Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Venäjän ja Ukrainan aluevaltaukset hienosti aikajanalle sijoitettuna palkkigraafina. Vaikka aina välillä tulee näitä “Venäjä kuitenkin etenee joka päivä” -viestejä, niin todellisuudessa Venäjä ei ole oikein kyennyt etenemään Ukrainassa sitten sodan alkukuukausien :sunglasses:

40 tykkäystä

The quality of Ukraine’s military force, once considered a substantial advantage over Russia, has been degraded by a year of casualties that have taken many of the most experienced fighters off the battlefield, leading some Ukrainian officials to question Kyiv’s readiness to mount a much-anticipated spring offensive.

U.S. and European officials have estimated that as many as 120,000 Ukrainian soldiers have been killed or wounded since the start of Russia’s invasion early last year

The situation on the battlefield now may not reflect a full picture of Ukraine’s forces, because Kyiv is training troops for the coming counteroffensive separately and deliberately holding them back from current fighting, including the defense of Bakhmut, a U.S. official said, speaking on the condition of anonymity

senior Ukrainian government official, who spoke on the condition of anonymity to be candid, called the number of tanks promised by the West a “symbolic” amount. Others privately voiced pessimism that promised supplies would even reach the battlefield in time.

"If you have more resources, you more actively attack,” the senior official said. “If you have fewer resources, you defend more. We’re going to defend. That’s why if you ask me personally, I don’t believe in a big counteroffensive for us. I’d like to believe in it, but I’m looking at the resources and asking, ‘With what?’ Maybe we’ll have some localized breakthroughs.”

“We don’t have the people or weapons,” the senior official added. “And you know the ratio: When you’re on the offensive, you lose twice or three times as many people. We can’t afford to lose that many people.”

Kupol, who consented to having his photograph taken and said he understood he could face personal blowback for giving a frank assessment, described going to battle with newly drafted soldiers who had never thrown a grenade, who readily abandoned their positions under fire and who lacked confidence in handling firearms.

After a year of war, Kupol, a lieutenant colonel, said his battalion is unrecognizable. Of about 500 soldiers, roughly 100 were killed in action and another 400 wounded, leading to complete turnover. Kupol said he was the sole military professional in the battalion, and he described the struggle of leading a unit composed entirely of inexperienced troops.

“I get 100 new soldiers,” Kupol said. “They don’t give me any time to prepare them. They say, ‘Take them into the battle.’ They just drop everything and run. That’s it. Do you understand why? Because the soldier doesn’t shoot. I ask him why, and he says, ‘I’m afraid of the sound of the shot.’ And for some reason, he has never thrown a grenade. … We need NATO instructors in all our training centers, and our instructors need to be sent over there into the trenches. Because they failed in their task.”

At the start of the invasion, Ukrainians rushed to volunteer for military duty, but now men across the country who did not sign up have begun to fear being handed draft slips on the street. Ukraine’s internal security service recently shut down Telegram accounts that were helping Ukrainians avoid locations where authorities were distributing summonses.

U.S. officials said they expect Ukraine’s offensive to start in late April or early May, and they are acutely aware of the urgency of supplying Kyiv because a drawn-out war could favor Russia, which has more people, money and weapons manufacturing.

Asked at a recent congressional hearing how much more U.S. aid might be required, Pentagon policy chief Colin Kahl told House lawmakers that he did not know. “We don’t know the course or trajectory of the conflict,” Kahl said. “It could end six months from now, it could end two years from now, three years from now.”

15 tykkäystä

Lähde: Washington Post. Tästähän on aiemminkin ollut keskustelua ja on varmaan selvää että taistelumoraalin kannalta on haluttu antaa toisenlainen kuva henkilötappioista. Yhtä kaikki, lännen tarjoama konkreettinen apu (koulutukset, kalusto, infra, ammukset jne) olisi pitänyt tulla jo paljon aikaisemmin.

Alla WP juttu:
Ukraine short of skilled troops and ammunition as losses and pessimism grow - The Washington Post

10 tykkäystä

Venäläiset sotabloggarit pelkäävät Ukrainan vastahyökkäystä.

Sotabloggaajien keskuudessa huoli Ukrainan tulevasta vastahyökkäyksestä on kasvanut, sillä he kokevat, että Venäjä on sijoittanut liikaa joukkoja Bahmutiin. Heidän mukaansa Venäjä kuluttaa nyt liian suuren osan parhaista joukoistaan Bahmutin raskaissa kaupunkitaisteluissa, tehden samalla Ukrainan etenemisen etelässä helpommaksi.

Britannian puolustusministeriö kertoo Venäjän ammuspulan pahentuneen. Ei maksumuuria.

Puolustusministeriön mukaan kranaattipula on lähes varmasti syynä siihen, etteivät Venäjän yksiköt ole kyenneet operatiivisesti merkittäviin hyökkäyksiin viime aikoina.

16 tykkäystä

Toivottavasti tämä etenisi nopeasti ja junat toimitetaan Ukrainalle.

Muistuu mieleen kuva, missä Halonen ja Putin ovat Allegron ensireissulla matkustajina.

25 tykkäystä

Hornet -Marin vielä kerran.

IS tänään klo 12.28. Marinin kommentti: ”Ei tuosta vierailusta (Ukrainassa) myrskyä vesilasissa ole muodostunut muualla kuin suomalaisessa Twitter-ympäristössä.”

Edit. voisiko se vaan myöntää, että tuli tehtyä vähän homssuinen ulostulo!

32 tykkäystä

Uutiset täyttyvät terroristivaltion tappioista, ammuspulasta, sisäisistä ristiriidoista, sotilaiden huonoista oloista ja vielä huonommasta motivaatiosta. Kaikista kohtaamistaan ongelmista huolimatta Venäjällä on edelleen aloite. Eteneminen on hidasta, mutta etenemistä kuitenkin. Viestit ukrainalaisten tappioista hukkuvat helposti uutisten tarjoamaan optimismiin. Edes jokseenkin puolueettomia arvioita tilanteesta on vaikea löytää. Rintaman tapahtumien seuraaminen on jopa turhauttavaa. Uutisista päätellen Venäjän ei pitäisi edetä millään alueella, mutta tilanne ei muutu miksikään.

WP:n artikkeli maalasi melko synkän kuvan Ukrainan tilanteesta, mutta se voi olla valitettavan lähellä totuutta. Ei siis kaikkein miellyttävintä luettavaa, mutta selittää rintaman tapahtumia.

USA:n poliittinen ilmapiiri asettaa omat paineensa Ukrainalle. Sota ei voi jatkua ikuisuuksia. Toinen amerikkalaislehti, Politico, kirjoitti toissapäivänä erimielisyyksien kasvusta Ukrainan ja USA:n välillä johtuen mm. Ukrainan sodanjohdon, amerikkalaiskolleegojen mielestä, huonoista päätöksistä.

Ikävintä on USA:n republikaanien entistä näkyvämpi kääntyminen putinismiin. Presidenttiehdokas DeSantis kutsui eilen sotaa “aluekiistaksi” ja valitettavasti tällainen viesti tuntuu uppoavan koko ajan paremmin ainakin republikaanien MAGA-osastoon. En mene politiikkaan sen enempää, mutta joskus muinoin paljonkin USA:ssa oleskelleena totean vain, että republikaanipuolueen muutosta arvokkaasta konservatiivipuolueesta nykyiseksi omahyväiseksi öykkärisekoilijakeskittymäksi on jopa Suomesta käsin todella vaikeaa ja surullista katsella.

Uutisissa kerrotaan lähes päivittäin Ukrainan tulevasta hyökkäyksestä. Yllätysmomentti on siltä osin syöty jo hyvän aikaa sitten. Mutta onko syöty myös koko onnistuneen hyökkäyksen eväät? Se kysymys vaikuttaisi olevan ilmassa laajemminkin.

Läjä Bradley-vaunuja ja Leopardeja ei pysty ihmeisiin, jos parhaat joukot on kulutettu Ukrainan suurimman tukijan arvostelemassa kaupunkisodassa. Länsimaat vakuuttelevat loppumatonta tukeaan Ukrainalle, mutta Eurooppa voisi tehdä paljon enemmän. Eurooppa olisi voinut tehdä hyvin paljon enemmän jo sodan alusta asti.

Jos tulosta kentällä ei tule kääntyy sentimentti jossain vaiheessa Ukrainaa vastaan. Ei välttämättä erityisen näkyvästi, mutta riittävästi. Jos kevään hyökkäystä ei saada aikaiseksi tai hyökkäys epäonnistuu tarkoittaisi se Ukrainan kannalta parhaimmillaankin jumiutumista nykytilanteeseen.

Edit. “territorial dispute” → aluekiista

27 tykkäystä

Kyllä kuvasit tilanteen mielestäni aika oikein. Tilanne on oikeasti ongelmallinen. Ongelma ei ole kylläkään laskutaidoissa vaan asenteissa. Ensimmäinen on asenne siitä, mitä sodankäynti on. Ja toinen on asenne siitä, kenen tehtävä on varautua sotaan.

Alan ammattilaiset oli vallannut käsitys ettei Euroopassa sodita enää perinteisen suursodan tyyliin. Siksi ei tarvita laajoja reservejä, surta tyykstöä ja käsittämättömän suurta määrä ammuksia ja muuta tarviketta. Ajatus oli sen suuntainen, että erikoisjoukot hoitavat kevlarit päällä jotain strategisia iskuja ja muuta ei sitten tarvitakkaan. Suomessakin haluttiin ajatella näin ja hankittiin jotain maavoimien helikopterita ym juttuja tällaiseen “fiinimpään” sodankäyntiin. Rahan vähyys ja oman alueen laajuus onnkesi estivät että ihan kokonaan ei luovuttu perinteisestä laajaan reserviin nojaavasta puolustuksesta.

Ja toinen asennevamma liittyy siihen että tarvittaessa voidaan ottaa tarviketta jonkun muun varastosta. Sitävarten ollaan sotilasliitoissa ym. Nyt sitten huomataan että jos kaikki ajattelvat näin, niin kenenkään varastossa ei ole kranaatteja sellasita määrää, että se riittäisi sotimiseen. Tai siis ne maat, joissa sodan uhka on välitön (Koreat, Intia/Pakistan) on alusta saaakka mainittu paikkoina, joista voisi saada suuriakin määriä kranaatteja.

Sodan alusta saakka on ollut kirjoituksia siitä miten Ukrainan tykistön käyttö on vähäistä, vaikka putkia on. Mikä muu sen selittää kuin se, ettei kranaatteja ole riittävästi.

18 tykkäystä

IL:n seuranta:

Puola voi toimittaa hävittäjiä Ukrainaan jo ensi kuussa

klo 14:21: Puola voi toimittaa Mig-taisteluhävittäjiä Ukrainan käyttöön mahdollisesti jo huhtikuussa. Asiasta ilmoittaa Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Morawieckin mukaan Ukraina voisi saada Migejä 4–6 viikossa.

Olisi toisaalta ihan kiva nähdä alkuperäinen lähde (sitä ei IL:llä näkynyt), ettei vaan olisi Marin-mainen ”lupaus” kyseessä :grin:

26 tykkäystä

Lainaus:

"Tietenkin asiassa on se kääntöpuoli, että Venäjästä ja presidentti Vladimir Putinista on tullut entistäkin sotaisampi ja arvaamattomampi. Suomi on myös siirtynyt Venäjän vihollisleiriin. Se ei ole ollut Suomen valinta, vaan Venäjä aloitti sodan ja on nimennyt lännen viholliseksi.

Jos pahin tapahtuisi, Suomi kaipaisi kipeästi tukea ja aseapua. Siltäkään kannalta avussa ei ole järkevää kitsastella.

Kun annettua aseapua nyt suhteutetaan bruttokansantuotteeseen Suomi on keskikastin maita . Määrältään USA on ylivoimainen Ukrainan auttaja, mutta suhteessa talouden kokoon huipulla ovat Viro, Latvia, Puola ja Liettua. Viron apu ja sitoumukset olivat tammikuun lopussa 1,3 prosenttia bruttokansantuotteesta, Latvian 1,2 ja Puolan 0,9. Parjatun Saksankin apu oli 0,4 prosenttia bkt:sta."

14 tykkäystä

“Fresh back from his research trip to Ukraine, Mike Kofman joins Ryan for a discussion about what he learned. They discuss the battle for Bakhmut, munitions shortages and force structure, artillery and attrition, Russia’s unimpressive offensive, and what else the West could be doing to set Ukraine up for success in a widely anticipated spring offensive.”

(audio)

Kofman selittää, että Ukrainan armeijassa on kaksi eri armeijaa, Neuvosto-tyylinen ja nykyaikaisempi. Reservistä on palannut paljon vanhoja upseereita palvelukseen, joilla ei ole minkäänlaista länsimaisen toimintamallin koulutusta.

6 tykkäystä

Voisivat laittaa suoraan ukrainaan nämä koneet

14 tykkäystä

Putin sanoo, että Venäjä taistelee olemassaolonsa puolesta. Ehkä hän tarkoittaa, että Venäjä taistelee Putinin olemassaolon puolesta. Ei maksumuuria. Putinilla on luvut ja talous huonommin hallussa kuin Alokkaalla, koska rassu luulee Venäjän talouden olevan vahvempi.

Putinin mukaan Venäjän taloudesta on tullut itseasiassa vahvempi ja itsenäisempi, kun maasta on lähtenyt länsimaalaisia yrityksiä.

Uutinen on kolmen rivin mittainen, joten ei kehtaa referoida. Ei maksumuuria.

EDIT: Paha kirjoitusvirhe oli aiemmin; kirjoitin Putinin sanoneen, että Ukraina taistelee olemassaolonsa puolesta. :grimacing:

Kiitos virheen huomanneelle henkilölle!

12 tykkäystä

Putin on varmasti oikeassa siinä että Venäjän taloudesta on tullut itsenäisempi, koska vain harvat ovat valmiita käymään sen kanssa kauppaa ja sillä on suuria vaikeuksia saada ostettua tarvitsemiaan tuotteita. Samalla Putinin väite on kuitenkin ihan puutaheinää, kun se ei pysty olemaan millään lailla taloudellisesti kilpailukykyinen ja tuottamaan tarvitsemiaan tuotteita.

11 tykkäystä
20 tykkäystä

Niinpä… Aneemista toimintaa euroopassa.

21 tykkäystä

Tässä vielä Wikipedian artikkeli MQ-9:stä johon venäläiset törmäilivät knasainvälisessä ilmatilassa Mustalla merellä.
Siipien kärkiväli 20m, pituus 11m, korkeus 3,8m ja paino 2200-4800 kg varustelusta ja polttonestelastista riippuen.
Ja kruisailee 1900km, 14h, nopeutta max 480km/h
Eli ei mikään pikkudrooni…

14 tykkäystä

image

10 tykkäystä

Mikä on reaktio? Vaikea ajatella, että venäläiset ei olisi tehnyt tuota tahallaan. Turkki ensimmäisenä ”liennyttämässä”?

13 tykkäystä

Michael Kofman puhuu uusimmassa War on the Rocksissa sodan polttopisteestä Bakhmutissa sekä myös täälläkin keskustellusta teemasta, eli ukrainalaisupseerien neuvostotaktiikoista