Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Tässä ketjussa hyvä yhteenveto tämänhetkisestä tilanteesta. Venäjän eteneminen ollut hidasta edelleen.

6 tykkäystä

Erittäin hyvä Venäjä-asiantuntija Stephen Kotkinin haastattelu, pitkä mutta kannattaa lukea.

Hän tyrmää täysin ne väitteet, joiden mukaan NATOn laajentuminen länteen olisi ollut Venäjän aggressiivisen kehityksen takana. Sen sijaan ongelma olisi nyt vielä isompi, jos Puola ja Baltian maat eivät olisi Natosta.

Hyvää historiallista perspektiiviä myös Venäjän roolista ”suurvaltana”: isot ambitiot, mutta liian niukat resurssit. Lännen ylivoimaisuuteen on vastattu autoritäärisellä voimien keskittämisellä, mutta siinä on omat ongelmansa.

Kotkin ei usko, että Putinia noin vain syrjäytetään koska regiimin pelimerkit tulee maan sisältä (öljy ja muut raaka-aineet) eikä kansan hyväksyntää tarvita.

Tässä vain muutama nosto. Lukusuositus!

48 tykkäystä

Ukrainaliset ovat sanoneet Venäjän armeijan hyökkäävän kuin olisi 1941. Vertaus on osuva jo senkin vuoksi, että juurisyyt ovat osittain samat. Sotilaat ja armeija ovat Venäjän hallinnossa pohjasakkaa. Aivan kuin Stalin aikanaan, Putin pelkää armeijan vallankaappausta. Tämän vuoksi kykenevimmät sotilaat jäävät vaille ylennyksiä. Jos jokin kenraali kunnostautuu sodassa, hänelle sattuu ikävä onnettomuus sen jälkeen. Sotilaiden sijaan armeijan ylimpiin rooleihin nostetaan henkilöitä sisäisestä turvallisuudesta.

Tämän lisäksi armeija joutuu jopa maksamaan lunnaita mafialle, joka toimii silovikkien suojeluksessa, huolehtien ettei armeijan vaikutusvalta pääse nousemaan liiaksi. Armeijan doktriini perustuu tykistön käyttöön, koska jopa täysin epämotivoitunut sotilas kykenee ampumaan tykeillä kauas.

7 tykkäystä

Ei Putinilla ole enää juurikaan puhevaltaa tässä sodassa. Nyt on naamiot otettu pois, niin kuin Saulikin taisi sanoa. Länsi tietää mikä Putin on miehiään. Vaikka Ukrainaan saataisiin rauha, niin on epätodennäköistä, että santiot poistetaan jos Putin jatkaa vallassa. Venäjälle ainoa keino pelastua pohjois-korean tieltä on vallanvaihdos.

12 tykkäystä

Voi olla, että pisin ja pitävin välirauha saadaan nyt sovituksi. Isot kysymykset jäävät joka tapauksessa auki. Vähän epäilyttää, että rauhasta olisi pikemminkin tulossa eskalaatioaskel kuin käänne parempaan. Ainahan nämä päätyvät siihen, että pommi lentää ja kaikkia vituttaa. Venäjän valtionmedia on huolella alustanut kemiallisten aseiden käyttöä. Se, mitä valtionmedia alustaa, on aika hyvin pitänyt myöhemmin paikkansa tähän päivään asti. Tarvitaanko kemiallisten käyttöön siviilien evakuointi ja lopulta sovitun rauhan rikkominen false flag operaationa? Silti rauhaan täytyy tietysti pyrkiä.

Ihmetyttää tämä aivan tarkoituksellinen Naton rajoilla uhmailu ja myös tarkoitukseton, kenties kaikkeen tähän liittymätön, mutta samaan aikaan osuva USA:n ärsyttäminen (ohjusisku Iranista ja Yhdysvaltalaisen toimittajan kuolema). Koitetaanko tunnustella heidän reaktioitaan sodan näyttämön ulkolaidoilla, jotta uskalletaan ottaa kovempia voimia käyttöön sen keskiössä.

7 tykkäystä

Avasin Nato-keskustelulle oman ketjun.

Tiedän tästä on tässä ketjussa ihmiset montaa mieltä, mutta äänestys (yllä) näyttää taipuvan oman ketjun puolelle.

Näin ylläpitovinkkelistäkin on selkeämpää, että eri aiheilla on eri ketjunsa. :slight_smile:

82 tykkäystä

Käsittääkseni käytännössä kaikki ketjussa keskustelleet kannattavat Natoa. On ollut siis keskustelua enemmänkin siitä,

  • miten Nato-jäsenyyden hakeminen vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen, mitä skenaarioita on Venäjän reagoimisessa asiaan ja miten skenaariot vaikuttavat hakuprosessin toteutukseen

  • mikä on Suomen poliittisen kentän kanta Natoon liittymisestä juuri nyt ja miten Suomen ja myös Ruotsin poliittista keskustelua ja viestintää pitäisi tulkita Venäjä-näkökulma huomioiden

16 tykkäystä

Tulkitsenko oikein: Nato ei ole perimmäinen syy sille, miksi Venäjä haluaa hallita etupiiriään. Mutta Nato on syy sille, miksi Venäjä ei voi hallita etupiiriään kuten se haluaa.

Tämä on myös oma käsitykseni. Venäjällä on perustavanlaatuinen tarve hallita naapurimaitaan ja -alueitaan, poliittisesti ja tarvittaessa myös sotilaallisesti. Nato ei ole syy tähän tarpeeseen, mutta Nato estää tämän perustarpeen toteuttamisen ja siksi Naton laajeneminen on suuri ongelma Venäjälle.

Naton laajenemisen estäminen voi siksi olla yksi syy Venäjän agressiolle.

Ketjusta, tällaiset möötteethän on ihan oleellisia Ukrainan sodan etenemisen ja Euroopan turvallisuustilanteen kannalta.

25 tykkäystä

Vai meneekö tämä politiikka-ketjuun? Mutta mielenkiintoinen möötte tämäkin.

23 tykkäystä

Ihmettelen miten jotkut jaksavat edelleen hokea tuota putinin mantraa NATOn uhasta. Varuskunnat on jo tyhjennetty ja joukot ovat Ukrainassa. Niin suuri uhka se on. Pääsette olemaan osa porukkaa niistä hyödyllisistä idiooteista ja suomettuneista, jotka toistavat putinin sanomaa mediassa ja miettivät mitä pitäisi tehdä

Demokratialiike on oligarkkien pahin vihollinen. Silloin kleptokraatit joutuvat ahtaalle

20 tykkäystä

Ja samaan aikaan Putin perustelee hyökkäystään ukrainalaisten natsihallinnolla. Siihen nähden ukrainalaiset vaikuttavat erittäin yhteneäviseltä kansalta jos sen johto koostuu natseista ja juutalaisista.

Iranin kuvioon en osaa ottaa kantaa, mutta toimittajan kuolema ei mikään yllätys. Ei ollut ensimmäiset toimittajat ketä kohti tässä sodassa ammuttiin. Sekään ei itsenäli yllättänyt, että iskettiin ukrainan aseidentuontilogistiikkaan. Yllättävän rauhassa se on saanut ollakin siihen nähden kuinka suuri merkitys sillä on ukrainan menestykseen.

3 tykkäystä

Kyllä. Nyt näyttää selvältä ettei Venäjällä riitä voima miehittämään onnistuneesti Ukrainaa, saati ylläpitämään miehitystä vaikka suurimmat kaupungit olisikin näennäisesti hallinnassa. Tullut myös mietittyä, että mitä tapahtuisi sen jälkeen kun Kiova ja muut suuret kaupungit olisi miehitetty? Kansan vastustus on niin suurta, ettei se tule hyväksymään minkään valtakunnan nukkehallituksia ja Venäjän hallintaa. Tämän Kotkin totesikin haastattelussa hyvän esimerkin kera:

“Think about all those Ukrainians who would continue to resist. The Nazis came into Kyiv, in 1940. They grabbed all the luxury hotels, but days later those hotels started to blow up. They were booby-trapped. If you’re an administrator or a military officer in occupied Ukraine and you order a cup of tea, are you going to drink that cup of tea? Do you want to turn the ignition on in your car? Are you going to turn the light switch on in your office? All it takes is a handful of assassinations to unsettle the whole occupation.”

32 tykkäystä

Pahoittelut ketjun spämmäyksestä.

Arvailua liittyen alkuviikon neuvotteluihin:

Krim. Ukraina hyväksyy osaksi Venäjää. Ideana on että jokin Putinin jälkeinen Venäjän hallitus tekee myönnytyksiä Krimin suhteen Ukrainan hyväksi osana kampanjaa päästä pois paariastatuksesta.

“Kansantasavallat”, rajat ennen laajennusta 23.2. Ukraina hyväksyy nämä Venäjän vasallivaltioiksi. Putinin jälkeen vrt. Krim.

“Kansantasavaltojen” laajennus 23.2. Näihin jokin muodollinen autonomia ja rauhanturvaamisoperaatio (jossa ei venäläisiä sotilaita) joka myydään Venäjällä niin että Venäjä hankkinut näille sen suojelun mitä lähdettiin hakemaan.

NATO. Kirjataan niin että Ukraina sitoutuu olemaan hakematta NATO:n jäsenyyttä.

EU. Kirjataan jokin siirtymäaika myönnytyksenä Venäjälle.

Korvaukset siviiliuhreille ja omaisille; aineellisten tuhojen korvaaminen. Diili jossa EU ja USA (ja Kiina) mukana.

Sanktiot. Joitakin porkkanoita EU:lta ja USA:lta.

Ukrainan suvereeni oikeus pitää yllä uskottavaa puolustusta ja hankkia siihen aseistusta haluamallaan tavalla. Ukraina ei voi antaa tästä myönnytyksiä.

Tästä laitoin yhden arvion ja opponoinkin jo itseäni. Jos rauha tehtäisiin, mistä luottamus ukrainalaisille että Venäjä ei hyökkää uudestaan ennen kuin Ukraina vahvistunut sotilaallisesti liikaa?

Voiko Putin hyväksyä sen että Ukraina häipyy nopeasti ja lopullisesti etupiiristä uskottavan puolustuksen myötä?

35 tykkäystä

Onko olemassa sellaista neuvottelutulosta, jossa pakotteet poistuisivat Venäjältä?

Vaikka neuvotteluissa venäjä tulisi täysin vastaan ja toteaisi että “meidän moka, sori, saatte alueenne takaisin”, niin pidettäisiinkö pakoitteet silti voimassa?

Toivottavasti pidetään niin pitkään kuin Putin on vallassa.

26 tykkäystä

:thinking: en kyllä löytänyt mistään uutisista mitään tietoa tällaisesta juuri nyt meneillään olevasta keskustelusta, mutta voihan siellä olla taustalla vaikka minkälaisia keskusteluita.
e. ellei neuvonantaja sitten ole sarkastinen…

e. Homma kyllä haisee Venäjälle. Ensin ammutaan 30 ohjusta Länsi-Ukrainaan jossa tiedetään olevan/olleen kansainvälisiä joukkoja. Nyt laitetaan tiedotetta, että tulitaukosopimus on 2-3 päivän päässä kun ollaan jo niin pitkällä neuvotteluissa (lähde RIA). Tässä joutuu nyt länsi taas kaksi kertaa miettimään, että tehdäänkö mitään “kostotoimenpiteitä” jos/kun Venäjän mielestä ollaan jo lähellä tulitaukoa. Tosin kaikki tietää, että Venäjä kusettaa sen minkä kerkiää.

e2. RIAn lähde on Reuters Russia and Ukraine give brightest assessment yet of progress in talks on war | Reuters

e3. Tässä parempi lähde Ukraine war: Russia says there has been 'substantial progress' in peace talks and 'joint position' could be reached soon | World News | Sky News

"Leonid Slutsky added the delegations could soon reach draft agreements.

Mr Slutsky said: “According to my personal expectations, this progress may grow in the coming days into a joint position of both delegations, into documents for signing.”

The development comes after Ukrainian negotiator and presidential adviser Mykhailo Podolyak also said on Sunday that he thought progress could be made in the negotiations in the coming days.

He added that the Russian side had become more constructive."

12 tykkäystä

Privaatit kuluttajabisnekset eivät ainakaan palaa Venäjälle. Luottoa ei ole eivätkä asiakkaat lännessä hyväksy.

Muillakin bisneksillä liikaa pelkoa että koska tahansa matto vedetään alta.

29 tykkäystä

Ukraina hallitsee kyllä informaatiosotaa hienosti. Ilmeisesti tuoretta kuvaa, kun Zelensky käy palkitsemassa haavoittuneita sotilaita sairaalassa. Edestä johdetaan. (En osaa sanaakaan ukrainan kieltä, mutta pätkän nähdessäni totean ääneen, että entinen koomikko on tosi kova jätkä :+1:)

59 tykkäystä

Kiitos paljon uudesta ketjusta. Tähän ketjuun on tullut kahdessa viikossa reilusti yli 3000 viestiä. Ketju on täynnä informaatiota ja näkemyksiä, mutta sen seuraaminen edellyttää kohta täysipäiväistä panostamista.

Elämme poikkeuksellista ajanjaksoa lähihistoriassa ja aiheeseen liittyy monta ulottuvuutta. Näillä kaikilla on myös enemmän tai vähemmän toisistaan poikkeavia vaikutuksia, niin poliittisia kuin taloudellisia.

Ketju on varmasti monelle muullekin ollut tärkeä Ukrainan tilanteen seuraamiseksi. En pitäisi pahana, että jatkossakin pidetään selkeät rajat kunkin ketjun aihepiirille ja tarvittaessa vaikka luodaan uusia.

40 tykkäystä

Jaahas. Alkaako homma olla taputeltu? Ainakin näin toivoisi!

22 tykkäystä

Tuoltahan se pitkälle tuntuu. Tosin realiteetit on, että vaikka kuinka on Ukrainan sankarillista suoritusta hehkutettu ja venäjän tappiota julistettu niin tuo sisältää kaiken mitä venäjä lähti tavoittelemaankin. Ukrainan puolesta lähinnä “pelottaa” nuo Azovan meren rannat ja vielä mahdollinen maasillan rakentaminen transnitriaan jolloin Ukrainan nihilointi olisi täydellinen vaikka itsenäisyys säilyisi.

4 tykkäystä