Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Randy Mott ja optimismia (tai realismia?) pessimismin keskelle: Venäjällä on “kaksi armeijaa”, joista toinen on myytti ja toinen pahasti kulutettu.

The second army is the real one. The first army is the myth that Putin may still nourish, but - more importantly- the delusion that drives Western media to claim the war is a “stalemate” or that Russia can fight a long-war as it grows “stronger” deploying non-existent modern equipment and trained troops.

In this real world scenario, Russia has lost much of its basic war objectives and is relying entirely on a political effort to break Western will to supply Ukraine.
The Russian losses, verified by third-parties, in the real world are staggering and accelrating. These have consumed the best Russian equipment and their best troops.

Vielä kevennys automaailman ihmemaasta, Venäjältä. Kyllä ne vaan osaa tyylitellä.

20 tykkäystä

Tässä erinomainen pätkä siitä, mikä Bundesheerin mukaan on tällä hetkellä sodan tilanne. Alussa enemmän operatiivisen/taktisen tason puhetta, mutta lopussa mennään strategiselle/poliittiselle tasolle. Jako on myös siten, että taktinen luennointi on menneestä hyökkäyksestä ja poliittinen taso taas katsoo enemmän tulevaan.

Und die die wollen Deutsch verbessern, können das auch auf Deutsch ansehen:

Yhden pointin haluan tuosta jälkimmäisestä nostaa: Venäjä hyökkää nyt voimalla ja syy löytyy tästä kuvasta:

Venäjällä on nyt pitkään aikaan paras mahdollisuus saada edes rajoitettu läpimurto aikaiseksi, koska länsi on pihistellyt asetoimituksissa. Venäjän näkökulmasta rauta on nyt kuuma ja on pakko takoa.

Lännen pitäisi vain vetää oikea käsi lippaan, laittaa vasen käsi taskuun ja ottaa sieltä materiaalia ja rahaa. Ukrainan asia on meidän asiamme. Suomi toki näyttää tässä hyvää esimerkkiä, kuten tykistökranaattien tuotannon moninkertaistamisesta voimme nähdä.

Se mitä meiltä ei löydy annettavaksi on sotilaat. Ukraine’s army is struggling to find good recruits Jos ukrainalaiset eivät näe sotaa taistelemisen arvoiseksi, ei mikään aseapu voi auttaa heitä voittoon. Toisaalta toki aseapu varmastikin nostaa taistelutahtoa, mutta itse ainakin pidän täyttä liikekannallepanoa Ukrainassa huomattavasti aikaisempaa todennäköisempänä.

35 tykkäystä

Tsekin tasavalta on nyt täysin vapaa Venäjän kaasusta. :+1:

Slovakiassa toinen meininki. :-1:

22 tykkäystä

Erittäin hienosti sanottu!!!
(=“erehtymättömiin tsaareihin” ja omaisuuden suojan puuttumisen kaikkivoipaisuuteen uskomisen jälkeen, tietysti)

4 tykkäystä

Carl Bildtin kolumni.
Tiivistetysti - herätkää venäläiset…

But this performance can last only so long. Sooner or later, the grim reality of what he has done to Russia will become impossible to hide.

One day, when Russia finally abandons Putin’s neo-imperial illusion, it will start to focus on its own future as an independent nation-state among independent nation-states, including Ukraine and Belarus. Only then will it be possible to talk about peace.

17 tykkäystä

Olisikohan tässä osa syytä, miksi Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle kuihtui hyvin nopeasti:

9 tykkäystä

350k rikki.

Olen aiemmin törmännyt juttuun 1M dronesta ensi vuonna, ilmeisesti näin on tarkoitus :thinking:

Zelensky: Ukraine to produce 1 million drones next year (kyivindependent.com)

Pari leikettä:

‘As for production, we are making one million drones next year. We will make a million. We will do everything to make it so, and I know that it will be so.’

“I don’t like that logistically we are still mired in bureaucratic Soviet processes when 26,000 drones lie in warehouses and fail to reach the front,” Zelensky commented.

30 tykkäystä

Taitaa tänä talvena rytistä taas Bakhmutissa. 80000k vihollista kasattu siihen kohtaan rintamaa, ml. “parhaiten” varustetut joukot. Jos niillä riittää ammuksia niin voi käydä huonosti jos Ukrainalla ei.

13 tykkäystä

Jotkut ovat ehkä katsoneet vastikään julkistetun 20 days in Mariupol filmin. Nyt on toinen Ukrainan sodasta kertova filmi julkaistu.

Disclaimer: Kumpikaan filmi ei ole lapsille tai herkemmille aikuisille. Ne ovat tositarinoita.

Sen voi katsoa täällä. :point_down:

Näitä saa vapaasti jakaa. Mitä useampi näkee, mitä Venäjä tekee, sen parempi. Parempi olla järkyttynyt nyt, eikä sitten, kun tankit vyöryvät Suomen rajan yli.

44 tykkäystä
62 tykkäystä

Sodan 666. päivänä Orban ei edes yritä piilottaa sarviaan

26 tykkäystä

Paras analyysi mitä olen kuullut vuoden 2024 merkityksestä. Lännen pitää nyt ymmärtää, että 2024 ratkaisee todella paljon miten sota tulee menemään ja jos toivotaan, että 2025 tilanne muuttuu niin voi olla liian myöhäistä. Venäjällä on selkeä etu ja tulee painamaan päälle. Ukraina on tällä hetkellä köysissä tykistön ammusten vähäisyyden vuoksi erityisesti jos USA:n tuki hiipuu niin sitten tulee todella pahoja ongelmia. Ukrainan pitää nyt puolustaa, kaivaa linnoituksia ja selvitä kunnes länsi saa skaalattua tykistön ammusten tuotannon ylös vuoteen 2025 mennessä. Lännellä on kokoajan ollut tuotantokapasiteettia tukea Ukrainaa, mutta toistaiseksi poliittinen tahto on ollut vähäinen.

14 tykkäystä

Ukrainan sota hetki hetkeltä – Iltalehti seuraa " Venäjän puolustusministeriö ilmoitti torstaina, että ukrainalainen ohjus ammuttiin alas Asovanmeren yllä tänään iltapäivällä. Asiasta raportoi BBC.

Venäjän miehittämän H’ersonin alueen johtaja Volodymyr Saldo kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että kyseessä oli Atacms-ohjus ja se lensi kohti Krimin siltaa.

Lockeed Martinin tuottama Atacms (Army Tactical Missile System) eli maavoimien taktinen ohjusjärjestelmä – on kaliiperiltaan 61-senttinen ja korkeudeltaan 398-senttinen ohjus. Se yltää valmistajan mukaan 300 kilometrin päähän. Atacms-ohjuksesta voit lukea lisää tästä jutusta."

Ei ole sattunut silmään pitkään aikaan toimintaa Kertšinsalmen sillalla, toivottavasti saadaan jossain vaiheessa taas toimintakelvottamaksi :saluting_face:

11 tykkäystä

Kyllä tämä sota on osoittanut, miten heikkoja demokratiat/oikeusvaltiot ovat kriisitilanteessa, suhteessa diktatuureihin. Kaikki liikkeet ja toimet ovat valtavan poliittisen väännön takana ja viimeistään lakimiesten armeija ehkäisee kaikki toimet.

Esimerkkinä: miten nopeasti ja vaivattomasti venäjä sai kansallistettua kaikki lännen tehtaat ja omaisuuden ja miten vaikeaa taas on venäjältä jäädytettyjen varojen käyttö Ukrainan hyväksi. Diktatuurit taas pitävät huolta toisistaan ja demokratioissa kaikki etenee liian hitaasti ja apu liian heikkoa, sillä poliittiset pelit ovat taustalla.

venäjä on todella vahvoilla tässä, sen alueita ei tuhota, miehiä riittää, tuloja riittää, maa on sotataloudessa, eikä kansa voi vastustaa. Länsi taas heikoilla. USA apu katkaistu, eikä ole jatkumassa, siitä maga-liike pitää huolen. Muut lännen maat eivät uskalla poliittisten pelien vuoksi tukeaan antaa. Olen Ukrainan puolella, mutta valitettavasti näyttää siltä, että Ukraina kaatuu 2024 , koska lännen apu hiipuu lopullisesti. Missä se USA:n LendLease näkyy, jonka piti ratkaista koko sota, kuten WW2:ssa, sekin hiipui johonkin.

Samalla analogialla sitä pohtii, että NATO, jossa päätöksiä tehdään yli 30 maan yhteispäätöksellä, miten vahva se on sitten tositilanteessa, kun mukana on Unkaria ja Turkkia. ym. Saadaanko kriisitilanteessa oikein mitään aikaan ja pitäisikö kriisiajan komentorakenetta sielläkin selkeyttää, eikä antaa veto-oikeuksia Unkarille, Turkille ym.

37 tykkäystä

“Save yourself, kill’em all.” - Hannibal Lecter

25 tykkäystä

Jos jotain en tässä yhtälössä ymmärrä on se, että ase- ja rahalliseen apuun laitetaan miljardeja, mutta kriittisten tarvikkeiden kuten tykistöammusten tuotantoa ei ole saatu nostettua. Kun rahaa kerta on paljon, niin eikö sitä tosiaan ole investoitu ammustehtaisiin? AIka usein saa lukea siitä kuinka koko Euroopassa on vain pari tehdasta, joista yksi Suomessa. Ja tämä Suomessa sijaitseva tehdas on lisännyt kapasiteettiaan, mutta pystyy silti tuottamaan murto-osan siitä mitä tarvitaan.

" EU lupasi puoli vuotta sitten toimittaa Ukrainaan miljoona tykistö­ammusta vuoden kuluessa jäsenmaiden omista varastoista ja teollisuuden kanssa sovittavien yhteishankintojen avulla. Lupaus ei toteudu, kertoivat lähteet Bloomberg-uutiskanavalle. Tavoitteesta on täytetty vasta noin 30 prosenttia."

Euroopan maat ovat tilanteen huomioon ottaen tukeneet ihan ok, mutta teollinen tuontanto täytyy saada jauhamaan piiput punaisena 24/7. Ei voida aina mennä Jenkkien selän taakse, kun jotain tarvitaan.

48 tykkäystä

Euroopassa ollaan haluttu antaa kalustoa joka olisi muutenkin mennyt romuttamolle tai poistettu käytöstä ja samalla modernisoida omaa armeijaa, mutta uutta kalustoa ja investointeja tuotantoon ei oikein olla saatu tehtyä. Poliittinen tahto isoilla mailla on ollut aika pientä.

13 tykkäystä

“Putinin sota” - osa 327:

  • “Me ollaan sankareita kaikki”
  • Ukrainalaisten murhaaminen ei ole ongelma, se on ongelma että omat miehet kuolee
  • Kateutta että vangit pääsee vapaaksi 6 kuukaudessa, mutta mobilisoidut eivät

Tämä viimeinen pointti liittyy uusneukkulan valtarakenteeseen. Todella mielenkiintoista että siellä päässä ei tuota rivikansalaiset tunnista ollenkaan.

Esim. Vankileirien saariston historiassa (kirja) tätä rikollisten asemaa on käsitelty erittäin kattavasti. Käytännössä rikolliset on valjastettu tekemään kaikki ne hallinnon haluamat toimenpiteet, jotka eivät ole laillisia, mutta pitää vain saada tehtyä. Ja tämä tarkoittaa sitä että kansalaiset ovat arvoasteikossa vasta kolmannella portaalla eliitin ja rikollisten jälkeen.

7 tykkäystä

https://www.defense-aerospace.com/europes-155mm-ammo-stocks-where-they-should-be-and-how-to-get-there/

Ohessa artikkeli keväältä, jossa pohdittiin tuotantomäärien vaatimuksia koko Naton mittakaavassa. 30 päivän ammustarve Puolan telatykkihankintojen jälkeen on 13 miljoonaa 155mm murkulaa. Ja tämäkin vain jos putkella ammutaan 300 laukausta päivässä.

30 päivässä pitäisi mukamas polkaista korotettu tuotanto käyntiin, joopajoo.

4 tykkäystä

Sivusit tuossa lopussa hyvin ongelman ydintä. Toki tuo toinenkin tehdas pitäisi käydä täydellä höyryllä, mutta jos nykyiset tehtaat eivät silti pysty vastaamaan kuin murto-osaan tarpeesta, pitäisi käytännössä aloittaa uusien tuotantolaitosten rakentaminen. Tämä olisi varmastikin monivuotinen projekti, rahalliset panostukset olisivat suuria alussa, ja hyötyjä Ukrainalle saataisiin ehkä 2027, jos vielä silloinkaan. Sen sijaan on siis varmastikin priorisoitu muita avustuskeinoja, joissa rahalle saa nopeammin vastinetta. Jos taas miettii lainarahaa ja sijoittajanäkökulmaa (tehtaiden rahoitukseen), niin onhan tuossa aika iso riski, ettei ammuksille olekaan enää niin kovaa tilausta (tai maksuvalmiutta) 2027 alkaen. Ja kun sitä tarvittaisiin seuraavaksi 10+ vuodeksi, jotta tehdas maksaisi itsensä takaisin.

Lisäksi on myös tuo poliittinen kulma, että tällainen tehdas pitäisi todennäköisesti rakentaa johonkin yksittäiseen maahan, jolloin hyödyt tulisivat sinne, vaikka maksajatahoja olisi useampia.

7 tykkäystä