Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3)

Pääsiäisen kunniaksi tapahtuu ylösnousemuksia myös ruumissäkeissä:

Kohdasta 0:26
https://twitter.com/banderafella/status/1771308012403134610

21 tykkäystä

Oli hyökkääjä kuka tahansa, niin tästä Venäjä saa syyn vainota maassaolevia lähi-idästä tulleita mieshenkilöitä, joilla on ollut esim opiskelijaviisumi. Mihin muualle nämä onnettomat pakenevat kuin Suomen rajan yli ja nyt heillä on “todellinen” pakolaistatus. Pakko ottaa tänne suojaan …

Raja on kiinni ja Moskovassa tuskin kauheasti ajatellaan tälläistä peräkylää.
Taitaa ainoa haluttu suunta nuorelle miesväestölle olla rintama Ukrainassa.

12 tykkäystä

Sevastopol ottaa kunnolla osumaa.

Olisko 6 storm shadowta vai jotain muuta mitkä lentää maaliin?

https://x.com/IAPonomarenko/status/1771645365923508520?s=20

36 tykkäystä

Kohteena ilmeisesti Venäjän sotilastiedustelun (GRU) tuon alueen päämaja. Tarkemmin niiden datakeskus.

https://twitter.com/Osinttechnical/status/1771650649349935482

Mielenkiintoisinta on, ettei tuossa ekassa kohteessa näkynyt minkäänlaista ilmatorjuntaa. Toisessa (videon loppupuolella) näyttäisi ainakin yksi torjuntaohjus osuvan ja ehkä toinen laukaistu.

18 tykkäystä

Isis julkaisi hyökkäyksestä todella raa’an videon. Löytyy esim Twitteristä.

Tilanne näyttää kyllä Putinin näkökulmasta pahalta:

 • vakava terroristihyökkäys maan pääkaupungissa
 • US varoitti tästä etukäteen → syytetään propagandasta
 • hyökkäyksen tapahduttua katseet Ukrainaan, ISIS kuitenkin ottaa kunnian ja syyttää Putinia vanhoista synneistä

Hyökkäyksen jälkeen Putin oli yllättävän kauan hiljaa (18h). Ensimmäinen kommentti tuli lopulta epäsuorasti toisen kommentoijan kautta ja siinäkin vain pahoiteltiin tilannetta uhrien omaisille.

Putinin presidenttikausien ehkä heikoin hetki oli Kurskin uppoamisen jälkeen. Putin oli hiljaa kokonaiset 4 päivää. Näyttää siltä, että Putin on järjestäen heikko tämänkaltaisten kriisien keskellä.

50 tykkäystä

Samaa mieltä, vaikea paikka putinille. ISIS julkaisi videon joten näyttää aika pieneltä mahdollisuus että olisi Ukrainan tekosia. Toki ryzzä mediassa ja Putinia ei mikään estä edelleen syyttämästä Ukrainaa. Jos Venäjällä olisi yhtään vapaampi media, olisi Putin kusessa tilanteen kanssa kun Moskovassakaan ei olla turvassa terroristeilta. Jos näitä tulee enemmän niin sitten voi alkaa Putinin “kansansuosio” vähenemään. Kaksiteräinen miekka tuo peli mitä ryzzähallinto touhuaa muslimien parissa, tsetseeniassa ja siirtolaisten joukossa lienee monta pettynyttä soturia omaan ja kansansa kohteluun kyllästynyttä. Perusvanja ja turvallisuus koneisto kun tuskin tekee muuta kuin räkii vähemmistöjen päälle, vastareaktio tulee vääjäämättä. Vaikka kuinka ylläpitää poliisivaltiota niin Venäjä on laajutensa ja erilaisuutensa takia mahdoton hallittava. Väki Pietarissa ja Moskovassa poikkeaa niin paljon vähemmistö kansoista Kauko-idässä eikä kenelläkään jää epäselväksi kenen etuja putin ajaa. Ihme jos putinin heikkouden hetkellä ei jossain kohtaa nousisi vastarintaa näiltä syrjäisemmiltä seuduilta joiden miehiä uhrataan joka päivä rintamalla.

18 tykkäystä

Ei olla ainakaan mitään Wagnerin kapinasta opittu. Kreml oli hiljaa lähes loppuun asti ja kokki sai paahtaa karavaaninsa kanssa lähes Moskova portille kun oligarkit lensivät kilpaa pois Moskovasta ja juuri tälläiseen tilanteeseen perustettu kansalliskaarti oli tehnyt katoamistempun.

Jälkikäteen sitten muistettiin kyllä kertoa, että ”joo kyl me paikalla oltiin”. Vaikka ketään tai mitään ei näkynyt.

7 tykkäystä

Sevastopol on ottanut osumaa kunnolla.

Officially confirmed!

In Sevastopol, the Ukrainian Defense Forces successfully hit the large landing ships Yamal and Azov, a communications center and several infrastructure facilities of the Russian Black Sea Fleet, the General Staff reported.

OSINTtechnical reports that at least three Storm Shadow missiles hit the main communications center of the Russian Black Sea Fleet.

According to the OSINTtechnical project, military units of missile gunners and FSB are also located there.

Last night, the most massive attack “for the entire time of the SMO” was carried out on Sevastopol, official Russian channels wrote.

According to the occupation authorities of the peninsula, allegedly “the air defense system shot down several dozen missiles, including British Storm Shadow missiles, on their approach to the city.”

The occupiers confirm that the main communications center of the Russian Black Sea Fleet was the target of the attack.

According to Russian media, 34 military personnel were killed, 40 wounded, and three Su-27 airplanes were damaged at the Belbek airfield.

https://x.com/Gerashchenko_en/status/1771819171514396796?s=20

45 tykkäystä

Tässä on tuorein ISW:n katsaus.

Siinä kerrotaan mm. miten Venäjä viivästyttää S-400-ilmapuolustusjärjestelmän toimituksia Intiaan. Olennaisimpia syitä ovat Venäjän omatarve suojata Venäjän kaupunkeja Ukrainan lennokki-iskuilta ja huonontuneet suhteet Intian kanssa.

Key Takeaways:

 • Russian authorities claimed to have arrested the four attackers and seven others involved in the March 22 “Crocus City Hall” concert venue attack, which Russian authorities reported killed at least 133 civilians.
 • ISW assesses that the Islamic State (IS) is very likely responsible for the Crocus City Hall attack.
 • The Kremlin nevertheless and without evidence quickly attempted to tie Ukrainian actors to the Crocus City Hall attack but has yet to formally accuse Ukraine of involvement in the attack.
 • Russian ultranationalists responded to the attack by reiterating typically xenophobic calls for anti-migrant policies, reflecting the growing tension in Russian society over the mistreatment of migrants and the impacts migrant disenfranchisement could have on expanding a viable recruitment base in Russia for Salafi-Jihadi groups.
 • Russian sources accused Ukrainian actors of reportedly conducting a successful drone strike against a Russian oil refinery in Samara Oblast on the night of March 22 to 23.
 • Russia is reportedly delaying the delivery of two S-400 air defense systems to India, likely due to limitations in Russia’s production of S-400 systems, an increased need for air defense systems to protect cities and strategic enterprises in Russia from Ukrainian drone strikes, and a reported souring of Russian relations with India.
 • Russian forces made confirmed advances near Avdiivka and Donetsk City and in western Zaporizhia Oblast.
 • Russian President Vladimir Putin signed a law on March 23 that will release individuals from criminal liability if they are called up for mobilization or sign military service contracts.

Tässä vielä Hesarin juttu siitä, miten Ukraina kertoo osuneensa pariin venäläiseen maihinnousualukseen. Ei muuria.


Otsikossa olennaisin, mutta Hesarin lyhyt juttu siitä, miten Venäjän ohjus käväisi Puolan puolella. Ei muuria.

@jps, kiitos, kun huomasit ajatusvirheeni. Korjasin Ukrainan Puolaksi. :pray:


Ylen uutisen juttu vielä tuosta, miten Ukrainan presidentti näpäytti Putinia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti lauantaina Ukrainan osallisuuden Moskovan terrori-iskuun ja näpäytti Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että tämä yrittää etsiä syyllistä Moskovan iskuun Ukrainasta.

– Sen sijaan, että tohelo Putin huolehtisi Venäjän kansalaisista, hän vaikenee päiväksi ja pohtii, miten vetää Ukrainna mukaan tapahtuneeseen. Tämä oli täysin ennustettavissa, Zelenskyi sanoi videoviestissään.


Venäjä aloitti tosiaan laajan ohjus- ja lennokkihyökkäyksen Ukrainaa tänään aamulla. Hyökkäykset kohdistuivat ilmeisesti erityisesti kriittiseen infrastruktuuriin jolloin tuhannet kotitaloudet jäivät mm. ilman lämmitystä.

Hyökkäyksessä käytettiin 29 ohjusta ja 28 lennokkia, jotka kohdistuivat kahdeksaan alueeseen Ukrainan länsiosassa, keskellä, pohjoisessa ja etelässä. Ilmatorjunta onnistui torjumaan osan hyökkäyksistä. Uhreista ei ole ainakaan vielä tiedotettu.

11 tykkäystä

Yamal ja Azov ‘landing ships’ saivat toivottavasti vakavaa osumaa.
Molemmat ovat pituudeltaan 112 metriä, eli ihan huomattavan kokoisia aluksia.
Referenssinä Helsingistä Tukholmaan seilaavat Cinderella ja Gabriella ovat pituudeltaa 190 ja 170 m.

Myös kolmen SU-27 -hävittäjän kerrotaan saaneen vaurioita eilisissä iskuissa

15 tykkäystä

Tuohan on lähes päivittäistä, vaikka toki iranilaisia droneja lentelee Ukrainassa useammin ja enemmän.

1 tykkäys

Näin sitä kansaa voidellaan Kremlin sotatoimien taakse eikä tietenkään mainita mistään deepfake-jutuista.

Huomionarvoista on se että normi-tv:a katsoo suurin osa venäläisistä vanhemmista ikäluokista ja uskoo kaiken joka virallisesta Venäjän valtiollisesta televisiosta näytetään. Tai ainakin suurimman osan.

Venäjän televisiossa esitettiin härski videoväärennös – ”Onko Moskovassa hauskaa tänään?” (iltalehti.fi)

4 tykkäystä

IMHO ei näytä false flagilta vaan ihan aidolta terrorismilta. Jos olisi ollut false flag, olisi “kivenkovat” todisteet Ukrainan osallisuudesta löytyneet nopeammin ja haluttua viestiä olisi heti osattu tuutata kovalla volyymilla informaatioympäristöön. Nyt reaktio oli hidas ja varovainen. Kreml on usein varsin hidas ja heikko reagoimaan asioihin esimerkkeinä vaikka Kurskin uppoaminen, Beslan, Moskovan teatteri-isku ja 2015 Turkin alasampuma Su-24. Toiminnassa on alusta alkaen voimaa vain silloin, kun on jokin suunnitelma, jota seurata. Nyt sellaista ei ole, joten ihan aidosti tämä vaikuttaa mielestäni Daeshin tekosilta.

21 tykkäystä

Satelliittikuvaa aluksista
https://twitter.com/Aviation_Intel/status/1771971180460912930

Toisessa, jota kolme hinaajaa avustaa, ei päälle päin näy osumaa. Toinen alus lienee saanut vaurioita kylkeensä, kun risteilyohjus on tehnyt huti-osuman laituriin aluksen vieressä.

Toisaalla, rakennuksen katossa on iso reikä

https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1771937657486008453

“Satellite images of the consequences of a missile attack on the communications hub of the Russian Black Sea Fleet in Sevastopol”

Hyvä muistaa, että Storm Shadow kehitettiin 90-luvulla ja otettiin käyttöön vuonna 2003, mistään state-of-art järjestelmästä ei ole kyse.

5 tykkäystä

Komia taulu huutokaupassa. Tuotto käytetään FPV-dronejen ostoon.

https://x.com/FinnishRy/status/1771514719980990509?s=20

16 tykkäystä

Washington huhuja.

Rep. Michael McCaul (R-Texas) said Speaker Mike Johnson (R-La.) is committed to putting a vote for Ukraine funding on the House floor some time after Easter.

“His commitment is to put it on the floor after Easter and we are working on this bill,” McCaul told CBS’s Margaret Brennan on “Face the Nation.”

https://thehill.com/homenews/house/4552526-mccaul-says-johnson-is-committed-to-put-a-vote-for-ukraine-funding-on-the-floor-after-easter/

7 tykkäystä

Moskovan iskun oletettuja tekijöitä on päästy kuulustelemaan, kertonevat mitä ikinä venäläiset haluavatkin… Se onkin mielenkiintoista kuulla mikä on se haluttu tarina.

https://twitter.com/NOELreports/status/1771986620125757826?t=WaXvN34xWl2nWKpMkbVDNA&s=19

https://twitter.com/NOELreports/status/1771991969872396648?t=YH7iGP2iXHah9ImB5haaTw&s=19

https://twitter.com/NOELreports/status/1772015626787156174?t=yFqnXyBQD_UH2-WUPzyP5Q&s=19

https://twitter.com/UKikaski/status/1771977548747952546?t=53J5cmXnJFtop0P5ef5oLQ&s=19

2 tykkäystä

Livekuvaa Johnsonin lupauksista:

Laitteistoa on tuhottu taas hyvää kyytiä:

https://twitter.com/DefenceU/status/1772145653449158736

Örkit ovat jatkaneet terroristi-iskuja Kiovassa, tällä kertaa hypersoonisilla ohjuksilla, n. 45 min sitten.

Eilen on myös Pietarin ostoskeskus “London Mall” evakuoitu, mutta se kai oli jekkupuhelu mahdollisesti NAFO:lta.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1771886770151370789

27 tykkäystä

74 tykkäystä