Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

57 tykkäystä

Ylläpidolta terveisiä, pidetäänhän keskustelu itse aiheessa, eikä toisaalta myöskään mennä henkilöön. Liputustoiminto on tarkoitettu siihen, että sen kautta voi ilmaista, mikäli kokee toisen henkilön viesteissä jotain Foorumin sääntöjen vastaista.

20 tykkäystä

Oman työni kautta ymmärrän jotakin kyselytutkimusten metodologiasta. Näiden Venäjällä tehtyjen mielipidemittausten ongelmia on käsitelty laajalti. Venäjällä on tehty lakimuutos, jonka myötä pelkkä sodan kritisointi tai pelkästään termin “sota” käyttö voi johtaa huomattavaan rangaistukseen. Venäjällä on myös pitkä stalinismin ajoilta jatkuva perintö, jossa turvallisuuspalvelu kyttää omia kansalaisiaan ja jahtaa hallinnon vastustajia. Mielipiteen vapaus on kiristynyt entisestään sodan jälkeen. Nykyisissä olosuhteissa on tutkimusmetodologisesti hyvin vaikea olettaa, että ihmiset haluavat vastata rehellisesti kyselytutkimuksiin, koska he voivat pelätä, että tietoja päätyy tiedustelupalvelulle. Tärkeää huomata, mikä on tutkimusten vastausprosentti. Venäläinen sosiologi ja anti-putinisti Boris Kagarlitsky on todennut, että kyselytutkimusten vastausprosentti Venäjällä on alle 10%, jolloin kyselyissä tapahtuu valikoitumista ja edustavaa otosta populaatiosta on vaikea saada. Lakimuutosten myötä vertailukelpoisuus aiempii tutkimuksiin on myös ongelmallista, kertooko Putinin kannatuksen nousu muuttuneesta ilmapiiristä vai de facto Putinin kannatuksen kasvusta?

Toinen keskeinen ongelma on se, että vanhempien ikäpolvien keskuudessa käytetyt mediat ovat pääosin venäläisiä sanomalehtiä ja televisiokanavia, jotka Kreml otti sodan jälkeen lopullisesti hallintaansa. Merkittävällä osalla väestöstä ei siis oikeasti ole mitään käsitystä siitä, mitä Ukrainassa oikeasti tapahtuu. Tämä tulee myös ilmi vangiksi jääneiden venäläisten sotilaiden haastetteluissa, joissa sotilaat kertovat, että todellisuus Ukrainassa oli jotain täysin muuta kun he itse olettivat.

Näistä metodologisista rajoitteista huolimatta merkittävä osa venäläisistä on varmasti tietoisesti sotahulluja ja kilipäisiä nationalisteja, mutta heidän osuuden arviointi koko populaatiosta luotettavasti kyselytutkmusten perusteella on edellä mainituista syistä huomattavan vaikeaa. Samoin itse vierastan ajatusta, että yksittäisen venäläisen kusipään toimintaa kuvaavien videioiden saatteeksi jaetaan vaatimuksia viisumikiellosta. Sanonta, tyhjät tynnyrit kolisee eniten, pätee myös venäläisiin. Toki viisumikiellolle on olemassa hyviäkin perusteluja, kuten tiedustelupalvelun toiminnan rajoittaminen länsimaissa.

Ryssittelyn suhteen jokainen tehköön omat moraaliset päätöksensä, mutta tältä osin on tärkeä myös huomioida, että Venäjän tulevaisuus riippuu osaltaan maan anti-putinististen oppositiovoimien toimintamahdollisuuksista. Putin haluaa luoda käsityksen russofobiseseta lännestä, jonka myötä vain Venäjä on turvallinen paikka slaavilaisille kansoille. Jos tätä edistetään venäläisten tarpeettomalla nimittelyllä, niin en usko, että se ainakaan parantaa kilpailevien narratiivien mahdollisuuksia. Mieluummin näkisin Venäjällä kehityksen, jossa nuoret venäläiset pitävät länttä ystävänä ja Putinin ummehtunutta nationalismia vihollisena, tähän me voidaan osaltamme vaikuttaa. Noin muuten Slava Ukraini ja Putin alimpaan helvettiin. Kiitos.

45 tykkäystä

Vahvistusta odotellen… Kuva tältä videolta. On siinä olkapäällä pari tähteä mut sanooko se mitään vielä…

13 tykkäystä

Erittäin hyvin ajatuksia, täysin samaa mieltä :+1:

2 tykkäystä

Ihmisiä vaivaavat asiat ovat täysin suhteettomia Venäjän ja Ukrainan tapahtumiin nähden. Putin syöttää venäläisille täsmälleen haluamaansa narratiivia ja siihen ei yksikään länsimaa tai yksittäinen länsimainen nimittelijä voi vaikuttaa.

Onko tämän päättelyn logiikka todellakin se, että venäläisten mahdollisuus parantaa maansa suuntaa on jotenkin riippuvainen siitä, nimitteleekö joku heitä lännessä tai Ukrainassa? Ilmeisesti tämä päättelyketju on samasta lähteestä kuin se, jonka mukaan venäläisten päästäminen kaupunki- tai rantalomille Eurooppaan edistäisi jotenkin maan toisinajattelijoiden tilannetta.

Baltian ja puolan täydellinen turistiviisumikielto venäläisille, eli muiden Schengen-maiden viisumien mitätöinti, pohjaa heidän omaan kokemukseensa Venäjästä. Heitä on vaikea siitä syyttää. En ihmettele hetkeäkään, jos nämä maat pitävät ihan aidosti kymmeniä tuhansia maansa läpi Keski-Eurooppaan matkaavia turisteja myös turvallisuusuhkana. Nämäkään maat eivät silti kieltäneet perhevierailuja tai poliittisia karkureita. Toivon, että Suomessa tehtäisiin heti samat siirrot turistiviisumien suhteen.

En tiedä mistä tämä nimittelysyyttely lähti – puhutaanko vieläkin örkeistä vai jostain muusta, mutta siirrytään nyt jo eteenpäin. Nakkaapas @niko_naakka taas muutama twiitti kehiin, niin saadaan muita puheenaiheita.

38 tykkäystä

Minusta viisumikeskustelussa jotkut ovat ihan väärillä linjoilla. Emme taistele venäläisten sieluista enää vaan nyt taistellaan Z-Venäjää vastaan, jonka viimeiset siirrot länsimaita vastaan ovat olleet avoin energiasotajulistus ja Ruski Mir- ilmoitus. Nähtäväksi jää onko Suomi yksi heikko lenkki eli jälkisuomettuneena maana jätämmekö liittymättä balttien ja puolalaisten viisumirintamaan? Tilannehan on se, että Venäjä ei voi voittaa muuten kuin länsimaalaisten antaessa periksi Ruski Mir-ideologialle. Z-Venäjän länsimaiset kannattajat ja muut periksiantajat eivät osaa ajatella mihin se johtaa.

TV:stä tutun naapurimielipidevaikuttajan mukaan tosin venäläiset eivät mitään viisumeja edes tarvitse. Tässä asiassa mekin voisimme häntä uskoa.

11 tykkäystä

Löytyy sieltä Venäjältä niitäkin, jotka tekevät jotain ja vastustavat avoimesti Putinia ja hänen sotaretkeään.

67 tykkäystä

-Eli niinku luulivat että kun lähtevät rynkyn kanssa tappamaan ihmisiä niin luulivat eivät oikeastaan lähteneet tappamaan ihmisiä. Eli uskoivat että rynkyllä esim istutetaan rauhakukkia maahan tms?
-Melko alli-kehittyneenä pidät Venäläistä aikuista miestä joka noin ajattelisi.

12 tykkäystä

Varmaan samanlainen tilanne kuin täällä aikanaan, kun kuvittelivat että marssitaan muutamassa päivässä Helsinkiin. Ei tuo mikään lieventävä tekijä ole, mitäs läksit sinne ja nirri pois.

12 tykkäystä

Vanhat sedät tykkää tarinoida. Niin minäkin ja koko ajan vain enemmän. Kutsutaan tätä vaikka henkilökohtaiseksi perspektiiviksi Euroopan turvallisuustilanteeseen ja Venäjän aggressioihin :slight_smile:

Isäni kuoltua pari vuotta sitten tajusin, että seuraavaksi onkin sitten minun ja sisarusteni vuoro. Jostain syystä innostuin silloin myös sukuni historian selvittämisestä. Verkossa on parikin palvelua, joihin ihmiset sukujen tietoja kirjaavat ja nämä, sekä 1800-luvulta peräisin oleva irtokantinen raamattu muistiinpanoineen saivat hieman innostumaan aiheesta. Aion jatkaa tätä selvitystyötä vielä myöhemmin ja suosittelen samaa kaikille, myös vähän nuoremmille.

Jo aiemmin edesmenneen äitini puolelta suvun juuret olivat melko hyvin tiedossa ja ulottuivat aina 1600-luvulle, mutta isäni puolelta vastaava tieto selvisi vuosisatojen taakse vasta netin avulla. Iso yllätys oli, että minulle melko tuntemattomasta suvusta selvisi juuret isovihaa edeltävään aikaan.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan mieleen tuli tietenkin isoisä. Isäni kuoltua perin myös isoisäni sotapäiväkirjoja ja mitaleita eri taisteluista, joissa tiesin hänen olleen ja lopulta haavoittuneen.

Pitkä alustus ja vähän asiaakin…

Olen ymmärtääkseni olemassa ainoastaan siitä syystä, että esi-isäni perheineen pääsi pakenemaan venäläisiä Pohjanmaalta isovihan aikaan n. 1710. Kuvaukset tapahtumista olivat järkyttäviä. Elämästä Suomessa Venäjän vallan alla luin jotain viimeksi lukiossa ja siitä on aikaa vuosikymmeniä. Palauttelin vielä kirjojen avulla isovihan järkyttävää historiaa mieleeni. Raiskauksia, tappamista, kidutusta lasten nähden ja kaiken järjestelmällistä tuhoamista ja polttamista. Eipä ole moni asia muuttunut yli 300 vuodessa.

Seuraavana tulikin sitten pikkuviha (1742) , jolloin venäläiset jälleen asialla. Tällä kertaa venäläisten hävitysvimma koski lähinnä Itä-Suomea ja kesti vain pari vuotta, mutta yhden esi-isäni kohdalta löytyy merkintä perheen muutosta Helsingistä, tai oikeastaan alueen maaseudulta, Pohjanmaalle pikkuvihan takia.

Seuraavana vuorossa Suomen sota (1808-1809) ja Venäjä halusi jälleen liittää Suomen osaksi Venäjää ja siinä onnistuikin. Suomi sai kuitenkin autonomian ja venäläisten imperialismi tyydyttyi pitkäksi aikaa. Tuolta ajalta kertomuksista löytyi melko paljon positiivisia kommentteja. Sairauksia toki oli paljon ja nälänhätä 1860-luvulla.

Kommenttien määrä lisääntyi sukuhistoriassa huomattavasti 1800-luvun lopulla. Mutta kuinka ollakaan, taas oli venäläiset imperialistivalloittajat esittämässä vaatimuksia. 1894 alkanutta aikaa kutsuttiin sortokaudeksi ja se alkoi Venäjän viimeisen keisarin (Nikolai II) halusta liittää monet erilliset kansat, myös Suomen, tiiviimmin osaksi Venäjää.

En jatka enää ensimmäiseen maailmansotaan, itsenäistymiseen tai toiseen maailmansotaan, jonka jo mainitsinkin, mutta sanon ihan suoraan. Venäjä ja venäläiset ovat näytelleet omankin sukuni historiassa valtavaa roolia suvun ja esi-isieni käänteissä. Isoisäni selvisi sodasta, mutta ryssä tappoi kaksi hänen nuorempaa veljeään. Moni omassa suvussani on vuosisatojen varrella menettänyt kotinsa, henkensä, perheensä tai toimeentulonsa Venäjän takia.

Nyt kun tätä tähän kirjoittelin yrittäen säilyttää jonkinlaisen punaisen langan ajattelin, että jo on perkele. Minulla ja tämän suvun jäsenillä on historian valossa oikeus nimitellä venäläisiä miksi perkeleiksi lystään ja siitä saa kuka tahansa olla mitä mieltä hyvänsä. Ja oma sukuni ei ole mikään poikkeus Suomessa. Enkä muuten edes nimittele.

156 tykkäystä

Hyvä kirjoitus, oma Isänikin kuoli n. 3 vuotta sitten
Äitini, joka siis elää, Isä kuoli sodassa kun Äitini oli 2 vuotias, on aina sanonut venäläisiä ryssiksi, enkä minä ainakaan voi häntä siitä moittia, jopa päin vastoin.
Miten minut siis on kasvatettu :thinking:…no fakta pohjalta :smiley: :+1:

Sitten vielä naapuritaloon muutti niitä samoja …tanan tapauksia, mutta nyt niiden autot on Suomi-kilvissä ja isot maasturit ovat kai nurkan takana, mutta kyllä ne erottaa.

16 tykkäystä

Ihan yhtä tarkkaa tietoa ei ole suvusta mutta Venäläiset ne varmaan minunkin olemassaoloon vaikuttivat sillä isoäiti on Karjalan evakkoja, eli äitini tuskin olisi koskaan isääni tavannut ellei perhe olisi Venäjän myötävaikutuksella enemmän tai vähemmän pakkosiirretty pääkaupunkiseudulle sodan alta… Ei, en silti anna tästä kiitoksia, sen verran hapokasta oli äidin puolelta isovanhempien jutut tuosta ajasta. Isoisä aikoinaan kertoi myös jonkin verran tarinoita siitä miten venäläisten määrää maailmassa oli mukana vähentämässä… ja onnistui siltä keikalta hengissä selviämään ja yli 90 vuotta saamaan kasaan ennenkuin aika jätti.

17 tykkäystä

Näin sitä reippaasti mennään, tosin isolla riskillä

(itselläni muuten laskee herkästi twitter videoiden resoluutio alas jos katson niitä viestiin sulautettuna)

20 tykkäystä

Tämä keskustelu ei mitenkään sulje pois sotarikollisten tuomitsemista tai Ukrainan tukemista. Propaganda toimii vain tiettyyn rajaan asti. Lopultahan Neuvostoliitossakin kaikki tiesivät, että puolueen virallinen totuus suunnitelmataloudesta ei vastaa todellisuutta. Ihminen ei ole vain tiedon passiivinen vastaanottaja. Kremlin narratiiveja lännestä voidaan punnita omaa kokemusta vasten ja siksi en näe toivottavana asenneilmapiiriä, jossa päätä auotaan jollekin vain sillä perusteella, että on venäläinen. Ne päänaukomiset voi kyllä kaikin mokomin kohdistaa sodan aktiivisiin tukijoihin ja Z-jengiin. Lännessäkin voidaan osaltaan vaikuttaa siihen, että Venäjällä on tulevaisuudessa mahdollisuus sellaiselle poliittiselle projektille, joka ei perustu paranoidiin lännen pelkoon, eristäytymiseen ja omaa paskanhajua ihannoivaan venäläiseen nationalismiin. Se on Suomen viennin ja maantietellisen asemankin kannalta tärkeää. Viisumipolitiikan osalta toivon, että se tehdään turvallisuusuhkakuvat punniten. Tätä postausta motivoi se, että työkaveri sattuu olemaan anti-putinisti venäläinen, joka saa välillä paskaa niskaansa. Tämä tästä osaltani ja samaa mieltä siitä, että jatketaan ketjun pääteeman äärellä.

7 tykkäystä

Tuollaiselle väitteelle ei ole koko Venäjän historian ajalta syntynyt ensimmäistäkään todistetta. Sinisilmäisyydellä on saatu aiikaiseksi vain ei-toivottuja vieraita idästä. Sadut kannattaa nyt unohtaa.

Venäjälle jäi tällä viimeisimmällä kerralla lukuisten Suomalaisten yhtiöiden tehtaat ja myös meidän veronmaksajien omaisuutta esim. Fortumin osalta.

Suomi pärjäsi huomattavasti paremmin viennin monipuolistuttua 60- ja 70-lukujen jälkeen. Sitä ennen Venäjän bilateraalikauppa yksipuolisti vientiteollisuutta ja siitäkin taisi olla lopulta enemmän vahinkoa kuin hyötyä Suomen kehitykselle.

Emme tarvitse Venäjää mihinkään ja viimeistään tämän vuoden opetus pitäisi olla, ettei parempiin kauppasuhteisiin pidä edes pyrkiä. Tulee jos on tullakseen, mutta sitä ennen Venäjällä pitää muuttua moni asia. Venäjällä ei ole edes juuri mitään annettavaa, siis sellaista, mitä se ei voisi käyttää jälleen tarpeen tullen aseena. Tehtaita venäläisille ei kannata lähteä enää ilmaiseksi rakentamaan.

Unohdetaan suosilla koko juttu ja keskitytään kaupan kehittämiseen demokratioiden kanssa. :slight_smile: Yksittäinen anti-putinisti voi olla ihan hyvä ihminen, mutta hän varmasti ymmärtää pienen pohdinnan jälkeen miksi moni voi suhtautua venäläisiin varauksella.

39 tykkäystä

Mielenkiintoista seurata miten tämä etenee. Melko vaarallista toimintaa, mutta hieno juttu että tällaisia alkaa nousemaan esille! Kuinkahan monta näistä vielä hengissä/vapaana 2kk päästä.

4 tykkäystä

Olisiko tällä kerralla syytä vain odotella, josko Venäjän suunnalta alkaa joskus tulevaisuudessa tulla sellaisia signaaleja, joihin demokratioiden on syytä tarttua ja raottaa yhteistyön portteja.
Jos ei tule, niin pitäköön tunkkinsa.

6 tykkäystä

Rheinmetall ei ole ainoa yhtiö, joka on kiertänyt sanktioita. Kamil kertoo toisesta yrityksestä, jonka tuotteilla rakennettiin Venäläisten mannertenvälisiä ohjuksia.

17 tykkäystä

Ongelma minusta on, että sieltä tuli niitä signaaleja ja niihin tartuttiin oikein isolla kädellä. Ja miten kävikään: Alaskirjauksia alaskirjausten perään. Luotto taitaa olla niin rapautunut, ettei sitä pitkään aikaan saada korjattua. Tulee sitten millaisia signaaleja hyvänsä.

14 tykkäystä