Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Ihmisiä vaivaavat asiat ovat täysin suhteettomia Venäjän ja Ukrainan tapahtumiin nähden. Putin syöttää venäläisille täsmälleen haluamaansa narratiivia ja siihen ei yksikään länsimaa tai yksittäinen länsimainen nimittelijä voi vaikuttaa.

Onko tämän päättelyn logiikka todellakin se, että venäläisten mahdollisuus parantaa maansa suuntaa on jotenkin riippuvainen siitä, nimitteleekö joku heitä lännessä tai Ukrainassa? Ilmeisesti tämä päättelyketju on samasta lähteestä kuin se, jonka mukaan venäläisten päästäminen kaupunki- tai rantalomille Eurooppaan edistäisi jotenkin maan toisinajattelijoiden tilannetta.

Baltian ja puolan täydellinen turistiviisumikielto venäläisille, eli muiden Schengen-maiden viisumien mitätöinti, pohjaa heidän omaan kokemukseensa Venäjästä. Heitä on vaikea siitä syyttää. En ihmettele hetkeäkään, jos nämä maat pitävät ihan aidosti kymmeniä tuhansia maansa läpi Keski-Eurooppaan matkaavia turisteja myös turvallisuusuhkana. Nämäkään maat eivät silti kieltäneet perhevierailuja tai poliittisia karkureita. Toivon, että Suomessa tehtäisiin heti samat siirrot turistiviisumien suhteen.

En tiedä mistä tämä nimittelysyyttely lähti – puhutaanko vieläkin örkeistä vai jostain muusta, mutta siirrytään nyt jo eteenpäin. Nakkaapas @niko_naakka taas muutama twiitti kehiin, niin saadaan muita puheenaiheita.

38 tykkäystä

Minusta viisumikeskustelussa jotkut ovat ihan väärillä linjoilla. Emme taistele venäläisten sieluista enää vaan nyt taistellaan Z-Venäjää vastaan, jonka viimeiset siirrot länsimaita vastaan ovat olleet avoin energiasotajulistus ja Ruski Mir- ilmoitus. Nähtäväksi jää onko Suomi yksi heikko lenkki eli jälkisuomettuneena maana jätämmekö liittymättä balttien ja puolalaisten viisumirintamaan? Tilannehan on se, että Venäjä ei voi voittaa muuten kuin länsimaalaisten antaessa periksi Ruski Mir-ideologialle. Z-Venäjän länsimaiset kannattajat ja muut periksiantajat eivät osaa ajatella mihin se johtaa.

TV:stä tutun naapurimielipidevaikuttajan mukaan tosin venäläiset eivät mitään viisumeja edes tarvitse. Tässä asiassa mekin voisimme häntä uskoa.

11 tykkäystä

Löytyy sieltä Venäjältä niitäkin, jotka tekevät jotain ja vastustavat avoimesti Putinia ja hänen sotaretkeään.

67 tykkäystä

-Eli niinku luulivat että kun lähtevät rynkyn kanssa tappamaan ihmisiä niin luulivat eivät oikeastaan lähteneet tappamaan ihmisiä. Eli uskoivat että rynkyllä esim istutetaan rauhakukkia maahan tms?
-Melko alli-kehittyneenä pidät Venäläistä aikuista miestä joka noin ajattelisi.

12 tykkäystä

Varmaan samanlainen tilanne kuin täällä aikanaan, kun kuvittelivat että marssitaan muutamassa päivässä Helsinkiin. Ei tuo mikään lieventävä tekijä ole, mitäs läksit sinne ja nirri pois.

12 tykkäystä

Vanhat sedät tykkää tarinoida. Niin minäkin ja koko ajan vain enemmän. Kutsutaan tätä vaikka henkilökohtaiseksi perspektiiviksi Euroopan turvallisuustilanteeseen ja Venäjän aggressioihin :slight_smile:

Isäni kuoltua pari vuotta sitten tajusin, että seuraavaksi onkin sitten minun ja sisarusteni vuoro. Jostain syystä innostuin silloin myös sukuni historian selvittämisestä. Verkossa on parikin palvelua, joihin ihmiset sukujen tietoja kirjaavat ja nämä, sekä 1800-luvulta peräisin oleva irtokantinen raamattu muistiinpanoineen saivat hieman innostumaan aiheesta. Aion jatkaa tätä selvitystyötä vielä myöhemmin ja suosittelen samaa kaikille, myös vähän nuoremmille.

Jo aiemmin edesmenneen äitini puolelta suvun juuret olivat melko hyvin tiedossa ja ulottuivat aina 1600-luvulle, mutta isäni puolelta vastaava tieto selvisi vuosisatojen taakse vasta netin avulla. Iso yllätys oli, että minulle melko tuntemattomasta suvusta selvisi juuret isovihaa edeltävään aikaan.

Venäjän hyökätessä Ukrainaan mieleen tuli tietenkin isoisä. Isäni kuoltua perin myös isoisäni sotapäiväkirjoja ja mitaleita eri taisteluista, joissa tiesin hänen olleen ja lopulta haavoittuneen.

Pitkä alustus ja vähän asiaakin…

Olen ymmärtääkseni olemassa ainoastaan siitä syystä, että esi-isäni perheineen pääsi pakenemaan venäläisiä Pohjanmaalta isovihan aikaan n. 1710. Kuvaukset tapahtumista olivat järkyttäviä. Elämästä Suomessa Venäjän vallan alla luin jotain viimeksi lukiossa ja siitä on aikaa vuosikymmeniä. Palauttelin vielä kirjojen avulla isovihan järkyttävää historiaa mieleeni. Raiskauksia, tappamista, kidutusta lasten nähden ja kaiken järjestelmällistä tuhoamista ja polttamista. Eipä ole moni asia muuttunut yli 300 vuodessa.

Seuraavana tulikin sitten pikkuviha (1742) , jolloin venäläiset jälleen asialla. Tällä kertaa venäläisten hävitysvimma koski lähinnä Itä-Suomea ja kesti vain pari vuotta, mutta yhden esi-isäni kohdalta löytyy merkintä perheen muutosta Helsingistä, tai oikeastaan alueen maaseudulta, Pohjanmaalle pikkuvihan takia.

Seuraavana vuorossa Suomen sota (1808-1809) ja Venäjä halusi jälleen liittää Suomen osaksi Venäjää ja siinä onnistuikin. Suomi sai kuitenkin autonomian ja venäläisten imperialismi tyydyttyi pitkäksi aikaa. Tuolta ajalta kertomuksista löytyi melko paljon positiivisia kommentteja. Sairauksia toki oli paljon ja nälänhätä 1860-luvulla.

Kommenttien määrä lisääntyi sukuhistoriassa huomattavasti 1800-luvun lopulla. Mutta kuinka ollakaan, taas oli venäläiset imperialistivalloittajat esittämässä vaatimuksia. 1894 alkanutta aikaa kutsuttiin sortokaudeksi ja se alkoi Venäjän viimeisen keisarin (Nikolai II) halusta liittää monet erilliset kansat, myös Suomen, tiiviimmin osaksi Venäjää.

En jatka enää ensimmäiseen maailmansotaan, itsenäistymiseen tai toiseen maailmansotaan, jonka jo mainitsinkin, mutta sanon ihan suoraan. Venäjä ja venäläiset ovat näytelleet omankin sukuni historiassa valtavaa roolia suvun ja esi-isieni käänteissä. Isoisäni selvisi sodasta, mutta ryssä tappoi kaksi hänen nuorempaa veljeään. Moni omassa suvussani on vuosisatojen varrella menettänyt kotinsa, henkensä, perheensä tai toimeentulonsa Venäjän takia.

Nyt kun tätä tähän kirjoittelin yrittäen säilyttää jonkinlaisen punaisen langan ajattelin, että jo on perkele. Minulla ja tämän suvun jäsenillä on historian valossa oikeus nimitellä venäläisiä miksi perkeleiksi lystään ja siitä saa kuka tahansa olla mitä mieltä hyvänsä. Ja oma sukuni ei ole mikään poikkeus Suomessa. Enkä muuten edes nimittele.

156 tykkäystä

Hyvä kirjoitus, oma Isänikin kuoli n. 3 vuotta sitten
Äitini, joka siis elää, Isä kuoli sodassa kun Äitini oli 2 vuotias, on aina sanonut venäläisiä ryssiksi, enkä minä ainakaan voi häntä siitä moittia, jopa päin vastoin.
Miten minut siis on kasvatettu :thinking:…no fakta pohjalta :smiley: :+1:

Sitten vielä naapuritaloon muutti niitä samoja …tanan tapauksia, mutta nyt niiden autot on Suomi-kilvissä ja isot maasturit ovat kai nurkan takana, mutta kyllä ne erottaa.

16 tykkäystä

Ihan yhtä tarkkaa tietoa ei ole suvusta mutta Venäläiset ne varmaan minunkin olemassaoloon vaikuttivat sillä isoäiti on Karjalan evakkoja, eli äitini tuskin olisi koskaan isääni tavannut ellei perhe olisi Venäjän myötävaikutuksella enemmän tai vähemmän pakkosiirretty pääkaupunkiseudulle sodan alta… Ei, en silti anna tästä kiitoksia, sen verran hapokasta oli äidin puolelta isovanhempien jutut tuosta ajasta. Isoisä aikoinaan kertoi myös jonkin verran tarinoita siitä miten venäläisten määrää maailmassa oli mukana vähentämässä… ja onnistui siltä keikalta hengissä selviämään ja yli 90 vuotta saamaan kasaan ennenkuin aika jätti.

17 tykkäystä

Näin sitä reippaasti mennään, tosin isolla riskillä

(itselläni muuten laskee herkästi twitter videoiden resoluutio alas jos katson niitä viestiin sulautettuna)

20 tykkäystä

Tämä keskustelu ei mitenkään sulje pois sotarikollisten tuomitsemista tai Ukrainan tukemista. Propaganda toimii vain tiettyyn rajaan asti. Lopultahan Neuvostoliitossakin kaikki tiesivät, että puolueen virallinen totuus suunnitelmataloudesta ei vastaa todellisuutta. Ihminen ei ole vain tiedon passiivinen vastaanottaja. Kremlin narratiiveja lännestä voidaan punnita omaa kokemusta vasten ja siksi en näe toivottavana asenneilmapiiriä, jossa päätä auotaan jollekin vain sillä perusteella, että on venäläinen. Ne päänaukomiset voi kyllä kaikin mokomin kohdistaa sodan aktiivisiin tukijoihin ja Z-jengiin. Lännessäkin voidaan osaltaan vaikuttaa siihen, että Venäjällä on tulevaisuudessa mahdollisuus sellaiselle poliittiselle projektille, joka ei perustu paranoidiin lännen pelkoon, eristäytymiseen ja omaa paskanhajua ihannoivaan venäläiseen nationalismiin. Se on Suomen viennin ja maantietellisen asemankin kannalta tärkeää. Viisumipolitiikan osalta toivon, että se tehdään turvallisuusuhkakuvat punniten. Tätä postausta motivoi se, että työkaveri sattuu olemaan anti-putinisti venäläinen, joka saa välillä paskaa niskaansa. Tämä tästä osaltani ja samaa mieltä siitä, että jatketaan ketjun pääteeman äärellä.

7 tykkäystä

Tuollaiselle väitteelle ei ole koko Venäjän historian ajalta syntynyt ensimmäistäkään todistetta. Sinisilmäisyydellä on saatu aiikaiseksi vain ei-toivottuja vieraita idästä. Sadut kannattaa nyt unohtaa.

Venäjälle jäi tällä viimeisimmällä kerralla lukuisten Suomalaisten yhtiöiden tehtaat ja myös meidän veronmaksajien omaisuutta esim. Fortumin osalta.

Suomi pärjäsi huomattavasti paremmin viennin monipuolistuttua 60- ja 70-lukujen jälkeen. Sitä ennen Venäjän bilateraalikauppa yksipuolisti vientiteollisuutta ja siitäkin taisi olla lopulta enemmän vahinkoa kuin hyötyä Suomen kehitykselle.

Emme tarvitse Venäjää mihinkään ja viimeistään tämän vuoden opetus pitäisi olla, ettei parempiin kauppasuhteisiin pidä edes pyrkiä. Tulee jos on tullakseen, mutta sitä ennen Venäjällä pitää muuttua moni asia. Venäjällä ei ole edes juuri mitään annettavaa, siis sellaista, mitä se ei voisi käyttää jälleen tarpeen tullen aseena. Tehtaita venäläisille ei kannata lähteä enää ilmaiseksi rakentamaan.

Unohdetaan suosilla koko juttu ja keskitytään kaupan kehittämiseen demokratioiden kanssa. :slight_smile: Yksittäinen anti-putinisti voi olla ihan hyvä ihminen, mutta hän varmasti ymmärtää pienen pohdinnan jälkeen miksi moni voi suhtautua venäläisiin varauksella.

39 tykkäystä

Mielenkiintoista seurata miten tämä etenee. Melko vaarallista toimintaa, mutta hieno juttu että tällaisia alkaa nousemaan esille! Kuinkahan monta näistä vielä hengissä/vapaana 2kk päästä.

4 tykkäystä

Olisiko tällä kerralla syytä vain odotella, josko Venäjän suunnalta alkaa joskus tulevaisuudessa tulla sellaisia signaaleja, joihin demokratioiden on syytä tarttua ja raottaa yhteistyön portteja.
Jos ei tule, niin pitäköön tunkkinsa.

6 tykkäystä

Rheinmetall ei ole ainoa yhtiö, joka on kiertänyt sanktioita. Kamil kertoo toisesta yrityksestä, jonka tuotteilla rakennettiin Venäläisten mannertenvälisiä ohjuksia.

17 tykkäystä

Ongelma minusta on, että sieltä tuli niitä signaaleja ja niihin tartuttiin oikein isolla kädellä. Ja miten kävikään: Alaskirjauksia alaskirjausten perään. Luotto taitaa olla niin rapautunut, ettei sitä pitkään aikaan saada korjattua. Tulee sitten millaisia signaaleja hyvänsä.

14 tykkäystä

Luulen että ainakin aluksi odotellaan päättäjien vaihtamista. Sitten seuraava askel on tosiaan odotella jonkinlaista positiivista kehitystä. Eli ei kannata pidättää hengitystä oli asiasta mitä mieltä tahansa.

Mutta samalla on myös jo olemassa mielenkiintoisia signaaleja. Venäjältä poistunut helmikuun lopun jälkeen n.250k henkeä, jotka eivät siedä nykyistä hallintoa. Suurimmaksi osaksi kyse nuorista akateemisen koulutuksen saaneista sekä erittäin aktiivisista toimijoista. Moni näistä päätynyt Georgia (aiemmin Gruusia- ei näissä oikein tahdo pysyä perässä kun nimet muuttuvat). Economistissa oli elokuussa juttu heistä. Hyvä myös muistaa kaikki, jotka poistuivat ennen tätä, koska näkivät mikä Putinin hallinto on. Hyvä kysymys miettiä mitä nämä ihmiset voivat saada aikaan Venäjällä (heillä kuitenkin perhettä ja sukua edelleen Venäjällä)? Jos nämä ihmiset onnistuvat pääsemään valtaan, muutos voi olla hämmästyttävän nopea.

Historia ei ole tae tulevasta pätee tässäkin.

Ei monikaan maa ollut kovinkaan ihailtava nykypäivän standardeilla 100v. sitten (tai edes 50v. sitten).

Mutta kuten sanottua ensin pitäisi tuon nykyisen hallinnon poistua vallasta ja tämän uskon olevan ehdoton edellytys ennenkuin suhteet palautuvat (ja toki tuon sodan loputtava, mutta sen suhteen on nyt paljon positiivisia signaaleja, eli Ukraina tekee siinä todella merkittävää työtä).

2 tykkäystä

Kertoisitko miten? Neuvostoliiton sortumisen jälkeen lähes kaikkea on kokeiltu, mutta mikään ei ole auttanut. Toistaiseksi kaikki on kopsahtanut läntisille yrityksille ja itsenäisille valtioille omaan nilkkaan.

Mitä pitäisi tehdä?

2 tykkäystä

Venäjälle tuskin enää investoidaan pääomia ja tehtaita Euroopasta, mutta idän kauppa on ollut Euroopalle niin kannattavaa, että sitä on tehty jopa täysin vauhtisokeasti muun muassa myymällä sotateknologiaa Venäjälle. Kaupalliset intressit kauppasuhteiden palauttamiselle ovat valtavat, siksi idänkauppaan ja energian ostoon Venäjältä luultavasti palataan sodan päättymisen jälkeen. Energian osalta tuskin aivan samalla mittakaavalla. Täysin taloudellisesti eristettyjä valtioita ei pahemmin ole, Pohjois-Korea lähimpänä, eikä Venäjäkään ole täysin eristetty edes tällä hetkellä. Monilla Venäjän vientisektoreiden oligarkeilla on vahvat kaupalliset intressit länteen, joka nähtiin esim. Lukoilin tapauksessa sodan alussa.

Jonkinlaisten kaupallisten suhteiden palautuminen on todennäköistä, mutta Venäjän poliittista kehitystä on vaikea ennustaa. Putinin jälkeiset olosuhteet voivat olla kaaottiset. Nykyäänhän koko järjestelmä perustuu Putinin henkilökulttiin. Jopa jonkinlainen geopoliittinen romahdus on mahdollinen jos separatistiset pyrkimykset saa tuulta alleen Tsetseniassa, Etelä-Ossetiassa ja muissa etnisesti ei niin isovenäläisissä liittotasavalloissa. Järjestelmäkriisi on tilanne, jossa voi syntyä jotain uutta. Se mitä lopulta syntyy riippuu, siitä mitkä poliittiset voimat onnistuvat parhaiten käyttämään olosuhteita hyväkseen. Siksi lännen kannattaa osaltaan tukea Venäjän demokratiamielisiä medioita ja vaikuttajia, joita esimerkiksi Garri Kasparov edustaa. Demokraattisen kehityksen ja kansalaisvapauksien tukijoita löytyy Venäjän suurten kaupunkien koulutetusta nuoresta väestöstä ja taloudellisia intressejä vienitsektoreilta, siksi jonkinlaisen demokraattisen ja länteen myönteisesti suhtautuvan liittouman voitto on yksi mahdollisuus, vaikka se ei ehkä ole todennäköisin.

13 tykkäystä

Etelä-Ossetia on Georgiaa, ei Venäjää.

6 tykkäystä

Aiheellinen korjaus, kyseessä olisi siis Etelä-Ossetian palauttaminen Georgiaan, sehän on nyt käytännössä Venäjän nukketasavalta, jossa on venäläisjoukkoja.

4 tykkäystä