Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

IS:n juttu Ukrainasta

"Grekin arvioi, että Ukrainan puolella taistelee tällä hetkellä yhteensä noin 40–50 suomalaista.

– Ne pojat, jotka on siellä legioonassa, tietävät että täälläkin on tavaraa, jota tarvittaessa voi tulla hakemaan. He ottavat yhteyttä meihin aika usein, Grekin sanoo."

"Taistelijat saavat perusvarusteet Ukrainan armeijalta. Grekinin mukaan muun muassa ukrainalaiset takit ja maihinnousukengät ovat parempia kuin Suomen armeijan varusteet.

– Nämä Suomen armeijan maiharit eivät ole hirveän hyvät. Jos niissä liikkuu, ne ovat lämpimiä. Jos niiden kanssa seisoo, jalat jäätyy."

1 tykkäys

Toivottavasti ei ole liian ”shitposting”, mutta voi siirtää sitten jos. On kyllä melkoista kalustoa nähty tässä sodan aikana. Ei tuota ideaa voi selittää kuin viina.

30 tykkäystä

Lavrov saa kannatusta kun kyselee USAn touhuista, ja kaksinaismoraalista, mutta naurua kun väittää, että heitä vastaan aloitettiin sota. Kokenut valehtelija ei toki naurua hätkähdä. Nauru heti alussa.

5 tykkäystä

Australialaisten uusin keksintö osoittaa, että Suomi on jäänyt modernin sotateknologian kehityksessä pahasti jälkeen emmekä ole panostaneet tarpeeksi kotimaiseen aseteknologiaan. Stora Enso ja UPM yllätettiin juuri housut kintuissa ja rahakas pahvisotalennokkimarkkina uhkaa valua kokonaan australialaisille :frowning:

https://www.sypaq.com.au/news/sypaq-supporting-ukrainian-armed-forces/

25 tykkäystä

Rheinmetall on neuvotellut Ukrainan kanssa panssarivaunutehtaan rakentamisesta. Ei maksumuuria.

”Rheinmetall-tehtaan voi rakentaa Ukrainaan 200 miljoonalla eurolla”, yhtiön johtaja Armin Papperger sanoi.

Tehdas pystyisi tuottamaan jopa 400 Panther-panssarivaunua vuosittain. Panther on konsepti uudesta panssarivaunusta. Rheinmetall esitteli sen kesällä 2022.

Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut voivat alkaa jo tänä vuonna. Ei maksumuuria.

Ukraina sai EU:n virallisen ehdokasmaan aseman viime kesäkuussa, mutta liittyminen EU:hun vie yleensä useamman vuoden. Lopullinen päätös riippuu muista EU:n jäsenvaltioista. Ukrainalta on vaadittu jäsenyyden etenemisen ehtona lukuisia uudistuksia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja parlamentin puhemiehen Ruslan Stefantšukin vierailullaan tavannut Metsola näyttää kuitenkin uskovan, että jäsenhakemusta ja uudistuksia voitaisiin nopeuttaa.

13 tykkäystä

Venäläiset laittavat tankkipulan vuoksi laivaston 25 mm tykkitykkejä suoraan kuljetuspanssarivaunujen päälle. Länsimaat vastaavat tähän uhkaan lähettämällä Ukrainalle pahvista tehtyjä lennokkeja.

Ohessa Defmonin viikko sitten laittama karttakuva, mihin on merkitty Ukrainan ja Venäjän aluemuutokset vuoden alusta alkaen. Hyvin pienistä alueista ollaan tässä jo kuukausia taisteltu hirmuisilla joukkomäärillä tuolla Bah’mutin seudulla :face_with_monocle:

19 tykkäystä

Kuinka järkevää on sijoittaa tehdas sotaa käyvään maahan ja altistaa jatkuville ilmaiskuille JOS naapurimaakin on vaihtoehto?

11 tykkäystä

Onko ne muuttunut viime vuosina? II/05 oli muistaakseni M-91-mallia oleva musta korkeavartinen nahkakenkä(!) (“Koska Suomi ei tee maihinnousuhyökkäyksiä.”) ja kyllä niillä tarkeni Sodankylässä -35 C ihan hyvin :slight_smile:

3 tykkäystä

Tuohon Lavrovin kommenttiin hyvä muistutus historiasta:

35 tykkäystä

Miksi tuoda tankit muualta, kun voit tehdä ne paikan päällä

12 tykkäystä

Jutun luettua haiskahtaa vahvasti siltä että tämä entinen talous ja huumerikollinen pyörittää omaa bisnestään paikanpäällä. Saa ilmaiseksi lahjoitettua tavaraa jonka pitäisi päätyä etulinjan yksiköihin. Pitää tavaroita “ominaan” ja varmaan ottaa sotilailta tuotteista hinnan.

8 tykkäystä

Varastot varmaan täynnä tuota vanhaa m91 mallia ja jakotavarana jalaksen M05 taistelijan jalkinetta. Vaikea noita on saada kuivaksi Ukrainan talvisessa mutavellissä ja eivät ne kyllä lämpimät ole ellei laita 3x villasukkia. Kovalla pakkasella olisi helpompaa kun kengät pysyy kuivana. Huopakumisaapas olisi näihin oloihin paras jalkine etulinjan taisteluhaudassa seisovalle jääkärille. Iskuosastotoiminnassa sitten jotain muuta jalkaan jos pitää liikkeen olla ripeää.

9 tykkäystä

Britit laittaa tankit tekemään sitä mihin ne on suunniteltu, eikä pölyttymään varastossa. Yhteensä 28kpl Haastaja kakkosia lähtee tekemään itäraudasta romua.

45 tykkäystä

Tuo 28 on jo varsin merkittävä määrä millä pitäisi jälkeäkin syntyä. Voi olla aika hyvä myynnin edistäjä, noitahan ei kovin paljon muille ole onnistuttu myymään, vaikka ilmeisesti varsin hyvä vaunu.

8 tykkäystä

Hintakin sillä (4,81 MUSD) asettuu Leopard 2A6 (5,74 MUSD) ja T-90 (4,25-4,5 MUSD) väliin, ettei siitä pitäisi olla kiinni. Mitenköhän saatavuus? Webbihaun mukaan Challengereita on tehty 447 kpl (aika vähän?). Leopard 2:sia 3600 kpl ja T-90 noin 750-1000 kpl.

Nythän on hyvä tulikoe sitten edessä. Challengereita on ollut Irakin sodassa ja Leopard 2 & T-90 Syyriassa. Leopard 2 myös Afghanistanissa (E. siis 2001 alkaneessa, vaikka ekat L2 olikin jo olemassa 1979), mutta en tiedä sitten kuinka kovat tankki vs. tankki -taistelut siellä oli.

5 tykkäystä

Mun käsittääkseni Challengereitä (1&2) ei oli menetetty taisteluissa yhtään, vihollisille taas on aiheutettu tuntuvia tappioita.

1 tykkäys

Irakin sodassa Bradleyt tuhosi enemmän Irakin taisteluvaunuja kuin Abramssit, oletetettavasti siis myös enemmän kuin Challengerit.

Saatavuudesta, nuo 28 tulee Brittien varastoista eli heti saatavilla. Challengerilla ei ole tuotantolinjaa käynnissä tällä hetkellä (Elleivät sitten juuri parhaillaan ole polkaisemassa linjastoa tulille).

2 tykkäystä
31 tykkäystä

ISW arvioi, että Venäjä ei saa Bahmutia kokonaan saarrettua lähiaikoina.

Russian forces appear to have secured a sufficient positional advantage to conduct a turning movement against certain parts of Bakhmut but have not yet forced Ukrainian forces to withdraw and will likely not be able to encircle the city soon.

8 tykkäystä

Ajattelin itse juuri postata tuon kokin videon. Pari päivää sitten Prigozinin aiemmalla videollaan vetosi Zelenskyyn, jotta ukrainalaisten säästämiseksi Ukraina vetäytyisi Bakhmutista. Nyt sitten tuli tämä video.

Itse ajattelen näiden videoiden kuvastavan paitsi Wagnerin, myös Venäjän armeijan, sietämättömiä tappioita. Usko ja resurssit näyttävät loppuvan Bakhmutin valtauksen onnistumiseen. Vaikuttaa siltä, että Ukrainan sodanjohdon päätös pitää kiinni strategisesti suhteellisen merkityksettömästä kaupungista onkin varsin järkevä sikäli jos ukrainalaisten tappiot suhteutettuna venäläisten tappioihin ovat siedettävät ja lisäksi saadaan venäläisten usko menestykseensä romahtamaan. Näyttää siltä että Venäjän armeijan, separatistien ja palkka-armeijoiden välit tulehtuvat yhä enenevissä määrin.

33 tykkäystä