Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Laitetaan tähän kertauksena vanha Neuvostoliiton neuvottelutaktiikka ja kuinka Venäjä käyttää samaa pelikirjaa Kaja Kallaksen kertomana. Kaja Kallas on selväpäisimpiä valtionjohtajia Euroopassa. Suosittelen seuraamaan Twitterissä.

Mikä oli todistettava.

42 tykkäystä

Sodan alun jälkeen Naton johdolla länsimaat ovat kouluttaneet ainakin 15 000 Ukrainalaissotilasta ja vauhti vain kiihtyy. En ihmettelisi yhtään vaikka ukrainalaissotilaita olisi koulutettu jo hetken aikaa Leopard 2 vaunujen käyttäjiksi jossain päin Eurooppaa. Tätähän toki viralliset lähteet eivät voi vahvistaa, koska virallisesti nyt vasta tuli päätös vaunujen luovuttamisesta Ukrainalle.

12 tykkäystä

En löytänyt haulla joten kirja julkaistu ainakin Storytel suomeksi.

Zov: Venäläissotilas joka sanoi ei
Pavel Filatjev

Sota vailla oikeutusta ja kunniaa

Pavel Filatjevin omiin kokemuksiin perustuva ZOV – Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei on raadollinen kuvaus Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Venäläinen laskuvarjojääkäri Pavel Filatjev hyökkäsi ensimmäisten venäläisjoukkojen mukana Ukrainaan 24. helmikuuta 2022. Häneltä kesti pitkään tajuta, ettei Venäjän alueella ollut sotaa vaan että Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Sodittuaan kaksi kuukautta ankarissa oloissa hän joutui sairaalaan silmätulehduksen vuoksi ja päätti olla palaamatta rintamalle. Sen sijaan hän päätti kirjoittaa siitä, mitä oli nähnyt.

Kirjassaan Filatjev kertoo sodan kulusta yksittäisen venäläissotilaan silmin. Hän kertoo taisteluista, sotilaiden tuntemasta pelosta ja epätietoisuudesta, huonoista ja puutteellisista varusteista, ryöstelystä ja todistamistaan sotarikoksista.

ZOV – Venäläissotilas joka sanoi sodalle ei on kaunistelematon ja järkyttävä kuvaus Ukrainan sodan todellisuudesta venäläisen rivisotilaan silmin

Onhan toi venäjän joukkojen taso aika kuraa jos kirjan kuvaus pitää paikkansa… Olihan se jo tietysti tiedossa mutta yllätti edelleen.
Kyllä siinä on meillä melkonen supervalta! Onneksi suorituskyky on tasoa banaanivaltio niin ei EU-rajat mennyt pidemmälle uusiksi.
Kyllähän nämä kuvaukset on aikalailla samanlaisia kun talvisodan aikaan, siitä muutama vuosi eteenpäin -44 alkoi olla kykyä jo vähän eri tavalla. Toivotaan ettei tämä sirkus kestä vuosia.

Ukrainassa taas menossa leiju-mutavelli vaihde, kesällä on taas maa kantava jolloin panssarit lähtee liikkeelle. Toivottavasti uudet vaunut on silloin käytössä ja miehistöt, mekaanikot ja huolto koulutettu ja kunnossa :ukraine: :pray:

3 tykkäystä

Onhan siinä kerrakseen, vaikka ei tuossa taida olla edes ihan kaikki variantit. Leopardiakin on useaa mallia. Eihän tuossa ranskalaisten Leclerc tuntuisi enää missään.

26 tykkäystä

Sota on julmaa, miksi ummistaa silmät siltä. Videot ei ole mitään mässäilyä, vaan karu totuus.
Tänne postatut pätkät eivät myöskään lähde itsestään pyörimään, ei niitä ole pakko katsoa jos tekee pahaa.

43 tykkäystä

Keskustelua voi jatkaa täällä.

Jos muistan oikein, graafisen materiaalin jakamista pyydettiin viime vuonna välttämään ketjussa tai ainakin häivyttämään jaon.

Niin kuin näin.

Monelle tämä ketju toimii kuin livechatti ja vaikka itsekin tykkään enemmän lukea laajoja koosteita kuten ISW:n raportit, mutta tämä ketju toimii parhaana koostepaikana internetissä.

25 tykkäystä

Sota ei valitettavasti tuo nautintoa, Ukrainan sodan päämäärä on rauha joka toisi iloa, mutta se voi tulla vain ja ainoastaan kuolleiden Venäläisten kautta.
Jos sodasta puhutaan, käytännössä millään muulla ei ole ratkaisun, eli rauhan kannalta, merkitystä kuin sillä montako vihollista kuolee, kaikki muu on kohinaa itse sen oleellisen ympärillä. Esim se miten joku ase tai strategia toimii, niiden tavoite on vain ja ainoastaan tappaa niin monta vihollista kuin suinkin mahdollista. Venäjän tapauksessa niitä kuolleita on ja pitää olla todella paljon että rauha on mahdollinen, eli paljon videoita kuolevista venäläisistä.
Jos tuo koko sodan oleellisin asia, kuolleet Venäläiset kielletään palstalla, pitää kieltää koko sota aiheena.

8 tykkäystä

Huom. tähän että Venäjän resurssit ovat melkoiset ja ketjun floodaaminen satojen tuhansien ihmisten kuolemalla on melkoinen infoähky. Tässäkin voi miettiä muita lukijoita onko jokainen kuolema relevanttia informaatiota ketjun kannalta. Inhimillinen tragedia se on yhtä kaikki toimi yksilö kuinka väärien uskomusten tai manipulaation ohjaamana.

Eikä sodat pääty usein itse (henkilöstö- ja materia-)tappioihin, vaan strategisen kokonaistilanteen murtumiseen ja muuttumiseen toivottomaksi jonkun osapuolen kannalta. Nämä voivat tietysti kontribuoida siihen pisteeseen pääsemiseen/joutumiseen.

18 tykkäystä

Näinhän tuo taisi olla ja mielestäni varsin hyvä ohje edelleen. Siinä vaiheessa, kun ketjun sisältöä ilmestyy jonkun esittämän asiallisen toiveen jälkeen kommentoimaan yksi tai useampi nimimerkki, jotka eivät ole aiemmin kontribuoineet millään tavalla itse ketjuun, on hyvä aika muutenkin siirtyä eteenpäin.


Puola jatkaa suurlahjoituksiaan. Jälleen yksi tankki lisää. Tosin tämä puolalaistankki perustuu T-72 venäläistankkiin. Näitä siirtyy Ukrainalle 60 kappaletta.

33 tykkäystä

Jenkit antaa köyttä, mutta onkohan hyvä idea

4 tykkäystä

Taitaa olla teoriapohjalla tämä USA:n – sinänsä oikeasuuntainen – tarjous, sillä Venäjä ei näytä olevan vetäytymässä minnekään.

Linnoitteita dokumentoinut kaveri julkaisi tänään hyvin mielenkiintoisen lisän saitilleen. Venäjän kartalle sijoitettuja linnoitteita voi käydä katsomassa satelliittikuvista.

7 tykkäystä

Diplomatian valossa jenkkien ”keppi JA porkkana” on mielestäni todella järkevä tapa antaa asioille mahdollisuus kehittyä suotuisampaan suuntaan, eli rauhan suuntaan. Lienee kaikkien tiedossa, että lännen uuden aseavun saapuessa Venäjä ottaa pataan joka rintamalla.

Näkisin, että tässä tarjotaan mahdollisuutta Venäjälle ikään kuin tehdä julkinen kompromissi (ja suostua rauhaan sekä vetäytyä kokonaan). Ilman tällaisia tekoja molemmat osapuolet hakkaavat päätä seinään ilman, että neuvotteluhalukkuutta löydetään.

16 tykkäystä

Lentääkö näissä Puolan lahjoittamissa panssarivaunuissa torni samalla tavalla ilmojen halki kuin venäläispanssareissa, jos tornin juureen tulee osuma? Silloinhan nämä ovat samanlaisia surmanloukkuja kuin venäläispanssarivaunut.

Mä olen ymmärtänyt, että se torni lentää ilmaan nissä vaunuissa, joissa ammukset on sijoitettu sinne miehistön sekaan ja räjähtävät aiheuttaen valtavan paineen, joka ampuu sitten tornin taivaaseen. T-72 ja T-80 ovat tälle erityisen alttiitta automaattilatauksen takia.

Ainakin Abramseissa tuota ei tapahdu, sillä ammukset on suojattu niin, että niiden räjähdys ei kohdistu miehistöön. Leopardeista en tiedä.

Panssarintorjuntaohjuksesta tankki tuhoutuu joka tapauksessa ja yleensä miehistö sen mukana. En pitäisi tuhoutumisen näyttävyyttä relevanttina asiana. Toki T-72 on ammusvaraston sijoittamisen takia herkempi, mutta Saint Javel osumasta tankki kuin tankki tuhoutuu kuolettavasti.

10 tykkäystä

Monet hakkeritkin taistelevat Venäjää vastaan. Ei maksumuuria.

Vuosi 2022 laittoi uusiksi kaikki aiemmat ennätykset – ainakin mitä tulee kyberiskuihin Venäjää vastaan. Hakkerit nuijivat maassa toimivia yrityksiä ja organisaatioita laajemmin kuin koskaan.

24 tykkäystä

Tämä on muuten mielenkiintoinen juttu että mitä sitten kun Venäjä vihdoin vetäytyy tehdään. Ymmärrän että jotain porkkanaa on diblomatian kannalta pakko tarjota mutta suhtautuisin hyvin penseästi mihinkään pakotteiden vähentämiseen ainakin niin kauan kuin Putin on vallassa ja venäläisiä sotarikollisia ei ole tuotu Haagiin ja sitten on vielä ne sotakorvaukset.

15 tykkäystä

Suosittelen Areenan podcastia Brysselin kone, jossa on Halla-aho keskustelemassa Venäjästä. Ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

19 tykkäystä

Varusteiden kehittymisen näkee tässä, tämä porukka liikkui avolava-autoilla viime kesänä:
https://twitter.com/jmvasquez1974/status/1618940188381814784


Tässä kun kumpikin osapuoli rakentaa reservejä kevättä ja kesää kohti, on ollut puhetta siitä että “kumpi ehtii hyökkäämään ensin”. Ensin hyökkäävä ei kuitenkaan ole automaattinen voittaja, kuten vaikka Kurskissa(joka tosiasiassa ratkesi jo etukäteen kun tieto suunnitelmasta vuoti NL:lle).

Puhetta siitäkin, että Venäjällä on kiire saada jotain aikaiseksi ennen kuin Ukraina saa länsimaisia taistelu- ja rynnäkkövaunuja. Mutta Venäjän armeija on tullut selkeästi varovaisemmaksi, näkisin että “massiivinen yritys” tulee vain Putinin suorasta käskystä ja kalustotappiot siinä olisivat hirmuiset. Pitää siis erottaa se operatiivinen toiminta mitä Wagner tekee ja mitä varsinainen Venäjän armeija tekee.

“We should expect that the Russians will continue to learn and adapt, through success and failure, in the coming year. As such, adaptation will remain an important part of their strategy in 2023.”

“But, for Putin, this is perhaps the only viable of theory of victory available to Russia now. Waiting out the west. But it could be a long wait. The United States and its coalition partners entered Afghanistan in late 2001 and did not depart until nearly 20 years later. There is every reason to believe that, with no Europeans or Americans dying in Ukraine, these governments could sustain their support to Ukraine for a long time to come”


Jos Ukraina haluaa voittaa tänä vuonna, sen pitää tehdä jotain äkillistä ja uutta, johon Venäjä ei ehdi adaptoitumaan, kuten vaikka pidempi aseiden kantama joka tulee käyttöön äkillisesti ja laajasti. Nythän esim. Venäjän komentopaikat ja ammusvarastot on uudelleen sijoitettu GMLRS:n kantaman pohjalta.

6 tykkäystä

Vähemmän yllättävästi EU jatkaa pakotteitaan puolella vuodella. Ei maksumuuria.

Euroopan unioni on päättänyt jatkaa nykyisiä Venäjän vastaisia pakotteitaan puolella vuodella. Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

16 tykkäystä