Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

2 tykkäystä

Alkaa kuulostamaan siltä että valtionrajat muuttuu noille paikoille missä nyt soditaan. Kylmä realismi valtaa tilan propagandalta. Tämä voi olla myös hyvä asia johtaen nopeammin rauhaan ja säästäen ihmishenkiä.

1 tykkäys

Zelenskyi haluaa rauhan huippukokousta syksylle, johon osallistuisi suurin osa maailman maista. Ei maksumuuria.

Reutersin mukaan kokous jatkaisi Ukrainan viime syksynä esittämän kymmenkohtaisen ”rauhanmallin” pohjalta. Malli sisältää kohtia muun muassa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamisesta ja Venäjän joukkojen vetäytymisestä.

11 tykkäystä

Venäjän voitto nostaisi imperialismin pinnalle. Kukaan ei ole turvassa tuon jälkeen. Taiwan on seuraavana vuorossa.

56 tykkäystä

Härskiä on meno Venäjällä, oligarkit firmoineen rekrytoivat väkeä Ukrainaan.
Menossa mukana kymmeniä firmoja

Länsimaihinkin kauppaa tekevät;
Novatek - LNG-firma, jonka omistajiin kuuluu Suomenkin kansalainen Gennadi Timtsenko
Rusal - alumiinifirma, omistajana Oleg Deripaska

Näin länsimaat rahoittavat sotilasrekrytointeja epäsuoraan, sekä toki pitemmänkin mutkan kautta: Kiina, Intia, jne ostavat raaka-aineita alehintaan Venäjältä, saavat kustannuskilpailuetua maihinsa, ja tuovat länsimaihin kaikenlaista ostamaamme rompetta.

Pakotteet | Venäläis­sivusto: Suur­yhtiöt värväävät palkka­sotilaita Ukrainaan: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009758118.html

24 tykkäystä

Painaisin en tykkää - nappia, jos foorumilla sellainen olisi.

Oletko osa propagandakoneistoa, vai etkö vain ymmärrä seurauksia jos Venäjälle annetaan sen itse aloittamissa hyökkäyssodissa alueita periksi?

85 tykkäystä

Kyllähän Suomikin antoi alueita periksi ja on tänä päivänä menestynyt oikeusvaltio. Valitettavasti alueiden menetys on todennäköinen realiteetti myös tässä konfliktissa. Henkilökohtainen mielipide on se että Ukrainaa pitää tukea niin kauan kuin Ukrainalaiset haluavat taistella. Jos konflikti päättyy siten että Ukraina menettää alueita, lännen pitää hyväksyä itsenäinen Ukraina Natoon ja taata sen turvallisuus.

5 tykkäystä

Timtsenko ei tule yllätyksenä, mutta ilmeisesti Deripaskan pää on kääntynyt. Vielä viime vuoden puolella hän oli yksi ainoista oligargeista, jotka arvostelivat julkisesti sotaa ja sen haitallisuutta Venäjälle.

Ukrainan vastahyökkäyksen kannalta alkaa olemaan viimeiset hetket ennenkuin maasto muuttuu vetiseksi. Mikäli seuraavina viikkoina ei tule merkittävää läpimurtoa, alkaa Ukrainan kortit olemaan pöydässä. Kansan kestokyky alkaa olemaan varmasti koetuksella, kun omat tappiot kasvavat jatkuvasti. Lisäksi Venäjä pystyy jälleen käyttämään koko talven linnoittamiseen, joten ensi vuonnakaan, vaikka ilmatukea olisi, Venäjän rintamien murtuminen ei liene todennäköistä. Kuten edellä on mainittu, nousi Suomikin suosta, vaikka menetti merkittävän määrän pinta-alaa ja strategisia alueita.

Venäjähän otti jo aikaisemmin Krimin ja länsi vain huokaili. Ilman hyökkäyssotaa Krimi olisi entistä enemmän venäläinen ja sen pysyvä osa jo kartoissa.

Venäjä ei suostu rauhaan, jossa se menettäisi kasvojaan. Pieni teoreettinen mahdollisuus on sellaiseen, jos Venäjällä valta vaihtuu ja uusi valta myöntää virheet. Putinin pitänee kuolla vanhuuteen ennen kiuin jotain vallankahvassa tapahtuu. Jos Putin kuolee pian, on tilaa vain uudelle kahjolle. Jos menee enemmän aikaa, on kansa valmiimpi uudistuksiin. Kansannousu ratkaisee jatkavatko Venäjällä rosvot vai poliitikot.

Lännen prioriteetti on enemmän Venäjällä kuin Ukrainassa. Ainoa syy miksi Ukrainaa tuetaan, on lännen ajatukset Venäjästä ja sen laajenemishalusta ja Ukrainan hengen leviämisestä muihin alusmaihin. Jos kyse olisi vain Ukrainan maapaloista, rauha olisi jo saavutettu ja alueluovutukset perusteltu ja sovittu.

Oikeudenmukaisuuden näkökulma on toinen ja sen kannalta maailmassa olisi paljon nurkkia siivottavaksi. Kiinan politiikkaa länsi varoo kommentoimasta ja suorastaan tukee.

Välillä tämän keskustelun kommenteissa huokuu testosteroni ja viha. Ne kuitenkin ovat asioita, joista ei ole juurikaan hyötyä kansainvälisessä politiikassa. Politiikassa vihakin on joskus teeskenneltyä ja joskus puhutaan suhteiden viilenemisestä. Yksittäisen ihmisen mielipiteellä ei ole merkitystä. Merkitystä on sillä, joka pystyy käyttämään koneistoja ja saamaan agendallensa tukijoita. Aidosti vihaiselta ihmiseltä se ei onnistu.

1 tykkäys

Anekseeraajalle ei tule tehdä ensimmäistäkään alueluovutusta sillä silloinhan erikoisoperaatio voidaan todeta erittäin onnistuneeksi Kremlin taholta eli kaikki todellakin kerrankin menisi lopulta juuri niin kuin oli suunniteltukin…

Esimerkiksi Krimiä ei ole muutenkaan mitään järkeä antaa huomenlahjaksi kleptonovoille vaan siintä kannattaa taistella vaikka maailman tappiin asti:

24 tykkäystä

Tässä pitää ottaa huomioon erot vuonna 1945 ja 2023.

1945

  • Stalin olisi voinut valloittaa Suomen halutessaan.
  • Stalinin päätarkoitus oli kuitenkin nujertaa Saksa ja valloittaa Berliini ennen liittoutuneita. Helsinki oli vähemmän tärkeä kohde.
  • Suomi lupasi Neuvostoliitolle maat ja taivaat rauhasta → poliittinen voitto Stalinille.
  • Itsenäinen mutta tottelevainen Suomi joka toimii puskurina länteen oli Stalinille parempi kuin valloitettu ja niskoitteleva Suomi, jota pitää miehittää ja pitää jatkuvasti kurissa.
  • Suomesta tuli vuosikymmeniksi kaksoisajattelua ja itsesensuuria harrastava valtio, joka ei ollut täysin demokraattinen. Ei edes NL:n hajoamisen jälkeen. Vasta 24.2.2022 viimeiset Suomettumisen jäänteet alkoivat murentua. Tapaus Tuomioja 7.2.2022.

Moninkertainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) katsoo, että Nato-jäsenyys ei toisi Suomelle toivottua turvaa. Hän haukkuu turvallisuuspolitiikasta käytävän eduskunnan ulkopuolisen keskustelun ja median.

2023

  • Putin ei pysty valloittamaan Ukrainaa vaikka niin on halunnut.
  • Putinin päätarkoitus on tuhota Ukraina valtiona ja identiteettinä ja tehdä siitä Venäjän vasalli, josta voi sitten ammentaa resursseja ja tykinruokaa jatkovalloituksia varten.
  • Ukraina ei lupaa Venäjälle rauhasta muuta kuin vapaan poistumisen maasta jos laskevat aseet.
  • Ukraina ei hyväksy suomettumista, autoritaarisuutta, ei maksa sotakorvauksia, ei alistu. Koska ei ole pakko. Koska Ukraina ja sen kansa tietää miten käy Venäjän vallan alla. Mitä tapahtui Donetskissa ja Luhanskissa kun Venäjä oli valloittanut ne?

Tätä on luvassa koko Ukrainaan. Sitä se on jo jokaisella valloitetulla alueella.

Dissidents or businessmen who refuse to “donate” their assets to the “needs of the People’s Republic” have been thrown in “cellars”, or dozens of makeshift concentration camps, without trial.

“The cellars where prisoners are held in Donetsk, and the widespread use of torture, are among the most obvious human rights issues,”

The living standards are “many times, if not dozens of times worse than in pre-war 2013”, said Aseyev, 32, who now lives in Kyiv and has published a novel about the events in Donetsk.

Katsos, Ukraina on nähnyt aitiopaikalta mitä Donbasissa ja Luhanskissa on tapahtunut 2013 - 2022. Se on kääntänyt Ukrainan kansan Venäjämielisimmän osan - Itä-Ukrainan - Venäjää vastaan.- Et ehkä tiedä, mutta viimeisen 17kk aikana Venäjä on hakenut Donetskin ja Luhanksin jokaisen 18 - 55 vuotiaan miespuoleisen henkilön ja pakkovärvännyt heidät tykinruoaksi. Kymmeniä tuhansia Ukrainan omia kanalaisia on lähetetty taistelemaan Ukrainaa vastaan.

Mitä tapahtui Mariupolissa?

“It is horror. Wherever you look, whichever way you look,” said Erashova. “Everything is black, is destroyed.”

Neither she nor her sister-in-law could bear to go inside the warehouse to identify the bodies of their children. Their husbands, who are brothers, chose the tiny coffins – one pink and one blue – to be placed together in a single grave.

En edes ala puhumaan Buchasta ja muista paikoista, pikaisella googletuksella löydät graafista tavaraa siitä, mitä Venäjä tekee hallitsemillaan alueilla. Tietäessäsi nämä faktat, antaisitko oman asuinalueesi Venäjän hallintaan? Asuisitko siellä itse?

89 tykkäystä

Vähän vilkkaampi päivä ollut.

20 tykkäystä

Venäjä pitäisikin pakottaa rauhaan vaikka se kasvot menettäisikin. Ukrainalla siihen miehet teoriassa riittäisikin jos vaan kalusto ja motivaatio riittää. Siihen länsimailta vaan tarvitsisi tukea reilusti enemmän ja heti!

Ja myönnetään että viha on noussut pintaan itselläkin. En usko että tulen ikinä antamaan tätä anteeksi Venäjälle. Venäjä pitäisi voimalla ajaa takaisin rajan taakse ja katsoa sen jälkeen niitä poliittisia keinoja. Toivottavasti siihen lännellä ja ukrainalla tahtoa löytyy!

37 tykkäystä

Länsi tietää, että Venäjää ei voi vastentahtoiseen rauhaan pakottaa. Se kävisi molemmin puolin ja sivullisille hyvin kalliiksi. Jotta Venäjä edes saataisiin nopeasti ulos Ukrainasta, kävisi se melko kalliiksi ja Venäjä olisi kuin kerran katuun lyöty bully. Kestävä ja sivistynyt järjestely lähtee Venäjästä itsestään. Se on selvä, että Venäjä ei saa saavuttaa suvereenia voittoa, ei edes nyt vallattuja alueita, oli siellä johdossa kuka tahansa.

On helppo vaatia ja kannustaa Ukrainaa taistelemaan ja katsella tapahtumia kuin elokuvaa. Ukrainan taistelu on urhoollista ja tärkeää koko demokraattiselle maailmalle, mutta lännen all-in tulee vasta myöhemmin, kun myös Venäjä on siihen kypsä. Venäläiset taistelevat sivukylien köyhillä toistaiseksi, mutta hallinnon kortit ovat paljastumassa maan sisällä. Lännen tavoite on, että tästä episodista kasvaa ulos ihan toisenlainen Venäjä, jonka kanssa voisi pohtia maailmanlaajuisia asioita. Tässä kokonaisuudessa myös USAn vaaleilla on suuri merkitys.

Läheinen suku ei ole antanut anteeksi Venäjälle, kun kasakka 1800-luvulla löi ohi ratsastaessaan nuoren tytön silmän rikki.

4 tykkäystä

Ukraina torjui Kiovassa useita lennokkeita viime yönä. Ei maksumuuria.

Kiovan sotilashallinnon päällikkö Serhi Popko kertoo, että ensitietojen mukaan iskussa ei kuollut ketään. Iskusta ei Popkon mukaan aiheutunut myöskään vahinkoja.

Ilmapuolustus havaitsi ja tuhosi lähes 15 ilmakohdetta, kertoi Popko AFP:n mukaan. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, kuka käynnisti hyökkäyksen

Zelenskyi kertoo, että F-16 koulutukset alkavat nyt elokuussa. Ei maksumuuria.

Jo aiemmin on ollut mustaa valkoisella tiettyjen Nato-maiden aikeesta kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä F-16-hävittäjien puikkoihin – muun muassa Tanska ja Romania ovat olleet aktiivisia asiassa – mutta siitä ei ole ollut varmuutta, alkaako koulutus tosiaan elokuussa, kuten julkisuudessa on ollut puhetta.

4 tykkäystä

Venäjä oli liittolainen liittolaistensa kanssa, Stalin ei uskonut maihinnousun onnistumiseen.

Erityisen kalliiksi se kävisi ukrainalaisille mutta jos ukrainalaiset ovat siihen valmiita niin siihen pitäisi välineet antaa. Ja ei ole täysin selvää että pakottaminen rauhaan voimalla olisi huonompi vaihtoehto kun nykyinen hitaasti käytävä sota. Siinä kun motivaatio saattaa loppua. Toivotaan että se loppuu venäläisiltä ensin. Kiusaajan kun lyö katuun niin on hyvin myös mahdollista ettei se uudestaan yritä. Itseasiassa Putinin kasvojen menetys voisi olla ratkaisu tähän sotaan koska venäläisethän ei välttämättä sellaista johtajaa katso kauaa.

On totta että on helppo vaatia kaikennäköistä täältä kotisohvalta. Sen takia en vaadikkaan vaan toivon ja kannustan ja antaisin nopeampaan voittoon ja venäjän täydelliseen lyömiseen avaimet jos pystyisin. Lännellä on varmasti eri tavoitteet maista riippuen eikä me niitä tiedetä kukaan. Tietysti toivottavaa on että venäjä tuosta muuttuisi jotenkin parempaan suuntaan mutta tähän ei kovin suurta todennäköisyyttä anna.

Isovanhempamme kävivät sotaa venäläisiä vastaan ja osa ei tosiaan elämänsä aikana antanut anteeksi venäläisille. Itse olin aikoinaan eri mieltä mutta nykyään ymmärrän asenteen hyvin. Toivon että tämä tunne ei ole ikuinen mutta pahalta näyttää tässä vaiheessa.

10 tykkäystä

Nyt kun täällä on rauhansopimuksesta puhuttu, niin kertokaa rauhasta höpöttävät henkilöt vastauksen seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten Ukraina ja Venäjä takaavat noudattavansa sopimusta? Miten varmistetaan, että rauha säilyy alueella? Muodostetaanko demilitarisoitu vyöhyke? Kuka valvoo sitä? Miten kumpikin osapuoli ja kansainvälinen yhteisö voi luottaa siihen, että valvoja on neutraali? Miten muuten varmistetaan sopimusteitse se, että rauha myös säilyy alueella?
  • Yllä olevaan kytkeytyy myös Ukrainan länsi-integraatio: miten Venäjä voisi hyväksyä Ukrainan siirtymisen länteen, jos se kerta on ollut yksi hyökkäyksen syistä? Miten syvän integraation Venäjä on sopimuksessa valmis hyväksymään?

Ukraina voidaan lännen ja erityisesti USAn toimesta todennäköisesti helposti pakottaa rauhaan. Näin tullaan myös hyvin todennäköisesti tekemään, jos Trump valitaan presidentiksi. Tästä seuraa myös muutama kysymys:

  • Minkä arvoinen USAn antama turvatakuu on tämän jälkeen? Jos ihmettelet tätä kysymystä, tutustu Budapestin sopimukseen 1990 -luvulta.
  • Jos ja kun USAn antama turvatakuu todetaan tyhjäksi, miten estetään ydinaseiden leviäminen uusiin valtioihin? Tällä hetkellähän Venäjä on erinomaisesti blokannut lännen isoimman tuen uhkaamalla ydinaseiden käytöllä. Vaikka iso osa tästä on osottautunut bluffiksi, on se kuitenkin lännessä vaikuttanut suuresti poliitikkojen toimintaan. Jos olisin MBS, Taiwanin/Vietnamin/Indonesian/Australian/Etelä-Korean/Japanin/Puolan yms. johtaja, ottaisin tästä konfliktista opiksi sen, että USAn turvatakuut ovat arvottomia, kun vastassa on ydinasevalta. Ydinaseet ovat sen sijaan osoittautuneet strategisen voimansa. Taktisesti ne ovat edelleen hyödyttömiä.
  • Jos sitten USAn turvatakuut ja niiden ympärille rakennettu liittolaiskudelma alkaa murtua, niin mitä käy dollarihegemonialle ja sitä myöten jenkkikansalaisten elintasolle? Eli onko USAlla varaa olla jatkamatta tukemista?

Kannattaa muistaa, että aiemmin suuri syy, minkä takia jenkit taistelivat Vietnamissa ja menettivät kymmeniä tuhansia sotilaita kaatuneina sekä vielä suuremman määrän mieleltään ja/tai ruumiillisesti haavoittuneina, oli se, että he halusivat osoittaa yhdysvaltalaisten turvatakuiden arvon liittolaisilleen. Näitähän esim. De Gaulle kyseenalaisti. Hyvät ovat kaiut nykyhetkeen.

Yllä oleva tajunnanvirta osoittaa ainakin mielestäni sen, että rauha on tällä hetkellä todella vaikea kysymys. Itse pidän kaikkein todennäköisimpänä sitä, että aktiiviset sotatoimet jatkuvat vielä vuodesta kahteen tai kolmeen, jonka jälkeen tulee aselepo. Varsinaisen rauhansopimuksen tiellä on niin isoja kysymyksiä, että näiden ratkaiseminen on vaikeata varsinkin siksi, koska lännen ja Venäjän yhteydet ovat heikentyneet huomattavasti ihan muutamassa vuodessa.

15 tykkäystä

Maailmalla puhutaan mahdollisesti syksyllä tapahtuvasta rauhan neuvottelusta.
Kokous on kaukana vielä rauhansopimukseta.
Tuskimpa vähään aikaan kuullaan onnistuneesta rauhan neuvottelusta.

1 tykkäys

Olisiko Venäjän aika olla se katuun lyöty bully, joka on mittavan historiansa aikana ollut se kuka lyö jatkuvasti pienempiään? En usko, että Venäjästä saadaan toisenlaista Venäjää lähitulevaisuudessa, vaan se vaatisi kokonaan uuden sukupolven, uudet päättäjät ja uuden maailmankatsomuksen.

Olisihan se hieno nähdä, kun katsottaisiin yhdessä koko maapallo samaan suuntaan ja sovussa.

12 tykkäystä