Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Onko tätä vielä linkattu tänne ?

Ukraine Sits On Raw Materials Worth Trillions. The Country’s Chance for Reconstruction?

10 tykkäystä
8 tykkäystä
17 tykkäystä

Kansainvälinen pidätysmääräys ei tainnut olla Putinin agendalla

Entinen YK-syyttäjä Carla Del Ponte vaati sveitsiläislehti Le Tempsin haastattelussa Venäjän presidentin Vladimir Putinin pidätystä.

Del Ponten mukaan Putinista ja Venäjän korkea-arvoisista poliittisista ja sotilaallisista johtajista tulee antaa kansainvälinen pidätysmääräys.

31 tykkäystä

Implisiittisyys jää kyllä vaivaamaan. Ei ole kanttia sanoa ekplisiittisesti kuka tekee kansanmurhaa ja järkyttäviä rikoksia. Katolinen kirkko on kai tottunut lasten raiskauksiin omassa piirissään.

5 tykkäystä

Ylläpidosta hyvää iltaa,

Täällä on pyritty välttämään erilaiset ruumiskuvat, eli mielellään ei niitä tänne - ei ainakaan sillä tavalla, että ketjua selatessa niihin törmää tahtomattaan. Eli jos tällaisia hurjia kuvia, kuten ruumiskuvia on, niin mieluiten ne ovat sitten linkkien takana ja linkin kylkeen sitten varoitusteksti. Tärkeintä luonnollisesti on silti se asiasisältö niiden linkkien takaa kuin ne kuvat, tietysti ketjussa sotakuvia ja erilaisia sotavideoita saa olla, mutta ei mitään raakuuksia, joihin sitten törmää ketjua selatessa. Toki sodan raakuuksista ja eri näkökulmista pitääkin voida puhua, mutta ei tänne niitä ruumiskuvia - ne ahdistavat monia. Kiitos!

Pyritään myös kirjoittamaan fiksusti ja Foorumin sääntöjen mukaisesti. Viime aikoina ketju on kuitenkin nopean mutuni perusteella ollut siistimpi, mitä aiemmin ja viestien määrään sekä aiheeseen nähden, niin ei ole suurempaa “valitettavaa”. Parannettavaa on silti.

Muistutan, että jos tämä aihe ahdistaa, niin aiheen parissa esimerkiksi tässä ketjussa ei kannata liikaa roikkua. Tässä on vielä tällainen linkki, jos aihe ahdistaa:

Toivottavasti ymmärrätte ja vaikka ketjun aihe on synkkä, niin toivotan kaikille mukavaa lauantai-iltaa! :slight_smile:

46 tykkäystä

Herrasmiehet ja leidit, vaikka kyseessä on tunteita herättävä aihe niin pyytäisin teitä hengittämään hieman ja miettimään ennen kuin kirjoitatte. On äärimmäisen turhauttavaa käyttää aikaa kirjoittamiseen ja saada hirmuinen määrä yhden lauseen pikareaktioita, joiden arvo tässä keskustelussa on olematon.

Venäjä on johdonmukaisesti viestinyt että Ukraina ei voi ratkaista Donbassin tilannetta sotilaallisesti ja vaatinut Minskin sopimuksen täytäntöönpanoa. Tämän jälkeen Venäjä käytti paljon aikaa keskittämään lähes koko hyökkäyskelpoisen armeijansa Ukrainan rajan viereen. Sen jälkeen alkoivat provokaatiot ja lopulta sota. Mikä tässä on ollut epäselvää? Ei taida olla sellaista tilannetta missä hyökkäävän armeijan diplomaatit toteaisivat että ovat ryhtymässä sotaan, jos kyseiset diplomaatit ylipäätään tiesivät hyökkäysaikeista. Jopa Natsi-Saksan hyökkäys Puolaan ja Suomen hyökkäyss Neuvostoliittoon yritettiin raamittaa puolustussotana.

Ei ole minkäänlaisia todisteita että Ukrainassa oltaisiin suunnittelemassa kansanmurhaa, eikä se ylipäätään kuulu Venäjän valtion ideologiaan, joka pyörii vahvasti antinatsismin ympärillä. Putin on säännöllisesti viestinyt että hän rakastaa ukrainalaisia kuin veljiä, mutta hänen mielestänsä Ukrainan hallinto on kääntänyt osan veljesväestöstä venäläisvihamieliseksi. Vaikka olisitkin tästä hänen väitteestään eri mieltä (kuten varmaan kaikki olemme), niin nämä eivät ole sellaisen miehen puhetta joka on lähdössä tekemään kansamurhaa.

Onkin mielestäni järkevämpää olettaa että Putin halusi tehdä vallanvaihdoksen Kiovassa, laittaa tilalle venäläismielisen hallinnon ja tehdä Venäjästä toisen kansalliskielen ja sitoa Ukrainan kohtalo äitivenäjään. On vaikeaa keksiä mitään loogista syytä miten Venäjä tai Putin hyötyisi kansanmurhasta

45000 ruumissäkkiä ei ole minkäänlainen todiste kansanmurhasta, vaan enemmänkin konservatiivinen arvio vastarinnan määrästä jos Venäjän suunnitelma olisi onnistunut. 40 miljoonan ihmisen valtio ei antaudu ilman minkäänlaisia taisteluita ja taisteluissa kuolee väkisinkin ihmisiä. Tämä on vain pakko hyväksyä jos haluaa käydä minkäänlaista järkevää keskustelua näin hirvittävästä aiheesta. Jos tutkitte holokaustin logistiikkaa niin ihmisten hävittäminen vaatii hirmuisen määrän suunnittelua ja työtä, eikä Venäjällä ole kykyä tai halua suorittaa tuollaista toimenpidettä hyökkäävillä joukoilla. En ymmärrä mitä sillä ylipäätään saavutettaisiin.

Bucha näyttää aivan tavanomaiselta sotarikokselta ja ei yllätä kun tietää venäläisten sotilaiden koulutustason ja taloudellisen tilanteen. Ammattimaisuudesta ja kurista ei ole tietoakaan, vaan kaikki ryöstetään mikä lähtee irti, sekä ihmisiä kohdellaan erityisen julmasti. Tämä ei näytä ylhäältä päin suunnitellulta kansanmurhalta. Eihän noita ruumiita ole edes yritetty piilottaa.

Tätä keskustelua vaikeuttaa se että kentällä toimivien joukkojen tekemät sotarikokset ajatellaan olevan jotain Putinin henkilökohtaisesti suunnittelemaa kansanmurhaa. Venäjän armeijalle sotarikoksien tekeminen on sääntö eikä poikkeus.

Annettu aseapu on kyllä tarkkaan pohdittu ja maksimaalisen tehokasta. Aseet ovat olleet nopeita ottaa käyttöön ja tehokkaita torjuntatoimissa vakavimpia uhkaan armeijalle jonka suurin vahvuus on runsas määrä innokkaita puolisotilaallisia joukkoja, jotka saattavat jäädä vihollisrintaman selustaan. Lisäksi niitä on voitu kuljettaa hirmuiset määrät taistelualueelle suhteellisen helposti. Nlawin ja Stingerin avulla lähipubin Igor on yhden päivän koulutuksen jälkeen panssarien ja helikopterien kauhu.

Monimutkaisien asejärjestelmien, kuten tankkien ja tykistön toimittaminen olisi ollut aiemmin mielestäni järjetöntä. Nämä ovat monimutkaisia sotavälineitä jotka vaativat toimiakaeen hyvät operationaaliset puitteet niiden käytölle, sekä merkittävän määrän koulutusta ja erittäin toimivan logistiikan tueksensa. Lisäksi niiden kuljetus sota-alueelle olisi ollut äärimmäisen hankalaa ja hidasta ja vaikuttavuus alhaisen määrän vuoksi hyvin rajallinen. Jos vaihtoehtona on toimittaa esimerkiksi 25 tankkia tai 1000 PST-asetta niin kummalla on isompi vaikutus? Länsimaat ovat toimineet toistaiseksi erinomaisesti asetoimituksissa ja nähtävästi lähiaikoina aletaan toimittamaan kohtuullisia määriä järeämpää ja monimutkaisempaa asetta, nyt kun niille on enemmän tarvetta. Ukrainalla ei voi olla kovin vahvaa logistiikkaa, joten isojen määrien toimittaminen ei välttämättä luo sitä vaikutusta mitä voisi paperilla kuvitella.

En muuten missään vaiheessa ole sanonut että sota olisi helppo tai että sota olisi läpihuutojuttu. Päinvastoin uskon että tässä on edessä vielä monen monta rankkaa päivää ukrainalaisille. Minun viestini ydin oli se että Ukrainan diplomaattisena strategiana on maksimoida avun määrä todellisesta tarpeesta riippumatta, eikä ole sellaista määrää aseita mitä voisitte toimittaa etteikö niitä muka tarvittaisi lisää. Nykyiset ja tulevat kasvamaan päin olevat toimitukset ovat riittäviä sodan voittoon. Niin kuin kaikki asiat elämässä, sota on loppupeleissä logistiikkaa ja Exceliä, eikä sen vuoksi venäläisillä näytä olevan minkäänlaista uskottavaa tietä voittoon nykyisillä parametreilla.

Jos valmiiksi pureskeltu tieto kiinnostaa, niin ohessa on muutama ehdottomasti katsomisen arvoinen videoluento Ukrainassa käytettyihin pst-aseisiin, sekä osapuolten sotilasmääriin ja reserveihin:

19 tykkäystä
14 tykkäystä
9 tykkäystä

Kun suuri vapauttaja erikoisoperaatiotaan käynnisteli, kertoi se tavoitteekseen denatsifikaation. Lisäksi lähdettiin rankaisemaan syyllisiä. Perivenäläiseen tapaan rikoksesta ei ollut ehkä täyttä varmuutta, mutta lista syyllisistä oli kyllä olemassa!

Täten katson, että kansanmurha oli kyllä alkuperäisiä julkilausuttuja tavoitteita. Ja minusta kansanmurha kyllä todellakin muutenkin kuuluu venäläiseen doktriiniin. Käykö perusteluksi Katyn? Grozny? Aleppo? Gulag!?!

Sen sijaan joukkohautausohjeistuksen päivitystä en pidä yhtään minään. Maistuu siitä twiittailu propagandalta aika vahvasti omaan makuun.

28 tykkäystä

Vanha viisaus sanoo: ystävät voi valita, sukulaisia ei.

Näinhän se on Venäjän veljeys aina toiminut.

3 tykkäystä

Siis, hetkinen, tarkoittaako tämä että Venäjä on nyt valmis luopumaan myös Donbassin osalta hommasta? Tällöin romahdus on ollut varsin täydellinen ja tässähän on realistisia toiveita että homma saataisiin loppumaan lähiaikoina.

Krimiä en koskaan uskonut Venäjän antavan takaisin ilman että se haetaan metri kerrallaan väkipakolla ja silloinkin ongelmaan voi olla että Venäjä katsoo sen olevan oikeasti hyökkäyssota heitä vastaan ja sitten voi tippua järeämpää niskaan. Ehkä etäisesti realismia olisi joku “vuokrataan alue venäjälle xx vuodeksi” tyylinen sopimus jolloin voidaan leikkiä että sekin palautettiin muttei oikeasti palauteta vielä vuosikymmeniin.

3 tykkäystä

Tulee mieleen, jos nyt kuvitellaan, että tuo tilanne jää toistaiseksi (siis vuosikausiksi) päälle:

  • Venäjällä on jatkuva miehitys Donetskissa ja Luhanskissa eli on siis periaatteessä Länsi-Ukraina ja Itä-Ukraina (Venäjä).
  • Miehityksen aikana he pääsevät sitten pumppaamaan Ukrainan luonnonvaroja tuolta seudulta

Niin herää heti pari mietettä:

  1. Kuka ostaisi tuota Venäjän varastamaa luonnonresurssia? Kun tietävät, että se tulee juuri tuolta Ukrainalta varastetulta seudulta. Intiaa ja Kiinaa ei ehkä kiinnosta mistä se tulee, mutta riittääkö se tekemään operaatiosta “kannattavan”?
  2. Niin kauan kuin tuo tilanne on päällä, jatkuu todennäköisesti lännen sanktiot.
  3. Ja Ukraina varmasti painostaisi omalla sissisodallaan, jossa jatkuvasti sabotoidaan Venäjän öljy ja kaasutuotantoa tuolla varastetulla alueella. Eli tuotantovarmuus lähenee jotain todella pientä prosenttia.

NIin miten Putin & Co. kuvittelee tienaavansa tällä yhtään mitään?

10 tykkäystä

Tietoja miehittäjien hävittämisestä! ☠️ Kaksi prikaatin komentajan eversti Denis Kurilon johtamaa BTGr 200 OMSBr (in/h 08275, Pechenga) käytännössä tuhoutui lähellä Harkovaa Henkilöstön kokonaismenetys (kuollut ja haavoittuneet) - 1500 henkilöä. Juri Kochevenko

18 tykkäystä

älä klikkaa jos et halua nähdä kuolleita

9 tykkäystä

Sellainen tulee mieleen, että Ukrainallahan ei miehistöpulaa ole - ulkomailtahan on tullut jotakuinkin 100k (5.3. eli kuukausi sitten oli määrä 66k, joka on varmaan siitä kasvanut) ukrainalaista taistelemaan + jotain 20k (ihan vain arvaus, siitä ei ole tainnut virallista lukua olla viime aikoina?) ei-ukrainalaista, kunhan saavat varusteet kuntoon ja jotain tehtäviä. Jopa siinä määrin, että vähemmän ammattimaisia (lue: ei oikeaa sotakokemusta) on käännytetty jopa pois (mm. kymmenkunta suomalaista).

Eli ihan vastaava ei tilanne ole kuin Suomella. Ukrainalla on teoriassa (toki käytäntö vielä kysymysmerkki) peräti miehistöylivoima (vähintäänkin 1:1 joukot) tässä keississä.

5 tykkäystä

Miksi toistat koko ajan viesteissäsi sitä mitä Putin on toistuvasti sanonut pitäen sitä jotenkin totena, tai ainakin näin tekstistäsi ymmärrän. Itse en usko mitään mitä Putin sanoo, en ainakaan rakentaisi mitään kovin vankkaa teoriaa sen pohjalle. 8 vuotta sitten Viron venäläinen työntekijäni näytti minulle natsilipun, se oli sinikeltainen. Tämän hän oli Venäjän televisiosta oppinut.
Minulle on enemmän kuin selvä, ettei Putin pidä ukrainalaisia yhtään minään. Se , että Putin on sanonut heitä veljeskansaksi, on tottakai omiaan oikeuttamaan heidän vapauttamisensa natsien ikeestä, miten tämä ei ole avautunut?
Kommenttini ensimmäinen lause on ihan oikeasti rakentavaksi kysymykseksi tarkoitettu.

66 tykkäystä

Valitettavasti alueiden ryöstäminen unohdetaan nopeasti. Neuvostoliitto mm. ryöväsi Suomelta Petsamon alueen nikkelikaivoksineen. Ja nyt sieltä kaivettua nikkeliä, kuparia ja platinaa toimitetaan ympäri maailmaa ja jopa Suomeenkin. Yhä harvempi tuntee tätä historiaa. Propaganda on toiminut.

Aiheesta lisää maksumuurin takana https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006472446.html

33 tykkäystä

Eka on siinä mielessä oikeassa, että Venäjä on kertonut jo vuosia, että aikovat hyökätä Ukrainaan. Sen jälkeen kaikki mitä kasakkojen suusta on tullut ulos on ihan täyttä huttua. Että mennään jahtaamaan natseja ja saatananpalvojia juutalaisen johtamaan maahan, vältetään siviiliuhreja ja samalla pommitetaan kaupungit maan tasalle, väitetään ettei olla sodassa vaan operaatiossa vaikka kentälle on kohta heitetty kaikki romut mitä varastossa on (on siellä varusmiehiäkin). Donetskissa “itsenäisestä tasavallasta” on rekrytoitu eli pakotettu jengiä rintamalle, joka onkin kiva kun ei tartte laskea kaatuneeksi venäläiseksi. Siinä sitä vapautusta venäläiseen malliin.

Aivan sekopäistä puuhaa. Valheen pitää olla niin älytön, ettei sitä kehtaa edes epäillä. Nyt tuli noita tweettejä mahdollisesta rauhasta. En usko niihin hetkeäkään. Ne ovat ajanpeluuta tai joku muu keino kääntää asiat ylösalaisin.

41 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-04-02/ex-icc-prosecutor-urges-global-arrest-warrant-for-putin?utm_campaign=socialflow-organic&utm_content=business&utm_source=twitter&cmpid=socialflow-twitter-business&utm_medium=social

8 tykkäystä