Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Suomen rajan takainen kuvernööri on näköjään Z-miehiä

Antti Kuronen on Twitter: “Murmanskin alueen kuvernööri vierailulla Rajakoskella, kivenheiton päässä Suomen ja Norjan rajoista. Rinnassaan hänellä on Venäjän hyökkäyssodan symboli Z. Ainakaan hän ei halua viestittää hyvien naapuruussuhteiden jatkumista. #VenäjänHyökkäysUkrainaan https://t.co/g0ywLVuJDp” / Twitter

4 tykkäystä

Mulla hirvittää ukrainalaisten puolesta, että missä kohti venäläiset virittää jonkun kunnon ansan johonkin hylätyn näköisen materiaalin kyytiin. Oon hämmästynyt, että niin ei ainakaan julkisuuteen tulleen materiaalin puolesta ole vielä tehty.

Kalustoa ja materiaali on hylätty jo niin urakalla, että puolustajan terve epäluulo voi hyvinkin alkaa lakastua.

4 tykkäystä

*Ukraine has launched a counteroffensive in several operational areas, radically changing the situation, according to a Ukrainian presidential advisor
No niin, tätä olen odottanut!

23 tykkäystä

Ukrainan pääministeri on esittänyt arvion Ukrainan jälleenrakentamisen kustannuksista: 565 miljardia USD. Kuka tuon rahoittaa? Jos olisi oikeudenmukaisuutta, se tulisi rahoittaa Venäjän varoista esimerkiksi verottamalla kaasu-, öljy- ja mineraalimyyntejä kuten on esitetty aiemmin. Rauhan jälkeisessä tilassa on taas suuri riski korruptioon, kun muistetaan, että ennen sotaa Ukraina oli listattu yhdeksi korruptoituneimmista maista.

Ehkäpä tämä on vielä ennenaikaista, sillä sota jatkuu edelleen… valitettavasti :frowning:

14 tykkäystä

Tämä CNN:n haastattelu avaa hyvin ainakin muutaman vangitun venäläisen mielialoja (joka voisi selittää noita antautumisia/materiaalien hylkäämisiä). Tietysti tähänkin pitää suhtautua pienellä varauksella, voi olla että muunlaiset mielipiteet on suodatettu haastattelusta ulos jne.

https://edition.cnn.com/2022/03/15/europe/ukraine-russian-prisoners-of-war-intl/index.html

7 tykkäystä

Peliuutuus, viihdepuolta vähän taas mukaan raskaaseen aiheeseen

20 tykkäystä

Lavrov toivoo kaikenlaista…

4 tykkäystä

Hain lähteen.

19 tykkäystä

Onhan tuo nyt todella surullisen pieni luku kun puhutaan 150 miljoonaisesta kansasta. Vielä kun ottaa huomioon että todella hanakasti noita mielenosoittajia viedään selliin.

Mutta täytyy toivoa että siellä kytisi pinnan alla oikein kunnolla ja jossain vaiheessa pato murtuisi.

9 tykkäystä

En tiedä Suomen venäläistaustaisista, mutta Latvian venäläistaustaisilla on ainakin huomattavaa kannatusta Venäjän toimille ja yli puolella kannanmuodostus asiaan vaikeaa samaan aikaan kun kaupunkeja lanataan tasaiseksi ja sairaaloita pommitetaan. Hyvin Putinin viesti näyttää uppoavan vaikka nämä ihmiset eivät kuitenkaan ole pelkästään venäläispropagandan tykkitulessa.

21 tykkäystä

Nyt tarkkana. Tässä työkalu, jolla jokainen meistä voi ryhtyä ydinsodankäynnin vaikutusten arvioijaksi. Tyypillinen sotilasiskussa käytettävä lataus on todennäköisesti luokkaa 150 kilotonnia.

Eikun hihat heilumaan ja skenaariot pöytään

5 tykkäystä

Venäjän sotakoneesta loppuu vissiin voimat?

27 tykkäystä

Tuorein päivitys Britannian puolustusministeriöltä.

15 tykkäystä

Kyllä 14 000 pidätettyä on suuri luku, kun ottaa huomioon, että protestiin on luultavasti osallistunut huomattavasti suurempi määrä ihmisiä.

3 tykkäystä

Onhan se iso määrä, muttei suhteutettuna Venäjän väkilukuun. Videoiden perusteella aika isolla prosentilla koppiin näyttää joutuvan.

3 tykkäystä

Latvian venäläisvähemmistöllä oli tietysti mukavammat oltavat Latviassa neuvostoaikaan. He saivat mukavan asunnon gulagiin kiikutetulta tai ammutulta latvialaisperheeltä ja elivät etuoikeutetussa asemassa Neuvosto-Latviassa.

Nyt Latvialaisten hallitessa Latviaa he ovat siellä hylkiöitä. Jotkut heistä varmasti toivovat Venäjän valloittavan taas Latvian. Stalinin varjo itäisen Euroopan yllä on pitkä.

22 tykkäystä

Yle kokosi kolme keskeistä asiaa viime illalta ja yöltä:

  1. Kiovaa tulitettiin jälleen
  2. Satelliittikuvat: Ukraina tuhosi venäläiskoptereita Hersonin kentällä
  3. Presidentti Zelenskyi: Neuvottelut Venäjän kanssa realistisempia

Hesarin juttu, joka ei ole maksumuurin takana. Puhutaan mm. lentokieltoalueesta ja MiG-hävittäjistä.
Ukrainan sankariksi noussut presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu keskiviikkona Yhdysvaltain kongressille. HS näyttää puheen suorana noin kello 15 alkaen.

Tässä on toinen Hesarin juttu, joka ei ole maksumuurin takana.
Venäläiset ovat Petraeusin mukaan ”yllättävän epäammattimaisia” ja joukoilla on ”selkeästi erittäin matalat standardit” mitä tulee eri aselajien ja asevoimien eri asehaarojen koordinointiin. Myös kaluston huolto ja ylläpito ovat hänen mukaansa heikolla tasolla.

Petraeus ei usko, että edes koko Venäjän asevoimien vahvuus riittäisi koko Ukrainan valtaamiseen. Yhtenä syynä tähän on asevelvollisten palvelukauden pituus, joka on yksi vuosi, mikä johtaa ongelmiin miesvahvuuden ylläpidossa.

Vielä loppuun tällainen Ylen uutinen.
" Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettajan ja everstiluutnantin Jarmo Mattilan mukaan vaikuttaa siltä, että Venäjän voimat ole riittäviä Ukrainan hyökkäyksen laajuista operaatiota varten.

Venäjän hyökkäys on alkanut hyytyä, kun alueelle keskitetyt joukot ovat paljastuneet riittämättömiksi, Mattila toteaa Ylen aamussa."

18 tykkäystä

Venäläiset valittavat, että vaikeita nuo ukrainalaiset, kun tämä rauhanprosessi etenee niin hitaasti. Ukrainalaisten haluttaisiin olevan ystävällisempiä :man_facepalming:.

"11:00

Neuvottelut Ukrainan kanssa vaikeita ja hitaita, Venäjältä luonnehditaan – “Venäjä tahtoo vain rauhaa”

Venäjän neuvottelija kuvailee neuvotteluja Ukrainan kanssa vaikeiksi ja hitaiksi, kertoo uutistoimisto Reuters IFX:ää siteeramalla. Reutersin siteeraaman neuvottelijan mukaan Venäjä haluaa vilpittömästi rauhan mahdollisimman nopeasti. Sama neuvottelija listaa, että Venäjä haluaa Ukrainan, joka on vapaa, neutraali, ystävällinen, itenäinen ja Naton ulkopuolella.

The New York Timesin mukaan Venäjän ulkoministeri Lavrov puolestaan olisi sanonut, että jonkinlaista toivoa kompromissista olisi.

Venäjän edustajien lausunnut ovat tähän mennessä olleet epäluotettavia ja valheellisia. Lavrov esimerkiksi on aiemmin todennut, ettei Venäjä ole hyökännyt Ukrainaan."

Lähde:

10 tykkäystä

Kaipa se Venäjä edelleen pitää kiinni siitä hienosta listasta “krimi ja mielikuvitustasavallat meille” ja Ukraina ei tässä tilanteessa näe syytä lahjoittaa pois merkittävää osaa maasta vaan katsoo että viikko-pari lisää niin ei tarvitse antaa yhtikäs mitään. Ja kyllä, tämä on eräällä tavalla rumaa matematiikkaa jossa uhrataan väistämättömästi jonkin verran tappioita ja lisätuhoa paremman tulevaisuuden eteen.

Jos Venäjä oikeasti vain haluaisi rauhaa, peruutusvaihde päälle ja joukot ulos Ukrainasta, selvää on että Ukrainan joukot eivät juoksisi perässä rajasta yli Venäjän puolelle.

30 tykkäystä

Pitänee nostaa hattua noille ihmisille jotka venäjällä uskaltavat mieltään avoimesti osoittaa. Ensi-silmäyksellä voisi ajatella heidän työnsä olevan toivotonta ja siitä seuraa vain vuosikausien vankeus, mutta ehkä tilanne ei niin synkkä silti olekkaan.

Kyllä tässä on nähdäkseni ilmassa ns. perusainekset diktaattorin syrjäyttämiselle. Diktaattorit tyypillisesti ryöväävät maansa mammonat omiin luxus-huviloihinsa. Tälle tuskin koskaan löytyy kansan hyväksyntää, mutta sillä ei ole merkitystä, sillä diktaattori ymmärtää asevoimien tuen merkityksen ja varmistaakin että kaikesta huolimatta asevoimien palkkataso ylittää reilusti kansakunnan keskiansiot. Tilanteeseensa tyytyväinen armeija tukee diktaattoria, vaikka kokonaisuus olisikin maan kannalta katastrofaalinen. Kunhan sotilas tienaa paremmin kuin maanviljelijä niin hän on tyytyväinen.

Tästä päästään siihen hypoteesiin, että diktaattorin saa savustettua ulos palatsistaan jättämällä armeijan palkat maksamatta. Yhdistelmä maksamattomia palkkoja (tai vaihtoehtoisesti ruplapalkka, jolla ei saa edes leipää kaupasta) sekä nämä mielenosoitukset saattaa riittää kääntämään armeijan mielipiteen diktaattoria vastaan. Jokaisella sotilaalla on kuitenkin koti, vaimo, lapset ja omat vanhemmat. Jos kotikentän diktaattori-hurmos hälvenee talouskatastrofin keskellä ja armeijaurankin palkanmaksu tökkii niin siitä voisi saada tarvittavan vipuvarren armeijan kääntymiselle johtajaansa vastaan. Ikävää se on olla palkkasotilas jos ei saa palkkaa.

Sormet ristissä :crossed_fingers:

21 tykkäystä