Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Mä tiedän, mä tiedän. Silti. Välillä ahistaa enemmän, välillä vähemmän. Maailma on rikki ja paska.

En voi ymmärtää ihmisiä, jotka eivät välitä asioista ollenkaan. En heitä suoraan tuomitse, mutten voi ymmärtääkään. Jokainen voi halutessaan auttaa omalla tavallaan. Tapoja on monia. Jos ei sillä muuta saa aikaan, niin edes pienen synninpäästön omassa pääkopassaan, että on edes jotain tehnyt. Ja ehkä pari rynkyn lipasta tai pussikeittoja, toivon mukaan oikealle puolelle.

Nämä länsiyritykset jotka jatkavat entiseen malliin pitäisi oikeasti maalittaa oikein kunnolla. Etenkin sellaiset, jotka eivät ole edes yrittäneet vetäytyä. Kuvat ja logot maitopurkkien kylkiin ja rullaamaan uutisten alareunaan pörssikurssien sijaan. Ja sama kaikille putlerin kavereille. Kunnon pakotteet ja sanktiot, eikä mitään näpertelyä.

Taidan lähteä säilömään kasvihuoneen kurkkuja etikkaliemeen. Saa välillä jotain muuta ajateltavaa.

22 tykkäystä

Ihminen on kaikin puolin erittäin epäkypsä laji, todella monen asian suhteen. Tietyllä tavalla tämäkin sota on yksi mittari sille, mitä arvoja ihmiset pitävät oikeasti tärkeinä ja kykenevätkö ihmiset ajattelemaan omaa perärööriänsä pidemmälle. Toisen maailmansodan jälkeinen fraasi “Ei koskaan enää” näyttää olleen pelkkää puhetta. Itse lääkitsen turhautumista tukemalla Ukrainaa omilla pienillä tavoillani ja teoillani.

5 tykkäystä

Tykistöä ja raketinheitintä tuhottu kivasti. Kiinnitin huomiota siihen, ettei eilisestä lentokenttäiskusta ole lisätty tuhottuja lentokoneita. Tosin noita kentälle tuhottuja ei muistaakseni ole aieminkaan lisäilty jostain syystä.

20 tykkäystä

Eikö se eilinen UAV-hyökkäys lähtenyt Venäjän rajojen sisäpuolelta? Ehkä partisaanien tuloksia ei lisätä, kunnes Ukrainan vahvistaa olleensa itse niiden takana (jos oli).

Lörönäaikaan, hoitajat pakottiin ottamaan pikatestattuja rokotteita, joiden mahdollisista sivuvaikutteista lääkeyhtiöillä ei ollut pieninkäkään vastuuta, työpaikan menettämisen uhalla, olin jonkin sortin kansalaisaktivisti. Otin yhteyksiä vaikka ja minne, asiallisesti ja asiasta. Menestys oli tosin heikko, mutta tuli edes jotain yritettyä.

Sain tuossa idean ja laitoin sähköpostia Ylen isoille pampuille. Menestymis mahdollisuudet ovat edelleen olemattomat, mutta onpahan taas jotain yritetty kikkailla.

Parit kirjoitusvirheet näköjään lipsahti, mutta ei se ole niin justiinsa, kai. Ajatus on tärkein.

55 tykkäystä

No sehän meni vahvasti.

32 tykkäystä

Venäläisille ei riitä oman maan ja Ukrainan saastuttaminen vaan pitää roskata myös Kuu.

11 tykkäystä

Kaikki 60- ja 70-luvulla noita projekteja Neuvostoliitossa vetäneet ovat jo vaihtaneet hiippakuntaa tai vähintään ovat kauan sitten eläköityneet. Uusi sukupolvi joutuu opettelemaan asiat uudestaan. Ja kun rahoitus on mallia “olematon” ja poliittinen ohjaus potkii asioita maaliin pakon edessä kun on tarpeeksi monta vuotta puuhasteltu, lopputulos on oikeastaan odotetun kaltainen.

Avaruusasioissa vaihtoehdot ovat joko edetä nopeasti ja testata paljon ihan käytännössä ja hyväksyä että muutama ensimmäinen yritys epäonnistuu, tai sitten käyttää rahaa ihan julmetusti kehitystyöhön ja lähteä siitä että homman pitää onnistua ykkösellä. Venäjä on yhdistänyt nämä metodit - ei rahaa kehitystyöhön, mutta pitää onnistua ykkösellä kun ei ole rahaa enempään ja koko homma on oikeastaan vain teatteria jolla ylläpidetään kulisseja osaamisesta, koska joskus historiassa on osattu.

60- ja 70- luvulla Neuvostoliitto oli oikeasti kova luu avaruusteknologiassa koska budjettia oli ja käytössä oli metodi jossa kaikesta tehtiin monta kappaletta ja homma testattiin käytännössä. Joo, asioita epäonnistui, mutta sillä ei ollut niin suurta merkitystä koska tehtaalla oli kolme tai neljä samanlaista jo työn alla ja niissä voitiin korjata asioita.

Neuvostoliiton romahduksen aikoihin olivat kuitenkin ajaneet itsensä umpikujaan. Rahaa oli käytetty ihan järjettömiä määriä kopioimaan Jenkkien (ylikallis) sukkula. Syynä oikeastaan tiedustelun puutteet - Neuvostoliiton tiedusteluelimet katsoivat että sille on oltava joku sotilaallinen syy, koska muuten systeeminä siinä ei katsottu olevan mitään järkeä - lisää riskejä (aina miehitetty) ja moninkertainen hinta per tonni kiertoradalle vs kertakäyttöiset raketit. Siinä vaiheessa kun neuvostoliitto ymmärsi että Jenkit nyt vain halusivat tehdä hinnasta viis hienoa teknologista riemuvoittoa uskoen vahvasti että uudelleenkäytettävyys tekee hommasta taloudellisesti kannattavaa, oli jo vähän myöhäistä. Neuvostoliiton versio laukaistiin kerran ja sen jälkeen haudattiin liian kalliina. Jenkit maksoivat julmettua ylihintaa laukaisuista kymmeniä vuosia koska systeemi oli liian kallis iteroitavaksi kunnolla sellaiseksi joka olisi tehnyt uudelleekäytöstä edullista, mutta liian tärkeä poliittisesti että töpselit olisi vedetty irti kustannusten vuoksi.

Samalla kun sukkulaseikkailu vei Neukkujen avaruusbudjetit, sotilaspuolella rahaa upotettiin suunniteltuihin avaruusaseisiin vastauksena USAn SDI-järjestelmälle. Summat olivat sellaisia että ovat oikeasti merkittävä syy miksi Neuvostoliitto romahti. Romahduksen jälkeen budjetit katosivat kun selvisi ettei edes USA:lla ollut moisiin varaa. Ainoa asia joka mitenkään selvisi tuosta budjettileikkurista oli Soyuz-pohjaiset miehitetyt lennot ja Mir-ohjelma. Se oli se yksi asia avaruusteknologiassa jossa Venäjä pystyi osoittamaan olevansa USAta edellä, joten se turvattiin, Kaikki muu aika lailla vedettiin vessasta alas. Jopa sotilaallisesti tärkeä Glonass-navigointijärjestelmä otti budjetin osalta hurjasti osumaa ja 90-luvun lopulla koko systeemi oli lahoamassa käsiin, joten ei ole yllättävää että tiedepuolen ohjelmat vedettiin minimiin kun ei edes asevoimien navigontijärjestelmälle ollut rahoitusta.

Tämä sitten selittää miksi Luna 25 meni puihin. Ko. ohjelma aloitettiin 1990 luvun lopulla tämän budjettikaaoksen jälkeen sillä tiedeohjelman jämällä mitä oli jäljellä ja pientä laskeutujaa on puuhasteltu yli 20 vuotta. Oikeasti tällainen ohjelma pitäisi olla tehtävissä 4-5 vuodessa vaikka kuinka hierottaisiin ja varmisteltaisiin. Ei rahaa, ei kehitystyötä jossa olisi useita malleja ja vähitellen saataisin toimivaa valmista, vaan yli 20 vuotta rakennettu iisakin kirkkoa jonka on pakko toimia ykkösellä, mutta ilman riittävää rahoitusta. Kaikki vanhan liiton osaajat Neukkulan ajalta olivat eläköitymässä projektin alkaessa ja uusi sukupolvi nyt vain ei kyennyt ykkösellä rakentamaan toimivaa systeemiä. Jos heillä olisi budjettia ja poliittista tahtoa yrittää 3-4 kertaa niin varmasti onnistuisi. Sillä aikaa Kiina ja Intia vetelevät oikealta ja vasemamalta ohi alan teknologiassa. En olisi hirveän yllättynyt jos Intia onnistuu toisella yrityksellään ensi viikolla.

Intia on myös omaksunut neukkulan periaatteet - järkevällä budjetilla massatuotantona tavaraa, ei väliä jos pari ensimmäistä ei toimi, seuraavat ovat jo putkessa ja korjataan kun löydetään vikoja. Ja on noussut avaruusteknologiassa aika lailla nollasta isoksi tekijäksi viime vuosikymmenen aikana.

24 tykkäystä

Ei se rahoitus välttämättä ole olematon, siitä vaan katoaa kutakuinkin 90 prosenttia ennen varsinaiseen käyttötarkoitukseen päätymistä.

4 tykkäystä

Itse asiassa tilanne on ymmärtääkseni ollut sellainen että rahoitus on olematon ja sen päälle siitä jokainen väliporras vetää viipaleen itsellensä. Eli merkittävän osan tuosta yli 20 vuoden kestosta projekti on lähinnä lypsänyt rahaa koneistoon osallistuville ja ei ole oikeasti edes ollut tarkoitus että tulee valmista…

6 tykkäystä

Gripen schmipen :ok_hand:

19 tykkäystä

Roscosmoksen Virallinen Lausunto konekäännettynä:

On August 19, in accordance with the flight program of the Luna-25 spacecraft, it was planned to issue an impulse to form its pre-landing elliptical orbit.

At about 14:57 Moscow time, communication with the Luna-25 spacecraft was interrupted.

The measures taken on August 19 and 20 to search for the device and get into contact with it did not produce any results.

According to the results of the preliminary analysis, due to the deviation of the actual parameters of the impulse from the calculated ones, the device switched to an off-design orbit and ceased to exist as a result of a collision with the lunar surface.

A specially formed interdepartmental commission will deal with the issues of clarifying the reasons for the loss of the Moon.

Virallinen lausunto ei vielä ota kantaa lopulliseen syyhyn miksi moottori kävi pari sekuntia liian pitkään. Käytännössä vaihtoehdot ovat softabugi joka sotki toimintaa polton aikana ja viivästytti sammutuksen, tai sitten joku munasi ja ohjelmoitu poltto oli väärän pituinen (typo tai laskuvirhe). Jos jälkimmäinen, epäilen että löydetty syntipukki saa nopeasti uutta tekemistä juoksuhaudoissa :grimacing:

Koska venäläinen teknologia on luonnollisesti virheetöntä ja täydellistä, en ihmettelisi jos tämä lopulta lyödään jonkun alimman portaan suorittavan jampan inhimillisen virheen piikkiin. Venäjällä syyllinen löydetään aina.

4 tykkäystä

Kuumodulin tutkimuskäyttö oli harhautus, sen oli tarkoituskin räjähtää kuun takapuolella. FSB oli saanut selville, että kuun takapuolella on jopa enemmän natseja kuin Ukrainassa. FSB:n lähteenä oli suomalaislähteestä saatua videokuvaa.
FSB on välittänyt tiedon Kremliin, että kuumoduli osui juuri haluttuun kohteeseen eli natsien komentokeskukseen.

49 tykkäystä

Harmittavan vähän on NATO-maiden kalusto hankinnat lisääntyneet vuoden aikana.
Itä-blokin maat ja Suomi :+1:
Muut :-1:

8 tykkäystä

Pitkästä ansiokkaasta listastasi unohtui yksi tärkeimmistä: Neuvostoliitossa venäläisillä oli apunaan ukrainalaiset, baltit ynnä muut kansakunnat, jotka kuka mistäkin syystä eivät halua olla enää mukana (jos edes koskaan halusivatkaan).

GPTn konekääntämänä:

Ukrainalaiset: Useat ukrainalaissyntyiset insinöörit ja tiedemiehet olivat merkittävässä roolissa Neuvostoliiton avaruusohjelmassa. Erityisesti Kiovassa sijaitseva Antonovin suunnittelutoimisto oli syvällä mukana avaruusalusten suunnittelussa. Lisäksi Dnipro oli Yuzhmashin kotipaikka, joka valmisti monet avaruustehtävissä käytetyt raketit. Serhiy Korolyov, käytännön astronautiikan isä, syntyi myös Ukrainassa.

Saksalaiset: Saksan tiedeyhteisön vaikutus oli merkittävä, varsinkin avaruusohjelman alkuvaiheissa. Tämä johtuu ennen kaikkea Operaatio Osoaviakhimista, jossa yli 2 200 saksalaista asiantuntijaa siirrettiin Venäjälle toisen maailmansodan jälkeen. Tämä auttoi Neuvostoliiton ohjusohjelman käynnistämisessä ja sitä kautta avaruusohjelmassa.

Muut etniset ryhmät: Monien Neuvostoliiton etnisten ryhmien jäsenet osallistuivat avaruusohjelmaan. Esimerkiksi päämoottorisuunnittelija Valentin Glushko, jolla oli merkittävä osuus ohjelmassa, oli kotoisin Odessasta, joka on kulttuurien sulatusuuni venäläisine, ukrainalaisine ja juutalaisine asukkaineen. Myös Baltian maat, Keski-Aasia ja muut Neuvostoliiton alueet toivat oman panoksensa. [Toisena] esimerkkinä Latviassa syntynyt Anatolijs Liepinsh, entinen Latvialainen Neuvostoliiton tiedemies ja asiantuntija insinööritieteiden ja astronautiikan alalla. Hän työskenteli Yuzhnoye-suunnittelutoimistossa Dniprossa, Ukrainassa, joka oli yksi Neuvostoliiton ensisijaisista avaruusteknologian laitoksista.

19 tykkäystä

Ainakin yks pommikone vähemmäksi eilisen iskun myötä. Tosin Venäjän virallisen ilmoituksen mukaan vain yksi kone vaurioitui. Alla “vaurioitunut” kone:

19 tykkäystä

Ukrainan ilmapuolustus yltää nykyään yllättävän pitkälle:

17 tykkäystä

Luvussa voi olla virhe sillä Hollannilla ei ole 42 f-16 hävittäjää.

Silminnäkijöiden mukaan kahteen lentokoneeseen törmättiin. Toinen kärsi vähemmän vaurioita ja toinen paloi kokonaan.

5 tykkäystä

Totta, tälläkin on iso merkitys - ja usein tämä helposti unohtuu vain osana neukkulan hajoamisen jälkeistä sotkua joka osui pahasti avaruusohjelmaan. Ukraina varsinkin oli iso osa Neuvostoliiton ajan avaruusohjelmien toteuttamisesta ja jonkin aikaa myös ihan möivät tavaraa Venäläisille ja myös muualle maailmaan (Antareksen 1. vaihe on esim. Ukrainalaista tekoa, tosin joutuvat nyt vaihtamaan valmistajaa)

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjän avaruusohjelma menetti sekä osaavaa väkeä että kokonaisia toimitusketjujen osia - osan heti, osan vähitellen kun ei Venäjää napannut maksaa markkinahintaa tavarasta Venäjän ulkopuolelle jääneille toimijoille, pääosin Ukrainassa. Ukrainan sodan alettua ne vähätkin kaupallisesti hoidetut toimitukset ovat vähemmän yllättäen päättyneet.

6 tykkäystä