Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Hiljainen päivä tässäkin ketjussa, siinä vois olla yks hyvä syy. Wagnerin pomo väittää näin, sitten voidaan miettiä, kuinka luotettava lähde hän on. :slight_smile: Tilanne on vaikea ja kriittinen, mutta ei taida kyllä Venäjä olla saanut vallattua Bahmuttia. Tilanne elää ja muuttuu. Ei maksumuuria.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljarin mukaan Bahmutissa käydään parhaillaan raskaita taisteluita ja tilanne on “kriittinen”. Ukrainan mukaan sen joukoilla on edelleen hallussaan osia kaupungista.

Maljarin mukaan Ukrainalla on hallussaan ainakin joitakin teollisuuteen ja infrastruktuuriin liittyviä rakennuksia.

Tässä Ylen uutisessa hyvin pitkälti samat asiat, mitä Hesarin uutisessa.

7 tykkäystä

Tälläisen pikkukylän valtauksesta puhuminen on vähän kiikunkaakun että onko se ketjun sääntöjen vastaista.

Vitsit sikseen, “Sotaa ja Historiaa” podcastissa oli entinen pv komentaja Lindberg, Käihkö ja Kastehelmi puhumassa ukrainasta. Ei mitään mullistavaa tässäkään podissa, mutta ihan hyvä silti -tämä taitaa olla tosin äänitetty jo 5.5, joten viimeaikaisista jutuista ei puhuta:

7 tykkäystä

Ironian huipentuma kyllä kun suuri ja mahtava Venäjä on saanut (lähes?) vallattua pikkukaupunki Bakhmutin 7 kuukautta Muskin kuittailun jälkeen ja Medvedev vielä kehtaa palata tähän aiheeseen.

30 tykkäystä

En tiedä, pitääkö paikkansa, mutta jos pitää, niin tämä on käänteentekevä asia. Lähipäivät näyttävät, miten käy.

Ainakin Bidenin lupa on tullut. :+1:

23 tykkäystä

Ei tämä nyt parhaassakaan tapauksessa mikään lähipäivien asia ole :smiley:

Tuossa menee helposti loppuvuosi lentäjien kouluttamisessa ja infrastruktuurin luomisessa Ukrainaan vaikka käyttöönottoa varmasti kiirehditäänkin sotatilan vuoksi, koska muussa tapauksessa kyseessä on vain kovaa vauhtia lentävä metalliarkku. Kun hävittäjät sitten vihdoinkin saadaan käyttöön lentue kerrallaan, ei niillä kuitenkaan ole välitöntä vaikutusta maasotaan sillä ykkösprioriteettina on Ukrainan puutteellisen ilmapuolustuksen vahvistus ampumalla alas venäläisiä risteilyohjuksia ja yrittämällä evätä ja minimoida Venäjältä mahdollisuus käyttää sen omaa ilma-asetta Ukrainan joukkoja vastaan. Ainoa asia joka Venäjän armeijassa muuten aidosti toimii tällä hetkellä, on ilmatorjunta ja Ukrainan ilmatilaa haastetaan niin paljon ettei noilla koneilla pystytä ilmataistelualueella kovinkaan korkealla lentämään, mikä taas tarkoittaa sitä, että herra Newton toimii kaikkia F-16 Vipereilla laukaistuja ohjuksia vastaan.

Tietysti kyseessä on erittäin tärkeä asejärjestelmä, joka tulee aiheuttamaan Venäjän ylirasituksesta kärsiville ilmavoimille suuria vaikeuksia ensi vuoden puolella, mutta lähtökohtaisesti sen vaikutus on pikemminkin Ukrainan ilmavoimien kulumisen pysäyttäminen sen sijaan että pystyttäisiin tuomaan välittömästi käyttöön merkittävää uutta vaikutuskykyä.

Vaikuttaa siltä että Wagner on edennyt Khromoven sillalle johtavalle alueelle asti. On kuitenkin vielä epäselvää, että onko koko kaupunkia valloitettu vai pitävätkö ukrainalaiset vielä pientä siivua vielä hetken aikaa hallussansa. Joka tapauksessa on totta, että tämä yhdeksän kuukautta kestänyt taistelu on päättymässä ja näyttää siltä, että Ukrainan aiemmin tekemä pienimuotoinen vastahyökkäys kaupungin lähellä oli tarkoitettu vain saavuttamaan paremmat puolustusasemat ja mahdollistamaan turvallisemman vetäytymisen kaupungista ilman merkittävempiä tappioita.

Siinä olikin sitten pitkälti Venäjän osalta hyökkäystoimet tässä sodassa. Missä vielä voidaan hyökätä isommin ja saavuttaa menestystä? Avdiikassa ja Kreminnan metsissä? Tykistöammusten ja panssarien puute ei oikein mahdollista venäläisille kunnon hyökkäysliikettä, joten aloite on nyt selvästi Ukrainalla ja jäämmekin siis odottamaan väistämättömän vastahyökkäyksen alkamista.

29 tykkäystä

Olen pohtinut ketjun nimeä. Venäjän aggressiot. ”Aggressio on tunne. Se ei ole teko, vaan pelkästään tunne”.
Keskustelussa on aiheena kuitenkin Venäjän brutaali valloitushyökkäys ja sota Ukrainassa. Aggressio on kovin lievä ilmaisu lähes mihin tahansa Venäjän tekemisiin.

21 tykkäystä

Vaikken isosti keskustelussa kirjoittelijan ominaisuudessa olekaan mutta ketjun aloittajana saanen sanoa mielipiteeni:

Ketju on avattu tammikuussa -22, eli juuri ennen isoa hyökkäystä Ukrainaan. Silloin joukkoja kerättiin rajoille ja näytti että jotain merkittävää voi tapahtua. Tilanne ei näyttänyt enää normaalilta harjoittelulta, ja mielessä kävi monella oikea sodankin mahdollisuus. Piti keksiä otsikko joka sopii senhetkiseen tilanteeseen mutta joka sallii tilanteen erilaiset kehityssuunnat ilman että otsikkoa pitäisi myöhemmin muokata. Alkuperäinen tarkoitus oli keskustella tästä uhasta Ukrainaa kohtaan, joka voisi muuttua sodaksi, sekä kaikesta muusta Venäjän uhoamisesta pääsääntöisesti Euroopassa. (Ei siis pelkästään Ukrainan tilanne.) Otsikosta poiketen mielestäni myös aggressiot esim. Yhdysvaltoja sekä koko muuta maailmaa kohtaan kuuluvat ketjuun, koska Venäjän mesoaminen Euroopassa ja muualla on tällä hetkellä niin toisiinsa sidottu kokonaisuus.

Mitä tulee tuohon termiin “aggressio”, niin Synonyymisanakirja määrittää sen sanoilla: “hyökkäys, vihamielisyys”.
Mielestäni nuo kaksi kuvaavat erittäin hyvin Venäjän touhuja, ja itse olen erittäin tyytyväineen sanavalintaan. Mutta keksi toki parempi ja tee vaikka äänestys jos haluat.

62 tykkäystä

Aika paljon tykistöä.

26 tykkäystä

Nyt on taidettu ottaa viime viikkoina tykistö pioriteetiksi. Mahtaa enteillä maahyökkäystä…

8 tykkäystä

Tykistö on käsittääkseni ollut koko sodan ajan tärkeimpiä kohteita, koska Venäjän sodankäynti nojaa nimenomaisesti siihen. Ilmeisesti viimeisen kuukauden aikana on löydetty tehokkaat keinot sen eliminoimiseen.

8 tykkäystä

Nyt jos bakhmut on vallattu niin eikö olisi helppoa ampua tykistöllä sekä ohjuksilla venäjän tyyliin kaikki dileäksi mukaan lukien venäläiset? Ei siviilejä ja kaupunki muutenkin tuhottu.

1 tykkäys

Niitä on mennyt tavattoman paljon. Onkohan kaikessa hiljaisuudessa tullut ATACMS käyttöön? En usko, että käyttäisivät Storm Shadowia noin “pieniin” kohteisiin.

1 tykkäys

Venäjän tapa käyttää tykistöä on erittäin tehoton, mikä näkyy mm. kyvyttömyytenä edetä massiivisesta tykistöylivoimasta huolimatta.

Tuskin. Rivien välistä on annettu ymmärtää että ATACMS:siä ei ole merkittäviä määriä varastossa ja ilmeisesti syystä tai toisesta niitä ei myöskään ole kyetty tuottamaan, ainakaan toistaiseksi, sellaisia määriä lisää että niitä olisi luovutettu Ukrainalle. Ja tuskin niitä ATACMSsejakaan käytettäisiin mihinkään ”vähempiarvoisiin” kohteisiin.

2 tykkäystä

Venäjällä on ollut aina periaatteena määrä on laatua. Tykistön osumatarkkuus on mitä sattuu, mutta läntiseen toimintatapaan verrattuna ammutaan monikymmenkertainen määrä. Ukrainan sodan pitkittyessä suunnitelmiin nähden ongelmaksi on muodostunut logistiikka, ammusten määrä sekä putkien kestävyys, koska tuotanto ei kerta kaikkiaan riitä.

4 tykkäystä

Tuskin, mutta kenties Archer, Ceasar ja muut länsimaiset tarkat ja nopeasti liikuteltavat tykit vastatykistötutkien ja dronetiedustelun avulla muuttavat taistelukentän luonnetta.

6 tykkäystä

Asiantuntijat näkevät Bidenin hävittäjäpäätöksen käänteentekevänä. Juttu ei ole maksumuurin takana.

Kokenut Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs, Stanfordin yliopiston professori Michael McFaul ja arvostettu geopolitiikan asiantuntija, analyysiyhtiö Eurasia Groupin johtaja, professori Ian Bremmer pitävät Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin uutta linjausta F-16-hävittäjien antamisesta Ukrainalle historiallisena ja käänteentekevänä.

11 tykkäystä

Vois muuten ampua, mutta Ukrainalla ei ole ammuksia siihen. Yhden betonikerrostalon tuhoaminen vie valtavasti 155mm ammuksia. Ja näinhän ne Bakhmutin ongelmat alkoivat, kun iivana pääsi pureutumaan omakotitalo-alueelta eteenpäin, vankempiin betonirakennuksiin. Muutamia rakennuksia Ukraina on miinoittanut ja räjäyttänyt vetäytymisen jälkeen.

Nyt sitten odotellaan mitä ratkaisua Ukraina hakee, yritetäänkö kaupunki piirittää laitojen kautta vai jatketaanko kulutus-matematiikkaa laidoilla. Itse en näe, että Ukraina kykenisi saartoon ilman uusia länsi-varustettuja prikaateja.


Toisaalla:

Vähemmän yllättäen Venäjällä ei ole vaikeuksia hankkia elektroniikkaa ulkomailta ohjusten valmistamiseen.


F-16 höpinää:
https://twitter.com/noclador/status/1660216854105710593

(vaatii twitter-tunnukset)

11 tykkäystä

Tässä on Hesarin juttu Bahmutin tilanteesta. Ei maksumuuria.

Jutun kuusi kysymystä:

  1. Mitä kaupungin tilanteesta tiedetään?
  2. Millainen merkitys Venäjän ilmoituksella ja sen ajankohdalla on?
  3. Mitä Venäjä hyötyisi täysin raunioina olevan kaupungin haltuun saamisesta?
  4. Onko Wagnerin ja Venäjän joukkojen ”vuoronvaihto” Bahmutissa toteutettavissa?
  5. Voiko Venäjän joukkojen vahvistaminen Bahmutissa kääntyä Ukrainan eduksi muualla?
  6. Saartaako Ukraina Bahmutia?
2 tykkäystä

Tässä erinomainen ketju F16 vahvuuksista ja heikkouksista sekä siitä minkälaisessa roolissa Ukraina koneita voi käyttää:

12 tykkäystä