Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Eilisen tappiot: hiljaisempi päivä sekä kaluston, että henkilöstön osalta.

Mm. Saksan puolustusministeri ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja vierailulla Kiovassa.

Kevennys:

32 tykkäystä

Jos (ja kun) Suomen ja Venäjän raja suljetaan, tuleeko siitä maailman suljetuin raja? Kourallinen rajoja on ilmeisesti edelleen suljettuna Covidin takia, mutta ei täydellisesti. Sulkemisen jälkeen Venäjän rajaa ei ylitetä minkään maan passilla? Totaalinen no-go?

1 tykkäys

Itärajan viimeisimmät käänteet:

“APULAISOIKEUSKANSLERI on pysäyttänyt itärajan rajoitustoimia tiukentavan hallituksen esityksen, koska siinä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa, kertoo YLE.”

Vartiuksessa ollut tänään agressiivisesti käyttäytyneitä TP-hakijoita. Rajanylityspaikoilla rakennetaan tilapäisesteitä mm. NATO-langasta. Rossiskaja Gazeta väitti tänään, että Suomi sulkee koko itärajan puolen yön aikaan.

Saksalta iso 1,3mrd tukipaketti Ukrainalle. Sisältää mm. 4xIRIS-T ilmatorjuntajärjestelmää.

24 tykkäystä

Suomi on tänään puheenaiheena Euroopan parlamentissa. Tai oikeammin Venäjä, mutta Suomi siinä sivussa.

Artikkeli aiheesta.

6 tykkäystä

Jätän tämän vain tähän. Asiahan on teknisesti varmasti näin, mutta toimittajan otsikointi on kyllä 6/5 :joy:

22 tykkäystä

Kiova piti vallata kolmessa päivässä mutta kuinka kauan Helsinki pysyisi pystyssä kun venäläiset lähettäisivät etukäteisvalmisteluina vaikka 100 000 sotilasta Suomeen turvapaikanhakijoina.

Tänne vastaanottokeskuksiin makoilemaan ja odottelemaan toimintakäskyjä. Aseistus perässä laivoilla, lentokoneilla ja/tai armeijan varikkoja ryöstämällä ja ei muuta kuin Helsinkiin valtakunnan ykköskohteet valtaamaan…

Kummasti taas Suomella vaikuttaa olevan ihan erilaiset kv-sopimukset mitä Virolla ja muilla Baltian mailla ja Puolalla. Ei mitään järkeä koko touhussa, sama se lakkauttaa koko rajavalvonta kun kuka tahansa voi lampsia rajan yli milloin huvittaa ja venäläiset sen tosiasiassa päättävät kuka tänne pääsee.

edit. Korona-aikaan Uusimaa saatiin kyllä suljettua mutta maan ulkorajoilla ei ole mitään tehtävissä.

75 tykkäystä

Panda etsii jääkarhun kadonnutta ankkuria? :smirk_cat:

22 tykkäystä

Ihanasti tässä sekoittuu politiikkaketju ja huonomman naapurin agressiot, mutta kyllä tämä jonkin verran aiheuttaa naamapalmuja. Juuri eilen todettu että että mikään kv sopimus ei estä oikeasti rajan sulkemista, ja riittävä poikkeustila Suomessakin ihan järkiperustelu tälle.

Miten joku random dosentti pystyy edes teoriassa päättämään/pysäyttämään tämänlaisia asioita, vai onko tämä jokin uutisankka? :thinking:

16 tykkäystä

Mistään random dosentista ei ole kyse. Oikeuskansleri apulaisineen ovat maan ylimpiä laillisuusvalvojia ja heidän virkatehtäviinsä kuuluu ottaa kantaa juuri tällaisiin kysymyksiin. Mikään viimeinen sana he eivät ole, mutta heidän kantansa ohittamisen kynnys on huomattavan korkea.

Itse kysynykseen rajan sulkemisesta en osaa ottaa kantaa. Aika paljon tällaisten asioiden ratkaisu on salassapidettävän tiedustelutiedon varassa. Laajempi pohdinta puolestaan menisi selkeästi politiikkaketjun puolelle.

14 tykkäystä

Kaiken kaikkiaan asia ei taida olla niin yksioikoinen. Suomessa lienee noin 60 000 - 70 000 Venäläistä asumassa joilla sukulaisia, lapsia ym ristiin siellä ja täällä, jonkin verran tuli sotaväkeä pakoileviakin Vokkeihin.

Toisaalta, turvapaikkaa voi hakea kuka tahansa joka kokee olevansa jotenkin uhattuna, ja sillä saa ikuisen oleskeluoikeuden ja elatuksen Suomessa, koska voi tehdä valituksia vaikka kymmenien vuosien ajan ilman rajoitusta, ja sen ajan saa olla täällä vaikka olisi saanut kielteisen oleskelulupapäätöksen. Periaatteessa tuolla systeemillä jokainen ns “vihreä mies, eli Venäjän sotilas-vakoilija siviilipuvussa joka sattumalta hukannut passinsa” pitää päästää maahan ja elättää täällä Valtion toimesta niin kauan kuin se vain haluaa. Vai onko tässä joku rajoitus jota en tiedä?

Suomi luonut Venäjälle erinomaisen hienon systeemi, ei tarvitse agentteja, vakoilijoita ja sabotöörejä edes, piilotella eikä ruokkia tai maksaa asuntoja tänne, kun Suomen Valtio hoitaa kaiken vaikka ikuisesti. Toki kuka tahansa muukin sama homma. Eli Suomi on lupautunut ottamaan ja elättämään vaikka miljoonia tulijoita koska “Kansainväliset sopimukset”, eikö tämmöinen hölmöläisten maa mene väistämättä ennemmin tai myöhemmin konkurssiin.

Ps. miksi aitaa oltiin rakentamassa jos joka tapauksessa täysin kuka tahansa saa tulla täysin rajoituksetta rajan yli, koska on oikeus jos sanoo vaan taikasanan, turvapaikka.

36 tykkäystä

Kymmenen uutisissa totesivat, että “se toinen oikeuskansleri” olisi varmastikin antanut luvan rajojen sulkemiselle, mutta kyseinen henkilö on matkoilla. Toivovat, että tämä kyseinen oikeuskansleri nro 2 jatkaa tämän asian käsittelyä kunhan palaa lomiltaan.
Onkai tämä vitsikästä.

Edit. Tämä lausunnon antanut olikin ilmeisesti apulaisoikeuskansleri ja meidän varsinainen oikeuskanslerimme Tuomas Pöysti on parhaillaan aurinkorannikolla? :thinking: (aurinkorannikko oma lisäys, ettei kellekään jää epäselväksi)

31 tykkäystä

Kofman palannut jälleen yhdeltä Ukraina-reissulta.

(äänite)

Venäjällä on tykistöedun lisäksi nyt myös etu kamikaze-dronien määrässä.

3 tykkäystä

Saksa lupaa Ukrainalle 1,3 miljardin euron arvoisen sotilasapupaketin Ukrainalle. Ei maksumuuria.

Saksa on tänään ilmoittanut uuden, 1,3 miljardin euron arvoisen sotilasapupaketin toimittamisesta Ukrainalle.

Asiasta kertoi tänään Kiovassa vieraileva Saksan puolustusministeri Boris Pistorius, joka on luvannut Saksan jatkavan sotilasapua niin kauan kuin Ukraina sitä tarvitsee.

Eurooppa neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kävi Ukrainassa. Tässä pari otetta hänen puheestaan, ei sinällään mitään kummallisempaa itse puheessa. Tuki Moldovalle korostui puheessa.

With our member states, the EU has provided almost €85 billion of support to Ukraine, and we are now working to mobilise an additional €50 billion for the next four years. We have also tabled our 12th package of hard-hitting sanctions against Russia. This will help to prevent the circumvention of existing sanctions, it will further deny access to dual-use goods used for military purposes and extend sanctions into other areas, such as the diamond sector.

We are also continuing our strong support for Moldova to reinforce, dear Maia Sandu, the resilience of your country, your institutions, your economy, your energy supply and security.


"We must be ready on both sides to enlarge by 2030. Today, the ‘Revolution of Dignity’ shows the power of European values and principles. Ten years ago, EU membership seemed a distant dream, and Ukraine was under huge pressure from Russia.

Your people made a clear choice — sovereignty. The European Union will continue to stand by you. Your European path is our shared journey.

Thank you. Slava Ukraini. Longue vie à l’Europe."

https://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-releases/2023/11/21/remarks-by-president-charles-michel-following-his-meeting-with-president-of-ukraine-volodymyr-zelenskyy-and-president-of-moldova-maia-sandu/

Otsikossa olennaisin, lyhyt juttu, en kehtaa referoida.

Yli 10 000 siviiliäkin on kuollut Ukrainassa muistuttaa YK.

10 tykkäystä

Nyt onkin oikeuskanslerin hyvä hetki olla Pattayalla lomailemassa. Voisiko sieltä palmun alta kuitenkin tässä tilanteessa tulla ottamaan kantaa kansallisen turvallisuuden asiaan, jonka sijainen ehti jo pahasti sössiä.

42 tykkäystä

Ketju on saanut hienosti uutta pontta, kun päästään ottamaan kantaa rajapolitiikkaan. Tilanne on varsin kinkkinen. Silti vuonna 2023 kuulostaa aika rajulta, että kysellään sen kummemmin tarkentamatta, että “kestetäänkö” me jos rajalla kuolee ihmisiä. Sitten iloitaan, kun kestetään eikä “nynnyillä”. Mitä ihmettä tuo kysymys edes tarkoittaa? Aika rajua ajattelua tuollainen “siinäpähän kuolkoot”- tyyli. Eiköhän siihen maahan pääsemisen ja rajalle kuolemisen välille keksitä muitakin ratkaisuja.

Alla mielestäni taas kerran hieno ketju Anna Kontulalta asian vertaamisesta Uudenmaan sulkuun ja oikeuskanslerin työnkuvasta, josta ei näköjään moni tunteella seuraava tunnu tietävän mitään:

29 tykkäystä

Ei tässä hätää, rajavartijamme tunnistavat ulkonäön perusteella helposti, onko tulijoiden seassa Wagner-sotilaita. :sunglasses: en itse ymmärrä miten soluttautuneen ammattisotilaan erottaa väkijoukosta, mutta rajavartijoillamme on tähän ilmeisesti kyvyt. He varmaan bongaavat sotilaan väkijoukosta ja sanovat tälle ”olet Wagner-sotilas, et ole oikeutettu turvapaikkaprosessiin. Käänny takaisin!”

” Julkisuudessa on esimerkiksi spekuloitu sitä, voiko turvapaikanhakijoiden joukossa olla Wagner-palkka-armeijan sotilaita.

Vartiuksen raja-aseman vartiopäällikön Jouko Kinnusen mukaan on helppo tunnistaa ihmisjoukosta, onko joukossa Wagner-sotilaita.”

18 tykkäystä

Jospa tunnistaminen perustuu Wagner-sotilaiden tatuointiin?
Tai kuulustelussa kysymykseen?

Tästä aiheesta on jo ollut täällä, mutta jos tuo tapahtunee niin vaalien jälkeen, mutta kuinka nopeasti ja uskottavasti.

Russia may begin full mobilisation after the 2024 Russian presidential election on 17 March, the secretary of the national security and defence council of Ukraine, Oleksii Danilov, has suggested.

Tämä dokumentti on vuodelta 2022, mutta tuo jotenkin sotaa lähemmäs siviilien näkökulmasta.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova kärsii Venäjän hyökkäyksestä, moni kaupunkilainen on kuitenkin jäänyt kaupunkiin. Millaista on elämä sodan jaloissa? Ihmiset, kokonaiset perheet ovat muuttaneet maan alle, metroasemille, joissa he yrittävät selviytyä pommi-iskusta toiseen. (Yhdysvallat, 2022)

On Suomessakin puhuttu, mutta ehkä muualla on puhuttu hieman enemmän Moldvosta. Moldovan presidentti Maia Sandu kävi tiistaina Kiovassa vierailulla kunnioittamassa Maidan-aukion mielenosoitusten muistoa. Hän tapasi siellä toki Ukrainan johtoa ja myös EU:n Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin.

Moldova, Euroopan köyhin maa, itsenäistyi vuonna 1991. Vaikka maa haluaisi EU:n jäseneksi, Moldovan siteet Venäjään ovat tiukat. Itsehallintoalueet Transnistria ja Gagauzia ovat erityisen läheisiä Venäjän kanssa ja alueilla on venäläisiä sotilaita. Moni pohtii, tuleeko Moldovasta Putinin seuraava hyökkäyksen kohde. (Moldova: The Portrait of Uncertainty, Espanja 2022)

3 tykkäystä

Nähdäkseni täällä mietitään miten toimia lain mukaan. Hallitus ja viranomaiset eivät voi tietoisesti toimia vastoin lakia. Jos toimitaan, niin siinä menee samalla koko järjestelmän perusta. Lain tulkintaa voi ja pitääkin tehdä, mutta ennen sitä ei voi toimia. Järjestelmässä on haasteensa, mutta se on meidän hyvinvointiyhteiskunnan perusta.

11 tykkäystä

Venäjä onnistui tässä operaatiossaan. Keskustelu on kääntynyt Ukrainasta oman maan rajaturvallisuuteen. Jos onnistuu tekemään saman kaikille muille Ukrainan tukijoille jää Ukraina yksin.

Loppuiko meillä tällä Venäjän tempulla työmarkkinavääntökin kokonaan? Ainakin uutisointi ja keskustelu siitä hiipui.

16 tykkäystä