Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Tämä. Uhkailuun pitää suhtautua vakavasti, mutta Kreml on tainnut uhata sitten helmikuun invaasion ydinaseilla useammin, kuin jaksaa muistaa. Ovat toistuvasti uhkailleet, että mikäli länsimaat eivät lopeta aseapua Ukrainalle, niin kostavat - eivät ole tehneet mitään. Ovat uhkailleet, että mikäli rajoja lyödään heiltä kiinni, niin kostavat sen ankarasti - eivät ole tehneet mitään. Ovat uhkailleet, että mikäli Suomi ja Ruotsi hakevat/liittyvät NATOon, niin tulee suunnaton kosto - eivät tehneet mitään. Ja tätä listaa voisi jatkaa pitkään.

Ainoa uhkaus, jonka ovat tainneet toteuttaa on, että ovat uhanneet Ukrainan iskut sotilaskohteisiin sillä, että iskevät ukrainalaisiin siviilikohteisiin ja näin ovat tehneet. Tosin tässä voisi todeta, että ovat iskeneet siviilikohteisiin jo ennen sitä, että ehkä ovat iskeneet nyt sitten entistä enemmän, mutta kuitenkin.

17 tykkäystä

Pari poimintaa ohjusrintamalta.

Useampi tusina ukrainalaista on ollut Norjan järjestämässä NASAMS-koulutuksessa. Eilen uutisoitiin, että ensimmäisten (2 kpl) järjestelmien pitäisi olla Ukrainassa lähipäivinä.

Ukrainassa ammutaan vähän toisenlaisia ohjuksia. Näissä raketeissa on lappuja, joissa annetaan venäläisille ohjeita antautumiseen.

28 tykkäystä

Ukrainan ilmapuolustus on kehittynyt torjumaan Iranilaised droonit melko hyvin.

Venäjän on liittynyt takaisin Ukrainan viljanvientisopimukseen… nähtävästi koska on noloa huudella rumia vieraisiin laivoihin ja kuitenkaan ei uskalleta niitä haastaa (Turkkilaisia sotalaivoja).

Ukrainan joukkojen talvivarustus paranee Tämä on vain yksi monista toimituksista useista eri maista.

Venäläisten mahdollinen puolustuslinja etelärintamalla.

16 tykkäystä

Tämä viljasopparipuljaus oli kyllä suorastaan itkettävän näköinen nöyryytys venakoille täytyy sanoa…

  1. Ukraina osuu droneilla Venäläisiin aluksiin Sevastopolissa
  2. Venäjä vetäytyy viljasopimuksesta, koska Ukraina käyttää näitä viljalaivojen kulkureittejä hyökkäyksiinsä venäjää vastaan (täysin mahdolista)
  3. Turkki, YK toteaa että toivottavasti asiasta voitaisiin vielä keskustella
  4. Venäjä toteaa, että viljasopimusta ei voi olla ilman heitä, koska hehän tässä takaavat viljakuljetusten turvallisuuden
  5. Eilen helvetinmoinen läjä viljalaivoja kulkenut Ukrainasta kohti istanbulia
  6. Venäjä ilmoittaa että tulee takaisin viljasopimukseen ja on nyt tyytyväinen saamiinsa takuisiin YK:lta ja ukrainalta, että heidän mustanmeren laivastoa ei uhata näiltä reiteiltä

Kuka tässä takaa ja kenen turvallisuuden? Vaikuttaa siltä että ukrainalaiset viljalaivat takaavat venäjän mustanmeren laivaston turvallisuuden.

Venäläiset voivat ruikuttaa satamassa, että öö hei meilläkin on oikeesti merkitystä, mehän tässä tämä turvataan…

Paitsi, että Turkki turvaa tämän, mutta tervetuloa nyt takaisin tähän viljasoppariin anyway.
Turkkilaiset kait ajattelevat etteivät halua tontilleen nälänhädän tuomaa pakolaistulvaa tjms.

60 tykkäystä

Suomalaista kranaatinheitinosaamista hyötykäytössä.

Ok, tämä liittyy tavallaan Euroopan turvallisuustilanteeseen, sillä Syyrian kautta liikkuivat mm. Iranin aseet Venäjän käsiin. Mutta valitsin twiitin jaettavaksi sen sisältämän selvän viestin vuoksi.

39 tykkäystä

Outoja liikkeitä venäläisiltä Hersonissa. Venäjän lippu poistettu Hersonin kaupungin päähallintorakennuksen katolta ja paikallisten mukaan tarkistuspisteet kaupungin ympärillä on hylätty.

Hersonin kehitys pistää mietityttämään. On vaikea sanoa onko se Venäjän tarkoituskin.

Venäläiset näyttävät rakentavan puolustuslinjojaan Dneprin itäpuolelle. Hersonin kaupunkia tyhjennettiin ja ihmisiä pakkosiirrettiin Krimille. Samaan aikaan Venäjä on levittänyt uutisia Nova Kakhovkan padon räjäyttämisestä ja viimeksi eilen uutisoitiin Venäjän sotavoimien neuvottelusta, jossa käsiteltiin taktisten ydinaseiden käyttöä.

18 tykkäystä

Eiköhän tuo ole vahva merkki siitä että vetäytyvät suosiolla joen toiselle puolelle sen sijaan että ottavat tauluun ja menettävät kalustoa ja miehiä tuon kaupungin pitämiseen väkipakolla.

14 tykkäystä

Jos ne räjäyttävät padon, niin joen itäpuolella on iso tulva, ei Khersonissa.

10 tykkäystä

Vankienvaihtoja taas suoritettu:

74 ilmeisesti Azostalin taistelijoita

17 tykkäystä

Yllätysten aika ei ole ohi, eiku

Vaikka rintamauutisia on vähemmän, tapahtuu siellä kuitenkin jopa kiihtyvään tahtiin:

26 tykkäystä

Espanialta mm. ilmatorjuntaan apua:

Sveitsiltä apua mm. Perusinfran (sähkö & vesi) korjaamiseen:

35 tykkäystä

Ylen uutisessa on Zelenskyin kommentteja mm. liittyen Venäjän tekemistä iskuista Ukrainan energiatuotantoon.

Ukrainassa arviolta 4,5 miljoonaa ihmistä on ilman sähköä, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hän kertoi asiasta päivittäisessä videopuheessaan torstai-iltana.

Venäläisjoukot ovat kohdistaneet iskunsa Ukrainan energiainfrastruktuuriin jo useiden viikkojen ajan. Kuukauden sisään arviolta kolmasosa maan voimalaitoksista on tuhoutunut Venäjän iskuissa. Tästä syystä ukrainalaisviranomaiset ovat pyytäneet kansalaisia säästämään sähkönkulutuksessa.

Järjestö tarkasti Ukrainan pyynnöstä epäilyjen kohteina olleita laitoksia. Torstaina IAEA:n tutkijat kertoivat, että he eivät ole löytäneet mitään merkkejä likaisesta pommista Venäjän väitteiden tueksi.

11 tykkäystä

Tässä on vielä Helsingin Sanomien uutinen väitteestä, että Venäjän joukot olisivat vetäytymässä Hersonista. Ei maksumuuria.

”Venäjän vetäytyminen Hersonista olisi symbolisesti merkittävää”, sanoi Ruotsin maan­puolustus­korkea­koulun sota­taidon opettaja, everstiluutnantti Peter Lidén HS:lle lokakuussa.

"Ukraina pelkää, että miehitysjoukkojen vetäytymisilmoituksessa olisi kyse Venäjän ansasta. Venäjän ylin johto on puolestaan vaiennut tilanteesta.

Ukraina pitää mahdollisena provokaationa myös sitä, että Hersonin kaupunginhallinnon rakennuksesta katosi ilmeisesti torstaiaamuna Venäjän lippu. Lipun katoamisesta ovat kertoneet Hersonin ukrainalaishallinto ja venäläiset sotakirjeenvaihtajat."

6 tykkäystä

Täällä ja muuallakin on ollut paljon keskustelua Ukrainan korruptiosta ja rikoksien yleisyydestä ennen sotaa. Näyttää siltä, että mafiosot ja muutkin ovat todenneet ainakin osaltaan, että potkitaan nuo Venäläiset ensin ulos maasta. existentiaalinen uhka laittaa kyllä prioriteetit järjestykseen. Tietysti, sotalait voimassaolevina turvallisuuteen panostetaan ja perinteisten rikosten tekeminen ei ole niin helppoa.

14 tykkäystä

Paras kartta viime päiviltä tilanteesta rintamalla. Tästä saa hyvä käsityksen ainakin, jos klikkaa kartan koko näytön suuruiseksi (ei kuitenkaan kännykällä).

Jostain syystä tykkään näistä kuvista nykyisin enemmän, kuin videoista räjähtelevistä tankeista.

Tuli tästä mieleen… Eiliseltä jäi mieleen inhokkiyhtiö Caruna, joka kertoi lähettäneensä sähkömuuntajia Ukrainaan. Ne oli poistettu käytöstä Suomessa ja odottivat kierrätystä. Ei siis kovin suuri uhraus Carunalle, mutta merkittävä asia Ukrainalle. :+1:

41 tykkäystä

Uutisissa huolestuttavia mietelmiä USA:n tuen mahdollisesta hiipumisesta,on se pepusta jos politiikka pääsee pilaamaan loistavan Ukrainan taistelun.Pitäisi nuo kaikki venäläisiltä takavarikoidut varat saada Ukrainan käyttöön aseellisen tuen muodossa.Parempana näen Ukrainan mahdollisuuden taistella talvella kuin venäläisten,vähän kuin talvisota,nyt ei saisi apu hiipua,painetta venäläisille ja rajusti.

14 tykkäystä

Brittien puolustusministeriö väittää, että Venäjä on saattanut ottaa käyttöön “blokkausjoukkoja”, joiden tehtävä on estää hyökkäyksestä vetäytyminen ja rintamakarkuruus. Eli aseet käännetään omia vastaan.

Väitteet kuulostavat hurjilta, mutta tämä ei olisi mitenkään tavatonta Venäjällä. Maassa ei ihmisellä ole ollut koskaan juuri mitään arvoa sotaretkissä tai sisällissodissa.

16 tykkäystä

Eikö näitä joukkoja ole jo käytetty jo kesästä asti, vai olivatko vain huhuja (en enää muista itse)?

3 tykkäystä

Siinä on vielä monta näkökulmaa USA:ssa, jos tuki hiipuu ja Ukraina kaatuu, se antaa Kiinalle signaalin demokratian heikkoudesta ja kestävyydestä pitkien kriisien aikana. Haluaako USA antaa Kiinalle signaalin, että kädet nostetaan pystyyn, tehkää mitä teette ja länsi antautuu?

Toisaalta Venäjä on melko lähellä täydellistä sotilaallista romahdusta, niin silloin jo nyt annettu massiivinen tuki olisi valunut hukkaan. Luulen että globaaleja asioita pohditaan myös USA:ssa, olivat johdossa sitten demokraatit tai republikaanit. Kiina on siellä nimetty suurimmaksi uhkaksi ja jos Ukraina kaatuu ja länsi luovuttaa, on resepti Kiinan ja Venäjän tulevalle menestykselle valmis ja lännen kestävyys aikajaksolla mitaten suunnilleen tiedossa. Demokratian heikkoudet ja akilleen kantapäät olisi koeistettu käytännössä tulevia operaatioita varten.

Pahalta tietenkin Ukrainan kannalta näyttää, jos USA:n apua leikataan. Eurooppa on osoittanut, ettei sillä ole oikein resursseja tai kalustoakaan auttaa Ukrainaa, kuten USA:lla ja onko aitoa haluakaan kaikilla. Saksan on epäilty olevan Troijan hevonen. Sama ongelma on myös NATO:lla, jos USA kääntyy sisäänpäin. NATO:n jäsenillä on jo nyt ristiriitoja ja miten se artikla 5:n aktivointi voisi toimia, jos se vaatii kaikkien maiden suostumuksen ja siinä kohtaa jotkut maat alkavat käydä kauppaa tai muuten hangoittelevat vastaan. Niin huonosti, kuin Venäjä onkin taistellut, on sillä silti vielä kortteja pelattavana, kun vastapuoli alkaa luhistua kulutusssodassa. Välillä autokratioiden resilienssi vaikuttaa melko vahvalta ja demokratioiden heikolta. Talvi on ratkaiseva ajanjakso monessakin mielessä.

25 tykkäystä

Voi hyvinkin olla, vaikka en sellaista muista. Näin merkittävältä taholta ei tällaista olla aiemmin esitetty.

1 tykkäys