Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Hesarin melko kattava juttu tästä Putinille osoitetusta “synttärilahjasta” ja siitä, miten kaikkea se vaikuttaa mm. Ukrainan sotaan. Juttu ei ole onneksi maksumuurin takana.

Venäjällä on pitkään ollut punainen linja, että tälle sillalle ei saa tapahtua mitään. Se on sekä symbolisesti poliittisesti että käytännöllisesti Venäjälle valtavan tärkeä.”

Se, ettei Venäjä pysty puolustamaan edes Krimiä, jota se on vuodesta 2014 sanonut omakseen, ei anna hyvää kuvaa maan kyvystä puolustaa maaperäänsä, Käihkö arvioi.

”Ja jos ei muuta, niin onhan tämä vähintään jälleen yksi kasvojen menetys. Vielä parempi ajoitus olisi ollut Putinin syntymäpäivänä, mutta tällaisia märkiä rättejä tulee nyt Putinin naamalle koko ajan.”

Venäjän junat ovat kuljettaneet sen kautta polttoainetta, varusteita, ajoneuvoja, ammuksia, ruokaa, vettä ja joukkoja. Lisäksi silta on ollut tärkeä Krimin huoltoyhteyksille, jossa alueviranomaiset ovat jo muun muassa määränneet ostorajoituksia elintarvikkeille.

EDIT:
Tässä on vielä Hesarin päivittyvä seuranta, nyt pääasiassa juttu tuosta sillasta:

10 tykkäystä

Lisäksi, ihan silmämääräisestikin tuossa lähtee ilmaan vähintään tonnin verran rainetta. Moista mälliä ei ihan pieneen veneeseen lastata, etenkään kuvissa näkyvissä tuuliolosuhteissa.

3 tykkäystä

Tästä en huomannut tämän aamun hienojen siltauutisten lomassa postausta. Sattumalta samoilla suunnilla kuin NS sabotaasit.

3 tykkäystä

Ylen jutussa lisää Aaltolan ja Toverin ajatuksia.

– Maayhteys on siltaa paljon pidempi, plus se on paljon alttiimpi. Siinä on 400 kilometriä miehitettyä aluetta, ja siellä on jo tapahtunut useampia partisaani-iskuja rautatieyhteyksiä vastaan. Jos silta on pois pelistä ja joudutaan siirtymään maayhteyksille Etelä-Ukrainaan, se sitoo voimaa kuljetusten suojaamiseen, Toveri sanoo.

– Siltakannen romahtaminen viittaisi ehkä ohjukseen, mutta ohjusisku olisi aika haastava toteuttaa. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten tuho on aiheutettu, mutta eiköhän siitä saada lähipäivinä tietoa. Ei voi muuta kuin hattua nostaa ukrainalaisten taitavuudelle, Toveri sanoo.

EDIT:
Sotatieteiden tohtori ja kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll kertoo, mitä merkityksiä sillan räjähtämisellä on. Ei maksumuuria.

Hän nostaa Twitterissä esiin kolme eri syytä, joista ensimmäinen on se, että räjähdys heikentää Venäjän huollon toimintamahdollisuuksia merkittävästi. Lisäksi tapahtuneella on Limnéllin mukaan mittava psykologinen vaikutus etenkin Venäjän sisällä.

”Tämänkaltaiset tapahtumat voivat jopa katkaista Kremlin selkärangan”, hän sanoo.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/krimin-ja-venajan-yhdistavan-sillan-rajahdys-strategisesti-merkittavaa-kolmesta-syysta-arvioi-sotatieteiden-tohtori/da3bb76e-cf1d-4a10-bace-0d92e5b378f7

10 tykkäystä

Nyt kun silta on vähän poikki, niin tuli mieleen : Minkähän verran siellä krimillä on Venäjällä sotavoimaa/joukkoja ja miten helppo niitä on sinne saada tarpeen mukaan? Voisiko Ukraina päästä sinne krimillä livahtamaan ennen venäläisiä jossain tilanteessa?

Onkohan sieltä jo liikuteltu joukot manner-ukrainaan?

Missä vaiheessa venäläiset siirtyisivät puolustamaan krimiä? Näyttää aika kapealta se maayhteys.

Tuoko venäjä sitten ne laivansa takaisin?

Jos sherlockaa tuota siltaa:

  • Räjähdys on suuri eli paljon (painavaa) materiaa
  • Veneen pitäisi olla niin suuri ettei se millään menisi Venäjän edes välttävän tutkan tai silmien ohi, vaikka transponder on pois päältä
  • Räjähdys lähtee sillan alapuolelta. Ei veden rajasta, vaan sillan “pöydänpohjasta” (mikä se nimi sitten on)
  • Kaikki ajoneuvot tutkitaan joten kuten tarkasti ennen sillalle pääsyä
  • Mitään ilmiselvää rakettia tai kranaattia sinne ei tule ilmasta eikä vedenrajasta, varsinkaan niin isoa kuin mitä tuollainen räjähdys vaatisi

Ainakin itselle todennäköisin on:

  • Sillalle on kerätty vähitellen riittävä määrä räjähteitä ja asennettu pikkuhiljaa juuri oikeaan ennalta suunniteltuun heikkoon kohtaan
  • Asialla voi olla joko Ukraina, venäläiset partisaanit/Putinin vastustajat, tai niiden yhdistelmä
  • Vartijat on joko lahjottu, tai sitten vain taitavasti piilotettuna viety (ts. kuinkahan tarkasti kaikki tutkitaan oikeasti)
  • Teoriassa kai voisi olla myös sammakkomiesten viemänä
  • Räjäytys itsessään sitten kaukosäätimellä/puhelimella

Toinen mahdollisuus on tietysti variaatio tuosta. Eli kun Krimin sillan alta menee kuitenkin paljon laivoja, niin niillä on viety (pioneerit hyppää laivan kyydistä ja ui sillan alle) niitä räjähteitä vähän kerrallaan asennettavaksi. En tiedä kuinka tarkkaan laivaliikennettä tarkastetaan ennen tuonne menoa, että kuinka helposti kyytiin saa räjähteitä joko kapteenin tietäen tai tietämättä.

Sillan tienoille on muuten kertynyt jo kiva sumppu räjähdyksen jälkeen:

3 tykkäystä

Mun mielestä on sitä parempi mitä epävarmempia ollaan räjäytysten toteuttamistavasta. Venäläisiltä kuuluu älytön määrä nykyistä enemmän resursseja selvittelemiseen, varautumiseen ja vartiointiin.

15 tykkäystä

Se siitä sitten

Sevastopol. bensa asemat

6 tykkäystä
23 tykkäystä

Trent Telenkon analyysi, kuinka räjähdys todennäköisesti toteutettiin ja sen merkitys jatkon kannalta. Ylempänä mainittiin, että junaliikenne voisi jatkua. Se on hurja riski. Kuumuus on varmasti heikentänyt rakenteita. Juna painaa paljon. Voi silta romahtaa täysin.

Erityisesti tämä kohta.

Vaikka junat huomenna siitä ajaisivatkin, niin äärimmäinen riski siinä on.

Edit: Mark Hertlingin ajatuksia aiheesta.

7 tykkäystä

“silta ei romahda, älä huoli”… …“Silta on romahtanut - pysähdy tähän”

7 tykkäystä

Väitetty kuski:

Sillan ehjäksi jäänyt puolisko käytössä, vain yksi kaista, poliisin ohjauksessa.

7 tykkäystä

https://twitter.com/L_Team10/status/1578781536790495234?s=20&t=pcC6UPJyt_74hG8IUOWOAA

11 tykkäystä

Selailin Ria Novostin, RT:n ja TASS:n sivuja, koska kiinnostaa mitä Kertsin salmen sillasta sanotaan. Vielä ei ole tainnut tulla muuta viralliselta ylimmältä Kremlin johdolta kuin Zarapovan “Ukrainan lausunnot siltaiskusta korostavat Kiovan hallituksen terroristisuutta” ja Putin määräys tutkimuskomiteasta.

Asiassa kiinnostaa erityisesti viralliset reaktiot ja tietysti hirvittääkin, jos Venäjän vastaukset ovat ydinasejännitteen lisäämistä. Yksi keskustelun aihe on ollut myös twitterissä se, että Venäjän “totuuden torvet” ovat kääntäneet Zelenskyn lausunnon vaatimuksesta lännen puuttumisesta peliin etukäteen Venäjän ydiniskun välttämiseksi sellaiseksi, että Zelensky olisi vaatinut ydinase-ensi-iskua. Moni suomalainenkin tuntuu netissä ja Elon Musk twitterissä tätä narratiivia levittävän.

Toisaalta em. uutiskanavista kaikenlaisen vääristelypropagandan lisäksi silmään pistää jonkinlainen toivo siitä, että länsi olisi jotenkin sekasorron tilassa. Esimerkiksi seuraavat otsikot poimittuna Ria Novostista

Turkin ja Euroopan väliset ristiriidat uhkaavat muuttua sodaksi

Euroopan yritys lakkauttaa maantiede on epäonnistunut

ja sokerina pohjalle

Trump Towerissa oli onnittelut Putinille 70-vuotispäivän johdosta

edit: vielä lisäyksenä miksi Kertsinsalmen iskun vastareaktio kiinnostaa on se, että Putinhan totesi esim. alueiden liittämispuheessaan “Puolustamme maatamme kaikin voimin ja keinoin” ja puheessa viitattiin ydinaseisiin (Putinin mukaan amerikkalaisten Japanissa pudottamien ydinpommien tarkoitus oli Venäjän ja muun maailman pelottelu) Lue presidentti Putinin puhe ”alueliitoksista” sanasta sanaan - Ulkomaat | HS.fi

7 tykkäystä

Vahvistamattomia huhuja sisäisen tilanteen kiristymisestä Venäjällä. Pieniä uutisia tähän suuntaan tulee päivittäin, joten pinnan alla tapahtuva kuplinta lienee ainakin jossain mäörin totta.

Jos tilanne pysyy Putinin hallussa, näistä ei ikinä tulla kuulemaan enempää. Jos taas dominot alkavat kaatumaan, kaikki voi tapahtua hyvin nopeasti.

Tällaisten huhujen levittäminen toki on myös informaatiosodankäyntiä, jolla luodaan paranoidia ilmapiiriä Venäjän sisälle.

11 tykkäystä

:person_shrugging:

12 tykkäystä

https://twitter.com/OsintTv/status/1578787401224585216?s=20&t=pcC6UPJyt_74hG8IUOWOAA

3 tykkäystä

Aika nopeasti saivat kyllä homman toimimaan. Pieni pettymys, että raideliikenne ei kärsinyt tuota enempää jos nyt jo saavat sen vetämään. Uutta iskua kehiin. Tieliikenne sentään kärsii jos vain 1 kaista käytössä.

8 tykkäystä

Voi olla, että tuo Venäjän sillan yli ajama juna piti laittaa propagandatarkoituksessa, jotta voi näyttää että eihän tässä mitään hätää ole. Saa nähdä, jatkuuko siellä tavaraliikenne normaalisti. Alla on rakennesuunnittelijan arviota sillasta.

17 tykkäystä