Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Ukraina ampui 45 lennokkia alas. Tässä lyhyessä jutussa ei ole maksumuuria.

9 tykkäystä

On kyllä kiehtovaa miten sodassa väkivallan glorifiointi normalisoidaan lähes täydellisesti itseään puolustavan maan osalta, ja “kaksilla korteilla” pelaaminen nostaa päätään

Venäläissotilaiden (jotka eivät todennäköisesti ole edes omasta tahdostaan rintamalla) henki saa inferiorisen arvon Ukrainalaissotilaihin nähden, ja ihmiset kuten Sofi Oksanen lahjoittavat Ukrainan ohjushankintoihin + hehkuttavat sitä somessa hyvän mielen tekona. Uutiset kertovat montako venäläistä on kaatunut tänään, ja kansa hurraa paremman kuoleman puolesta Twitter peukutusten kera

Samanaikaisesti boikotoidaan yrittäjävetoista Teboilia, koska emoyhtiöllä on sidos Venäjään, ja siitä ei pidetä aggression vuoksi. Kädessä luonnollisesti Applen Kiinassa tehty puhelin, jossa valtiojohtoista esim. Uiguurien kansanmurhaa ei tapahdu. KPMG vetäytyi Valko-Venäjältä sekä Venäjältä aggression vuoksi ja investoi 2022 Kiinaan jossa 28 toimistoa entuudestaan

Kohtalaisen kornia seurata vieressä eri ihmisten ja tahojen moraalipönkitystä tähän koko aiheeseen liittyen

7 tykkäystä

Mikäs rölli se kolostaan kömpi? Venäläisten joukoille ei anneta juuri ihmisarvoa, koska käyvät imperilaistista hyökkäyssotaa ja yrittävät pakottaa Ukrainalaiset rauhaan tappamalla mahdollisimman monta siviiliä suorasti ja epäsuorasti. Ukrainan vallatut osat ovat tuhottu ja täynnä joukkohautoja, kun Veli Venäläinen on käynyt jakamassa rauhaansa.

Meillä suomalaisilla on myös kokemusta siitä kun naapuri yrittää pakottaa itsensä kylään. Onko ihme, jos kansa lähes kollektiivisesti iloitsee Venäjän tappioista?

Ja mitä tulee iPhoneen ja Appleen sekä Kiinan ongelmiin, niin eivät nämä asiat ole toisensa poissulkevia.

101 tykkäystä

Saa kai sitä pelata useammilla korteilla. Minuakin kiinnostaa enemmän oman perheen kuin naapurin hyvinvointi. Samalla tavoin monia kiinnostaa enemmän eurooppalaisten kuin uiguurien hyvinvointi. Kaukaiset julmuudet ei samalla tavoin kosketa, kuten presidentti Niinistökin uuden vuoden puheessaan sivusi.

Venäjälle sitä paitsi ihan oma vika. Paholaista ei kai tarvitse sääliä? Lisäksi kyseessä on kai vielä tässä vaiheessa sotaa tietyllä tapaa nollasummapeli, jossa jokainen kuollut hyökkääjä säästää vastaavasti puolustajan henkiä. Siksi niitä kuolleita hyökkääjiä sietääkin juhlia.

25 tykkäystä

Missä kohtaa näet väkivallan glorifiointia? Se että Ukrainalaiset raportoivat omaa taisteluaan ei mielestäni ole glorifiointia. Toki esittävät asiaa itselleen hyvin positiivisessa valossa, mutta hehän ovat sodassa ja käyvät täysillä propagandaan syystäkin (ja niin tekee Venäjäkin).

Yhtälailla voisi kommentoida noita Venäläisiä valtion TV ohjelmia?

Se sitten että Venäjän vallan kokeneet haluavat antaa oman tukensa Ukrainalle tuskin voi olla mitenkään väärin moraalisesti? Ja jos tämän tuen lisäksi voi lähettää omat 155mm terveiset voi ajatella myös terapiaksi tietyllä tavalla.

Ja taas tuo Xinjiangin tilanne liittyi tähän millä tavalla? Ja siellähän on aika lailla pakotteet päällä nyt tuon takia ja yritykset muuttavat toimitusketjujaan. En ymmärrä tätä osuutta alkuunkaan.

17 tykkäystä

Oot missannut kaikki ne sadat videot, missä hehkutetaan että nyt lähdetään tappamaan ukrainalaisia ali-ihmisiä ja natseja?

9 tykkäystä

Tuolta löytyy hinnoittelu ja erilaisia vaihtoehtoja. Hinnat alkavat 200 ja 20000 asti riippuen miten palavat terveiset haluaa laittaa.

Edit: lahjoitus vain ilman tervehdyksiä:

17 tykkäystä

https://signmyrocket.com.ua/

2 tykkäystä

Ihme? Ei missään nimessä

Ihminen voi luonnollisesti iloita Venäjän rintamatappioista, toteutuneista kaatumisista tms, mutta se vaan osoittaa ihmishenkien olevan keksitty narratiivi omille mielipiteille jos nuorten venäläisten joukoittaiset kaatumiset herättävät aitoa iloa kokonaisuudessa

Onko? Venäläiset, käytännössä iästä, riippumatta ovat muodastaneet aiemmin ja ilmeisesti myös jatkossa, uhkan sivistyneelle yhteiskunnalle. En henkilökohtaisesti usko venäläisten olevan ns. toivoton tapaus. Kuitenkaan en usko sieltä löytyvän sivistystä, ainakaan merkittävissä määrin, lähimpään 700 vuoteen. Jos pitäisi veikata kumpi kehittyy nopeammin Kongo vai Venäjä, niin aika isolla kertoimella laittaisin panoksen Kongolle.

13 tykkäystä

Heippa ja hyvää uutta vuotta ketjuun!

Ketjuun jaetaan paljon erinomaisia kirjoituksia sekä uutisia että linkkejä. Asioista voi keskustella ja väitellä sekä saa olla eri mieltä, mutta useimpia ei ehkä kiinnosta väittely, jossa toistuu samat asiat. Sisältörikas ja hedelmällinen väittely on eri juttu, vaikka tunteetkin nousisivat.

  1. Muistutan, että ketjua lukee jäähallilisen verran ihmisiä, joten panostetaan viestien laatuun ja sisältöön.
  2. Tämä on laadukas keskustelupalsta, joten pidetään kielenkäyttö siihen sopivana ja muutenkin keskustelun taso.
  3. Keskustelua tai väittelyä ei kannata ehkä jatkaa, jos siinä toistuvat samat asiat eikä se tuo mitään uutta keskusteluun. Useimmat haluavat kuitenkin seurata Ukrainan sodan tilannetta ja siihen liittyviä asioita.
  4. Aina kaikki viestit eivät sovi tähän ketjuun, joten jotkut viestit voivat sopia näihin paikkoihin:
    Kahvihuone: https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-5/
    Suomi ja Nato -keskustelu: https://keskustelut.inderes.fi/t/suomi-natoon-nato-ketju/
    Politiikkajutut: https://keskustelut.inderes.fi/t/politiikkanurkkaus/
    Energiajutut: https://keskustelut.inderes.fi/t/euroopan-energiakriisi/

Täällä on pääosin oikein hyvää keskustelua ja sisällönjakamista, joten jatketaan sitä puolta enemmän.

Olemme samalla puolella, joten pidetään keskustelu asiallisena.

Kiitos kaikille keskustelijoille ja mukavaa alkanutta uutta vuotta!

22 tykkäystä

Ai keksitty narratiivi? Niin siis jos väkisin haluaa sympatiseerata hyökkääjää. Hommahan on niin, että Ukrainan sodassa on tasan yksi osapuoli, joka sitä sotaa haluaa ja sen myöskin omatoimisesti aloitti. Ukrainan voiton toivominen on täältä katsoen synonyymista sille, että toivoo Euroopan voivan palata väkivallattomaan tilaan jossa ei tarvitse toivoa kenenkään kuolemaa. Venäjän symppaaminen tähän ei tule johtamaan.

51 tykkäystä

En ole iloissani sodan järjettömyydestä ja siitä, että venäläisiä kaatuu rintamalla. Nyt kuitenkin ‘erikoisoperaatiota’ on takana melkein vuosi ja venäläisten järjestämät siviilien tappamiset ovat olleet systemaattisia sekä brutaaleja (kidutettu ja raiskattu lapsia).

Valtaosa rintamalla olevista venäläisistä voisi antautua - he eivät kuitenkaan tee näin. Kun he eivät tee näin, vaan jatkavat siviilien tappamista, toivon että he menehtyvät nopeasti, jotta eivät aiheuta lisää silmitöntä väkivaltaa. Jokainen HIMARSin pieneen wolframikuulaan kuollut venäläinen sotilas on yksi sotilas vähemmän tappamassa lapsia.

En toivo venäläisille siviileille ja sotaan osallistumattomille kuolemaa. Toivon kuitenkin, että sodan julmuuksien seurauksena heidän elämänsä kurjistuisi ja he löytäisivät rohkeuden vastustaa Putinin hallintoa.

71 tykkäystä

Ei ole kysymys omista mielipiteistä vaan oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta. Moraalikäsitys tietysti tämäkin, mutta tässä tapauksessa koko kehittyneen maailman moraalikäsitys.

13 tykkäystä

Venäjä on ainoa, joka keksii tässä narratiiveja. Mitä kuolleisiin venäläisiin tulee, niin onhan se surullista. Mutta verrattuna heidän tekoihinsa (kiduttaminen, raiskaaminen, siviilikohteiden pommittaminen), ei niin surullista. Lisäksi, mitä enemmän heitä kaatuu Putinin aloittamassa (ja venäläisten kannattamassa) kauheudessa, sitä paremmassa turvassa ovat pienet tyttäreni.

23 tykkäystä

Miten se osoittaa narratiivin? Kyseessä on Ukrainaan tappamaan, tuhoamaan ja raiskaamaan lähetetty joukko? Venäjä ei välitä siviileistä eikä sodan säännöistä, vaan heitä on päin vastoin ohjeistettu tuhoamaan kaikki. Tästä on todisteita pilvin pimein. Ei pahan epäonnistuminen ole mikään narratiivi yleisesti siitä, että esim. pidämme ihmishenkiä arvottomina. Jos lähdet ryöstöretkelle ja saat nenääsi, niin se on oikeutta.

26 tykkäystä

Toki sekään ei ihan niin mustavalkoinen asia ole, kuten kertomukset sodasta kieltäytyjien toimesta osoittavat

Vladimir said he was detained on 19 July and placed in a room with window bars where he was held without food with 25 other soldiers from his unit who also refused to fight.”

1 tykkäys

Venäjän ortodoksisen kirkon linja julmuuksiin on myös sellainen, että Venäjän hirmuteot siunataan ja on teologisoitu osaksi heidän uskontoaan.

16 tykkäystä

Venäläiset nimenomaisesti osoittavat narratiivinsa olevan kaikenlaiset sotarikokset. Eri uutislähteissä olleiden tietojen perusteella venäläisille sotilaille ei kerrota Geneven sopimuksesta, osa lähteistä kertoo sisällön kertomisen tapahtuvan vasta esikuntaupseerin tasolta eli majurista lähtien. Tämä tarkoittaa ettei käytännössä yksikään rintamalla oleva ryssä tunne sodan sääntöjä.

Hei,

Koko avauksen pointti oli nostaa esiin dilemma sen osalta, että Venäjää ja sen kaatumisia käsitellään kollektiivisesti suuremman vihollisen tilastoina, vaikka joukoissa on huomattava määrä nuoria jotka eivät vapaaehtoisesti hommassa ole mukana.

Kaatumisten “glorifiointi” mediassa ja somessa epäsuorasti juhlii myös nuorten perheiden menetystä, mikä on ihan OK että sille ei täällä löydy sympatiaa.

Ongelmakohta jota nostin on aggression ja väkivallan vastustaminen (Stand With Ukraine) - ja samanaikaisesti näiden kuolemien glorifiointi

Keskustelu sai kuitenkin turhan isot mittasuhteet, eikä jokaiseen viestiin oikein riitä kapasiteetti vastata

3 tykkäystä