Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 1)

Kaikki lienevät yksimielisiä siitä, että paras ratkaisu sodan loppumiseksi ja venäjän valtion voimavarojen kukistamiseksi olisi onnistua luopumaan venäläisestä kaasusta sekä öljystä. Keskustelu onkin vauhdittunut huomattavasti uusiutuvien energiamuotojen osalta. Mutta eikös ukrainalla myös ole euroopan toiseksi suurimmat maakaasuvarannot omalla maaperällään heti Norjan jälkeen, joita ei laajalti ole edes vielä hyödynnetty? Se että Ukraina voittaisi sodan onnistuen ajamaan venäläiset pois koko maaperältään ei ainoastaan estäisi kansanmurhaa tapahtumasta vaan avittaisi euroopan siirtymistä ukrainalaiseen kaasuun edes osittain sekä omavaraistaisi ukrainan maakaasun osalta, auttaen myös taloutta ukrainan jälleenrakentamisessa. Osa infrastruktuurista on jo valmiina kun tällä hetkellä venäjän kaasu kulkee eurooppaan ukrainan läpi menevien putkien kautta. Ei se varmaan älyttömän vaivalloinen homma olisi vaihtaa ukrainalaiseen kaasuun putkissa?

Uusiutuvat muodostavat toistaiseksi vielä niin pienen osan energiantuotannosta että vaikea nähdä niiden kasvavan tarpeeksi nopeasti merkittävään asemaan. Varmasti niiden kehitys vauhdittuu tämän sodan seurauksena, osin ehkä samalla tavalla kun kävi rokotteidenkin kanssa koronassa että ne saatiin ennätysajassa kun paine oli tarpeeksi kova saada ratkaisu aikaiseksi. Mutta yhdistelmänä tuo uusiutuvien kehitys sekä ukrainan kaasuvarantojen tehokkaampi hyödyntäminen voisi olla se paras pidemmän tähtäimen ratkaisu tylsyttää venäjän sotakone.

Tässä juttua aiheesta:

As of late 2019, known Ukrainian reserves amounted to 1.09 trillion cubic meters of natural gas, second only to Norway’s known resources of 1.53 trillion cubic meters. Yet, these enormous reserves of energy remain largely untapped. Today, Ukraine has a low annual reserve usage rate of about 2 percent. Moreover, more active exploration may yield previously undiscovered gas fields, which would further increase the overall volume of Ukraine’s deposits.

17 tykkäystä

Nämä on uutisoinnin mukaan olleet takavarikoituna jo jonkin aikaa ja tätä tutkitaan esitutkinnassa säännöstelyrikoksena. Ei siis missään due diligence menettelyssä. Esitutkinnan aloittaminen puolestaan edellyttää syytä epäillä kynnyksen täyttymistä. Mutta aikanaan uutisista sitten selviää mikä on ratkaisu ja jatkaako esineet kulkuaan, kun prosessi täällä on hoidettu pakotteiden edellyttämällä tavalla.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/venajalle-yritettiin-vieda-kymmenien-miljoonien-eurojen-arvosta-taidetta-tulli-pysaytti-kuormat/c8beb2bc-5ad9-4164-9320-6ca17432e2bb

Mietin myös tuota, kumpi menee edelle, pakotteet vai jonkinlainen yleissopimus kulttuuriesineiden vaihdosta. Periaatteessahan näitä voitaisiin käyttää sotakorvauksiin Ukrainalle, jos sellaisia ratksisuja joissakin puitteissa tehtäisiin.

Saharovin uhkailuista ei kannata välittää eikä pelästyä, Eiköhän siellä Eremitaasissa ole vielä ihan tarpeeksi katsottavaa venäläisen kulttuurin huippusaavutuksista.
.

3 tykkäystä

Päivän kurssienheiluttelutwiitit Venäjältä.

“Unacceptable” = jotain muuta kuin että nämä ovat osa venäjää…

7 tykkäystä

Eiköhän nuo rauhanneuvottelut voisi jättää tauolle, kun lopputulos on aina sama. Ukrainakin alkanut päästä voitolle taisteluissa.

10 tykkäystä

Loogisesti niin kauan kuin Ukraina katsoo että taistelukentällä tilannetta voi parantaa, vaatimukset ovat tasoa “venäläiset pois kaikkialta”. Ja Venäjä ei vielä ole luovuttanut että tulisi häviämään aivan kaikkialla vaan maalitolppia on siirretty ja tavoite lienee donbass + krimi ja mahdollisesti se maayhteys krimille. Ilmeisesti Putinin pitää ottaa vielä lisää tauluun ennen kuin tästäkin tavoitteesta luovutaan ja valitettavasti se tarkoittaa vielä paljon uhreja molemmin puolin.

5 tykkäystä

Ja vielä liittyen tuohon:

Venäjä kutsuu Suomen suurlähettilään puhutteluun

klo 13:48: Venäjän ulkoministeriö on kutsunut Suomen Moskovan-suurlähettiläs Antti Helanterän puhutteluun. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan taustalla on Suomen tullin päätös takavarikoida venäläisiä taide-esineitä.

Tulli ilmoitti eilen takavarikoineensa Venäjälle matkalla ollutta taidetta kymmenien miljoonien eurojen edestä. Rikosnimikkeenä on epäilty törkeä säännöstelyrikos. Iltalehti uutisoi asiasta eilen.

Tullin tietojen mukaan teosten vakuutusarvo on 40–50 miljoonaa euroa.

6 tykkäystä

Ne on viikonloppuna takavarikoitu. Tuo esitutkinta pitää mitä ilmeisimmin sisällään tuon omistajaketjujen muodostuksen johon tullaan luultavasti pyytämään Museovirastolta apua. Se ei ole mikään nopea prosessi ja voi kestää viikon tai pari. Epäilyksen kynnys ylittyy jo sillä, että ovat arvoesineitä matkalla Venäjälle.

4 tykkäystä

Buchassa ja Mariupolissa on myös auki uusia näytteillepanoja niistä.

15 tykkäystä

Ihmettelin aikaisemmin, kuinka Mariupolin puolustajat voivat päivästä ja viikosta toiseen jatkaa taistelua, kun ei ole ruokaa, ammuksia ja aseita. Mietin että kiviäkö heittelivät? Eilen Kamilin twiittiketjussa https://twitter.com/kamilkazani/status/1511529457718214657 sekä nyt tässä mainittiin kuinka se on mahdollista.

Nähtävästi Ukrainan ilmavoimat ovat lennelleet viikkokausia Venäjän ilmatorjunnan silmien alla vieden tarvikkeita ja evakuoiden haavoittuneita. Täytyy sanoa, että lentäjillä täytyy olla teräksiset hermot ja hyvä lentotaito. Vieläköhän operaatio jatkuu?

17 tykkäystä

Nyt on myös Valko-Venäjä erikoisoperaatiossa. Putte löi nyrkkiä pöytään.

29 tykkäystä

Artikkeli täynnä yksityiskohtaisia kuvauksia sotarikoksista, ja sitten…

Kuullessaan, että sotilasliitto Naton kannatus on kasvanut Suomessa Ukrainan sodan myötä räjähdysmäisesti samoin kuin pelko Venäjän mahdollisista vastatoimista, Tokar haluaa rauhoitella suomalaisia.

”Älkää olko huolissanne. Ukrainalaiset eivät tule antamaan Putinin hyökätä Suomeen. Me tulemme puolustamaan teitä!”

:sob: Nyt ei kyllä voi muuta kuin antaa tulla tippa linssiin

65 tykkäystä
21 tykkäystä
12 tykkäystä

Valko-Venäjän erikoisoperaatio oli ilmeisen onnistunut.

18 tykkäystä

Saksa haraa myös kivihiilen tuonnin lopettamista vastaan. Lisäaikaa pitää kuulemma saada.

“Reutersin lähteet kuitenkin kertovat, että siirtymäaikaa olisi nyt pidennetty neljään kuukauteen. Pidennys johtuu Reutersin lähteiden mukaan lähinnä Saksan painostuksesta.”

8 tykkäystä

Monesti Saksan “historian painolastilla” perustellaan miksi saksa ei ole sotilaallisesti tämän aktiivisempi. Joku voisi ajatellankin niinkin että tällä tekemättömyyydellä tehdään uutta “painolastia”. Nyt olisi hyvä paikka näyttää miten Saksan taloudellinen ja teollinen mahti pystyy tekemään hyvääkin ja ehkäisemään teloituksia toisessa Eurooppalaisessa maassa.

Toki hyvä muistaa sekin, että muutaman miljoonan asukkaan maan on huomattavasti helpompi korvata esim. maakaasu muilla energianlähteillä kuin Saksan minkä kaasunkulutus niin suurta ettei sitä saa korvattua parilla pikkusopparilla.

Itse näen tämän taide-esinecasen yhtenä hybridivaikuttamisen keinona ja tapana lisätä jännitettä enemmän kuin oikeasti kovasta taide-esineiden kaipuusta. Taide-esineiden takavarikkoa venäläisten helpompi paheksua kansalleen kuin loistoveneiden takavarikoimisia. Euromääräisesti nuo taide-esineet on kärpäsen kakka pankeilta takavarikoituihin rahavaroihinkin verrattuna. Suomelle oikea lähestymistapa on ilmoittaa asiallisesti esineiden olevan hyvässä turvassa asianmukaisessä säilytyksessä ja ne luovutetaan venäjälle kunhan ajat paranevat.

19 tykkäystä

Venäjälle voisi ilmoittaa, että meillä on ollut niin paljon ongelmia GPS signaalin ja paikannuksen kanssa, että ei enää löydetä näitä tauluja tai mitä ikinä olivatkin. Kuskit ei muista mihin tiputti ne ja paikalle ei enää löydetä.

Ihan samaa kuraa voisi vastata venäläisille kuin mitä kuraa itse suoltavat. Mutta ei, kun aina pitää olla niin korrekti ja tehdä kaikki oikein.

31 tykkäystä

Tässä on hyvä artikkeli. Merkel olisi voinut jäädä historiaan Eurooppalaisena esimerkkinä viisaasta valtion johtajasta. Kaiken tahrasi historiasta kumpuiava Venäjän miellyttäminen ja sinisilmäisyys.

Edit: En tosin laita Saksan energiariippuvuuden nykytilaa pelkästään Merkelin syyksi. Mukana oli koko saksan johto viimeiset vuosikymmenet. Lukekaapa vaikka Gerhard Schröderin toimista.

11 tykkäystä

Suomen pitää tarkastaa että nämä eivät ole Ukrainasta varastettuja? Jos yhtään epäilyttää niin paras lähettää itä Ukrainaan tarkistettavaksi. Venäjälle pitää tietysti ilmoittaa jos ne kulkevat sitä kautta ettei Venäjä vahingossa tee niille kulttuurimurhaa?

13 tykkäystä

SAP pelaa kaksilla korteilla.

5 tykkäystä