olemassa vain meidän alamaiskansan suomettuneessa päässämme.”?

Itse näen taas tämän tyyppisen ajattelun suomettumisen ajan yhtenä sivutuotteena: pelko on niin vahvaa että realiteetteja ei ollenkaan tunnisteta, koska se tuntuu helpommalta.

Venäjän uhkaa ei ole tarpeen selittää pois, koska silloin Nato-jäsenyys voi jäädä haaveeksi. Natoon kannattaa hakea sillä tavalla, että se tapahtuu Suomen kannalta edullisesti, eli nopeasti ja huomaamattomasti.

Sotaa voidaan käydä myös Suomessa, mitään estettä sille ei ole. Päinvastoin, historiallisesti se on ollut toistuva tilanne. Suomi on ollut sekä Ruotsin että Venäjän etupihaa. Ei voida olettaa että Venäjän johto ei voisi sekoilla myös Suomen suhteen, niin mukavaa kuin se olisikin olla erityisasemassa. Ja huom: ei tässä mitään pelottavaa ole, kun tehdään järkeviä liikkeitä ja otetaan tilanne haltuun.



Naton entinen pääsihteeri: Suomi ja Ruotsi voitaisiin hyväksyä Naton jäsenmaiksi yhdessä yössä

6 tykkäystä

Nato-hyssyttelijöiden kirjoituksista paistaa kova luottamus siihen että jäsenyyttä todella puuhataan kulisseissa eli että suunta olisi ikään kuin jo selvä. Entä mitäs sitten jos näin ei olekaan vaan hyssyttelyn kautta päädytään jättäytymään ulos Natosta? Siinä kohtaa tämä hyssyttelyn puolustelu alkaa näyttäytyä aika erilaisessa valossa.

9 tykkäystä

Toivoisin, että tässä ketjussa käytävässä Suomen Nato-keskustelussa vältettäisiin toistoa (aika moni näkökulma jo moneen kertaan kaluttu) ja käytäisiin sitä lähinnä siinä tapauksessa, jos jotain uutta uutisarvoista Suomen ja Naton väleissä tulee uutisvirtaan. Nyt tuntuu, että ketju tulviintuu asian pyörittelyksi ja otsikon pitäisi pikemminkin olla Suomen Nato-jäsenyys.

Täällä on ollut valtavasti hyviä pointteja ja tämä on aivan korvaamaton uutiskanava jakoineen, pohdintoineen ja ajoittaisine huumorikevennyksineen koko tämän Venäjän aloittaman sodan laajasta tantereesta ja vaikutuksista. Siksi lienisi hyvä, että tämä yksi osa-alue, eli Suomen Nato-suhde, ei haukkaisi koko palstaa. Tietenkin jokainen uusi uutinen pohdintoineen asian tiimoilta on ehdottomasti otsikon alle kuuluva.

25 tykkäystä

NY Times tietää kertoa, että Puolan rajan läheisyyteen tehdyt iskut tehtiin hävittäjien avulla – yli 30 risteilyohjusta myös rauhanturvaajien koulutukseen käytettyyn sotilastukikohtaan.

Russian fighter jets fired more than 30 cruise missiles at a military base near the Polish border, according to an official from Lviv. The jets took off from Saratov, Russia.

Pyrkiikö Venäjä tahallaan eskaloimaan tilannetta?

12 tykkäystä

Natokysymys ansaitsisi oma ketjun, ehdottomasti. Tähänastiset yritykseni ovat siinä epäonnistuneet syystä, joka on minulle edelleen arvoitus.

9 tykkäystä

Voin taata että siellä ei enään mitään rauhanturvaajia kouluteta, sinäänsä ihan validia sotilaskohdetta.

Paikalla ollut varmaan ulkomaalaisia neuvonantajia tai vapaaehtoisia.

Venäjä pyrkii iskuilla näyttämään että pystyy iskemään myös länsi-ukrainaan ja vaikeuttamaan joukkojen koontia.

5 tykkäystä