Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Jos olisi todellista tahtoa, niin kyllä ne keinotkin löytyisivät esim. todetaan, että tietojärjestelmän päivityksestä johtuen uusia viisumeita ei juuri nyt kyetä myöntämään eikä niiden oikeellisuutta pystytä tarkistamaan rajalla tai vedotaan siihen, että puomit ovat menneet epäkuntoon ja varaosat saapuvat vasta viikon päästä tai joku pelikaani turbiiniin tyyppinen vedätys. Ihan sama miten homma hoidetaan kunhan lopetattaisiin tämä vetkuttelu.

Kyllä ne venäläisetkin tajunneet, että Suomen kautta on reitti auki eurooppaan. En ymmärrä miksi venäläiset e-urheilijat saavat ylipäänsä osallistua kilpailuihin, vaikka perinteisellä puolella osallistuminen kielletty lähes kokonaan, mutta tässä hyvä esimerkki miten homma toimii käytännössä:

8 tykkäystä

Toisen maailmansodan alkaessa Eurooppa kärvisteli laman jälkilöylyissä. Juutalaisia syytettiin rahojen käärimisestä oikeastaan ympäri Eurooppaa, myöskin rapakon takana. Kuitenkin juuri Saksa sai toimintansa takia lopulta kaikki syyt niskoilleen antisemitismistä. Jälkeenpäin ajatellen Saksa sai lopulta kärsiä toimistaan pitkään ja kaikki, jotka jollain tavalla liittyivät Saksan avittamiseen saivat vähintään pysyvän mainehaitan.

Nykyisessä tilanteessa siviileihin kohdistuvat hirvittävät rikokset selviävät lopulta vasta pitkän ajan jälkeen. Venäläisten poliitikkojen ulostuloista saadaan vahvistusta sille, että meneillään on kansanmurha. Ukrainalaiset pitäisi hävittää ja koko kansan olemassaolo tuhota lopullisesti. Muu maailma ei vihaa Ukrainalaisia, ei syytä heitä mistään. Venäjä on tässä lopulta yksin. Ne yritykset, urheilijat ja monet nettiin turinoivat kansalaiset, jotka Venäjän toiminnan hyväksyvät, eivät näe kovin pitkälle. Myrskyn jälkeen lopulta katsotaan, että ketkä tätä kansanmurhaa tukivat joko rahallisesti, poliittisesti, tai hiljaisesti hyväksymällä. Tässä vaiheessa Venäjältä saaduissa seteleissä voi olla punertava väri. Venäjän sotaa tukevia kommentteja kaivetaan netin syövereistä vielä kymmenien vuosien jälkeen.

20 tykkäystä
53 tykkäystä

E-sports ja datailijat ylipäätään on harmillisen omassa kuplassaan, todellisuus lähinnä ahdistaa niin on helpompi laittaa silmät kiinni. E-sports on se “pakotie” oikeasta maailmasta. Itellä on tästä karvasta kokemusta. Silloin kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ehdotin tulisesti bannia kaikille Venäläisille e-sports -kilpailuista kunnes lopettavat hyökkäyksen ja yllätyksekseni kohtasin älytöntä vihaa lähinnä millainen ihmisperse olen. Rasisti jopa. Suu pyöreänä luin kommentteja kuten “se on vain Putin” jo helmikuun lopussa. Se oli opettavaista Eurooppalaisestakin solidaarisuudesta (luonnollisesti nämä mielensäpahoittajat oli keski- ja etelä-euroopasta).

Eikä tuo harmiksi rajoitu edes e-sportsiin. Kun jääkiekossa tuli puhe että Venäjä banniin MM-kisoista, suomalaiset Ristot oli että “ei sekoiteta politiikkaa urheiluun” ja sekin oli silmiä avaavaa. Ihmiset on kujalla. Suomen maajoukkueeseen ois ehdottomasti pitäny ottaa tyypit jotka edelleen pelasi KHL:ssä “kun eihän se niitten vika oo”.

Puhumattakaan kun NHL ilmoitti että World Cupiin otetaan Venäläiset urheilijat, tälle oli yllättävän paljon Ristoja (nimi heitetty päästä) huutamassa miten he ansaitsevat paikkansa eikä heillä ole mitään tekemistä Ukrainan kanssa.

Ahdistaa kun tuntuu että sellainen “me-henki” ja solidaarisuus jopa Suomessa ei ole niin laajaa mitä omissa pilvilinnoissa kuvitteli. Tai sitten se on taas se saatanan some mikä saa peikot esiin luolistaan.

31 tykkäystä

Igor Sushkolta lukuja liikekannallepanosta, paljonko tarve olisi ja paljonko tähän mennessä onnistuttu rekryämään. Tiedä sitten lähdetiedon luotettavuutta. Ei siinä kauaa ole aikaa koulutella, mutta videoiden perusteellahan venäläiset miehet näyttävät hyvin “valmiilta”.

6 tykkäystä
13 tykkäystä

Kallakselta epävirallista tukea Nafolle.

Muutenkin kyllä viime viikkojen asialausunnot on olleet sellaisia, että olispa meidän pääministerinä.

49 tykkäystä

Ei hetkauta nuo muutamat kutsunta-protestit, eikä herätä mitään sympatioita. 7kk on pysynyt naamat kiinni, ja nyt hieman harmittaa kun wannabe-tsaari saattaa kutsua aseisiin. Pakeneminen ulkomaille on kulttuurista kumpuavaa vastuuttomuutta, muualle katsomista.

Ainoa keino on länsimaidet massiiviset sanktiot ja rajojen sulkeminen venäläisturisteilta. Lapioikoot oman p*skansa ja laittakoon yhteiskuntansa kuntoon. Vain sulkemalla Venäjä kaikesta, voi paine maassa kasvaa ja vuosien myötä parantaa yhteiskunnan tilannetta tai sitten ei. Venäläiset Euroopassa ovat selkeä turvallisuusuhka vaikka sitä ei haluta sanoa meillä ääneen.

Venäjän nuorison ajatuksia Ukrainasta on postailtu tänne aiemmin, tämä video on julkaistu keväällä 2022, voitu kuvata aiemmin.

21 tykkäystä

Lisää videoita Dagestanista

11 tykkäystä

:face_with_raised_eyebrow:

29 tykkäystä

Syyrian tilanne tietysti liittyy Euroopan turvallisuustilanteeseen monella tapaa ja se liittyy varsinkin Venäjän aggressioihin. Joka tapauksessa ei mitenkään voine päätyä siihen, että Syyrian tilanne on ainakaan yksin Yhdysvaltojen ja Israelin syytä kuten aluksi esitit. USA:lla on toki valtapyrkimyksiä. Yhdysvallat halusi joko syrjäyttää Assadin (jos muistan oikein niin oli julkulausuttu että Assad pitää saada syrjäytetyksi) tai ehkäpä myöhemmin vähintään pakottaa Assadin neuvottelupöytään. Yhdysvaltojen ja Venäjän tavoitteet olivat vastakkaisia.

Syyrian sisällissota lähti liikkeelle kuitenkin arabikeväästä seuranneesta kansannoususta, joka ei ollut USA:n tai Israelin masinoima. Tai ainakin sellaisen väitteen todistaminen olisi uutta (varmaan pro-Putin-miehet voi näin väittää toki, mutta niiden väitteillä ei ole minun silmissä ole uskottavuutta enää).

En väitä olevani Syyrian tilanteen paras tuntija, vaikka olen sitä harvakseltaan seurannut. Osapuolia on Syyriassa ollut ainakin Assadin johtama hallitus, joka on Venäjän tukema ja ei mitenkään puhtoinen sekään todellakaan. Lisäksi osapuolia ovat tai ovat olleet ainakin Turkki, kurdijoukot, ISIL ja erilaiset muut kapinallisryhmittymät (sunni- ja shiamuslimeja sekä USA ja Iran. Jos lähdet siitä, että Obama tai USA on tehnyt siellä sotarikoksia, niin sen tueksi olisi hyvä esittää jotain.

Syyrian tilanteen ratkaiseminen ei sujunut kovin hyvin USA:lta. Toki ISIL tuli kukistetuksi osittain USA:n ansiosta, mutta Syyria ja Afganistan varmaankin rohkaisi Putinia hyökkäämään Ukrainaan.

Ohessa on yksi dokumentti Venäjän Syyriassa tekemistä sotarikoksista. Pommitukset Aleppossa ovat olleet samantyylisiä kuin Ukrainassa.

Vastaavaa ihmisoikeusjärjestöjen dokumenttia en tiedä olevan Yhdysvaltojen sotarikoksista Syyriassa, mutta mahdollista Yhdysvaltojen sotarikoksesta Syyriassa on käsitelty seuraavassa lehtiartikkelissa, joka löytyi kuuklaamalla

How the U.S. Hid an Airstrike That Killed Dozens of Civilians in Syria - The New York Times (nytimes.com)

12 tykkäystä

Operaatio “Bunkkeri” etenee…

9 tykkäystä

Pyytäisin mitä nöyrimmin arvon kanssafoorumisteja pitäytymään hieman tiiviimmin otsikon mukaisissa aiheissa.

Vaikka maailma on täynnä mieltä kuohuttavia ja muutenkin mielenkiintoisia aiheita, jotka jonkun aasinsillan kautta saattavat itse kunkin mielestä liittyä enemmän tai vähemmän nykyhetken tapahtumiin Ukrainassa ja Venäjällä, muuttuu äärimmäisen raskaaksi seurata ajankohtaisia tapahtumia ja niiden kehitystä, jos samassa ketjussa besserwisseröidään, analysoidaan ja perataan läpi kaikki Alepposta ISISiin ja NHL:sta e-sportsiin.

Kiitos.

116 tykkäystä

Hyvä setti ydinaseuhkasta.

Western capitals are making contingency plans should Vladimir Putin take steps towards acting on his threats of nuclear attacks against Ukraine and are sending private warnings to the Kremlin about possible consequences, according to western officials. The Russian president’s nuclear warnings are “a matter that we have to take deadly seriously,” White House national security adviser Jake Sullivan told CBS on Sunday.

“We have communicated directly, privately at very high levels to the Kremlin that any use of nuclear weapons will be met with catastrophic consequences for Russia, that the United States and our allies will respond decisively, and we have been clear and specific about what that will entail,” he said. While they believe Putin’s threats are unlikely to materialise and do not signal a formal shift in the Kremlin’s nuclear strategy, Kyiv’s allies are increasing nuclear vigilance and deterrence, according to five western officials who spoke under the condition of anonymity because of the sensitivity of the matter.

“If he thinks the threat is going to intimidate Ukraine into capitulating or giving up 20 per cent of its territory, or intimidate the rest of us away from helping Ukraine, the opposite has happened,” one US senior official said. Two other western officials said that a nuclear strike against Ukraine would be unlikely to spark a retaliation in kind but would instead trigger conventional military responses from western states to punish Russia. One of them said: “There are a lot of red lines and they are probably not in the place where [Putin] says they are.”

The west’s assessment is that Putin’s warnings that he is “not bluffing” about launching nuclear attacks on Ukraine are designed to regain momentum after Russian setbacks on the battlefield. These threats come as Moscow prepares to annex occupied territories in eastern Ukraine following referendums hastily staged by Kremlin proxies. Putin’s plan appears to frame the war as a defensive conflict after claiming those regions part of Russia, officials and analysts say.

The Russian president has accused the west of “nuclear blackmail” and claimed without evidence that Ukraine is developing weapons of mass destruction to threaten Moscow. Under Russia’s nuclear doctrine, this could justify the use of nuclear weapons to protect the country’s territorial integrity. “We have our own military potential. If anyone thinks that we won’t use it if there is a serious threat, then they are mistaken,” said Dmitry Novikov, deputy chair of the foreign affairs committee in the Duma, Russia’s lower house of parliament. “And if you’re ready to use these kinds of weapons, we won’t let ours get rusty.”

If Putin resorts to nuclear weapons, the most likely scenario might be that he would test or use a tactical nuclear weapon — a smaller, more targeted device designed to be used on a battlefield — to deter the west from supporting Ukraine, officials and analysts said. US president Joe Biden has said that if Putin uses nuclear weapons, Washington’s response would be “consequential . . . depending on the extent of what they do will determine what response would occur”.

Three of the five officials said that Nato member states have also communicated that message privately to Moscow, highlighting the scale of the response that any use of nuclear weapons would trigger. They suggested this threat of retaliation would continue to be the best deterrent. “We’ve done similar private messaging, even more precise about the impact it would have in terms of Russia’s pariah-state status, and our response,” the senior US official said. The US had also discussed scenarios with the Ukrainians about possible nuclear use and walked through “protection and safety”, the official added.

The logistics of deploying nuclear weapons is complex, time-consuming and would be easily picked up by western intelligence satellites. That means that Putin can intensify the nuclear threat by taking several steps before getting to the point of actually using the weapons. It would also allow the west to adjust its preparedness. “Russian nuclear weapons are staged in hardened shelters across the country . . . The process of transitioning to readiness, mating warheads to delivery platforms, would generate a great deal of observable phenomena for US intelligence,” said Simon Miles, an assistant professor at Duke University’s Sanford School of Public Policy. “And, an opportunity for Washington to make it explicit to the Kremlin just how bad an idea that would be.”

While Putin could gradually mobilise the Russian nuclear arsenal by ostensibly moving weapons and people, this is a step upon which he did not follow through after previously making nuclear threats, according to analysts. “Putin would much rather threaten to use nuclear weapons and get concessions than actually use them,” said James Acton, co-director of the nuclear policy program at the Carnegie Endowment for International Peace.

Russia’s poor co-ordination of its conventional military units since the start of its invasion of Ukraine suggests that nuclear strikes may not materially change the outcome on the battlefield, some military experts also said. “You need some kind of integration with your conventional forces, whether you want to stop an attack or advance. They haven’t really demonstrated they can do that,” said Pavel Podvig, a senior researcher at the UN Institute for Disarmament Research. Russia’s mixed record of conventional strikes against Ukrainian infrastructure also indicated that a nuclear attack could go awry, he said. Ukrainians “could shoot down a [nuclear-armed] cruise missile, or a cruise missile could go astray and could hit a residential building. There is a risk of that kind — considerable uncertainty about the success of a strike.”

18 tykkäystä

Ylläpidon peukkua tälle. :+1:

Käsittääkseni Washington on ollut tarkoituksella vähän hähmäinen, mitä sieltä tulee takaisin jos Putin käyttäisi ydinasetta. Se jättää vastapuolelle epämiellyttävää arvailtavaa.

26 tykkäystä

Venäjälle omaa lääkettään. :muscle: He ovat koko ajan pitäneet uhkaa ties mistä eskalaatiosta, jos länsi auttaa Ukrainaa. Käännetään asetelma päälaelleen ja annetaan Venäjän arvailla. Samalla voisi vaan toimittaa Ukrainaan enemmän ja parempia aseita. Turha enää kainostella. Venäjä on sortunut roistovaltioksi joka ymmärtää enää yhtä asiaa: Voimaa.
Ukraina tarvitsee voimaa, jotta sota päättyy Euroopalle järkevään lopputulokseen. :ukraine: Harkovan suunnan hyökkäys osoitti myös yllätyksen voiman.
Antaa Venäjän arvailla kaikkea poliittisen, sotilaallisen ja taloudellisen tuen osalta.
Parempi kertoa vähemmän, mutta samalla tehdä enemmän. :pray:

32 tykkäystä

Telenko ennustaa tulevaa.

Mika Aaltolan tilannepäivitys

Halla-aho puhuu asiaa.

25 tykkäystä

Helsingin Sanomissa on hyvä juttu, johon on haastateltu Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jussi Lassilaa. Ei ole maksumuuria.

VENÄJÄN mediassa on viime päivinä arvosteltu keskiviikkona maahan julistettua liikekannallepanoa, sen toimeenpanoa ja yksityiskohtia. Kritiikkiä ovat esittäneet myös viralliset tahot ja presidentti Vladimir Putinin tukijat.

"Kaikki merkit viittaavat siihen, että liikekannallepano epäonnistuu. Riittävää määrää joukkoja ei saada yksinkertaisesti kokoon. Iso kysymys on myös se, mikä suuri suunnitelma on eli mitä rekrytoiduilla aiotaan tehdä. Koulutus ja varustetason puutteellisuus huomioiden ruumiita on tulossa, jos tekeillä on suuri vastahyökkäys.

13 tykkäystä

Hyvä tekstin pätkä Ukrainan kenraalin Hadyrovin omista näkemyksistä miten aikovat taistella talvella (tai ainakin kertoa Venäjälle että näin taistelevat). Winter is coming ja Venäjän sekoilujen jatkuessa on kiehtovaa kuulla miten kenraali itse ajattelee talven “arjesta”.

Eläkkeellä oleva “Major General” (en ole varma mikä toi titteli on suomeksi) Volodymyr Havrylov siis tässä käy näitä läpi Amerikoille jossain vuosittaisessa konferenssissa.

Pikaisesti suomeksi ydinkohdat:

  • Havrylov ei ole hirveän huolissaan Venäjän “osittaisesta liikekannallepanosta”, sillä hänen mukaansa se vie Venäjän imperiumin askeleen lähemmäksi romahtamista & Venäjällä ei ole resurssia huoltaa 300 000:n miehen armeijaa.

** Ukraina on hänen näkemyksensä mukaan jo tuhonnut pitkälti Venäjän modernilla tekniikalla varustetun “aallon”, joten jäljelle jää lähinnä neuvostoliiton aikaisella tekniikalla varustettu “aalto”.

  • Ukraina pyytää pidemmälle yltäviä ohjuksia länneltä sekä parempia elektrooniseen sodankäyntiin soveltuvia systeemejä.

** Venäläiset tankit eivät mielellään tule viittä kilometriä lähemmäksi linjaa, vaikka Javelinien tehokas/maksimi toimintasäde on 2,5 kilometriä. Tästä syystä tarve on ohjuksille joiden säde on 6 kilometriä ja/tai kamikaze-tankin-tappaja-droneja.

** Venäläiset ovat vetäneet ammusvarastot kauemmaksi - yli 200 kilometrin päähän - johon nykyiset Ukrainan käyttämät Himarsit eivät yllä. Tästä syystä Ukraina pyytää ATACMS -ohjuksia (vai systeemiä) tai muuta vastaavaa ohjusta länneltä.

  • Havrylov kertoo että talvella strategiana olisi iskeä ja perääntyä pienin liikkuvin joukoin (tarkoittanee lähinnä itsenäisesti toimivia armeijaryhmittymiä) ja ettei Venäjä ole tälläiseen sotaan valmistautunut (ja tämä on nähty Harkovan puolustamisessakin).

** Tätä vaihetta helpottaakseen Havrylov pyytää länneltä panssaroituja ajoneuvoja ja yhä enemmän kehittyneempiä ilmapuolustusjärjestelmiä.

  • Havrylov haluaa laajentaa lännen tarjoamia koulutuksia sekä Ukrainan sotilaille että huolto-organisaatiolle nimenomaan Ukrainan maaperällä.

** Ukrainan olisi parempi oppia huoltamaan ja ylläpitämään lännen sotilaskoneistoa itse, sillä kuljettaminen muualle ei ole aina niin näppärää. Tätä varten Ukraina tarvitsee osaavan huolto-organisaation joka tarvitsee luonnollisesti paljon koulutusta ja tukea.

** Koulutusten lisäksi myös etäpalveluita tultaisiin hyödyntämään jatkuvasti (Skype/Zoom) jota kautta Ukrainalaiset huoltohenkilöt ja sotilaat voisivat kysellä paremmin lisävinkkejä milloin mistäkin.

28 tykkäystä

Olen melkein sitä mieltä, että Ukranalaisten pitäisi vain kaivautua hyviin asemiin ja odottaa talvea ja venäläisten nostojoukkoja.
Venäläisillä on mahdoton huoltaa joukkojaan ja Putlerin kärsivällisyys kun loppuu aletaan joukkoja ajamaan epätoivoisesti Ukranalaisten lihamyllyyn, tämä varmasti vuotaa kotijoukoille ja nyt kun sota koskettaakin oikeasti venäläisiä tyytymättömyys kasvaa exponentiaalisesti.
Tämä voi olla omiaan saattamaan alulle ihan oikeita muutoksia Venäjällä

En rehellisyyden nimissä edes viitsi teeskennellä, että välittäisin kauheasti Venäjän tappiosta, olen sitä mieltä että jokainen venäläinen ansaitsee sen mitä tulee (opposition ja ihmisten jotka oikeasti pyrki tekemään oikein lukuunottamatta)

14 tykkäystä