Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Väitetään että saivat mutta olivat epäluotettavat. Puolet ei edes toiminut.

5 tykkäystä

Uutisen todenperäisyydestä en tiedä, mutta hienoa jos on totta.

Tässä on Maaliskuun puolivälin tiedot Venäjän keskuspankin varallisuuden jakaumasta maittain. Kiina on varmaan tullut tärkeämmäksi paikaksi varastoida ulkomaista valuuttaa sen jälkeen, kun länsimaissa on varat jäädytetty. Autoritääriset valtiot kun ovat luotettavampia rahan säilytyspaikkoja. :thinking:

Mikä voisi olla syy Kiinan toimelle, mikäli pitää paikkansa? Kiina on kokenut kuluneen 12kk aikana ennennäkemättömän ulkomaisen valuutan paon ja kotimarkkina on pankkikriisin kourissa, joka ei liene vielä Suomen 90-luvun alun kaltainen, mutta pahenemaan päin. Voi olla, että Kiina pitää nyt kynsin ja hampain kiinni pankkiensa likviditeetistä ja mikäs sen parempaa kuin ottaa parhaan kaverin rahat “lainaksi” vakauttamaan omaa maataan? Antaisitko sinä rahasi Xi:lle säilytettäväksi? Putin antoi. :grin:

32 tykkäystä

Kuten tässäkin keskustelussa on usein mainittu, niin Kiina ja Intia käyttävät Venäjän ahdinkoa hyväkseen, eikä Venäjällä ole mitään muuta mahdollisuutta kuin sopeutua. Ei ole tainnut Kremlin laskelmat tässäkään toimia odotusten mukaan.

18 tykkäystä

Laakerivarastossa vajetta. Lupaavaa jos eivät tosiaan saa korvaavia tuotteita muualta.

Kofmanin ketju Khersonin offensiivista.

15 tykkäystä

En ole itse vielä ihan varma, mitä mieltä tästä pitäisi olla - onko oikeasti iso merkitys sisäisen propagandan vahvistuksessa vai enemmän sellaista rock-musiikin syyttelyä nuorisorikollisuuden lisääntymisestä. Lähtökohtaisesti kuiten sellainen perstuntuma on, ettei näitä venäläisiä versioita korkkareista kannattane ihan tyystin vaille huomiota jättää.

7 tykkäystä

Hyvä nosto.

Hyvä ystäväni on kotoisin Pietarista, joskin asunut ikänsä Suomessa. Kaksikielisenä hän oli töissä Pietarissa vuosia ja kävin luonnollisesti vodkanhuuruisella (kuulemma kyllä jo vähän “nolo” juoma hipsteröityneessä suurkaupungissa) vierailulla tuossa pohjolan Venetsiassa (jossa kanaalit jäätyvät talvisin kylläkin :smiley: ).

Silloin oli vuosi 2016 ja jo silloin hän totesi, että virallisista kanavista ei juuri muuta tulekaan kuin jatkuvaa sodan lietsomista NATOa ja länttä vastaan. Yhä useammille siivilivirkailijoille ympättiin päälle näyttäviä sotilasunivormuja… (tulee mieleen eräs 30-luvulla nopeasti radikalisoitunut ja militarisoitunut maa).

Näin jälkikäteen nuo varoittavat kommentit särähtävät korvaan eri tavalla. Silloin ne ajatteli lähinnä sisäpoliittiseksi “show offiksi” ja huomion heittämisestä heikosta talouskehityksestä muualle.

Nuo kirjat ovat olleet yksi osa tätä laajempaa ilmiötä.

43 tykkäystä

Sä oot Verneri selvästi nyt liikkunut väärissä piireissä jos vodka on Pietarissa nolo :sweat_smile:

Pietari on Venäjän kulttuuripääkaupunki ja henkisesti lähimpänä länkkäreitä, mutta silti sielläkin lopulta kovin harva osaa englantia tai seuraa länkkärimedia tai tietää mitä tapahtuu kotimaan ulkopuolella. Anekdoottina muistan kun kerroin eräälle tytölle että Suomessa koulussa on kasvisruokapäivä eikä hän millään voinut uskoa että rikkaassa Suomessa syötäisiin vapaaehtoisesti köyhien ruokaa koulussa. Länsimaiden liberalismi, oikeusvaltioperiaate ja viheraate olivat kuin täysin toiselta planeetalta, joka ei mitenkään mennyt paikallisten jakeluun. Nyt jälkikäteen kun miettii niin olisi ehkä kannattanut valita toisenlaiset iskurepliikit :grin:

Venäjällä on vielä vahva suurvaltatrauma Neuvostoliiton hajoamisesta, jota kansakunta ei ole kyennyt käsittelemään kunnolla, sillä Putin on pyrkinyt pitämään kulissit yllä vaikka maan talous ei lopulta kykene kannattelemaan keskivertolänsimaata kummoisempaa armeijaa. Maa tarvitsee nyt kunnon nöyryytyksen Suezin kriisin tapaan, jotta venäläiset joutuvat kohtaamaan ja hyväksymään paikkansa maailmassa ja että maa ei enää ole, eikä enää ikinä tule olemaan supervalta. Todellisuudessa Venäjä on nyt eräänlainen Euroopan Afrikka, jonka rooliksi on jäänyt lähinnä tuottaa raaka-aineita kehittyneemmille talouksille ja luoda epävakautta ja kriisejä ympärilleen.

Olen tässä siis täysin vastakkaisessa leirissä niiden kanssa, jotka haluavat rakentaa jonkinlaisen rampin Putinille ja mahdollisuuden säilyttää kasvonsa. Vertaus ensimmäisen maailmansodan Saksaan on virheellinen, koska Saksa oli Euroopan nouseva suurvalta, jolla oli realistiset mahdollisuudet yrittää kehittyä supervallaksi. Venäjän huippu sen sijaan oli joskus 50-70 -luvulla ja kaikki mittarit osoittavat nyt alaspäin.

71 tykkäystä
3 tykkäystä

Taitaa kauppa käydä Iraniin ja seuraavaksi varmaan Pohjois-Koreaan, kun ko. maat eivät muualta mitään saa ja ei ole vara olla kranttu. Iran maksaa varmasti ihan länsivaluutalla, mutta Pohjois-Korea varmaan perunoilla? Olen sitä paitsi skeptinen noiden toimitusten suhteen. Venäjällä taisi olla 17 hävittäjää valmiina toimitukseen, mutta uusien rakentaminen voi olla vähän niin ja näin sanktioiden takia.

10 tykkäystä

Voihan Venäjä ostaa takaisin Kiinalle toimitettuja ja viedä ne Iraniin. Kiinallahan on niitä reilu 20, joista puolta ei saada väitteiden mukaan ilmaan lainkaan.

2 tykkäystä

IS seurannasta " Borrell: EU:n aseet ovat loppumassa. Euroopan unionin asevarastot ovat tyhjenemässä Ukrainalle lähetettyjen ase- ja ammustoimitusten vuoksi, EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell varoittaa."

Kovastikin kummastuttaa, että koko Euroopan laajuudella ovat aseet loppumassa, väkimäärä kuitenkin 746,4 miljoonaa ja Venäjällä väkimäärä 144,1 miljoonaa tuntuu ammuksia ja aseita vain riittävän. Joku yhtälössä ei täsmää, tai sitten aseriisunta on EU:ssa mennyt liian pitkälle. Luulisi, että aseteollisuus olisi aktivoitu Ukrainan tilanteen vuoksi jo ajat sitten, onhan tuo ollut uhka euroopallekin.

17 tykkäystä

Ei enää teknisiä selityksiä. Kaasuase otettu käyttöön ja kaasutoimitukset katkaistu kunnes pakotteet puretaan. Nyt kovuutta vain Eurooppa, Venäjä on hätää kärsimässä, tämä on selkeä hätähuuto, ettei sota menekään ihan suunnitelmien mukaan, kuten tähän asti on vakuutettu. Alkaako Venäjän talouden perusta jo heilua pikkuhiljaa. Venäjähän on vakuutellut tähän asti, ettei sanktioilla ole mitään merkitystä ja että Venäjä vain vahvistuu sanktioista. Miksi vaatia tuollainen onnenautuuden tuovan järjestelyn purkua ja menettää puolet kansantalouden tuloista?

54 tykkäystä

Aika käsittämätön lausunto. EU:n ulkoasiainedustaja ei kuulu siihen jengiin, jolle asevarastoista kansallisesti raportoidaan saati edes pyynnöstä mitään kerrottaisiin. Sarjassamme joku self made ekspertti Brysselin think tank viidakossa spekuloinut jotain, jota nyt sitten kerrotaan faktana.

Siis varmasti on varastoissa tyhjää mutta vaikuttaa vähän siltä, että on pitänyt päästä sanomaan jotain vakavan kuuloista ja tehdä itsensä tärkeäksi.

23 tykkäystä

Mielenkiintoista miten historia toistaa itseään laakereiden kanssa, tosin toivottavasti tällä kertaa vain kauppasodan kautta. :grimacing:

Toisessa maailmansodassa liittoutuneet käyttivät paljon resursseja Saksan laakeritehtaiden pommittamiseen, koska oli todettu niiden olevan eräs pullonkaula kaikkien kehittyneimpien lentokoneiden tuotannossa. Saksa pystyi hajauttamaan tuotantoa ja korvaamaan puutteet laitteiden toimitusketjuissa, eli lopulta nuo pommitukset eivät tuotantoa pysäyttäneet, mutta onkin aika kyseenalaista, pystyykö Venäjä samaan kauppapakotteiden alaisena?

6 tykkäystä

Suuri osa Eurooppalaisesta “lännestä” on kellunut poliittisesti vaaleanpunavihreällä pilvellä jo pitkään, ja aseteollisuus noudattaa joko poliittista ohjausta, jolloin raha tulee veronmaksajilta, tai markkinatalouden sääntöjä.

Raskasta sotakalustoa on vaikea myydä, jos sitä haluaville sitä ei sovi kaupata, ja poliittisesti korrektit asiakkaiksi kelpaavat tahot kelluvat samalla pilvellä.

Ei näitä vehkeitä käydä kasailemassa osa-aikaista työpäivää tehden puolihuvikseen, jotta tarpeen iskiessä tuulettimeen voidaan napin painalluksella siirtyä tekemään kolmea vuoroa 24/7 useammalla linjastolla, vaan tuotantomäärien raju lisäys ottaa aikaa. Ja se voidaan tehdä vain, jos sille löytyy maksaja… esim. Euroopan teollisuuden syömähampaan pomomies Scholz ei innokkuudestaan päätellen ole viime helmikuussa moista käskyä antanut.

Pienempien paukkujen suhteen voin valistuneena arvauksenani todeta, että esim. eräs SuomAlainen patruunatehdas on painanut hommia KellOn ympäri jo pitkään, ja vaikka hinnat ovat nousseet rajusti, tavara viedään käsistä.

144 miljoonaisen maan diktaattorilla homma käy helpommin, varsinkin jos on 10 vuotta aikaa varautua tulevaan kulutukseen. Ikävä kyllä.

E: Olihan tästä uutisissakin jo viime maaliskuussa:

Tällä hetkellä koneet ase- ja patruunavalmistuksessa käyvät kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa, joten ekstrakapasiteettia ei ole.

16 tykkäystä

On varsin selvää, etteivät kykene. Kyllä ne varmaan kuulalaakereita saa tehtyä, mutta niiden laatu on sitten sitä perivenäläistä.

1 tykkäys

Venäjällä on nyt siirretty yhtä ja toista kenraalia sinne ja tänne, Kadurov meni yllättäen syrjään Tsetseeniassa ja suurimpiakin talousvaikuttajia löytäny Venäläisen liikkuvan ikkunan… Olisikohan Putin yhä enemmän vaan yksin vastuussa strategiasta.

Siellä alettiin varmaan panikoida kun Saksa raportoi kaasuvarastojen olevan lähestulkoon täynnä - ja on vasta syyskuun alku. Kazakstanilla ja Ukrainalla omat energiasuunnitelmansa auttaa Eurooppaa, Ukraina “jopa kehtasi” vastahyökätä. Nyt sitten laitettiin kaasu kiinni ja aletaan järjestää mielenosoituksia länsimaissa, mutta tuntuu että nämä ajoitettiin nyt onneksi liian aikaisin.

Nyt lännen nönnyköimpienkin poliitikkojen on todettava ettei Venäjästä ole mihinkään kumppanuuteen ja on aikaa varautua pahimpiin pakkasiin ja provokaatioihin.

Toivottavasti nämä on vain “putoavan Hitlerin” oireita. Todellisuudessa ihan spekulaatiotahan nämä vain, niinku melkein jokanen pohdinta aiheesta olipa kyseessä millainen kenraali vaan.

16 tykkäystä

Ivan Trushkinin on parempi välttää korkeita kerrostaloja ja pysyä vaan ensimmäisessä kerroksessa.

8 tykkäystä

Kävinpä tarkistamassa väittämäsi. Oman tulkintani mukaan poliittisesti EU:n suurimpien maiden päättäjät ovat jakaantuneet seuraavasti:

Left Right Independent
Spain 11 10
France 6 15
Germany 5 16
the Netherlands 2 19
Italy 7 8 6

Tuossa siis vuodesta 2000 eteenpäin pääministerin puolue vasemmisto-oikeisto akselilla, vuosissa mitattuna. Pidän liberaali-konservatiiveja ja kristillis-liberaaleja oikeistolaisina puolueina. Väittämäsi, että Euroopan maat ovat jotenkin olleet kovinkin vasemmisto-vetoisia, ei pidä paikkaansa. Ja tässä vielä kyseisten maiden puolustusbudjetin kehitys vuodesta 2000-2020 (linkki sivulle):

15 tykkäystä

Harmittaako Uniperin tilanne.
Ei hätää…

Bloombergin mielenkiintoinen raportti, mitä EU:n laittamat sanktiot tarkoittaa Venäjälle.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-05/russia-risks-bigger-longer-sanctions-hit-internal-report-warns?utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=twitter&utm_content=business&cmpid=socialflow-twitter-business&utm_medium=social

18 tykkäystä