Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 2)

Naomi Kleinin “Shokkidoktriini” on muuten ihan mielenkiintoinen kirja, lukukerrasta on kyllä aikaa. Melkoisen vasemmistolainen tulokulma, mutta lukusuositus silti! Siinä kuvattiin myös venäjän 90-lukua.

Loppupeleissä olen kuitenkin itse tullut siihen tulokseen, että venäjällä tehtiin ja ei tehty talousuudistusta silloin. Toisaalta kyllä vaihdettiin täydestä keskusvetoisuudesta markkinatalouden suuntaan, toisaalta varastamisen ja valehtelun pohjalta jatkettiin täyttä päätä. Tehtiin vain se, mitä venäläinen sananlasku kieltää tekemästä: “miksi vaihtaa vanhat varkaat uusiin, vanhat kun ovat osansa jo saaneet”. Tämä sananparsi taitaa kuvata nykyistäkin ajattelua mordorissa…

7 tykkäystä

Tämä Ylen juttu oli minusta tosi mielenkiintoinen ja hyvin tehty, siinä kerrotaan Venäjän ydinasetukikohdista satelliittikuvien kautta.

Meidän jälkeemme tulee hiljaisuus - se on Venäjän srategisten ydinjoukkojen motto.”

16 tykkäystä

Palantir saa kilpailua suoraan etulinjasta

5 tykkäystä

Se artikkelissakin viitattu Jegor Gaidarin kirja Imperiumin tuho on muuten hyvinkin lukemisen arvoinen opus.

Muutamia vähemmän hauskoja yksityiskohtia on jäänyt mieleen. Muun muassa huonoimmillaan Moskovassa oli viljaa vain kolmen päivän tarpeisiin. Taustalla oli kahtena vuonna pieleen menneet sadot ja öljyn hinnan lasku, ettei ollut varaa ostaa viljaa ulkomailtakaan. Pienemmissä kaupungeissa tilanne oli vieläkin huonompi. Samaisesta ruokatilanteesta johtuen kesti vuosia, että Itä-Saksassa yms. olleet vanhat neuvostojoukot saatiin kotiutettua. Ei olllut ruokaa eikä asuntoja. Venäläiset kenraalit ja pienemmätkin jehut ostivat aivan laillisesti valtiovarainministerin päätöksellä ruokaa sotilaille myymällä sotakalustoa joukoilta ja varastoista ihan kenelle vaan, jolla oli antaa käteistä rahaa.

Oli todella lähellä, ettei Venäjällä tullut kunnon sisäisiä rytinöitä. Jos tarinassa on joku opetus meille tähän päivään, niin ehkä se, että jos valtion johto täytyy vaihtaa, niin olisi mukava juttu, jos kansalaisilla olisi vaihtohetkellä asiat kuitenkin suurin piirtein jiirissä. Tämä on tietysti Ukrainan hyökkäyssotaan nähden sikäli huono näkemys, että vaikuttaa aika todennäköiseltä, ettei Venäjän johto vaihdu ilman romahdusta. Ehkä juuri tässä on se juurisyy mm. Saksan aika heikkoon panokseen Ukrainan tukemiseksi.

8 tykkäystä

Tässä Ylen jutussa on useampia eri juttuja, niin laitan alaotsikot tähän:

  1. Brittitiedustelu: Bahmut on yhä enemmän eristyksissä
  2. Scholz: Yksimielisyys Zelenskyin kanssa länsimaisista aseista
  3. Israelin ex-pääministeri Bennett: Putin lupasi, ettei surmaa Zelenskyiä
2 tykkäystä

Karjalanpaisti uunissa ja pitkä odotus edessä. Tässä karjalanpaistipäivän sivutuotos eli yhden sotaa puolivaloin seuraavan virkeän omaeläkeläisen yksi näkemys sodan kehityksestä seuraavien parin-kolmen kuukauden aikana. Kyseessä on ikioma ylätason veikkaus, joka ei kuitenkaan perustu mututuntumaan tai tuulesta temmattuihin väitteisiin/toiveisiin. Kertokaa ihmeessä oma versionne niin päästään ihmettelemään tilannetta vähän monipuolisemmin. En ole pahoillani, jos olen täysin väärässä, eikä kenenkään muunkaan tarvitse olla.

Eli…


Venäjä on avoimesti kertonut valtaavansa Donbassin ja Luhanskin ja sodan kulku tukee tätä venäläistoivetta. Sitä yritetään parhaillaan vakavissaan. Syksyllä mobilisoiduista joukoista suurin osa on nyt koulutettu ja joukkoja työnnetään rintamalle koko rintaman laajuudelta. Kaikki viittaa siihen, että mobilisaatio jatkuu koko ajan, joten uusi mobilisaatio ei monista päinvastaisista ennusteista huolimatta näytä todennäköiseltä.

Asetelma rintamalla on muuttunut erityisesti Ukrainan tykistön tehokkuuden lisääntyessä. Venäjän kalustosta on ristiriitaista tietoa. Vaikka venäläistä kalustoa on tuhottu järkyttävä määrä vaikuttaa uutta tulevan tasaiseen tahtiin tuhotun tilalle ainakin netin videoiden ja TG:n venäläislähteiden väittämien perusteella. Oli syy sitten parantuneessa taktiikassa tai hyökkäyskaluston käymisessä vähiin Venäjä selvästi säästää hyökkäyskalustoaan. Sen sijaan se minimoi kalustohävikin ja hyökkää käyttäen säälimättä mobilisoituja joukkojaan.

Ukrainan tykistö on parantunut jatkuvasti ja se kykenee käyttämään sitä tehokkaasti rintaman puolustuksessa. Etenkin itseliikkuva tykistö on jatkuvasti jauhanut sekä eturintaman kohteita että kohteita kantaman sisällä rintaman takana. Viimeksi tänään Ukraina kertoi ison mobilisoituja venäläissotilaita täynnä olleen varastorakennuksen tuhoamisesta Vuhledarin rintamalla.

Bahmutista on tullut sodan näkyvin taistelu, mutta se on vain yksi monista. Bahmutin symbolinen merkitys on kuitenkin valtava, sillä viimeksi eilen Zelensky totesi, että siitä ei luovuta mistään hinnasta. Venäjälle Bahmutin valtaus olisi iso propagandavoitto. Tämä hieman outo asetelma modernissa sodassa – jopa kunniakulttuurityyppinen – takaa kiivaimpien taistelujen jatkumisen Bahmutissa ja isot menetykset molempien puolella.

Lyhyestä virsi kaunis: Veikkaukseni on, että Venäjä kykenee jatkamaan etenemistään etenkin Donetskin ja Luhanskin rintamalla. Venäjän halukkuus operaatioihin Zaporizzjan alueella vaikuttaa vähäiseltä. Zaporizzjan aluetta on sen sijaan linnoitettu voimakkaasti Venäjän toimesta, mikä tekee monella tavalla järkeä.

Täsmällisemmin: Venäjä valloittaa ainakin 2-3 isompaa kaupunkia nykyisen rintamalinjan länsipuolelta seuraavan 8 viikon aikana ja sen lisäksi useampia pienempiä kaupunkeja ja kyliä. Rintamalinja siirtyy selvästi ainakin Bahmutin, Avdiivkan, Marinkan, Krasna Horan ja Siverskyn länsipuolelle. Myös Lyman voi olla uudestaan vaarassa. Kramatorskin ja Slovianskin valloitukseen Venäjä ei tässä ajassa kykene. En usko hyökkäyksen etenevän isona alueellisena läpimurtona vaan koko ajan käynnissä olevan hyökkäyksen jatkumona useasta kohtaa satojen kilometrien rintamaa.

Ukrainan vastahyökkäykseen en seuraavan 2 kuukauden aikana usko. Kaikki energia menee nyt puolustukseen. Yksi suurimpia syitä löytyy kalustosta. Ukrainalla ei ole riittävää määrää hyökkäyskalustoa, etenkään tankkeja ja kevyitä taisteluvaunuja, jotta hyökkäykseen kannattaisi edes lähteä. Uskon Ukrainan puolustuksen kuitenkin pitävän sen peräännyttyä itärintamalla ja muutamasta isosta menetyksestä huolimatta. Ukrainan vastahyökkäys tapahtuu aikaisintaan kesän kynnyksellä touko-kesäkuussa, jolloin Ukrainan kalustotäydennykset ja Venäjää säästeliäämpi miehistön käyttö tämänhetkisessä kulutussodassa saattaa kasvaa arvaamattomaan arvoon.

Oman sivujuonteensa kaikkeen tuo Zelensky:n oman korruptoituneen pesän siivousoperaatio, joka on jatkunut näyttävästi mediassa jo ainakin kolmatta viikkoa. Hallinnosta on saanut lähteä kymmenittäin ihmisiä ja nyt mm. puolustusministeri Reznikov on väitetysti tutkinnan alla. Ehkei tällä armeijan operaatioihin ole vaikutusta, sikäli mikäli armeijassa ei ovi ala käymään tiuhaan, mutta merkillepantavaa joka tapauksessa.

PS. P/Eka, jos et taaskaan ymmärrä mistään kirjoittamastani mitään – kirjoita mielummin oma ymmärrettävä veikkauksesi kaikkien iloksi. Sitä pyytelin jo vähän aiemmin ihan aidosta mielenkiinnosta – ilman sarvia ja hampaita.

33 tykkäystä

Australian asevoimien eläköitynyt kenraalimajuri, strategisti Mick Ryan kertoo vaihtoehdoista, miten Ukraina voisi saada Krimin takaisin. Ei maksumuuria.

Ryan jatkaa, että Krim-vastahyökkäys edellyttäisi tiettyjä tekijöitä ennen kuin se voisi alkaa. Ensinnäkin länsimaiden tulisi hänen mukaansa kiihdyttää asetuotantoaan ja asetoimituksiaan Ukrainalle sekä jatkaa kärsivällisesti ja yhtenäisesti Ukrainan tukemista. Toisekseen Ukrainan tulisi ensin saada haltuunsa kaikki eteläiset Ukrainan osat eli H’ersonin ja Zaporižžjan koko alueet. Kolmanneksi Krimin väestöä tulisi valmistella vastahyökkäykseen ja tehdä selväksi, ettei takaisinvaltaus johda Krimillä asuvien syrjintään jatkossa, Ryan kirjoittaa.

11 tykkäystä

Oletettavasti Ukrainalla olisi resurssit työntää Venäläiset kauemmas Bakhmutin suunnalla, mutta näiden reservi-joukkojen sitominen taisteluun ei liene isommassa kuvassa edunmukaista.

Mutta kuten on aiemmin sanottu, jossain vaiheessa pitää joko vetäytyä uusiin asemiin tai hyökätä.As part of their emerging military alliance, the officials said, a high-level Iranian delegation flew to Russia in early January to visit the planned site for the factory and hammer out details to get the project up-and-running. The two countries are aiming to build a faster drone that could pose new challenges for Ukrainian air defenses, the officials said.

Tehran has already provided Moscow with hundreds of drones it has used to hit military and civilian targets in Ukraine, U.S. officials have said. And the Biden administration has warned that Russia and Iran are developing a “full-fledged defense partnership.” The White House says Moscow was training Iranian pilots to fly Russian jet fighters, with the intent of sending Tehran those jets by year’s end.

The drone factory is part of a $1 billion deal between Russia and Moscow, the officials said. Moscow has provided Iran with weapons seized on the battlefield in Ukraine that they are trying to reverse engineer, the officials said.

11 tykkäystä

Sieltäpä se tulikin jo.

HS:n seurannasta:

Ukraina nimitti tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanovin uudeksi puolustusministeriksi, Reznikov siirrettiin sivuun

Ukraina on nimittänyt uuden puolustusministerin Oleksi Reznikovin tilalle, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Tehtävään astuu tiedustelupäällikkö Kyryly Budanov.

8 tykkäystä

An adviser to the Ukrainian military told the Financial Times that Kyiv had obtained “very solid intelligence of intent” by Russia to launch the attack, adding that it could come within 10 days. Andriy Chernyak, an official in Ukraine’s military intelligence, told the Kyiv Post news outlet on Wednesday that Putin had ordered his armed forces to capture all of Donetsk and Luhansk by March.

Analysts think a likely point for a fresh Russian attack is in the west of Luhansk province near Kreminna and Lyman, a city retaken by Ukrainian troops in last autumn’s counter-offensive. Russia has been assembling forces there for weeks, according to local officials and western analysts.

But Moscow is also building up its troops in the south of Donetsk province, with additional forces being deployed to villages around occupied Mariupol, according to an exiled local official.

“If they’re smart they will concentrate all their forces in one small place,” said the military adviser.

The Ukrainian military adviser said a renewed Russian attack would probably be spearheaded by elite units.

“We have to be serious,” he said. “These are proper mechanised brigades even if they are less capable than they were at the beginning of the war. They’ve reinforced the VDV [airborne] and marine units. These are not bus drivers and schoolteachers.”


"Escalation is also overplayed as a concern, as due to the Russian SAM threat, western fighters would be almost purely defensive weapons in Ukrainian hands, unless deliberately supplied with long-range stand-off cruise missiles. "

"Ultimately, neither the Russian nor Ukrainian armies are designed to rely on air support like Nato forces. Instead, they are primarily artillery and armoured land forces. The Ukrainian Air Force undoubtedly needs western fighters to improve its air defence capabilities and give it more strike options to complement ground based capabilities like HIMARS. However, the question is if the resources needed to make this work are better used elsewhere for now, given that western fighters will not significantly shape the land battles over the coming months. "


"At a joint press conference with Polish Defense Minister Mr. Mariusz Blaszak, Mr. Reznikov said that negotiations are currently underway with Western partners aimed at defining a platform for the transfer of tactical aviation to Ukraine. “What it will be – F-16 or Gripen – is a matter of discussions with NATO partners,” Reznikov said. "


Taitaa Ranska olla poissa pelistä tai ainakin viimeinen hätävara vanhoilla Mirage 2000 koneilla.

12 tykkäystä

Perunilta taas tunnin ja vartin kestävä aivan mahtava video länsimaiden Ukrainalle antamasta tuesta:

11 tykkäystä

Ukraina on varmasti halukas ottamaan kaiken lentokaluston vastaan, mitä sille annetaan. Huollon kannalta varmasti osittainen pulma, mutta varmasti parempi tilanne kuin ei mitään. Gripen olisi todennäköisesti huollon nopeuden ja maantietukikohtakelpoisuuden johdosta parempi, F-16 taas saatavuuden.

2 tykkäystä

Tässä on vielä Ylen uutinen puolustusministerivaihdoksesta.

Ukraina nimittää maan uudeksi puolustusministeriksi Kyrylo Budanovin, joka korvaa tehtävässä marraskuusta 2021 toimineen Oleksi Reznikovin.

Asiasta kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Puolustusministeriksi siirtyvä 37-vuotias Budanov on johtanut Ukrainan sotilastiedustelua elokuusta 2020 lähtien.

3 tykkäystä

Lyhyesti oma arvaukseni sodan kulusta, jotta saadaan niitä @OldFeki (ilman sarvia ja muita vastaavia) kaipaamia veikkauksia, eikä vain median esilletuomien asiantuntijoiden “varmoja” tietoja.

Ukraina rakentaa tällä hetkellä mielikuvaa alakynteen joutuneesta armeijastaan, jolla ei ole iskukykyä viedä aiempaa hyökkäystään eteenpäin. Tätä tuetaan kaikella mahdollisella mediapyörityksellä ja puheiden tueksi vetäydytään siellä täällä miten järkeväksi katsotaan. Samaan aikaan Ukraina vahvistuu uusilla aseilla ja entistä iskukykyisemmillä sellaisilla.

Bahmutista luodaan mielikuvaa, että sitä ei missään nimessä saa menettää. Sillä halutaan tukea yllä mainittua kertomusta. Bahmutistan kuitenkin luovutaan ja ehkäpä se saadaan myös uutisoitua suurena venäläisenä sotavoittona. Pitäähän valloittajan himoa tuhoamiseen ruokkia mahdollisimman paljon.

Venäjälle tullaan antamaan mahdollisuus läpimurtoon piakkoin Bahmutin “menettämisen” jälkeen, Ukrainan etukäteen hyvin tarkkaan miettimällä alueella. Tätä “läpimurtoa” tuetaan mediassa luotavalla mielikuvalla, että nyt venäjä valtaa kaiken… Tämä jos mikä ruokkii venäläisten ahneutta, kun he näkevät sielujensa silmillä uusia pesukoneita, hiustenkuivaajia, leipäkoneita tms valloitettavaksi.

Jossain vaiheessa ikävä kyllä venäläisten ontuen kasaan haalima hyökkäysarmeija v2.0 kohtaa pysäytyksen, samalla kun tämän mahtavan läpimurron tehnyt hyökkäysarmeija v2.0:n huolto katkeaa. Samalla (viimeistään) alkaa Krimin strateginen kiusaaminen uusilla yllä mainituilla iskukykyisemmillä aseilla ja Ukraina alkaa luomaan painetta Hersonin alueelle.

venäjän hyökkäysarmeija v2.0 kokee saman nöyryytyksen kuin hyökkäysarmeija v1.0 Harkovan alueella aiemmin.

venäjä rupeaa haalimaan hyökkäysarmeija v3.0 jonka tavoitteeksi laitetaan vähintään Bahmutin uudelleenvaltaus…

Itse en usko, että sota loppuu tänä vuonna. En tällä hetkellä näe sodalle muuta kuin jatkumoa.

Tämä lyhyesti, mitä kehtaa näin työajalla tähän käyttää.

58 tykkäystä

Musk taas boostaamassa venäläisen propaganda twitter-tilin näkyvyyttä. Menee kyllä tunteisiin tämän miehen toilailut - uskomaton idiootti.

39 tykkäystä

Mitäs tämä nyt tarkoittaa?

5 tykkäystä

Tuskin mitään sen kummempaa. Eiköhän tuolla vaan haluta antaa örkeille ennakkoilmoitus, että turha yrittää mitään, täällä ollaan valmiina. Tosin suora sotilaallinen isku Ruotsiin olisi sodanjulistus, mikä olisi aivan järjetön veto Venäjältä. Toisaalta kun Venäjästä on kyse, en pidä sitäkään mahdottomana (hyvin epätodennäköisenä kylläkin).

Janne Korhosen erinomainen ketju aiheesta, miksi demokratioiden on pystyttävä luottamaan toistensa apuun. Esimerkkinä käytetään rakasta Suomea ja miksi olimme liitossa Hitlerin kanssa. Rakkaudestako? Vai siksi, että piti valita kahden paholaisen välillä, kun muitakaan vaihtoehtoja ei ollut?

16 tykkäystä

Kofmanin mainio ketju, mitä hänen mukaansa on odotettavissa:

  • Ukraina saattaa jossain vaiheessa strategisesti vetäytyä Bakhmutista
  • mitään Venäjän edistymistä sen laajemmin ei ole odotettavissa
  • Ukraina aloittaisi vastahyökkäyksen mielummin ennemmin kuin myöhemmin eikä tankkeja odoteta ennen kuin offensiivi jo alkaa laajemmin
7 tykkäystä

Kylläpä olisi mukavaa, jos kaikki tuo toteutuisi. Että kulisseissa Venäjää viedään kuin pässiä narusta. Että Ukraina vain odottaa oikeaa hetkeä, ja sitten pässi on viety. Tietenkin on ajatelltava niin! Ukrainan kannalta huonot uutiset ovat, no, vähän huonoja, mutta niitä tulee ja menee. Venäjän kannalta huonot uutiset - niissä kumisevat jo täydellisen tuhon häpeälliset rummut.

Mitä itse ajattelen? En tiedä miten rintamalinja, mikä kylä tai strategia taipuu, tai mikä ratkaiseva asejärjestelmä niitä jatkossa takoo. Tiedän, että Venäjä ei voi omassa käsityksessään hävitä sotaa, että tämä sota ei kuulu niihin, jotka päätyvät toisen osapuolen täydelliseen tappioon. Ja koska lännen tukema Ukraina ei tule suostumaan neuvottelutulokseen, tämä sota kuuluu niihin, jotka eivät enimmäkseen lopu. Se sulautuu nykyhetkeen, jossa ammukset eivät enää lennä, eivätkä räjähdykset räjähdä, taistelukentällä, muissa olosuhteissa kyllä. Se on kansainvälisten suhteiden synonyymi monella suunnalla.

Lopulta kuitenkin neuvotellaan, siitä, miten haluttomuus jatkaa sotaa muutetaan haluttomuudeksi välttää rauhaa.

Ajattelen, että käy hyvin, jos tämän sodan, ja tulevien sotien väliin jää niin pitkä aika, että ne vaikuttavat silloin uusilta. Kaikesta nimittäin näkee, että ihminen on oppinut historiasta. Siksi se toistuu. On lottovoitto sattua syntymään äidin jalkojen välistä sotien väliin.

Olen pessimistinen, muttei toivoton. Voiton ja häviön, sellaisena kuin niistä nyt keskustellaan, tilalle tulee jotain muuta, näkökulma, jota ei vielä näe. Juuri sen takia se on tulevaisuus. Kovin toiveikaskaan en ole. Kova toiveikkuus ei ole mukavaa. Luettunakaan.

9 tykkäystä